#textdomain wesnoth-Marbuss_Escape [scenario] id = Final_Elves name = _"Krew Elfów" next_scenario = Epilogue map_data = "{~add-ons/Marbuss_Escape/maps/Final_Elves.map}" victory_when_enemies_defeated=yes {DEFAULT_SCHEDULE_DUSK} {SCENARIO_MUSIC battle-epic.ogg} {EXTRA_SCENARIO_MUSIC "legends_of_the_north.ogg"} {EXTRA_SCENARIO_MUSIC casualties_of_war.ogg} {EXTRA_SCENARIO_MUSIC "siege_of_laurelmor.ogg"} {EXTRA_SCENARIO_MUSIC vengeful.ogg} [story] [part] story = _"Śmierć Króla Gonu była równie odczuwalna dla całej północy, co użycie Rogu Gjallarhorn. W jednej chwili wszystkie widma rozpłynęły się w powietrzu, a nieumarłe szkielety rozsypały w stertę uzbrojenia i kości. Wiele poświęcono, jednak żywi odnieśli w tej walce zwycięstwo. Do czasu..." [/part] [part] story = _"Wielki Suweren powiódł Hordę do ostatnich ocalałych miast Sojuszu Północy. Król Gonu nie kłamał, gdy mówił o rozbiciu południowej linii obronnej. Przetrwały tylko nieliczne oddziały żołnierzy i grupki dezerterów. Północ była rozbita, a nad jej resztkami pochylała się Beatrycze. Podczas bitwy została bowiem otoczona przez dwunastkę liczów, z którym zmuszona była walczyć za pomocą swojej magii. Przeżywając, raz jeszcze udowodniła, jak wielka jest potęga elfich wróżek." [/part] [part] story = _"Północ nie otrzymała jednak od orków pomocy. Zamiast wesprzeć swoich sprzymierzeńców, Marbus natarł na nią całą swoją siłą. Ostatnie bastiony Sojuszu Północy, Elfickich Jarlów i Knalgi zaczęły upadać jeden po drugim... Razem z odejściem Dzikiego Gonu rozpoczęła się odwilż, która jeszcze bardziej przyspieszyła ów proces. Orkowie mordowali, łupili, podbijali... Ogarnął ich szał, dzięki któremu zdawali się być jeszcze potężniejsi i groźniejsi. Wkrótce cała północ tonęła już we własnej krwi." [/part] [part] story = _"Trwało to pięć lat. Ocalone od rzezi wojska elfów, ludzi i krasnoludów schroniły się u jedynej osoby na tyle potężnej, by stawić czoła Wielkiej Hordzie- u Beatrycze. Jej magia skutecznie blokowała orkom drogę do leśnego królestwa, jednak rychło zbliżał się dzień, w którym czarodziejska bariera zostanie roztrzaskana, a ostatnie wojska przeciwników Wielkiej Hordy umrą w ogniu i wodzie..." [/part] [part] story = _"Dzień ten właśnie nadszedł..." [/part] [part] show_title=yes [/part] [/story] [side] side = 1 controller = human recruit = Orcish Archer, Orcish Grunt, Wolf Rider, Goblin Spearman, Orcish Assassin, Naga Fighter {GOLD 700 650 600} income = 2 team_name = 1 user_team_name = _"Player" id = Marbus fog = no shroud = yes [/side] [side] side = 2 controller = ai color=green {GOLD 200 250 300} income=2 team_name = 2 village_gold=0 village_support=0 id=Sarif user_team_name = _"Elves" type = Elvish Captain id=Sarif name=_"Jarl Sarif" [ai] aggression=0.7 passive_leader=yes [goal] name=target [criteria] side=1 canrecruit=yes [/criteria] value=5.0 [/goal] [/ai] [/side] [side] side = 3 controller = ai color=green {GOLD 200 275 350} income=2 team_name = 2 village_gold=0 village_support=0 user_team_name = _"Elves" type = Elvish Sharpshooter canrecruit = yes id=Mooris name=_"Jarl Mooris" [ai] aggression=0.7 passive_leader=yes [goal] name=target [criteria] side=1 canrecruit=yes [/criteria] value=5.0 [/goal] [/ai] [/side] [side] side = 4 controller = ai color=green {GOLD 200 300 400} income=2 team_name = 2 village_gold=0 village_support=0 user_team_name = _"Elves" id=Ughirt type = Elvish Champion name=_"Jarl Ughirt Krwawa Dłoń" canrecruit = yes [ai] aggression=0.7 passive_leader=yes [goal] name=target [criteria] side=1 canrecruit=yes [/criteria] value=5.0 [/goal] [/ai] [/side] [side] side = 5 controller = ai color=green {GOLD 350 500 650} income=-2 team_name = 2 village_gold=0 village_support=0 user_team_name = _"Elves" type = Peasant canrecruit = yes id=s14_temp_leader [ai] aggression=0.7 passive_leader=yes [goal] name=target [criteria] side=1 canrecruit=yes [/criteria] value=5.0 [/goal] [/ai] [/side] [event] name=prestart {RECALL_XY Emborgi 23 15} {RECALL_XY Krull 23 15} {RECALL_XY Gewold 37 16} {RECALL_XY petwolf 25 14} {RECALL_XY Aidala 6 19} [modify_unit] [filter] id=Aidala [/filter] canrecruit=yes [/modify_unit] {UNMAKE_HERO Aidala} [unstore_unit] variable=S14_Oferiu x,y=23,49 [/unstore_unit] [unstore_unit] variable=redhood x,y=23,49 [/unstore_unit] {CLEAR_VARIABLE redhood} [modify_unit] [filter] x,y=23,49 [/filter] side=3 canrecruit=yes hitpoints=$unit.max_hitpoints [/modify_unit] [if] [have_unit] id=RedHood [/have_unit] [then] [modify_side] side=3 color=red [/modify_side] [/then] [/if] [unstore_unit] variable=S14_Beatrice x,y=32,84 [/unstore_unit] [modify_unit] [filter] id=Beatrice [/filter] side=5 canrecruit=yes hitpoints=$unit.max_hitpoints [/modify_unit] [remove_shroud] y=1-22 [/remove_shroud] {STARTING_VILLAGES_ALL 5} {CAPTURE_VILLAGES 1 14 15 5} {CAPTURE_VILLAGES 1 35 15 6} {CAPTURE_VILLAGES 2 24 40 20} {CAPTURE_VILLAGES 3 24 50 20} {CAPTURE_VILLAGES 4 35 67 10} [/event] [event] name = start {MESSAGE Gewold () () _"Na wszystkie krasnoludzkie skarby, które złupiliśmy! Czuję, że ta magiczna bariera wreszcie pęka! Zaraz się okażę, ilu tak naprawdę trzymają tam żołnierzy... Spodziewam się prawdziwej bitwy, jak przed dwudziestoma laty, jeszcze przed tym całym zamieszaniem z Dzikim Gonem."} {MESSAGE Aidala () () _"Ta Osoba już dawno nie czuła się tak dobrze... Nurt rzeki niesie ze sobą zapach strachu... Zaraz wszyscy nasi przeciwnicy klękną przed nami, by błagać o litość... A litością można nazwać jedynie miecze Tej Osoby."} {MESSAGE petwolf () () _"*Macha ogonem i szczeka radośnie przy nodze Marbusa.*"} {MESSAGE Marbus () () _"Cieszę się, że wszystkim dopisują dobre nastroje. Od dawna nie czułem takiego podniecenia na myśl o nadchodzącej bitwie... Ostatnio nawet krasnoludy przestały stawiać nam opór."} {MESSAGE Krull () () _"Prawda to! Trolle znów wielka potęga w podziemiach."} {MESSAGE Marbus () () _"Nie mówiąc już o magach i innych odgałęzieniach Sojuszu Północy... Porzucają swoje twierdze i uciekają na południe, gdzie Królestwo Wesnoth udziela im schronienia... Cóż, może niedługo sami nas zaatakują? No, ale tym zajmiemy się później... Póki co, pora nam zniszczyć ostatnią twierdzę elfów!"} {MESSAGE Emborgi () () _"Odkąd Wielka Horda niepodzielnie panuje nad północą, mój lud urósł w siłę... Jaszczurze wieszczki znów mogą zbierać się co pełnię na swoje sabaty, a nasi myśliwi polują na terenach, które od wieków uważaliśmy za niedostępne, opanowane przez elfy... Pamiętałam już kiedyś czasy takiej władzy, a jednak jej smak wydaje mi się całkiem nowy... I podoba mi się."} {MESSAGE Gewold () () _"Zdaje się, że wreszcie możemy przekroczyć linię drzew. Obawiam się jednak, że wszystko zasnuwa mgła... Przeklęte elfie czary! Nic im nie dadzą! Nasze wilki wyczują zapach elfów, ludzi bądź krasnoludów na kilometr! Nikt nie ucieknie z tego pogromu, nikt nie przeżyje!"} [objectives] side=1 [objective] description=_ "Defeat all enemy leaders" condition=win [/objective] {MARBUS_LOSE_OBJECTIVE} {GEWOLD_LOSE_OBJECTIVE} {IS_LAST_SCENARIO} [/objectives] [/event] [event] name = sighted [filter] side=2 [/filter] [filter_second] side=1 [/filter_second] {MESSAGE Sarif () () _"A więc jesteście... Spodziewaliśmy się, że w końcu oprzecie się naszym czarom... Nie mogąc już na nie liczyć, użyjemy stali, by przeżyć. Cokolwiek się stanie - jedna potęga północy zostanie w tej bitwie zniszczona."} {MESSAGE Marbus () () _"Chciałbym przyznać Ci rację, jednak nie mogę. Nawet, jeśli jakimś cudem uda wam się stawić nam opór. Jeśli z nieba spadną na nas smoki, z południa zaatakuje Królestwo Wesnoth, a z najgłębszych podziemnych korytarzy wynurzą się nieumarli... Nawet wówczas, Wielka Horda wciąż będzie niezrównaną potęgą. Myślisz, że zaatakowałem was całością swoich sił? Panuję nad całą północą! To zaledwie ułamek mojej armii."