Rozwój strony - sugestie i pomysły.
|
mylife55 |
Dodany dnia 08-07-2014 15:26
|
Adept
Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
Zrobiłem w wolnym czasie takie logo
|
|
|
|
Dingo |
Dodany dnia 08-07-2014 15:42
|
Bohater
Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
Portret wyłazi poza ramkę. Poza tym, nie potrzebujemy już logo.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
|
|
|
|
Piko |
Dodany dnia 08-07-2014 16:02
|
Mistrz
Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Środek lata a ty nam taki zimowy crap wysyłasz... |
|
|
|
Jarom |
Dodany dnia 01-09-2014 17:50
|
Awanturnik
Data rejestracji: 28/03/2014 16:24
|
Myślę, że po zmianie nawigacji jest coś, czym administracja mogłaby się zająć i co ułatwiło by pracę i im, i użytkownikom. Chodzi mi o to, że żeby poprawić cokolwiek w jakimś artykule, nawet swoim, lub po prostu zaktualizować, trzeba napisać do administracji, o oni mogą się tym zająć kiedy mają czas. Moja propozycja to stworzenie gdzieś pod artykułem przycisku "Zaproponuj poprawkę" lub czegoś w tym stylu, który przeniesie do okna edycji artykułu, a po wysłaniu i zatytułowaniu poprawki przejdzie ona taką samą drogę jak artykuł. Administratorom oszczędzi to pracy z modyfikowaniem artykułu, a użytkownikom pisania do administracji.
Bezpośrednio wiążący się z powyższym pomysł to dodanie obok "Napisane przez:" pod artykułami etykietki "Ostatnia poprawka" z tymi samymi rzeczami co przy autorstwie (jeżeli poprawek nie ma etykietka się nie wyświetla) i/lub przycisku, linku albo rozwijanej listy z wszystkimi poprawkami (użytkownik, data, nazwa poprawki jak np."Aktualizacja do wersji 1.11", "Poprawa błędów formatowania", "Dodanie własnych pomysłów"
Poza tym przydałoby się, żeby przy pisaniu artykułu można było używać formatowania HTML lub BB code co najmniej takiego jak w postach na forum, i żeby efekty takiego formatowania były widoczne w podglądzie.
Co do wyglądu strony, dodałbym obrazek w tle, który nie przesuwałby się ze stroną tylko był "przyklejony" do ekranu (Z tego co pamiętam to tylko jedna linijka kodu CSS i jeden dodatkowy plika na stronie, więc niewiele pracy, ale mogę się mylić).
Forum ma posty ustawione od najstarszych do najnowszych. Ma to poważną zaletę kiedy czytam temat po raz pierwszy. Kiedy jednak chcę zobaczyć tylko ostatnie posty, muszę sięgać do ostatniej strony/stron. Czy nie dałoby się tego zmieniać z pomocą przycisku i/lub ustawień profilu czy ustawnień zapisanych na dysku użytkownika?
Shoutbox niestety nie ma funkcji "Pokaż ostatnie informacje", co zmusza do szukania w archiwum. Nawet po jednodniowej nieobecności potrafi się trochę tego zebrać. Nie dało by się stworzyć czegoś takiego na bazie "Ostatniej wizyty"?
W kwesti poprzednich pomysłów:
Nie podoba mi się pomysł z dzieleniem strony/forum w jakikolwiek sposób. I tak nie ma tu zbyt wielu aktywnych osób.
Dodanie muzyki: jak najbardziej. Na użytek własny przekonwertowałem sobie kiedyś muzykę z BfW na format mp3. Nie mam natomiast zdania w kwestii sposobu uruchamiania muzyki, chociaż możliwość jej wyłączenia jest dla mnie konieczna, np. kiedy potrzebuję się skupić, aczkolwiek przez większośc czasu i tak jej sobie słucham.
