Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Regulamin turnieju
medar
Zasady ogólne :
1. Turniej odbywa się na zasadzie drabinki pucharowej.
2. Pojedynki tylko 1v1, era default.
3. Zwycięzcę każdego pojedynku wyłaniamy za pomocą gier na oficjalnym serwerze BfW. Zwykły pojedynek gramy do jednego zwycięstwa natomiast finał rozgrywamy do dwóch zwycięstw.
4. Gramy na najnowszej wersji stable(na ten moment 1.4.7)
5. Po pojedynku piszemy na forum wynik meczu, w razie skargi jednego z graczy wysyłamy powtórkę.
6. Gracze mają tydzień czasu, od ogłoszenia rozpoczęcia danej rundy turnieju, na rozegranie swoich pojedynków. W razie nie dotrzymania terminu gracze mogą rozegrać zaległy mecz w następnej rundzie, lecz muszą także w terminie rozegrać aktulny mecz. Jeżeli któraś z par przekroczy termin dwukrotnie to odpada, lub odpada dany gracz jeśli była to wina konkretnego uczestnika.
7. Przy zapisie na turniej piszemy jaką frakcją będziemy grać. Gracze są zobowiązani grać podaną frakcją przez cały turniej.

Zasady pojedynków:
1. Użyj ustawień mapy : Włączone ; Złoto początkowe i dochód - domyślne
2. Włączamy limity czasu i ustawiamy na poniższe wartości :
Zapas: 270
Pocz. Limit: 270
Premia tury: 200
Premia akcji: 20
3. Obserwatorzy : włączone
4. Po skończonej grze zawsze zapisujemy powtórkę, przyda się w razie wątpliwości kto wygrał grę.
5. W razie gdy jeden z graczy ma kłopoty z połączeniem i zostanie rozłączony :
- drugi gracz czeka 10 minut na jego powrót, może czekać dłużej jeśli zechce, lecz może w każdym momencie zakończyć grę i jest uznany za zwycięzcę
-jeśli w tym czasie rozłączony powróci i powie, że chce grać dalej to wczytujemy grę od najnowszego save'a
-jeśli rozłączony gracz nie powróci lub nie wyrazi chęci dalszej gry to zostaje uznany za przegranego
-gracze mogą się również umówić na dowolnie inne rozwiązanie tego problemu

6. Jeśli obydwaj gracze zostaną rozłączeniu z powodu błędu serwera to :
-próbują wrócić do lobby w czasie 15 min. i wczytać grę od najnowszego save'a
-jeśli obydwaj gracze nie zdołają się połączyć z powrotem to gra jest nierozstrzygnięta i musi zostać powtórzona
- jeśli jeden z graczy wróci, a drugi nie w ciągu 15 minut, to ten który wrócił jest zwycięzcą
- gracze mogą się również umówić na dowolnie inne rozwiązanie tego problemu

7. Zaleca się rozgrywanie gier za jednym podejściem, jednak jeśli gracze zgodzą się na wczytanie i pó¼niejsze kontynuowanie gry, to jest to dozwolone.
- Jeśli jednak na początku gry jeden z graczy nie zgodzi się na wczytywanie gry, to gdy drugi gracz opuści grę jest uznany za przegranego.

8. Gramy na wszystkich mapach 1v1, które zawiera "czysta" instalacja gry z wyjątkiem :
- Mroczna przepowiednia (wiadomo dlaczego)
- Wesbowl (też wiadomo dlaczego)
- Bitwa pod Cynasun (bo za wielka)
Przy rozpoczęciu każdej rundy będzie podana mapa, na której będą się odbywały wszystkie mecze w danej rundzie.

9. Jeśli zauważymy, że gra do której dołączyliśmy ma ustawienia nie zgodne z powyższymi, to dozwolone jest ponowne założenie gry z poprawnymi ustawieniami.
- Jeśli jesteśmy jednak w środku gry i uznamy, że nic nie szkodzi to oczywiście gra może być kontynuowana.

* W każdym punkcie, w którym była mowa o wczytywaniu gry, chodzi oczywiście o najnowszego dostępnego save'a. Zaleca się dlatego włączenie autozapisu po każdej turze w ustawieniach gry, a także ustawienie dużej ilości automatycznie zapisywanych gier.
*2 Jeśli powstanie sytuacja, że gracze spierają się kto wrócił, a kto nie, powtórki nadesłane przez graczy się różnią lub coś czego nie przewidziałem, a nie sposób ustalić kto ma rację to gra jest nieważna.
Edytowane przez medar dnia 31-01-2009 23:38

rayden
wiesz co ja moda nie mam i nie mogę tego edytować a reguły dobrze spisałeś więc jak możesz to parę poprawek bym dodałem do tego

po 1 to reguła że jedna frakcja przez cały turniej powinna być Grin nie ma bata żeby było losowo czy coś bo tak to widzę jak grasz w turniej np. fife to też sobie co chwila zmieniasz kraj ? Grin czy drużynę ?Grin no właśnie....