} {MESSAGE Sarif () () _"Najwyższa z naszych kapłanek Cię pokona! Nie uda Ci się zatrzymać jej magii, stawić jej oporu... Ten las będzie waszym grobem!"} {MESSAGE Aidala () () _"Ta Osoba wyczuwa desperację w Twoim głosie, drzewolubie... Zrobię coś dla Ciebie... Każę swoim córkom porąbać Cię na kawałki, a każdy z kawałków zakopać pod jednym z waszych świętych drzew... A gdy dopełni się już ten pogrzeb, podpalę je! Na północy nie ostanie się ani jeden z waszych gajów!"} {MESSAGE Sarif () () _"Zobaczymy, morska wiedźmo... Zobaczymy..."} {MESSAGE Marbus () () _"Męczy mnie już wymiana słów z tymi, którzy niedługo nie wypowiedzą już żadnego zdania. Dosyć przekomarzań przed bitwą. Zabić ich!"} [allow_recruit] side=2 type=Elvish Archer,Elvish Fighter,Elvish Scout [/allow_recruit] [/event] [event] name=last breath [filter] id=Sarif [/filter] {MESSAGE Sarif () () _"Ugh... Przeklęte... Orki... Beatrycze tyle dla was zrobiła, a wy... Nie dotrzymaliście... Słowa..."} {MESSAGE Aidala () () _"Nie martw się, Jarlu. Ja go dotrzymam. Obiecuję, że nikt nie tknie Twego ciała... Prócz moich córek, które porąbią je po bitwie..."} {MESSAGE Sarif () () _"To nie koniec... Kawalerzyści... Walczcie za Sojusz Północy..."} [/event] [event] name=die [filter] id=Sarif [/filter] {UNIT 2 (Lancer) 41 1 ()} {UNIT 2 (Horseman) 41 1 ()} {UNIT 2 (Cavalryman) 41 1 ()} {UNIT 2 (Cavalryman) 41 1 ()} {UNIT 2 (Knight) 8 1 ( id=Weriel name=_"Weriel")} {UNIT 2 (Horseman) 8 1 ()} {UNIT 2 (Cavalryman) 8 1 ()} {UNIT 2 (Cavalryman) 8 1 ()} {UNIT 2 (Dragoon) 46 31 ()} {UNIT 2 (Horseman) 46 31 ()} {UNIT 2 (Cavalryman) 46 31 ()} #ifndef EASY {UNIT 2 (Knight) 41 1 ()} {UNIT 2 (Horseman) 41 1 ()} {UNIT 2 (Lancer) 8 1 ()} {UNIT 2 (Horseman) 8 1 ()} {UNIT 2 (Cavalryman) 46 31 ()} #endif #ifdef HARD {UNIT 2 (Knight) 41 1 ()} {UNIT 2 (Lancer) 41 1 ()} {UNIT 2 (Lancer) 8 1 ()} {UNIT 2 (Knight) 8 1 ()} #endif {MESSAGE Weriel () () _"Nadciągamy zgodnie z obietnicą, którą złożyliśmy Pani Beatrycze! Ostatni lordowie, dowódcy, oficerowie i żołnierze wierni ideałom Sojuszu Północy! Chwyćcie za swoje lance, szarżą rozgromimy przeciwnika!"} {MESSAGE Gewold () () _"Nie mogę w to uwierzyć..."} {MESSAGE Gewold () () _"Uchowała się tu jeszcze konina! Ci są moi! Wojownicy, miecze w dłoń! A koń, na którym paraduje ten rycerz ma być mój!"} {MESSAGE Marbus () () _"Niezbyt udana ta wasza zasadzka... Już nawet ta, którą wykonali na nas wieśniacy w jednej z okolicznych wsi, była lepsza. Powiedzieli nam, że kosztowności ukryli w stodole... Poszliśmy tam z Gewoldem, a w środku czekało już na nas tuzin chłopów z widłami. Krzyczeli jak opętani, gdy się na nas rzucili."} {MESSAGE Marbus () () _"Jeszcze bardziej krzyczeli, gdy podpaliliśmy stodołę. No, ale dosyć wspominania. Wyrżnąć mi te koniki!"} [/event] [event] name=last breath [filter] id=Weriel [/filter] {MESSAGE Weriel () () _"Nie... Sojusz Północy... Lordowie... Nie możemy paść... To nie może być koniec..."} {MESSAGE Marbus () () _"Może i jest. Wystarczająco długo sprawowaliście władze nad tymi ziemiami. Teraz nadszedł czas na nowy porządek. Porządek Wielkiej Hordy! Tash ash krok narosh! Przynieście mi głowę tego głupca!"} {MESSAGE Gewold () () _"A mi jego konia! Po tej bitwie mam zamiar skosztować pysznej koniny! Wgryźć kły w mięso ostatniego z wierzchowców Sojuszu Północy!"} {MESSAGE petwolf () () _"*Szczeka radośnie, jakby ten pomysł bardzo mu się podobał.*"} [/event] [event] name = sighted [filter] id=RedHood [/filter] [filter_second] side=1 [/filter_second] {MESSAGE Gewold () () _"Te elfy... To nie są wojownicy Jarlów... Ale jestem pewien, że gdzieś już widziałem te proporce i pancerze... Ha! Już pamiętam! Krwawe Elfy! Wiedziałem, że jeszcze kiedyś się spotkamy, dziewczyno!"