Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Prawa Autorskie
Sylar
Chciałbym poruszyć pewien trudny skądinąd temat i mam nadzieję na w miarę fachowe odpowiedzi. Tak plus minus orientuję się co to jest GPL itd., ale ten temat będzie o starciu dwóch licencji: darmowa wesnothowa oraz prawa autorskie w książce. Z ksiażkami jest tak, że 70 lat po śmierci autora książka staje się "dobrem publicznym" a przynajmniej tak słyszałem. Konkretem w tym wypadku jest być może znany wam Conan- Robert Howard napisał kilka pierwszych części po czym szybko zmarł (1906-1936). Książek o Conanie byłoby kilka, jednak na mocy własnie jak myślę tej licencji, wielu pisarzy dorobiło kolejne części dzięki czemu jest ich aż około 72 (!). Moje pytanie brzmi, czy byłoby to prawnie legalne, żeby zrobić dodatek oparty na świat Conana- Hyborię do naszego ulubionego wesnotha?

Sylar
Maksiu napisał/a:
Teoretycznie można "wykorzystywać" książki zmarłego autora, chyba żyje jakiś jego potomek (wnuk, wnuk siostry, brata, kuzyn itp.), tak jest np. w przypadku Władcy Pierścieni J.R.R.Tolkiena, którego wnuki (a nawet dziecko) żyją i mają pełne prawo do tych książek.

Tyle to sam wiem więc pozwoliłem sobie o tym nie wspominać, gdyż w tej kwestii jest nieistotne (wystarczy sobie zobaczyć nazwiska następców prozy Howarda). jednak absolutnie nic to nie wnosi do odpowiedzi na moje pytanie. Prosiłem o konkretne odpowiedzi osób obeznanych w temacie albo chociaż próby naprowadzenia mnie na odpowiedni trop.

Alan
Jeśli dobrze pamiętam, to możesz zrobić dodatek na ten temat, ale musiałby mieć on zmienione co poniektóre elementy.

JackoWacko
można wykorzystywać dzieła ale dopiero kilkadziesiąt lat po śmierci, nie pamiętam ile dokładnie

Deidara
Nie do końca. Prawa autorskie tak naprawdę nie wygasają nigdy i nie da się ich w jakikolwiek sposób sprzedać. Problem jest tutaj z myleniem pojęć. Gdy mówimy o prawach autorskich, mamy zazwyczaj na myśli (dosyć błędnie) nie tyle to, że ktoś jest autorem dzieła, a prawa do czerpania z tego tytułu zysków, prawa majątkowe.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

JackoWacko
witoa napisał(a):

dokładnie po 70 latach prawa autorskie wygasają

Jest jeszcze chyba też jakieś ograniczenie, że musi upłynąć ileś czasu od śmierci twórcy, ale nie wiem dokładnie.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.09
10,886,289 unikalne wizyty