|
BfW a szachy - podobieństwo Wesnoth do innych gier
|
| Nuke |
Dodany dnia 03-02-2013 15:18
|

Przybysz

Data rejestracji: 05/04/2012 18:51
|
4rlekin napisał/a:
Wiesz, nie chodzi przecież o przeprowadzenie studium na temat tego z jakich gier czerpie BfW, bo nie ulega wątpliwości, że nie ma gier stricte podobnych do Wesnotha (na takiej zasadzie na jakiej na przykład większość RTS'ów jest podobna do Age of Empires), tylko na takie luźne skojarzenia. Możemy w ten sposób dowiedzieć się jak patrzą różne osoby na rozgrywkę - jak mówiłem, mi przypomina to szachy, ale to NIE oznacza, że widzę jakiekolwiek podobieństwo, tak 1 do 1, w mechanice czy czymkolwiek.
A właśnie, że są np. Ancient Empire i do tego jest to wersja mobilna która umili podróż (android i inne systemy operacyjne zbędne). Szczególnie polecam v2. Część 3 nie zastała wydana nieoficjalnie i jest do d... .
Podobieństwa:
-turowa
-obrona zależy od terenu
-losowość (ograniczona)
Różnice:
-Bohater w większości misji może zginąć i można go ponownie kupić w zamku.
-Jednostki można kupić w kontrolowanym przez siebie zamku (bohater zbędny)
-Losowość polega na ilości zadanych obrażeń i raczej nieznacznie
-Tylko niektóre jednostki mogą przejmować domy i zamki (rycerze i bohater)
-Obrażenia zadaje się tylko 1 raz i jednostka może ew. kontratakować
-Niektóre jednostki mogą zadawać obrażenia na odległość
i sporo innego
Edit:
PS
BtW też kojarzy mi się z szachami ;]
Edytowane przez AxeFighter dnia 04-03-2015 16:19
|
| |
|
|
| eloelo80 |
Dodany dnia 04-02-2013 21:50
|

Przybysz

Data rejestracji: 07/04/2011 20:06
|
Nie pisz BtW, bo to jest taki skrót i nikt się nie skuma że chodzi Ci o BfW ;]
A mi też kojarzy się z HoMM :] |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 04-02-2013 22:13
|

Bohater

Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
Nuke napisał/a:
PS
BtW też kojarzy mi się z szachami ;]
By the way też ci się kojarzy z szachami? Wow, ja bym nigdy na to nie wpadł. 
A poważnie to nie rób double postów.
Mi także się kojarzy z HoMM, może nawet trochę AoW. Same podobieństwo BfW do szachów jest nieco mierne, chociaż na pierwszy rzut oka, gracza, który co dopiero zobaczył te grę w akcji, jest to jedno z pierwszorzędnych skojarzeń. Przynajmniej ze mną tak było. Potem jednak, poznając resztę elementów gry, nie było tego czuć w ogóle. |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 04-02-2013 22:32
|

Mistrz

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Cóż, z HoMM się kojarzy każda strategiczna gra fantasy, no bo wiadomo - HoMM3 było i nadal jest jedną z najlepszych gier tego gatunku. Aczkolwiek jeśli chodzi o mechanikę to BfW i Hirołsy różnią się naprawdę bardzo, chyba nie muszę nikomu tłumaczyć dlaczego.
Natomiast podobieństwo do AoW jest naprawdę widoczne - głównie mam tu na myśli mechanikę walki, ale nie tylko. Mógłbym nawet zaryzykować stwierdzenie, że jest możliwe stworzenie UMC w które grało by się prawie dokładnie jak w ową grę (oczywiście odpuszczając sobie tury jednoczesne i interfejs (chociaż go też można modyfikować, więc wcale nie jest to takie pewne)). |
| |
|
|
| Nuke |
Dodany dnia 05-02-2013 00:22
|

Przybysz

Data rejestracji: 05/04/2012 18:51
|
Sorry za literówkę BfW/BtW.
AoW???
Czy mógł by ktoś rozwinąć skrót i trochę opisać gierkę? |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 05-02-2013 10:00
|

Mistrz

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Age of Wonders - bardzo dobra gra strategiczna, naprawdę. Nie chce mi się za bardzo rozpisywać, więc powiem tylko najważniejsze rzeczy - mamy ładny system awansu bohatera, sporo unikalnych umiejek, naprawdę dużo rodzajów jednostek, wiele ras, oraz fajny sposób czarowania (zaklęć uczymy się trochę jak w Master of Magic, ale możemy używać tylko tych, w których szkołach magii jesteśmy wyszkoleni (mamy w sumie do dyspozycji 7 punktów, z czego na żadną szkołę nie da się przeznaczyć więcej niż 4; możemy się nauczyć czarów maksymalnie takiego poziomu, ile mamy punktów, tj. jeśli mamy 4p w ziemię, 2p w ogień i 1p w świetle, to możemu rzucać zaklęć ziemi 1-4. poziomu, zaklęć ognia 1-2. poziomu i zaklęć światła 1. poziomu)). Nie brakuje też artefaktów, ani możliwości twórczości fanów - od tworzenia map, aż do bawienia się w mody.
Gra ma dwie części, zasadniczo do siebie podobne, ale 1. część ma lepsze UI, gorszy balans, lepszą kampanię i jest bardziej grywalna, gdy 2. część ma gorsze UI, lepszy balans, gorszą kampanię, gorszą grywalność ale grafikę w wyższej rozdzielczości.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to wygoogluj, osobiście nie chce mi się więcej offtopować. |
| |
|
|
| Hasus |
Dodany dnia 08-02-2013 19:19
|

Przybysz

Data rejestracji: 08/02/2013 10:54
|
Do BfW bardziej podobne od szachów klasycznych są szachy heksagonalne |
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 07-12-2014 12:47
|

Awanturnik

Data rejestracji: 07/12/2014 12:26
|
A propos, jest taki fajny dodatek do gry wieloosobowej. Nazywa się Wesnoth Chess i jest oparty na szachach. |
| |
|
|
| JackoWacko |
Dodany dnia 18-09-2019 12:54
|

Początkujący

Data rejestracji: 08/08/2019 17:08
|
nigdy tak na to nie patrzyłem ale faktycznie trochę przypomina szachy
Edytowane przez JackoWacko dnia 29-08-2024 12:23
|