} {MESSAGE RedHood () () _"Ja także wyczekiwałam spotkania z wami. Oj, wyczekiwałam... Po tym, jak mnie uwolniliście, byłam opluwana, bita i uważana za waszą służkę. Wiele musiałam się napracować, by odzyskać szacunek w oczach moich wojowników... Ale udało się. Oto jestem, potomkini Wyklętego Landara, władczyni Krwawych Elfów!"} {MESSAGE Marbus () () _"Hahaha! Nawet nie wiesz, jak się cieszę, że Cię widzę... Wiele się zmieniło, od naszego ostatniego spotkania. Ale jedno wciąż pozostaje niezmienne: nie macie z nami szans. Choć to tak ładnie brzmi... Potomkini Landara staje się pionkiem na szachownicy potomkini Kalenza... Powiedz, Beatrycze bardzo zbeształa Cię za zaatakowanie nas w tamtej jaskini?"} {MESSAGE RedHood () () _"Ty psie! Nie jestem niczyim pionkiem! Ja i moi wojownicy walczymy dla samych siebie. Nie interesuje nas północ, ani Jarlowie, ani nawet Beatrycze! Nie jest moją Panią! Walczymy z Tobą, ponieważ Cię nienawidzimy!"} {MESSAGE Marbus () () _"Tak, jak nienawidzicie Jarlów. Ciągle nie możesz niczego zmienić. To jest źródłem Twojego gniewu, Twojej frustracji. Twoje oddziały są zacięte, ale małe. Nie liczysz się. Gdziekolwiek się pojawisz, jesteś tylko popychadłem. Nawet teraz kazali Ci strzec drogi do większej od siebie. Taki potencjał zmarnowany..."} {MESSAGE RedHood () () _"Ty... Ugh... Przeklęty..."} {MESSAGE Marbus () () _"Ale wiesz co...?"} [message] speaker = Marbus message = _"" [option] message = _"Krwawe Elfy mogą zostać częścią Wielkiej Hordy" [command] {MESSAGE Marbus () () _"Pozwolę Ci żyć. Pozwolę Ci zachować swoje oddziały. Pozwolę Ci nazywać się Królową Elfów. Staniesz się na równi z moimi najbardziej oddanymi sługami, na równi z Gewoldem. Na równi nawet z Aidalą! Po tej bitwie każę wynieść wszystkie skarby elfów i wysypać je u Twoich stóp. Zrób tylko jedno..."} {MESSAGE RedHood () () _". . ."} {MESSAGE Marbus () () _"Pokłoń się mi."} {MESSAGE RedHood () () _"Nie! Ja się nie kłaniam, ja nie mam panów! Jestem potomkinią Landara, przesycona jego nienawiścią, jego ideałami, jego..."} {MESSAGE Marbus () () _"Wiesz, że dotrzymam słowa. Nienawidzisz mnie tak samo, jak Jarlów. Pod moją pieczą Krwawe Elfy nareszcie staną się ważne. Landar wreszcie pokona Kalenza, po tylu wiekach... Nie zasłużył na to? Nie chciałby takiego końca? Czy raczej wolałby, żeby jego jedyna potomkini zginęła bezsensowną śmiercią w obronie Najwyższej Kapłanki, która nawet o niej nie pamiętała?"} {MESSAGE RedHood () () _"Ja... On... On wolałby, żeby Krwawe Elfy znów były silne..."} {MESSAGE Marbus () () _"Pokłoń się mi..."} {MESSAGE Gewold () () _"Hola, hola! Wielki Suwerenie... Nie uważasz, że to za dużo? Nie potrzebujemy ich! Są niczym! Mogę zgnieść zarówno tę dziewczynę, jak i cały jej oddział w zaledwie kilka chwil! Nie powinieneś..."} {MESSAGE Aidala () () _"Ta Osoba myśli, że nie do Ciebie należy mówienie, co Wielki Suweren powinien, a czego nie powinien robić, Gewoldzie... I lepiej o tym pamiętaj... Poza tym nie chodzi o dodatkowe siły dla Wielkiej Hordy..."} {MESSAGE Gewold () () _"Nie? W takim razie o co...?"} {MESSAGE Marbus () () _"O moją satysfakcję. Od początku ta dziewczyna stawiała nam opór, a Krwawe Elfy od wieków polowały na naszą rasę i stały za zniszczeniem dziesiątek pomniejszych klanów. Przyłączenie ich do Wielkiej Hordy będzie znacznie większym zwycięstwem, niż ich zniszczenie. Zatem, co odpowiesz, dziewczyno?"} {MESSAGE RedHood () () _"Ja..."} {MESSAGE RedHood () () _". . ."} {MESSAGE RedHood () () _"*Klęka na jedno kolano i schyla głowę. Jej wojownicy opuszczają łuku i czynią podobnie.