Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
XVII Century project - Eastern Europe at War
Sagez
Dobra, żeby było jasne jak się naprawdę nazywają frakcje w EEaW :
1. Rzeczpospolita Obojga Narodów
2. Hetmanat Kozacki
3. Królestwo Szwecji
4. Chanat Krymski
5. Imperium Osmańskie
6. Carstwo Rosyjskie
7. Monarchia Habsburgów
Prawda, jak to ładnie brzmi?Wink
Edytowane przez Sagez dnia 16-01-2009 15:34

vul6
Dobra proszę państwa, trzeba zrobić jakiś raport podsumowujący:
Pomysł zaświtał w mej łepetynie 5 miesięcy temu, potem wszystko ruszyło, zaczęły kiełkować kolejne idee.

Faza projektowania niedawno została zakończona (z grubsza, poprawki są rzeczą naturalną).

Faza programowania z tego co wiem ani nie ruszyła, ani nie ma co do niej planów - o tym trzeba podyskutować.

Pierwsze rysunki zostały już opublikowane, grafika i ewentualny d¼więk są jednak sprawą która zostaje nam na koniec roboty

Beta testy są uzależnione od zaprogramowania jednostek i ogólnie całej ery.

Ogólnie więc widać, że trzeba się w końcu brać za najbardziej chyba niewdzięczną część tworzenia ery, a zarazem jej podstawę. Programowanie w BfW jest dosyć proste, jednak sam nigdy nic nie stworzyłem od zera (co najwyżej cziterskie przeróbki jednostek Pfft). Teraz pytanie do Was - co musimy zrobić i kto to będzie robił, żeby w końcu era powstała?

Sagez
Moje konkrety - programowaniem ma zająć się Werian po zakończeniu sesji. Sam zaproponował i jestem mu niezwykle wdzięczny. Być może Dragon_ Warrior - parę miesięcy temu dogadywał się z Inferno co do traitów Polaków. Nie mam pojęcia, ile zajmie programowanie i się na tym nie znam. Wiem, że szkielet Ery jest gotowy - ale nie wiem niczego bardziej konkretnego, Inferno trzeba zapytać.

Mam nadzieję, że teraz większość powyższych się potwierdzi. Widzę, Vul, że przyśpieszamyWink Ale na grafikę bym nie liczył - choć do testów wystarczy maksymalnie wieśniacka, by odróżnić konia od piechura i armaty.

Bez Ciebie nie byłoby EEaW, trzeba o tym pamiętać, dzięki!Smile

inferno8
Do tego postu dołączyłem szkielet ery, działający na wersji 1.5.x (1.6). Na chwilę obecną zawiera minimum tzn. pliki niezbędne do działania, jedną jednostkę po stronie polskiej - chłopa (na razie jest tylko jedna frakcja), podstawowe obrazki polskich oddziałów i mnóstwo pustych katalogów czekających na uzupełnienie.

Myślę, że to wystarczy na początek. Z Polakami jest o tyle prosta sprawa, że wystarczy porobić im pliki jednostek. Co do reszty to muszę zrobić obrazki, ale teraz nie mogę. Jeśli chodzi o traity, to proponuję zrobić je pó¼niej (jak każde inne urozmaicenie). Ważne aby era wkroczyła w kolejny etap.
inferno8 dodał/a następującą plik:
eeaw.zip [92.15kB / 361 Pobrane]

vul6
BfW nie mam nawet zainstalowane, to narazie tego nie obaczę, dopiero w weekend, ale dzięki Grin

Werian
Napiszcie newsa, trzeba to rozreklamować Wink

Edit: Vul, "programowanie" jednostek to chyba jedna z łatwiejszych rzeczy jakie się można nauczyć, trzeba po prostu mieć jakiś sensowny szablon Smile
Edytowane przez Werian dnia 13-02-2009 21:04
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
Sagez
A teraz angielskie odpowiedniki polskich nazw frakcji :

1. Polish-Lithuanian Commonwealth
2. Zaporozhian Cossacks
3. Crimean Khanate
4. Kingdom of Sweden
5. Ottoman Empire
6. Tsardom of Russia
7. Habsburg Monarchy

Jak coś to mnie poprawcie.

inferno8
Miło mi ogłosić nową fazę projektu EEaW. Do mojego postu dołączona jest w pełni działająca super-podstawowa wersja naszego dzieła oznaczona numerkiem 0.1. Oto co zawiera:

-wszystkie 7 frakcji po jednej podstawowej jednostce każda;
-obrazki jednostek (bez animacji i d¼więku)
-eksperymentalne godła każdej nacji w oknie wyboru strony;
-działające pliki konfiguracyjne jednostek wraz z pełnymi opisami i odpowiednimi statystykami;
-przetłumaczone nazwy jednostek.

