Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Przygotowania
Werian
Na samym początku czeka mnie (a ma nadzieję że także was) najtrudniejszy etap, stworzenie regulaminu, teraz chciałbym nakreślić główny szkic turnieju.

I Ramy czasowe: Jeśli wszystko uda się na zapiąć na ostatni guzik, 22 grudzień - do 3 stycznia 2009.
II Rodzaje Pojedynków: W turnieju będziemy mogli wybrać 2 typy rozgrywki, klasyczny 1vs.1 oraz survival.
1vs.1 - Default Era lub Era of Magic
Pojedynki rozgrywane są na zasadzie piramidy, od ilości uczestników będzie zależeć czy pojedynki będą się rozgrywać do 2 wygranych punktów, czy do 1 punktu. Uczestnik który wygrał przechodzi do następnego etapu turnieju.
Survival - Survival extreme
(w przygotowaniu, czekam na pomysły)
III Sędziowie: Każda para po skończeniu pojedynku wysyła przydzielonemu arbitrowi zapis powtórki, z tym że robi to każdy gracz danego pojedynku.
cdn.

Czekam na sugestie!!
Werian
Edytowane przez Werian dnia 09-12-2008 20:23
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
Ar-Pharazon
Co do sędziów, fajnie by było, gdyby sędzia uczestniczył w rozgrywcę będąc obserwatorem. Niekażdemu jednak by się chciało siedzieć i patrzeć jak inny sobie grają, dlatego pomysł raczej niemożliwy do zrealizowania.

Napewno jeśli chodzi o terminy poszczególnych walk muszą być one zaakceptowane przez obydwu graczy, a wtedy gdy któryś z nich nie pojawi się o okreslonej porze, czekamy na niego jakieś 10 minut po których przegrywa valkoverem. Smile

Vetch
Można również dołączyć nowy tryb rozgrywki: RPG.
2 drużyny- każda 2 graczy i musi być to tryb gry RPG tzn. nic nie można rekrutować i jednostka na pierwszym lub pierwszym poziomie, bez healerów. Czy można to zrobić?

Trzeba również zrobić Formularz Kontaktowy, czyli zapiska do (danego) turniejuWink.

Jedna przegrana w turnieju i eliminacja tym samym, powodują, że niektórym odechciewa się grać. Gdyby można zrobić takie "dogrywki" czyli bitwy o kolejne miejsca. Najlepszy mógłby również dostać patent na testowanie EoM'a InfernaGrinWink.

http://vetch-dziennik.blogspot.com
inferno8
Ha,ha,ha dobre!

Nie wiem czy jest sens powoływać sędziów. Nikt w BfW przecież nie cheat'uje, a nawet jeśli, to drugi gracz na pewno to zauważy (może dopiero wtedy byłby sens wysyłać powtórkę jako materiał dowodowy - no bo przy każdej uczciwej to strata czasu).

Nie wiem, czy dobrym rozwiązaniem jest gra na Erze Magii, bo jest ona jeszcze troszkę niewyrównana. No chyba, że zrobimy z tego największy poligon testowy Pfft

barowei
Niee, za przeproszeniem dla inferna gra w Erę Magii nie ma sensu... Moim zdaniem balans kulejePfft A co do RPG, to ja nie jestem pewien, można zrobić RTS survival(no nie mówcie mi, że nie graliście, bo to niemożliwe...) typu "last stand team/player"
Fajnie by było wprowadzenie gier drużynowych, ale sam zdaję sobie sobie sprawę, że to mało realnePfft Moim zdaniem powtórka jest potrzebna, przecież jak uwierzyłbyś komuś, że zdobył punkt jeśli nie ma na to żadnych dowodów(i, o zgrozo, jeśli jeden z dwóch graczy oszukuje i są podzielone zdania)... Powtórka powinna więc rozwiązać wszelkie ewentualne problemy. Moim zdaniem w normala powinniśmy grać na Default Era(bo nie mam zaufania do innych er jeśli mowa o balansie) i moglibyśmy przy tym pozostać. Zawsze możemy uczynić oddzielne turnieje do innego typu map(np. Survival).

Werian
Barowei ma rację, EoM nie jest w 100% zbalansowana, jak zresztą chyba każda era tworzona przez użytkowników. Jeśli chodzi o RPG, to niech Vetch przybliży nam jak miało by to wyglądać, bo ja nie wiem jak to ująć. Drużyny? Do ostatniego gracza na mapie? Jakie mapy? Jaki system do tego? Konkrety Panowie bo mamy mało czasu Smile

Pierwsze wnioski:
- Niestety musimy wykreślić Erę Magii z głównej lity er, zostanie tylko Default, ponieważ jest najbardziej zbalansowaną i oficjalną Erą. Nie mniej jednak odbędzie się turniej Ery Magii tylko że będzie on bardziej na zasadzie "4 fun" (poza tym będzie dobrym polem doświadczalnym dla inferno Smile ).
- Wprowadzenie sędziów nie ma najmniejszego sensu, ponieważ jak wszyscy wiedzą, nie ma tylu ludzi którzy byli by w stanie kontrolować. Mam nadzieję że mój pomysł odnośnie wysyłania powtórek będzie najsensowniejszy i najprostszy zarazem.