*"} {MESSAGE Marbus () () _"Doskonale! Gewold, ośmieliłeś mi się sprzeciwić, więc będziesz odpowiedzialny za życie tej dziewczyny. Dbaj o to, by przetrwała tę bitwę, albo spotka Cię kara... A teraz, Wielka Hordo, wyrżnąć mi oddziały tej przeklętej, elfiej wiedźmy!"} [modify_side] side=3 team_name=1 [ai] passive_leader=no max_risk=0.45 [leader_goal] x,y=32,84 [/leader_goal] [/ai] [/modify_side] [gold] {QUANTITY amount 100 125 150} side=4 [/gold] [gold] {QUANTITY amount 100 150 200} side=5 [/gold] [/command] [/option] [option] message = _"Tym razem nie pozwolę Ci przeżyć" [command] {MESSAGE Marbus () () _"Tym razem nie popełnię tego błędu i nie pozwolę Ci żyć. Obiecuję, że zostaną spalone wszystkie Twoje sztandary, wszystkie wzmianki o Tobie zostaną usunięte z ksiąg, każdy z Twoich żołnierzy zginie, a wypowiadanie Twojego imienia przez niewolników będzie karane śmiercią. Nim minie to pokolenie, wszyscy zapomną o tym, że kiedykolwiek istniała jakaś potomkini Landara!"} {MESSAGE RedHood () () _"Ty... Plugawy... Potworze! Póki starczy mi krwi, będę z Tobą walczyć! Mój duch prześladować Cię będzie nawet po śmierci. Nie umkniesz mojej zemsty! Przysięgam Ci to!"} {MESSAGE Marbus () () _"Nie interesują mnie przysięgi elfiej dziewczyny. Wielu przepowiada mi śmierć i zemstę, a jednak jedni mściciele zza grobu już połamali sobie na mnie zęby. No, dosyć gadania. Gewold, każ swoim wojownikom poćwiartować ją żywcem."} {MESSAGE Gewold () () _"Z rozkoszą... Słyszeliście, chłopcy! Na nich!"} [/command] [/option] [/message] [allow_recruit] side=3 type=Elvish Shaman,Elvish Fighter,Elvish Scout,Elvish Rider,Elvish Marksman,Elvish Ranger [/allow_recruit] [/event] [event] name = sighted [filter] id=Oferiu [/filter] [filter_second] side=1 [/filter_second] {MESSAGE Oferiu () () _"Znów się spotykamy, Marbusie. Tym razem jednak po przeciwnych stronach barykady."} {MESSAGE Gewold () () _"Jarl Oferiu! Nie sądziłem, że jeszcze Cię spotkamy! Wykonałeś kawał dobrej roboty pomagając nam pokonać Dziki Gon. Można rzec, że bez Ciebie nie byłoby nas tutaj! Na pewno jesteś z siebie dumny."} {MESSAGE Marbus () () _"Milcz, Gewoldzie. Cieszę się, że znów mogę widzieć Cię w dobrym zdrowiu, Jarlu. Twoja pomoc naprawdę wiele dla nas znaczyła. Czy jest coś, co mogę dla Ciebie zrobić?"} {MESSAGE Oferiu () () _"Możesz zebrać Wielką Hordę i opuścić północ, ale jak mniemam, to zbyt wielkie żądanie? No cóż... W takim razie niczego od Ciebie nie chcę. Stanę do walki i będę bronił Pani Beatrycze do ostatniej kropli krwi."} {MESSAGE Marbus () () _"Szanuję to, Jarlu. Myślę, że mógłbym pozostawić Cię przy życiu i uczynić zarządcą niewolników... Zarządcą swojej rasy... Jednak obawiam się, że jesteś na to zbyt dumny. Nie podjąłbyś tej pracy, a raczej sam odebrał sobie życie. Niemniej, dziękuję za Twoją pomoc w walce z Dzikim Gonem. Obiecuję, że zabijemy Cię szybko. Bezboleśnie."} [allow_recruit] side=3 type=Elvish Shaman,Elvish Fighter,Elvish Scout,Elvish Rider,Elvish Marksman,Elvish Ranger [/allow_recruit] [/event] [event] name = sighted [filter] id=Mooris [/filter] [filter_second] side=1 [/filter_second] {MESSAGE Mooris () () _"Stój, przeklęty orku! Przysięgam na swój miecz, że nie przejdziesz dalej!"} {MESSAGE Marbus () () _"Stój. Zatrzymaj się. Odejdź. Te słowa działają na mnie równie mocno jak "przeklęty" i "plugawy". To dosyć nudne... Jesteś nudny, Jarlu. Nawet stając w obliczu Wielkiej Hordy nie stać Cię na żadne lepsze słowa. Widzę jednak, że nie należysz do starszyzny... Młody, z mlekiem pod nosem... Dam Ci więc drugą szansę. No, powiedz coś wzniosłego!"} {MESSAGE Mooris () () _". . ."} {MESSAGE Marbus () () _"Nie? Dobrze, Twój wybór. Gewoldzie, wybebeszcie go na oczach jego wojowników."} {MESSAGE Gewold () () _"Nie musisz mi tego powtarzać, Wielki Suwerenie!"