Hej wam! Czas wreszcie rozruszać naszą stronę, a co nie działa lepiej jak dodatek tworzony wspólnie? Wychodzę do was z propozycją, byśmy stworzyli wreszcie scenariusz RPG.
Założenia:
* Wybieramy specjalne archetypy postaci na starcie.
* Awanse to zwykła AMLA, choć będzie potrzeba mniej expa.
* W sklepach można kupować tylko ulepszenia swojej broni (żadnych nowych typów), miksturki (coś jak w SXC) oraz leczenie.
* Gra ma być skupiona na graniu drużynowym, czyli szarże jednego bohatera kończą się marnie.
* Przez ograniczenie bronie będzie trzeba poznac zalety i wady wybranego archetypu, co spotęguje klimat.
* Tawerny.
Co o tym myślicie? Czy się na to piszecie? Sam mam już nawet pomysł na dwie mapy: ochronę zamku króla wraz z jego żołnierzami (my jako najemnicy) oraz przeprawa przez wąwóz w poszukiwaniu mędrca.
Opinie? To tylko podstawowe założenia, jeżeli wypali to napisze coś więcej. Najbardziej potrzeba nam programisty, sam mam z tym problemy.
Edytowane przez AxeFighter dnia 20-07-2014 20:14
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Hmm... Nie wiem, na jakiej zasadzie miałoby to działać. Scenariusz w znaczeniu... Trzy osoby na trzy osoby?
Prawdę mówiąc, można by zrobić taki cholernie duży scenariusz z mapą... Dajmy chociażby 200x200 heksów. Można by dostawać zadania od ludzi w domach, rozmawiać z NPC, zwiedzać lokację... Sam scenariusz mógłby się kończyć na różne sposoby, zależnie od decyzji graczy... A awanse... Myślę raczej o czymś, jak z PPS, jeśli mówimy o RPG
Z tymi najemnikami chodzi o to, że król wynajmuje nasze postacie, by pomóc bronić zamku. Scenariusz to 6 osób kontra komputer. Tak, mam taki zamiar, by były misje poboczne.
Poza tym mam kilka pomysłów na archetypy:
Ludzie:
* Wojownik, miecz i tarcza, smallfoot,
* Łucznik, krótki miecz i łuk, smallfoot,
* Żołnierz, dwuręczny miecz, smallfoot,
* Mag bitewny, kij i coś lodowego i ognistego (oba magiczne, choć słabe), smallfoot,
* Mag uzdrowiciel, kij i atak astralny (magiczny), uzdrawia, leczy, smallfoot,
* Szarlatan, szpada i czar (magiczny), elusivefoot,
* Łotr, szpada, dużo ataków, elusivefoot, krycie się,
* Bandzior, pałka, smallfoot z bonusem do lasu, dodatkowy atak berserkiem (tylko w ataku),
* Złodziej, sztylet wręcz (cios w plecy), nóż do rzucania (trutka), elusivefoot,
Dam jeszcze kilka, ale dopiero później, wszystkie wzorowałem na pewnej grze cRPG. Opinie?
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-07-2014 21:17
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Wydaje mi się że żołnierz powinien się wymienić z wojownikiem ekwipunkiem- ale to chyba niezbyt istotne. Po prostu uważam że żołnierz jest bardziej cywilizowany- lepiej uzbrojony i nastawiony raczej na obronę granic niż atakowanie. Może szarlatan powinien się zwać kuglarzem? Spotkałem się nawet z grą, w której rzezimieszek miał zdolności magiczne.
AxeFighter napisał/a:
wszystkie wzorowałem na pewnej grze cRPG.
Drakensang, no jak nie jak tak.
Fajne, bujaj forum, może nawet się coś dołączę oczywiście graficznie jak będzie trza.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
Właśnie wojownik to ten bardziej cywilizowany, podchodzący nawet pod rycerza. Zaś żołnierz to po prostu twardy typek po szkoleniu wojskowym. Jak zwal tak zwał szarlatana, i tak wszystko będzie po angielsku robione.