w 3 zasadzie powinieneś napisać że się gra do 1 zwycięstwa czyli jeden pojedynek jedynie w finale się gra do 2 Pfft

w 5 termin do tygodnia powinien być po tygodniu jak się nie odbędzie pojedynek to walkowerem

noo i do reszty nie mieć wątpliwości Smile

http://dorlas.ovh.org/wesnoth/
medar
Hehe... przykład z fifą akurat chybionyPfft O ile dobrze pamiętam to w fife gra się finały tak(nie jestem pewien jak poprzednie fazy), że gracze losują(wybierają?) drużyny i grają nimi na zmianę.

Wracając do kwestii jednej frakcji:

Przeciw:
1. Grający randomem tracą swoją przewagę(ktoś o tym ładnie wspomniałWink)

2. Jeśli wszyscy będą grać cały czas jedną frakcją, to po rozlosowaniu par każdy będzie wiedział przeciw czemu gra. Rodzi to taki problem iż będzie można się wtedy wykuć strategii na przeciwnika i się przed nim, że tak powiem zabunkrowaćGrin To powinien być turniej umiejętności graczy, a nie pamięci^^.

Za:
1.eee.. lojalnośćSmile

Jeśli te argumenty cię nie przekonują to dodaję tą regułę.

Co z wersją gry? Gramy stable czy development? Ogólnie jestem za stable, gdyż tam jest lepszy serwer.

Pozostaje też kwesta tego co się dzieje gdy ktoś się nie zmieści w tygodniowym terminie?

Resztę poprawek dodaję.

rayden
to jak kiedyś w kafejce internetowej grałem turniej fify to się przez cały turniej grało jednym teamem hehe Grin

a z tą wersją gry już sam nie wiem mi się wydaje że więcej osób ma wersje stabilną czyli 1.4.x wiesz co? jak by było koniec zapisów bym spytał wszystkich jaką wersje mają i wtedy zdecydował ;] bo mi to obojętnie ponieważ obie wersje mam

oo zapomniałem jeszcze napisać że w każdej kolejnej rundzie z góry będzie podana na jakiej mapie będą wszyscy grali (oczywiście z tych standardowych)

medar
Chodziło mi o profesjonalne turnieje WCG i takie tam Grin

No ja właśnie jestem za 1.4.x

Co do mam jestem za dodaję.

I co w końcu z tą jedną frakcją? Zostaje ?

Edit:
Chodziło mi o profesjonalne turnieje WCG i takie tam Grin

No ja właśnie jestem za 1.4.x. Dopisać że zostajemy przy stable?

Co do map jestem za, dodaję.

I co w końcu z tą jedną frakcją? Zostaje ?
Niech ktoś usunie jeden post nie wiem jak to się stało, przepraszam.
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 01:47

rayden
mi się wydaje że sprawiedliwiej jest jak każdy będzie grał swoją ulubioną rasą przez cały turniej Smile

edit:

no ja robię za sędziego w czasie pojedynków a jak ktoś chce obserwować pojedynek to ma do tego prawo a ja za pewne wszystkich pojedynków nie będę obserwował to gdyby ktoś miał wątpliwości co do uczciwej gry przeciwnika wyśle mi się powtórkę gry Smile
Edytowane przez rayden dnia 31-01-2009 00:52

barowei
Ja nie wiem, czy będzie to tak sprawiedliwie. Ja prywatnie obawiam się, że dojdzie do nierównej walki, np. nieumarli kontra smoki... Dlatego, żeby czemuś takiemu zapobiec można by przed grą wybierać rasę, a nie stale. Oczywiście nie liczę przypadków, kiedy wybrany zostanie random, ponieważ wtedy określa się to jako: siła wyższaWink

Aureliusz777
Barowei widziałeś kiedyś sprawiedliwy turniej????Po za ty ja uważam ,że każdy wybiera rasę i gra nią do końca a nie pó¼niej kombinowani bo komuś się znudziło,a w jednej rasie jak grasz to masz ten dreszcz emocji .
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

zenith
Barowei oczywiście ma racje, zrozumcie, że jak ktoś chce "dreszcz" to może se grać jedną frakcją cały czas, ale czynienie z tego obowiązki jest bez sensu. Podajcie jak ostatecznie jest z tymi rasami, bo jak zostaje to się zapisze już, ale na prawdę lepiej to usunąć bo tylko się bałagan zrobi.
Medar - dobra robota !
Aureliusz - żeby turniej miał jakikolwiek sens musi być sprawiedliwyPfft. Powiem ci, że jeśli widziałem jakiś poważny turniej, to trudno żeby był nie fair.Pfft
Edytowane przez zenith dnia 31-01-2009 13:28

medar
No wiecie ja tego punktu tez wcale nie chce, ale rayden sie uparł, co poradzićWink
Może jeszcze zmieni zdanie to wtedy usunę, ale jak nie to musicie to przeżyć Pfft.