Usuwanie użytkowników? Tak, jest problem z ciągłością tematów, ale wiele z nich w ogóle nadaje się do usunięcia bądź przeniesienia do archiwum. Poza tym tak jak proponował Poliuks można by pozostawić posty, wtedy obok nicku pojawiłby się napis "użytkownik usunięty" lub coś w tym stylu. Kont jest 1722 (w momencie pisania postu), ale prawdopodobnie są wśród nich są nieaktuwne od 3 lub więcej lat. Możnaby ogłosić na stronie głównej i wysłać e-maila do wszystkich, a jeżeli nie wejdą na stronę po powiedzmy dwóch miesiącach, usunąć. Tak samo konta trwale zbanowane, po co mają zaśmiecać stronę? Żeby powiększać licznik? EDIT: wyjątek dla osób należących do jakiejś grupy, oni nawet jak byli nieaktywni od 2+ lat nie dostaliby info, bo zasłużyli
AxeFighter pisał w sierpniu o zmianie koloru gwiazdek w rangach. Bardzo dobry pomysł: administratorzy mieliby gwiazdki złote. Dawno temu (2011) Filar proponował zmianę gwiazdek na coś innego, ale zostało to przeoczone
Również w 2011 PuebloPL zauważył, że na forum przydałoby się mieć dostęp do panelu konta. Zgadzam się z tą propozycją, i równocześnie proponuję, żeby po zalogowaniu strona przenosiła do poprzedniej lokacji. Trochę mnie denerwuje, jak coś piszę, zostawiam to na jutro do dokończenia, a potem okazuje się, że nie jestem zalogowany no i co?
Znowu w 2011 roku Kuki1537 wpadł na kompletnie zignorowany przez całą resztę społeczności pomysł, żeby móc dodać do profilu obrazek w większym rozmiarze niż awatar. Sama idea mi się podoba, ale obawiam się, że to zajmie zbyt dużo miejsca na serwerze, więc chyba raczej odpada. Mimo to wypowiedzcie się sami w tej sprawie jak to wygląda z waszego punktu widzenia.
Jakbyście chcieli poznać moje zdanie na jeszcze jakiś temat o którym zapomniałem, napiszcie na forum lub PW (raczej na PW). Mam nadzieję że jest przejrzyście i nie za długo.
Jarom
EDIT
Odkąd napisałem ten post wyskoczyły jeszcze kilka spraw:
Wyjaśni mi ktoś dlaczego większość zrzutów ekranu jest na osobnej stronie a nie w galerii? To chyba nie tak trudno poprawić skoro całą nawigację przeorganizowaliście i artykuły przenieśliście.
Nie wiem też dlaczego w galerii fanartów są portrety jednostek z domyślnej.
Przy okazji pisania tego edita odkryłem, że pomyliły mi się przyciski i wcisnąłem cytuj, przez co pojawił się nowy post. Po uciążliwych poszukiwaniach znalazłem opcję "Usuń posta" p oknie edycji. Przycisk w temacie nie byłby lepszy?
Edytowane przez Jarom dnia 18-10-2014 19:51
|
|
|
|
Deidara |
Dodany dnia 01-09-2014 19:01
|
Awanturnik
Data rejestracji: 01/04/2013 22:52
|
W całości zgadzam się z Jaromem. Problem polega jednak na tym, że większość tych zmian jest możliwa tylko za pośrednictwem Weriana, a tego nie ma na stronie już od dłuższego czasu.
Od siebie dodam też coś o muzyce: na wielu stronach są zamontowane swoiste radia. Moglibyśmy mieć swoje własne. Kilku użytkowników do tego oddelegowanych puszczałoby muzykę i ogłaszało różne rzeczy. Choćby pojedynki. Wyobraźcie sobie odrabianie matmy przy takim radyjku, gdzie co jakiś czas pojawiałaby się informacja o tym, kto i kiedy będzie na serwerze
To jednak dalsza perspektywa. Na początek powinniśmy zająć się rzeczami ważniejszym. Edycja artykułów, pomysł z gwiazdkami i usunięcie przedawnionych kont. |
|
|
|
AxeFighter |
Dodany dnia 14-09-2014 21:37
|
Zarządca
Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Na wszystkie zaproponowane zmiany potrzeba Weriana, ja sam nie posiadam możliwości edycji kodu strony i mogę robić tylko to na co pozwala mi panel administratora, przez co na wiele poprawek będzie potrzeba wiele czasu.