Nowe archetypy:
Ludzie:
* Elementalista, kij i magia ognia, smallfoot,
* Metamag, szabla i magia zimna, smallfoot, spowolnienie,
* Barbarzyńca, topór, może z tarczą, berserk, orcishfoot,
Krasnoludy:
* Najemnik, topór i tarcza, lekka regeneracja, dwarvishfoot
* Saper, młot dwuręczny lub kilof, lekka regeneracja, dwarvishfoot
* Poszukiwacz, sztylet i kusza, bonus w lesie, dwarvishfoot
* Geomanta (mag ziemi), kij i czar ognia oraz czar ziemi,
Edit: Dingo, rozgryzłeś mnie. A myślałem, że nikt się nie pozna. Edytowane przez AxeFighter dnia 02-07-2014 22:21
Hm. Pomysł dobry, teraz bardziej rozbuduj cały koncept. Czytaj: narysuj jak ma owa mapka coop wyglądać: gdzie mają być gracze, skąd mają przybywać wrogowie, gdzie znajdą się ważne miejsca na mapie do interakcji. Rozmyśl co będzie miała ta mapa czego nie mają inne mapy, dlaczego ludzie mieliby zagrać w tę mapę a nie którąkolwiek inną, czy będzie na tyle ciekawa że mniej cierpliwi gracze nie wyjdą w połowie i jak trzeba ją skonstruować żeby chętnie przechodzono ją kilkukrotnie. Wiesz, ja nie uznaję "sztuki dla sztuki". Jeśli coś robimy, to ma to zdominować serwery, a nie. Jeśli dodatek ten dorównałby popularnością takim tworom jak WC czy Colosseum to byłoby fajno.
PS
Proponuję dać rozbudowane awanse jako amlę, tak jak zaproponował Adris. Nie jest to skomplikowane, a zdecydowanie fajniejsze niż +3hp/lvl. A takie umiejętności jak spowolnienie czy berserk powinno się zdobywać ulepszeniem lub awansem, posiadanie ich na start byłoby dosyć mocne.
PS2
Tylko nie zapędź się za daleko z pomysłami - dodatek musi korzystać tylko z grafik defa aby ludzie mogli grać bez konieczności instalowania go, co byłoby dosyć przydatne.
No to na razie majstruję przy robieniu mapki. Mam pomysł, który chyba większości się spodoba: poziomy w stylu D&D. Każda amla zwiększa poziom postaci o 1, gdy zaś będzie na przykład 5, to dostaje nową umiejkę/broń. Dla przykładu mój pomysł na wojownika:
Każda amla daje +4hp i 1 obrażeń oraz 1 poziom.
Poziomy z bonusami:
4: Atak tarczą
8: Dodatkowy atak
12: Precyzyjny cios mieczem (dodatkowy, gdzieś z 12-1 i precyzją)
16: Dodatkowy atak
20: Obronny cios (coś w stylu evade z SXC),
Co o tym myślicie?
Mam tez pomysł na sklep. Będzie w nim można kupować tylko miksturki na ruch/hp/expa oraz naszyjniki i pierścienie. Będzie również budynek w stylu świątyni/szpitala, który będzie leczyć jak wioska.
Zastrzeżenia:
a) gracz nie ma wyboru własnej ścieżki rozwoju, więc za każdym razem gra daną klasą będzie podobna
b) wbijanie 3 poziomów bez dostawania czegoś fajnego jest niefajne
c) nikomu się nie podoba D&D, dafuq, od dawna nie stworzono pojedynczej gry opartej na jego mechanice, nie bez powodu z resztą; mimo że mechanika D&D jest bardzo rozbudowana, to w większości jej rozwiązania są bardziej nieprzemyślane niż te z Doty2
d) postać rozwija się pod wszystkimi aspektami na raz - jednocześnie zyskuje wartość defensywną jak i ofensywną, przez co nie może się wyspecjalizować w jednej z nich
e) brakuje ciekawych i fajnych umiejętności drugorzędnych - co z tego że atak obszarowy jest okropnie zbugowany, nic nie przebije w fajności cyklopa z maczugą
TLDR
Rozbudowane drzewko z którego wybieramy coś przy każdym awansie uważam za fajniejszą opcję niż dodatkowy atak co 8 poziomów.
Edytowane przez Piko dnia 03-07-2014 19:27
Hmm... Pomysł dalej mi się podoba. Mam kilka pytań:
1. Rozmiar mapy?
2. Każdy bohater będzie mógł mieć tylko jeden naszyjnik, jeden pierścień itp.?
3. Załóżmy, że gramy już od jakiegoś czasu. Nasz bohater powoli będzie robił się niezwyciężony. Z kim wówczas będziemy walczyć? Smoki na czwartych poziomach? Czy jednostki "podrasowane" przez nas?