Jest to minimum potrzebne do gry multiplayer.

Od tej pory każdy, kto zna się na WML może dodać pliki jednostek i modyfikować istniejącą zawartość zgodnie z materiałami umieszczonymi na tym forum.

Link (nieaktualny):
http://www.mediaf...hb1nmhmkc2

Drobna wersja poprawkowa 0.1.1:
http://www.mediaf...mnizanji1z
Edytowane przez inferno8 dnia 18-08-2009 14:30

Werian
Coś ode mnie, czyli +7 polskich jednostek:
-armata
-armatka
-litewski dragon
-konny dragon
-strzelec
-strzelec wyborowy

Uaktualniony plik inferno w załączniku
(jutro się usprawiedliwię i dodam coś więcej od siebie)

|
|
V
Wersja poprawkowa 0.1.2
http://www.mediaf...f6e8ebb871
Edytowane przez Werian dnia 20-08-2009 00:37
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
Sagez
Kiepsko, dużo błędów. Ja rozumiem, że nie opisaliśmy wszystkiego, ale...
We¼my litewskiego dragona. Brakuje mu spowolnienia w ataku tarczą, atak szablą to 3 - 2, zamiast ustalonego 6 - 3. Balansowanie zostawmy na koniec. Armatka (1) wystrzeliwując kulę atakuje... wręcz! Armata (poziom 2 )to samo i dalej jest ( po awansie ) na poziomie pierwszym.
Covery to inna sprawa, nie ustalaliśmy ich. Powinny być intuicyjne, jak w ''składniki EEaW'', ale łatwo się pomylić.
Działa niech mają 60 obrony na wzgórzach i 40 w lesie(jak nie mniej). Dragon litewski - w wioskach, zamkach, wzgórzach - po 60.
Ale przynajmniej EEaW nieco ruszyło. Więc tak - covery takie, jakie ustalaliśmy osobno dla piechoty, kawalerii i dział w ''Składniki EEaW''. Statystyki nie mogą się różnić od tych w drzewkach jednostek. I to wystarczyPfft
Jednostkom brakuje też opisów, ale to nie jest duży problem.
Wyższych poziomów dragona nie sprawdzałem, ale kawaleria musi być kiepska w lesie jak coś.
Na razie EEaW nawet z 1 niekompletną frakcją jest niegrywalne, ale zrobiliśmy już pewne kroki do przodu i to jest dobreSmile

Aha, strzelców nie sprawdzałem, ale jakby co, to powinni mieć covery jak litewski dragon - ''Dragon litewski - w wioskach, zamkach, wzgórzach - po 60.''
Inferno, jak możesz, to zmień atak piką Szwedom i Austriakom jako tylko do obrony, bo teraz za bardzo wszystkich miażdżą.
Edytowane przez Sagez dnia 20-08-2009 15:34

inferno8
Ja tu jestem tylko od rysowania i pomocy przy WML. Grzebanie w plikach konfiguracyjnych to robota Weriana.

@Werian: ¯eby jednostka używała ataku tylko do obrony, musisz wpisać pomiędzy tagami piki [attack] i [/attack] coś takiego: attack_weight=0 (oczywiście musi być od nowej linii).

Mafcio
widzę, że trochę zbyt powoli idą prace nad EEaW, mogę pomóc przy plikach konfiguracyjnych, robiłem już kilka jednostek z animacjami i d¼więkiem, więc znam się na tym, ale to już od was zależy czy mam wam pomóc czy nie

oczywiście umiem jeszcze wiele wiecej np robic jednostki, więc jak coś to do mnie najlepiej tu na forum piszcie czy mam pomóc czy nie

inferno8
Jeśli chcesz i potrafisz pomóc to witamy w teamie. Wszystkie dane na temat jednostek i ich statystyk masz w tej sekcji forum.