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-09-2014 21:37
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
|
|
|
Jarom |
Dodany dnia 11-10-2014 17:32
|
Awanturnik
|
Axe, ale zrzuty ekranu (patrz EDIT) chyba mógłbyś przenieść? |
|
|
|
AxeFighter |
Dodany dnia 11-10-2014 19:33
|
Zarządca
|
Zrzuty się zrobi w swoim czasie. Poza tym nie "przeorganizowaliście" i "przenieśliście" tylko "przeorganizowałeś" i "przeniosłeś".
Edit: Zrzuty są podzielone na te pokazowe jak ogólnie gra wygląda (w artykule) oraz "smaczki" z galerii. Dodatkowo nie mogę znaleźć, gdzie usuwa się obrazki z galerii.
Edytowane przez AxeFighter dnia 11-10-2014 19:33
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
|
|
|
Jarom |
Dodany dnia 14-10-2014 19:37
|
Awanturnik
|
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że znajdująca się na dole strony lista aktywnych użytkowników nie obejmuje forum. Czy wy też macie takie wrażenie? Bo patrzę sobie, widzę że nikogo nie ma, a posty się pojawiają. Faktyczny błąd czy tylko moje przeoczenie? Jeżeli błąd, to warto by było poprawić.
Zauważyłem też, że nie można dodawać/usuwać podpisu podczas edycji. To też przydało bo się poprawić.
Edytowane przez Jarom dnia 14-10-2014 19:40
|
|
|
|
AxeFighter |
Dodany dnia 14-10-2014 20:39
|
Zarządca
|
Jarom napisał/a:
Nie jestem pewien, ale wydaje mi się że znajdująca się na dole strony lista aktywnych użytkowników nie obejmuje forum. Czy wy też macie takie wrażenie? Bo patrzę sobie, widzę że nikogo nie ma, a posty się pojawiają. Faktyczny błąd czy tylko moje przeoczenie? Jeżeli błąd, to warto by było poprawić.
Zauważyłem też, że nie można dodawać/usuwać podpisu podczas edycji. To też przydało bo się poprawić.
1. Werian
2. Werian
Pozdrawiam, AxeFighter.
|
|
|
|
Jarom |
Dodany dnia 15-10-2014 21:27
|
Awanturnik
|
Na forum mamy sporo niezłych grafików, może by ogłosić konkurs na ulepszenie ikonek na forum? Byłyby podobne (też zwoje i listy) ale ładniejsze.
Jak patrzę na stronę i forum, to widzę mnóstwo możliwości zmian. Tym razem chciałem opisać taki pomysł:
A gdyby oprócz "Masz x nieodebranych wiadomości w skrzynce pocztowej" było jeszcze "Masz x nieobejrzanych postów na forum od twojej ostatniej wizyty" albo po prostu "Pojawiły się nowe posty na forum"
Trochę mnie dziwi, że jak edytuję wpis na shoucie to do potwierdzenia służy przycisk "wyślij", może być nieco mylące, ale co tam.
Dlaczego jak chce się zaznaczyć, że coś nowego się pojawiło w temacie, a ostatni post jest twój trzeba wszystko wklejać do nowego posta? Kiedy nikt nie odpisuje to żeby uniknąć dubli i odświeżyć temat trzeba właśnie tak zrobić. Nie dałoby się dodać kratki do zaznaczenia "Pokaż jako nowa wersja", "Zaktualizuj temat" czy coś w tym stylu?
Proponowałbym też przeniesienie Uniwersytetu Wesnoth powyżej Gry Wieloosobowej na forum, bo Warsztaty są częściej używane niż Komnata Wyzwań (w ogóle jest ona żadko używana, duża część osób umawia się na shoucie)
@AF wiem, że do większości zmian potrzebny jest Werian, jeżeli nie możesz sam nic z tym zrobić, to mnie o tym nie informuj, bo to niepotrzebne.