@Deidara
Rozmiary mapek będą naprawdę różne, dla różnorodności. Proponuję, by był jeden naszyjnik i dwa pierścienie, klasycznie. Co do dalszych przeciwników to po prostu będą to zwykli żołnierze z podbitym nieco hp i obrażeniami.
@Piko
Dobrze, że jest dyskusja, widać zainteresowanie. Ustosunkowując się do ciebie proponuję, by normalnie amla miała w wyborze dmg/życie/ruch, a na specjalnych poziomach (np. 3/6/9/12) dodatkowy bonus w stylu dodatkowego ataku/nowej broni/umiejki. Co myślisz o takim rozwiązaniu? Myślę, że powinno ono każdego zadowolić.
Co do samej mapki: mam problem, po prostu niezbyt mi ona wychodzi. Zobaczcie sami co na razie mam: http://chomikuj.p..._zamku.rarEdytowane przez AxeFighter dnia 03-07-2014 20:44
Sprawdziłem mapkę i... Rzeczywiście, niezbyt Ci ona wychodzi
Nie mam pojęcia, co ma ona reprezentować. Jak w nią grać. Mamy bronić tego dużego zamku na środku? I dokąd prowadzą te drogi? Będą ich "kontynuację"?
Sądziłem raczej, że grę zaczniemy w jakiejś małej wiosce, czyli zameczku i będziemy posuwać się bohaterami naprzód, nie wracając do poprzednich lokacji.
Co do samej mapy, to można dodać wiele rzeczy. Urozmaicić teren, dodać elfickie ruiny, jaszczurze bagna...
Axe, narysuj najpierw tę mapę na kartce. Przelej na nią wszystkie swoje myśli i plany, zaznacz wszystkie ważniejsze miejsca i oznacz gdzie co się wydarzy. Jak będziesz miał dobry zamysł do wykona się on sam za siebie.
Edit: Nie, nie podoba mi się ten pomysł, gdyż pierwsze trzy awanse nie mają wpływu na czwarty. Możesz wziąć 3 razy podwyższenie punktów życia, a następnie drugorzędną umiejętność ofensywną. Moim zdaniem poprzednie wybory powinny wpływać na następne, czyli jeśli chcesz ową drugorzędną umiejętność ofensywną to musisz zrezygnować z dodatkowej wytrzymałości. Lub też być zarówno wytrzymałym, jak i bić przyzwoite obrażenia, ale nie posiadać umiejętności drugorzędnej. Przy twojej opcji szybko powstałaby najlepsza i jedyna ścieżka rozwoju, dająca dużo zalet ale żadnych wad.
Poza tym nie jestem pewien czy twoją opcję dałoby się zaskryptować jako AMLĘ.
Fabuła to mniej więcej mix survivalu z RPG. Są główni przeciwnicy, których trzeba pokonać, ale przy okazji będzie możliwość wykonywać zadania poboczne jak przynieśpodajpozamiataj lub bicie mini-bossów. Tworzę właśnie mapkę i fabuła ma w niej być taka:
Przybywacie do tawerny, tam słyszycie, że napaści orków się wzmogły, więc w celu zdobycia sławy zgłaszacie się do pomocy w tutejszym garnizonie. Okazuje się jednak, że jest on w oblężeniu, więc najpierw nieco sieczki. Później kilka czułości z dowódcą, ten daje nam zadanie pozbycia się orków z okolicy, w tym z ich bagiennej twierdzy. Przy okazji chodzą słuchy o bestii zamieszkującej okoliczna jaskinię i wiele więcej.
I jak? to ma być ten jeden z prostszych fabułowo scenariuszy.
A może by tak zrobić odskocznie od tych wsyzstkich powtarzanych się tysiace razy fabuł i wymyśleć własną i oryginalną xd Oklepane fabuły czasami nawet zniechecaja do dalszej gry bo mozna sie z łatwością domysleć co się stanie dalej.
Na początek trzeba zrobić coś, co będzie proste i działające. Później da się więcej fajerwerków. Poza tym:
Jam napisał:
To ma być ten jeden z prostszych fabułowo scenariuszy.
Więc jeżeli macie jakieś pomysły na fabuły mapek, walcie śmiało, a nuż się uda. Tak, mapek będzie kilka, jak w SXC.
Daję teraz mapkę w inne ręce, niech popracuje nad nią (jest przeciez projekt grupowy, co nie?): http://chomikuj.p...snoth/eeeeEdytowane przez AxeFighter dnia 04-07-2014 00:27