Mafcio
a co mam dokładnie robić

Sagez
Witamy na pokładzieSmile Mógłbyś zająć się nawet programowaniem wszystkich jednostek - teoretycznie jest za to odpowiedzialny Werian, w razie czego to pisz do niego ( ja wyjeżdżam na weekend ), jakoś się zgadacie. Wy programujecie a inferno daje grafikę, tak to jest zaplanowane.
Powodzenia, jeśli chcesz spróbowaćSmile

inferno8
Przełomowa wersja projektu EEaW oznaczona numerem 0.5 jest już dostępna. Nie ma jej na oficjalnym serwerze, ponieważ uznaliśmy, że najlepiej poczekać na ukończenie wszystkich stron konfliktu.

Wersja 0.5 zawiera 4 kompletne i zbalansowane frakcje, każda z unikalną grafiką.

Warunkiem koniecznym do zagrania w ten dodatek historyczny jest najnowsza wersja developement (1.7.10). Era nie jest kompatybilna z 1.6.x.

Do ukończenia projektu zostały następujące frakcje: Szwedzi, Rosjanie i Austriacy. Ja osobiście biorę na siebie odpowiedzialność za obrazki do tych frakcji (tak jak u pozostałych - ich grafiki są w większości mojego autorstwa). Pozostaje jedynie kwestia zaprogramowania tychże brakujących nacji.
Wszystkie statystyki do tych jednostek są już opracowane i czekają na zaprogramowanie. Wystarczy umiejętność przepisywania ich i tworzenia w ten sposób nowych jednostek.

Jeżeli potrafisz rozeznać się w plikach konfiguracyjnych jednostek, wiesz co za co odpowiada, to dołącz do nas i stań się współautorem największego dodatku historycznego dla Battle for Wesnoth.
Edytowane przez inferno8 dnia 24-12-2009 12:53

Arturion
Czyli co, te programowanie jednostek polega tylko i jedynie na wklejaniu w odpowiednie miejsca odpowiednich danych?
Jeżeli tak, zgłaszam się do pomocy!

inferno8
Szczerze mówiąc to tak. Przynajmniej na tym polega ta najprostsza faza programowania (czyli same statystyki). Zdolności mogę dodać sam, przynajmniej tak będzie szybciej, bo znam te rzeczy na pamięć.

A więc potrzebujemy osób, które byłyby w stanie pokopiować nowe jednostki i powpisywać statystyki w odpowiednie miejsca (np. hitpoints=50 cost=20 itp.).

Ponieważ jesteśmy, jako twórcy tego dodatku, lud¼mi poważnymi, nie chcemy zgłoszeń od osób, które mają słomiany zapał, albo kończą zanim zaczną. Jeśli chcesz nam pomóc, to zastanów się raz jeszcze. Czasu i tak jest dużo. Pograj trochę, rozeznaj się w strukturze plików, oceń własne możliwości i albo się przyłącz, albo kibicuj. Nie ma opcji pośrednich.

Arturion
inferno8 napisał/a:
Pograj trochę, rozeznaj się w strukturze plików, oceń własne możliwości i albo się przyłącz, albo kibicuj. Nie ma opcji pośrednich.

Jakby to skwitował Yoda, Don't try! Do, or do not. There is no try Smile

Edit:
Jako, że już kiedyś grzebałem w plikach Wesnotha (zabawa z tworzeniem swojej kampanii etc.) to zgłaszam się do tej robótki świadom swych obowiązków. A jeżeli ręka moja przestanie uderzać w czynie chwalebnym o klawiature niech mi twórcy ery tą rękę obetną

Ramen.
Edytowane przez AxeFighter dnia 29-11-2014 19:27

inferno8
Świetnie, mam nadzieję, że znajdzie się jeszcze więcej osób do pomocy (do zrobienia są 3 frakcje - samemu może to zająć trochę czasu). Niedługo podam szczegóły, a póki co grajmy i odkrywajmy historię!

Gdyby ktoś chciał się jeszcze do nas przyłączyć, to niech pisze w tym temacie.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.41
10,824,030 unikalne wizyty