Edytowane przez Jarom dnia 01-11-2014 19:55
|
|
|
|
szpiczek |
Dodany dnia 09-11-2014 11:10
|
Poszukiwacz Przygód
Data rejestracji: 09/07/2014 09:56
|
Co myślicie o takim pomyśle :
Każdy użytkownik o odpowiedniej liczbie gwiazdek dostaję umiejętność, np Awanturnik ; umiejętność wpychania swoich postów między posty innych, Początkujący ; może być upominany 2 dwa razy więcej niż inni |
|
|
|
Jarom |
Dodany dnia 09-11-2014 12:18
|
Awanturnik
|
Kiedy kliknę podgląd odpowiedzi, to dodany załącznik znika, nie wiem co by się stało gdybym kliknął wyślij, ale przydałoby się to poprawić.
Edytowane przez Jarom dnia 14-12-2016 12:48
|
|
|
|
AxeFighter |
Dodany dnia 11-11-2014 19:05
|
Zarządca
|
1. Zwiększę limit do 30, jednak liczę na to, byście regularnie opróżniali swoje skrzynki.
2. Sobieski, to możesz nawet wykonać sam, a co do wielojęzyczności to od czego jest .org i Ladder?
|
|
|
|
Deidara |
Dodany dnia 17-11-2014 17:24
|
Awanturnik
|
Proponuję przenieść kilka działów z Sali Mroku:
Ancient Era, Era of the Forgotten i Dark Age przeniósłbym do Archiwum. Nad Projectem Infinity też bym się zastanowił. Natomiast Forgotten Legends przeniósłbym do Pałacu Zasłużonych.
Z koszar wyciągnąłbym kilka tematów i zrobiłbym dla nich osobne działy w Sali Mroku. W skład er, które powinny się tam przenieść, wchodzą: Era Baśni, Media Aetas, MiddleEarth Era i Era of the Western Kingdoms.
Póki co wygląda to tak, że Sale Mroku są działami dla dodatków, nad którymi ktoś kiedyś dużo pracował. Nie powinno tak być, a działy tam dodane powinny być ciągle aktywne. Dodatkowo, twórcy mięliby możliwość stworzenia kilku tematów bez robienia bałaganu, jak w wypadku EEaW.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
|
|
|
|
Deidara |
Dodany dnia 29-11-2014 21:57
|
Awanturnik
|
Maksiu ma rację z tą grafiką. Kiedyś była jedna z nekromantą w czapce Mikołaja, a później zimowa grafika z "Odrodzenia Północy". Gdzieś powinny tam być... Zawsze możemy jednak zaproponować użytkownikom, by coś stworzyli
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
|
|
|
|
Dingo |
Dodany dnia 30-11-2014 22:51
|
Bohater
Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
Ja stworzyłem wszystkie 4 warianty, ale użyty został tylko jeden.
Ale zapomnijcie o jakikolwiek zmianach graficznych, będą pogromy to się doczekacie.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
|
|
|
|
Alan |
Dodany dnia 13-12-2014 21:33
|
Początkujący
Data rejestracji: 10/01/2014 21:49
|
Chciałbym dział na twórczość użytkowników nie związaną z Wesnoth .-. |
|
|
|
Jarom |
Dodany dnia 31-01-2015 11:23
|
Awanturnik
|
Link od Szpiczka na shoucie przypomniał mi o problemie z tworzenie newsów: kategorie. Z powodu obrazków nie przestrzega się zbyt dokładnie podziału. Przydałoby się uporządkować kategorie i zmienić obrazki przy newsie na osobne dla poszczególnych newsów, zbiór obrazków do wyboru dla newsów, albo przynajmniej do wyboru dla kategorii, bo mamy więcej niż 6 kategorii o samej tylko Erze Magii, o nazwach typu:
Era of Magic, Era of Magic 2, Era of Magic 3, Era Magii 2, Summoners
i nie zawierają zbyt dużo treści newsów, czasami tylko 1, różnią się za to obrazkiem.
|
|
|
|
mylife55 |
Dodany dnia 31-01-2015 12:37
|
Adept
Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
Albo mieć możliwość wyboru obrazka do kategorii.
Edytowane przez mylife55 dnia 31-01-2015 12:50
|
|
|