Jarvis
Moje zdanie jest takie że powinno się grać jedną frakcją do końca. To tak jakbyście sobie na II wojnie światowej raz byli w sojuszu z aliantami, a raz z państwami osi. Bez sensu! Powinna być jedna rasa i koniec. Chociażby żeby był jakiś porządek. Poza tym jak mówicie, że jeżeli będzie wiadomo jak pokonać przeciwnika, bo znamy jego frakcję, to bardzo dobrze! To zmusi do myślenia, jak uniemożliwić przeciwnikowi wykorzystanie tych 'haków' jakie ma na nas, i jednocześnie opracować strategię żeby go pokonać. Taka gra byłaby tysiąc-pięćset-sto-dziewięćset razy bardziej emocjonująca. Pozdrawiam ;]

Aureliusz777
Jarvis pomaganie w EEaW ci nie służy, coś za bardzo z historią przeginaszGrinGrinGrinGrina na serio zgadzam się z Jervis-em w 100%
Ernest Hemingway

rayden
ja zawsze obraz turniejów miałem taki że na początku się wybierało czym się gra i tak do końca turnieju bo jak będzie random to co to za gra? Pfft gracze będą liczyć na szczęście że akurat dostaną lepszą rasę na przeciwnika Pfft a jak się od razu wybiera rasę i się nią gra cały turniej to jest trudniejsze ale zarazem większa satysfakcja że się jedną rasą doszło aż do finału bo random to czynnik losowy Pfft lepiej żeby go wyeliminować ;]

Aureliusz777
A po za tym każdy wybiera rasę w której jest najlepszy i zna ja na wylot a wybierając na chybił-trafił jaką kol wiek inną rasę to tak jakby komuś oczu pozbawić i posłać z wykałaczką na orki .
Edytowane przez Aureliusz777 dnia 31-01-2009 15:36
Ernest Hemingway

zenith
Boshe... wy na prawdę nic nie rozumiecie. Nikt nie mówi, że nie możesz grać swoją ulubioną rasą. Po prostu możesz, ale nie musisz. Aż tak trudno to zrozumieć? A granie randomem to nie jest słabość tylko umiejętności, daje przewagę nad przeciwnikiem. Jak sam rayden napisałeś rasy są w miarę zbalansowane, więc nikt nie będzie liczył, że dostanie lepszą rasę Pfft. Nam,(a przynajmniej miPfft) chodzi po prostu żeby ten turniej trzymał jakiś poziom.
Jarvis, to nie ma być jakiś scenariusz ani pierwsza wojna światowa Wesnoth Pfft. A zmuszanie graczy to wybierania rasy tworzy tylko bajzel a nie porządkuje sytuacje Pfft. Poza tym widać, że nie masz doświadczenia MP, gra nie polega na tym aby się wykuć do pojedynku. Z resztą nieważne Pfft.
Bez urazy, zastanówcie się zanim coś piszecie....

EDIT: To do postu raydena pod spodem - mi nie chodzi o przymusową grę randomem, chodzi mi o to, że przed każdym meczem wybierasz sobie rasę taką, jaką chcesz ot co.
Edytowane przez zenith dnia 31-01-2009 17:14

Aureliusz777
Człowieku ,nawęd najbardziej doświadczeni gracze mają swoją ulubioną rasę którą najbardziej lubią grać ,i ten turniej ma właśnie zrobić trening mózgownicy żebyś się trochę strategii nauczył a dajmy na to kampanie się gra jedną rasą (nie mówię o połączeniach ras) i nic na to nie poradzisz
Ernest Hemingway

rayden
hehe wszyscy macie racje Grin nie ma idealnego wyjścia... Pfft teraz będzie z góry ustalona rasa Pfft najwyżej następną edycje się zrobi z randomem Pfft i koniec! ;]

Arturion
Aureliusz, bez komentarza, postanowiłem, że nie będę się odzywał w kwestiach tego typu...

Aureliusz777
Rayden jak nie dasz mnie z zenitem do jednego pojedynku to z kopiuje twoje ip i znajdę cie po nimGrinGrinGrinGrin mam ochotę się zmierzyć na placu boj.Arturion o co ci chodzi???
Ernest Hemingway

barowei
Hmm, no dobra, ja i tak nie biorę w tym udziału więc nie będę się przemądrzałPfft
Moim zdaniem, turniej, to nie jest jakaś rozgrywka fabularna, a trzymanie się jednej rasy być może wymusza strategię, ja jednak jestem zwolennikiem all random, kiedy ma się dylemat: kogo wyszkolić?Wink

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.16
10,887,030 unikalne wizyty