Ja osobiście zabieram się zaraz za tworzenie formularza.

A co z survivalem Panowie?
Czy ktoś miałby ochotę i czas napisać regulamin turnieju?

Edytowane przez Werian dnia 10-12-2008 17:56

www.dudalukasz.net
barowei
Mogę spisać co i jak, ale wpierw na gg trza będzie się skonsultować;P
A co do Survivali to jestem przeciw, jeden określony typ gry, ewentualnie będzie można założyć turniej typu Survival.

Werian
Moje gg: 4458036

www.dudalukasz.net
Zaku
Moje sugestie:
1- Defaulut - żadna inna era ( ta jest najbardziej zbalansowana tak myśle. Poza tym początkujący gracze mogli by jeszcze nie ogarniać innych er. )

2- Na zasadzie piramidki. W grupach po 1vs1 a jesli było by dużo chętnych to 1vs1vs1vs1Wink Wygrana osoba przechodzi, pierwsza padnięta odpada a 2 i 3 bije sie o niższe miejsce. Szybciej sie wytworzy czołówka i nie będzie trzeba czekać kupe czasu na " swoją kolej".

3- Ktoś mówił wcześniej żeby 9 all vs all - sorka ale śmiech na sali - znając życie czekaniem na swoją ture można by zająć grająć jakiś ważny mecz w call of duty 2 ( tak tak .. nie raz sie tyle czeka aż ktoś nie pojętny odda swój ruch - sami dobrze wiecie;])

4- Mapy : # Nie losowe robione przez komputer ( może nie równo zbalansować położenie)
# Nie issors Cros ( jakie to może beć nędzne.... Grin )
# Może ktoś by zrobił projekty zbalansowanych map i wybrało by sie powiedzmy 4-6 na których rozgrywane były by mecze ( tyle map ile pięter w piramidzie - co wyżej to kolejna mapa)

Tyle narazieWink

vul6
Turniej - brzmi ciekawie. Powtórki - po prostu, po meczu zawodnicy piszą kto wygrał, w razie sprzeczności dajemy powtórkę. Inna sprawa - co zrobić gdy jednemu z graczy (dającemu server) padnie łącze i z powodu jakichś problemów technicznych nie będzie możliwe wczytanie? Powtórka meczu?

Najważniejsza dla mnie sprawa - jakoś nigdy nie przepadałem za 1v1. Czy jest możliwość grania w "deblu"? Ja bym skołował wtedy kuzynka i miałbym team.

barowei
Ja jestem za 2v2 a drużyny można by wylosować(lub jakoś umówić) a sam też nie przepadam za 1v1(nie pytajcie dlaczego, traumatyczne wspomnienia;P), po dłuższym namyśle stwierdzam, że jeżeli komuś naprawdę zależy(i tu podkreślam, że dalej jestem przeciw) można by zrobić meczyki na innych erach ale tylko typu mirror.

A co do masowych gier, jestem całkowicie przeciw, ja nie zawsze mam 3 godziny czasu przed kompem...

@werian
Napiszę jak tylko będę mógł, ale jako, że w mojej pamięci najważniejsze rzeczy są nieraz na dnie to na wszelki wypadek podam ci mój nr gg: 6193575.

Werian
W sobotę wszystko podsumuję i wybiorę najlepsze pomysły, dzisiaj będę niestety niedostępny, piszę z uczelni.

Pozdrawiam

www.dudalukasz.net
Serpent
Z wielką przykrością stwierdzam, że niestety nie będę mógł brać udziału w turnieju Sad I jeszcze chciałem dodać (mam nadzieję, że nikt nie okaże się takim oszustem), że da się podrobić powtórki.
---

Serpent tu był!

Zaku
Widze że przygotowania do turnieju idą pełną parą.....

Wink

Ar-Pharazon
Halo jest tu kto? Dziś 20 a tu nic nie postanowione. Wink
Edytowane przez Ar-Pharazon dnia 20-12-2008 22:55

Werian
Turniej zawieszony, niestety, może innym razem.

PS.Chciałbym jeszcze podziękować Ar-Pharazonowi i Barowei że chcieli się tym zająć Smile

www.dudalukasz.net
Ar-Pharazon
Werian napisał/a:
Turniej zawieszony, niestety, może innym razem.

PS.Chciałbym jeszcze podziękować Ar-Pharazonowi i Barowei że chcieli się tym zająć Smile

Taa... niestety same chęci nie wystarczyły. Wink

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.59
10,823,496 unikalne wizyty