} [allow_recruit] side=3 type=Elvish Shaman,Elvish Fighter,Elvish Scout,Elvish Rider,Elvish Marksman,Elvish Ranger [/allow_recruit] [/event] [event] name=last breath [filter] id=RedHood [filter_side] [enemy_of] side=1 [/enemy_of] [/filter_side] [/filter] {MESSAGE RedHood () () _"Ugh... Psia krew... Ale przynajmniej odchodzę z godnością... Zrobiłam wszystko, co mogłam..."} {MESSAGE Marbus () () _"Niewiele mogłaś, głupia dziewczyno... A jeśli chodzi o mnie, ja mogę bardzo wiele. I zawsze dotrzymuję słowa. Wymarzę Twoje imię z kart historii."} [/event] [event] name=last breath [filter] id=RedHood [filter_side] [allied_with] side=1 [/allied_with] [/filter_side] [/filter] {MESSAGE RedHood () () _"Psia krew! Zdradzić własną rasę dla przyszłej chwały... I umrzeć tego samego dnia... Marbusie... Nie dotrzymałeś słowa..."} {MESSAGE Marbus () () _"Gewold! Miałeś sprawować nad nią pieczę! Przysięgam, że gdy ta bitwa się skończy, zapłacisz mi za to!"} {MESSAGE Gewold () () _"Była dorosła... Była wojowniczką. Przyszedłem tu zabijać, a nie pilnować Twoich dziewczynek!"} {MESSAGE Aidala () () _"Ta Osoba sądzi, że powinieneś zważać na słowa... Nie minie Cię kara, jednak o tym porozmawiamy po bitwie..."} [/event] [event] name=last breath [filter] id=Oferiu [/filter] {MESSAGE Oferiu () () _"Ugh... Psia kość... Nie dam rady dłużej walczyć..."} {MESSAGE Gewold () () _"Kazać go wybebeszyć?"} {MESSAGE Marbus () () _"Nie. Jak mówiłem, wiele Ci zawdzięczamy, Jarlu. Dlatego zginiesz z honorem. Najlżejszą śmiercią, którą zadamy wam podczas tej bitwy. Dajcie mu sztylet."} {MESSAGE Oferiu () () _"Bądź przeklęty, Marbusie... Kiedyś upadniesz. Kiedyś upadnie Wielka Horda, tak jak wówczas, gdy powstawał Sojusz Północy... To się powtórzy... Orkowie nie mogą nad nami panować..."} {MESSAGE Marbus () () _"Czekam, Jarlu."} {MESSAGE Oferiu () () _"*Podcina sobie żyły.*"} {MESSAGE Oferiu () () _"Kiedyś... Upadniecie..."} [/event] [event] name=last breath [filter] id=Mooris [/filter] {MESSAGE Mooris () () _"Ugh... Co... Co wy robicie...?"} {MESSAGE Gewold () () _"Nie słyszałeś naszego Wielkiego Suwerena? Wybebeszamy Cię żywcem!"} {MESSAGE Mooris () () _"Aaaa! Nie, proszę... Ugh..."} [/event] [event] name=die [filter] id=Mooris [/filter] {MESSAGE Gewold () () _"Tak umierają głupcy..."} [/event] [event] name = sighted [filter] side=4 [/filter] [filter_second] side=1 [/filter_second] {MESSAGE Ughirt () () _"Długo wam zajęło dojście do mojej linii obronnej, orkowie. Nie mogłem się już wprost was doczekać. Tak, jak moi przyjaciele, których bardzo dobrze znacie."} {UNIT 4 (Dwarvish Lord) 10 54 ( id=Gilfit name=_"Gilfit Śnieżnostopy" )} {UNIT 4 (Dwarvish Steelclad) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Thunderguard) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Stalwart) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Steelclad) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Thunderguard) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Steelclad) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Stalwart) 10 54 ()} #ifndef EASY {UNIT 4 (Dwarvish Steelclad) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Thunderguard) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Steelclad) 10 54 ()} #endif #ifdef HARD {UNIT 4 (Dwarvish Steelclad) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Stalwart) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Thunderguard) 10 54 ()} {UNIT 4 (Dwarvish Steelclad) 10 54 ()} #endif {MESSAGE Gilfit () () _"Klan Śnieżnostopych będzie z wami walczył do ostatniego żołnierza! Jestem Gilfit, ostatni z mojego rodu. Przedarliście się przez nasze jaskinie, by uciec przed nieumarłymi. Choć teraz budzicie strach na całej północy, my pamiętamy waszą ucieczkę, waszą próbę ratowania życia!"