Jestem nowy na forum i nowy w BfW. Niedawno z kumplem zaczeliśmy to i grać i... bardzo nam gra przypadła do gustu. Jednak, nie moge się jednej rzeczy doczytac- jak to jest z tymi wersjami BfW?
Sam mam 1.9.2, czyli bodajże najnowszą. Ale często w newsach widze "pojawiłą się na serwerze 1.8 i 1.9". Stąd pytania:
1) Czemu 1.8 nadal jest tak grane? Skoro 1.9 jest późniejszą wersją, to zapewne ma mniej bugów/jest bardziej rozbudowana itp
2) Warto ściągnąć 1.8?
3) Czy na 1.8 są jakaś inne (w domyśle lepsze/jest ich więcej/są bardziej rozbudowane) dodatki?
4) Jeśli tak - skąd moge ściągnąć 1.8? Próbowałem szukać, ale albo link nie działa, albo ściąga mi 1.9.2.
Edytowane przez kwagam dnia 19-11-2010 13:03
Wersje 1.9 są development czyli dla graczy którzy chcą zrobić dodatki na następną wersje stabilną i to że jest nowsza wcale nie znaczy że ma mniej bugów itp. wręcz odwrotnie. Wersje 1.8 są stabilne i mają dużo mniej bugów, wprowadzane tam są korekty praktycznie tylko estetyczne lub mało zauważalne. Tak więc jeśli chcesz zagrać ze mną lub w lidze piątków to powinieneś mieć 1.8.4 lub 1.8.5 . Oczywiście jeżeli chcesz grać na 1.9 nic nie stoi na przeszkodzie. ;D Mam nadziej że wesnoth wciągnie ciebie tak jak mnie wciągnęło.
http://www.wesnot... Oryginalna strona wesnotha możesz tam ściągnąć zarówno stable jak i development. Edytowane przez kalfat dnia 19-11-2010 13:21
No tak, oczywiście napisane jest przy wersjach stable i deve... jak zwykle szybko spojrzałem na numerek i "o, sciągam wyższy!". Dzięki za rozjaśnienie ;P
Edit: Może nie będę zakładać kolejnego tematu, tylko tu spytam:
W 1.8 jakie dodatki wypada mieć? Póki co ściągam ageless era (tak właściwie - te frakcje są w miare zbalansowane? Bo z tego co widze to zlepek kilku er)
Edytowane przez kwagam dnia 19-11-2010 14:54
pilnie ściągnij ere of magic i kampanie do niej ( jest w jednym newsie, nazwa kampanii: " To lands Unknown" i Eastern Europa at War w skrócie EEaW, szukaj na newsie pod tytułem: " Rosjanie idą na wojnę", tylko w EEaW nie graj na oficjalnym serwerze, bo to polski dodatek, nie dodany jeszcze na oficjalną stronę, Ageless era już masz, więc nie muszę mówić, właśnie to jest zlepek raczej wszystkich er, oprócz tych polskich, jeszcze nie dodanych jeszcze na oficjalny serwer np. EEaW. To wszyskie ery które uważam za konieczne.
PS: Newsy co pisałem oczywiście na tej stronie, a nie oficjalnej.
Edytowane przez Elensefar dnia 19-11-2010 16:09
...tylko w EEaW nie graj na oficjalnym serwerze, bo to polski dodatek, nie dodany jeszcze na oficjalną stronę...
Na oficjalnym serwerze możesz używać takich dodatków, jakich chcesz. To, że EEaW nie ma na serwerze dodatków (nie na oficjalnej stronie, oficjalne = mainline = to, co ściągasz razem z Wesnoth; nieoficjalne = wszystko inne), oznacza tylko tyle, że trudn0 będzie znaleźć na oficjalnym serwerze kogoś, kto też ma EEaW i może z Tobą zagrać. Chociaż w sumie, biorąc pod uwagę, że gharn.eu jest pusty przez większość czasu, i tak masz większe szanse na znalezienie kogoś na oficjalnym niż na gharnie.
Twórca Ageless chyba próbował balansować te frakcje, nie wiem, czy mu to wyszło. Jeżeli chodzi o dodatki, 'wypada mieć' te najbardziej popularne - w BfW popularny zwykle oznacza dobry (z wyjątkiem Colosseum i Isar's Crossa).
Z tego co widze, to niestety ageless ma swoje błędy (zagrałem jedną partie, i przy awansie jednej z jednostek wyskoczył błąd i gra się zbuntowała), więc... ilość frakcji powala, ale jeśli jest więcej błedów to nieco smutno. Poza tym, zależy mi na balansie.
Z tego co widze to default + Era of myth + extended era chyba tez jest całkiem grywalne i całkiem zbalansowane? (No i niestety też zagrałem jedną partie i jakiś dziwny błąd miałem... nie tyle co błąd, ale w pewnym momencie komputer robił swoje tury po grubo ponad 10 minut... mam nadzieje, że to jednorazowe)
A era EoM i ten drugi (EeW?) wypróbuje niedługo napewno. Dzięki za rady^^
Po pierwsze: EEaW nie EaW.
Po drugie sciągnij też dodatki kazika i Sylara. Są to bardzo dobre i ciekawe mapki.
też!!! - wiem, że jesteś dys-wszystkim, ale to nie zwalnia Cię z korzystania ze słownika -inferno8
P.S. Chyba zaczne pisać posty w Wordzie żeby mi błędy poprawiało.
Edytowane przez krasnoludpogromca dnia 19-11-2010 18:22
,,Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.''