} {MESSAGE Aidala () () _"Wasz klan... Ta Osoba go nienawidzi... Ukrywałam się w cieniu waszych wód wraz ze swoimi córkami, póki nie spotkałam Wielkiego Suwerena... Dzisiaj nastał czas zemsty. Pancerze i kości krasnoludów są twarde... Dobrze zatem, iż miecze Tej Osoby wykonano z naprawdę dobrej jakości stali."} {MESSAGE Marbus () () _"Krasnoludy? A myślałem, że wyciągnęliśmy już wszystkie szkodniki z podziemi. Dobrze, że pokazały się na powierzchni. Ostatni raz nacieszymy oczy widokiem tych karłów, nim ostatecznie wybijemy tę rasę i uczynimy z nich naszych niewolników. A Ty, Jarlu... Jesteś stary, zgorzkniały i pełen wyblakłej nienawiści. Pora ukrócić Twój żywot."} {MESSAGE Ughirt () () _"Pamiętam więcej bitw, niż Ty masz lat, Wielki Suwerenie. Przewyższam was geniuszem taktycznym, doświadczeniem, wiedzą... Nie podołacie moim żołnierzom."} {MESSAGE Gewold () () _"Podołamy, ponieważ przerastamy was liczbą, żądzą krwi i rynsztunkiem. Nawet nie wiesz, jak wiele broni teraz mamy... Większą jej część trzymamy w magazynach, bo nawet Wielka Horda nie jest w stanie zużyć jej całej. A wy? W tym lesie chyba trudno o metal. Jak więc walczycie? Dzieląc się jednym mieczem na trzech wojowników?"} {MESSAGE Ughirt () () _"Nawet, jeśli brakuje nam rynsztunku, wciąż mamy ducha walki! Elfy, krasnoludy! Odpłaćmy im za wszystko, co nam uczynili!"} {MESSAGE Gilfit () () _"Za Śnieżnostopych!"} [allow_recruit] side=4 type=Elvish Shaman,Elvish Hero,Elvish Rider,Elvish Marksman,Elvish Ranger [/allow_recruit] [/event] [event] name=last breath [filter] id=Gilfit [/filter] {MESSAGE Gilfit () () _"Nie... Beze mnie... Klan Śnieżnostopych..."} {MESSAGE Marbus () () _"Twój klan jest przeszłością. Tak, jak cała Knalga. Zdepczemy was, zmusimy do niewolniczej pracy i sprawimy, że wasza pycha oraz duma przepadną, a na ich miejscu znajdzie się strach przed Wielką Hordą. Żaden z synów podziemi nie ośmieli się już podnieść topora przeciwko orkowym panom!"} {MESSAGE Gilfit () () _"Niech Cię... Do diabła... Krasnoludy nigdy... Ci się nie pokłonią..."} {MESSAGE Marbus () () _"Pokłonią mi się wasze kawałki! Rozerwać mi go na strzępy i rzucić resztki do moich stóp!"} [/event] [event] name=last breath [filter] id=Ughirt [/filter] {MESSAGE Ughirt () () _"Tyle lat doświadczenia... Walk... Szlachetnych bitw i pojedynków... Żeby zostać zakatowany przez... Plugawych orków! Powinniście wymrzeć, gdy zaatakował Dziki Gon. Nie zrobiliście tego... Plenicie się za to, jak... Jak robactwo! Jak karaluchy bądź mrówki! Szerzycie swoją ohydę... Niszczycie wszystko, co piękne, o co warto walczyć..."} {MESSAGE Marbus () () _"Cóż, większość osób ma o nas takie zdanie. Problem jest taki, iż niewiele nas ono interesuje. Tak, jak rozmowa z Tobą... Żegnaj, Jarlu... Mam nadzieję, że w zaświatach staniesz się mniej zgorzkniałym starcem."} [/event] [event] name = sighted [filter] side=5 [/filter] [filter_second] side=1 [/filter_second] [if] [have_unit] id=RedHood [filter_side] [allied_with] side=1 [/allied_with] [/filter_side] [/have_unit] [then] {MESSAGE RedHood () () _"Oto i elfia wiedźma, potomkini Kalenza, Beatrycze. Od lat marzyłam o chwili, gdy jawnie Ci się przeciwstawię. Za te wszystkie momenty, gdy jawnie mną pogardzałaś, uważałaś za gorszą od siebie... Nawet nie wiesz, jak bardzo Cię nienawidzę..."} {MESSAGE Beatrice () () _"Twoja zdrada jest mi boleśniejsza, niźli śmierć wszystkich tych, którzy bronili tego miejsca. Oni zginęli chwalebną śmiercią, walcząc o to, w co wierzyli. A Ty? Wybrałaś życie razem z Wielką Hordą, razem z tymi, którzy mordowali Twoich pobratymców. Uczepiłaś się tej łaski i zdradziłaś nas."} {MESSAGE RedHood () () _"Zrobiłam to, co było najlepsze dla mnie i Krwawych Elfów. Od lat się spieramy, wreszcie nadeszła pora, by rozwiązać ten konflikt. Wynieść się na wyżyny, mieć was pod stopami i patrzeć, jak prowadzicie niewolniczy żywot- oto, czego chcę!"} {MESSAGE Beatrice () () _"Stałaś się równie podła, co orkowie, dziewczyno. To było jednak do przewidzenia... Od zawsze kipiałaś nienawiścią, niezdrową fascynacją zabijaniem oraz rządzą władzy. Jak mogłaś myśleć, że kiedyś staniesz się nam równa? Powiadam Ci, nawet jeśli mój lud zmuszony będzie czyścić Ci buty, każdy będzie Tobą pogardzał w swoim duchu."} [/then] [else] [/else] [/if] {MESSAGE Beatrice () () _"Marbusie... Żałuję, że spotykamy się w takich okolicznościach. Nie wiem, co w Ciebie wstąpiło. Dlaczego pozwoliłeś na to, by Twoją rasę znów ogarnął szał krwi? Dlaczego doprowadziłeś do tego momentu? Czy nie widzisz, jak wszyscy cierpią za Twoją przyczyną?"} {MESSAGE Marbus () () _"Moi wojownicy nie cierpią. Prowadzę Wielką Hordę świetlaną drogą, którą pragnie być prowadzona. Jeśli zaś chodzi o powód... Cóż, wszystko mogło wyglądać inaczej. Mogło, gdyby mój kuzyn żył. Gdybyście rzeczywiście starali się zachować przymierze z nami."} {MESSAGE Beatrice () () _"O Twoim kuzynie dowiedziałam się dopiero po fakcie... Nie chciałam jego śmierci. Całym sercem wierzyłam w to, że możecie odmienić swoje przeznaczenie. A jednak do tego nie doszło. Znów robicie wszystko, by was nienawidzić. Za tysiąc lat Król Gonu powróci, by was zniszczyć. Przedtem sądziłam, że jest on naszym przekleństwem, ale teraz rozumiem: on był naszą szansą. Szansą na pozbycie się was. Okupioną wielką ceną, ale jednak szansą..."} {MESSAGE Marbus () () _"To już bez znaczenia. Król Gonu nie żyje, a jeśli powróci, zastanie nas znacznie silniejszych, niż w tym tysiącleciu. Róg Gjallarhorn będzie przekazywany Wielkiemu Suwerenowi z każdym pokoleniem... Będziemy gotowi na nadejście tej klątwy."} {MESSAGE Beatrice () () _"Rozmowa nie przyniesie nam już niczego. Atakuj... Jestem gotowa na cios..."} {MESSAGE Marbus () () _"A ja z chęcią go zadam. Naprzód, moi wojownicy! Otoczyć jej twierdzę, nie pozwolić uciec żadnemu drzewolubowi! Oto chwila naszego ostatecznego triumfu! Tash'kfug adin!"} [allow_recruit] side=5 type=Elvish Druid,Elvish Sorceress,Elvish Hero,Elvish Ranger,Elvish Champion,Elvish Sharpshooter,Elvish Avenger,Elvish Outrider [/allow_recruit] [/event] [event] name=last breath [filter] id=Beatrice [/filter] {MESSAGE Beatrice () () _"Więc tak wygląda śmierć... Jest tak zimno... I samotnie..."} {MESSAGE Marbus () () _"Każda śmierć jest lepsza od tego, co zgotujemy tym, którzy przetrwają. Życie pod jarzmem Wielkiej Hordy będzie dla nich cierpieniem większym, niż fizyczny ból. A każdy, absolutnie każdy cierpiący będzie mógł zawdzięczać to tylko Tobie. To Ty przegrałaś. Ty ich zawiodłaś... Umieraj z tą myślą, Beatrycze."} {MESSAGE Beatrice () () _"Zakończ to..."} {MESSAGE Marbus () () _"Żegnaj, elfia wiedźmo. Tak kończy się Twoja historii i zaczyna całkiem nowa opowieść. Opowieść o niezwyciężonej, panującej nad całą północą Wielkiej Hordzie!"} {VARIABLE ending_scenario elves} {STORE_UNIT_VAR id=Marbus extra_recruit Marbus_extra_recruit} [if] [variable] name=Marbus_extra_recruit contains=Saurian Augur [/variable] [then] {VARIABLE ending_race saurians} [/then] [else] {VARIABLE ending_race trolls} [/else] [/if] [if] [have_unit] id=petwolf [/have_unit] [then] {VARIABLE ending_petwolf alive} [/then] [else] [/else] [/if] [if] [have_unit] id=RedHood [filter_side] [allied_with] side=1 [/allied_with] [/filter_side] [/have_unit] [then] {VARIABLE ending_RedHood alive} [/then] [else] [/else] [/if] [if] [have_unit] id=Emborgi [/have_unit] [then] {VARIABLE ending_Emborgi alive} [/then] [else] [/else] [/if] [if] [have_unit] id=Krull [/have_unit] [then] {VARIABLE ending_Krull alive} [/then] [else] [/else] [/if] {CLEAR_VARIABLE Marbus_extra_recruit} [endlevel] result=victory carryover_report=no carryover_percentage=0 [/endlevel] [/event] {LATE_DEATH_EVENTS} [/scenario]