Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Próba GIMPa
kit
Postanowiłam trochę pogrzebać w GIMPie i pobawić się w pixel art. Pierwsze efekty sa dość mizerne ale jak na początek jestem z siebie zadowolona. :-)

/obrazek skasowany/

Długo się zastanawiałam co z tą jednostką jest nie w porządku, przemalowałam ją z 8 razy i wciąż nie wiem co mi w niej nie pasuje. Wszelka krytyka, coś co pomoże mi się nakierować mile widziane :)
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 19:16

Arturion
Nogi takie jakieś krzywe, głowa spiczasta - dziwna Pfft

A przy okazji witam kolejna kobietę wśród Wesnothowców : )
Edytowane przez Arturion dnia 06-06-2009 14:47

kit
Ta trójkątna głowa to nic innego jak czapka, trochę poprawiłam :D

/obrazek skasowany/

Nad nogami wciąż pracuję
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 19:16

Sagez
Kurczę, to jest niezłePfft To jakiś piechur angielski? Drugi obrazek lepszy, pracuj dalej. Myślę, że w przyszłości Twoje obrazki mogłyby przydać się w EEaW.
Na pewno inferno się też ucieszy, im więcej artystów, tym lepiejPfft
Hmm... kobiet też, bo tu brakujeGrin
¯yczę powodzenia.

inferno8
Tak jest. Cieszę się z nowych artystów jak nie wiem coGrin Witamy Cię, Kit Wink

Ponieważ jesteś początkującą osobą, chciałbym Ci na dobry początek zasugerować przerabianie oryginalnych jednostek z Battle for Wesnoth. Rysowanie całkowicie od podstaw jest przeznaczone jedynie dla naprawdę zaawansowanych użytkowników Gimpa, którzy dawno się oswoili ze wszystkimi narzędziami. Ja zaczynałem od prostych przeróbek i po 3 latach Gimpowania jestem w stanie wycisnąć z Gimpa dosłownie wszystko i jestem pewien, że Ty też będziesz w stanie.
Zachęcam Cię również do obejrzenia filmików instruktażowych o rysowaniu w dziale "Dodatki i artykuły graczy". Te filmy mogą Ci pomóc w szybszym opanowaniu Gimpa.

¯yczę powodzenia i będę z chęcią obserwować Twoje postępy Wink

kit
Dziękuję za wyjątkowo ciepłe przywitanie, a także za przydatne rady od inferno, na pewno z chęcią będę tutaj zaglądać, aby dzielić się z Wami postępami w gimpowaniu. :)

Z GIMPem miałam już do czynienia wcześniej (m.in na lekcjach informatyki jak i przerabianiu fotografii na własny użytek) i poruszam się w nim dość swobodnie, nie trzeba mnie uczyć wszystkiego od samiutkiego początku. Wszelkie braki szybko nadrobię, mam nadzieję że Twoje filmiki inferno mi w tym pomogą - chętnie przejrzę je w wolnej chwili. :-)

Sagez nie do końca strzelec angielski, oni mają trochę inny strój i broń z bagnetem. Poprawiając nogi spróbowałam go przy okazji trochę wystylizować na Brytyjczyka, rozebrałam go z kamizelki i włożyłam mu mundurek wojskowy :-P

/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 19:17

Sagez
Jeszcze lepiej. Do czego mógłbym się przyczepić? Nieco za krótka broń biała, rozmazana twarz, za krótkie nogi - ale i tak widać postęp i są lepsze proporcjeSmile Jak na początek, to jest bardzo fajnie i tylko tak dalej.

inferno8
Buty wyszły Ci świetnie. Idealna korekcja Wink

Przyczepiłbym się do zbyt prostego i długiego tułowia. Ciężko mi poradzić jak to skorygować. Ja narysowałbym tę jednostkę zupełnie inaczej, korzystając z gotowej głowy piechura z np. Napoleonoth. Gdybym tylko wiedział, gdzie w Internecie są obrazki jednostek z tej ery...

kit
Lekko wydłużone nogi oraz broń, przemalowana twarz. Ta siwizna sprawia że twarz wydaje się rozmazana. Może gdyby zrobić z niego bruneta nabrałaby odrobinę ostrości
/obrazek skasowany/
Nie mam pojęcia jak narysować tułów aby wydawał się bardziej dynamiczny. Zawsze wychodzą mi takie proste:

/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 16-03-2015 23:04

Sagez
Pierwszy lepszy niż poprzedni, drugi rzeczywiście ''nie taki'', ale to prędzej inferno pomożeSmile Trzymam kciuki.

inferno8
Pierwszy jest już lepszy. Poprawiłbym mu jednak usta. Wydaje mi się, że chce kogoś cmoknąć Pfft Poza tym opcjonalnie możesz spróbować zamienić oczka na mangowe oczy (2 czarne piksele jeden nad drugim, obok 2 białe też jeden nad drugim).

Co do drugiego obrazka to stopy są ¼le ustawione. Zrób lewą stopę (od Twojej lewej) skierowaną czubkiem w stronę parzącego.

Jeśli chciałabyś, abym Ci zmodyfikował którykolwiek obrazek, to powiedz.

Aureliusz777
Ja mam dość ciekawy pomysł ,żeby ta twarz wyglądała lepiej

zrób z niej piechura brytyjskiego w walce o Amerykę,zamiast czapki daj białą perukę co by poprawiło jego wygląd bo teraz wygląda jak pocisk

ale tak ogólnie OK
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

kit
Idąc za radą wujcia inferno, wzięłam sobie tym razem podstawę. Wnioski: przerabianie cudzych jednostek jest nieporównywalnie trudniejsze, bo wymaga dostosowania się do stylu innej osoby. Wychodzą one jednak sporo lepsze i widzi się błędy powtarzane na jednostkach bez podstaw :)
/obrazek skasowany/

Strzelec angielski przestał być strzelcem i stał się Napoleonem, peruka nie wyglądała zbyt dobrze :S

/obrazek skasowany/

Trzecia wygląda tylko gorzej. Wydaje mi się, ze jest zbyt płaska i zmiana kierunku stopy nie pomogła.

/obrazek skasowany/

Inferno, jeśli masz czas i chęci to oczywiście możesz przerabiać te jednostki. Tym sposobem pewne szybciej się nauczę :)

Sagez
Twarz drugiego już o wiele lepsza, trzeci wojak najładniejszy, pierwszy się mi nie podoba. Najlepiej chyba wychodzą Ci buty i kapeluszeSmile

inferno8
Po kolei:
Obrazek 1: Bardzo fajnie Ci wyszedł. Tylko czy on... siedzi w powietrzu? Wink I ręce za szczupłe.
Obrazek 2: Może być. Spróbuj dodać wyra¼niejsze oczy, zobacz jak to zrobili w oryginalnych jednostkach z BfW.
Obrazek 3: Stopa jest już lepsza. Zauważyłem co jest nie tak z postawą. Jest dosłownie (przepraszam za wyrażenie) "zrąbana" w trzech miejscach Pfft
Przesuń sam tułów o 1-2 piksele do przodu, a głowę o 2-3 piksele. Na chwilę obecną nogi są przed resztą ciała. Schody?PfftWink

kit
Tak teraz patrzę, że do 3 wzięłam i poprawiłam złą wersję... Gapa ze mnie, za chwilkę przerobię i podmienię. :D

Dziękuję za wszystkie sugestie, robicie za mnie połowę roboty z tymi jednostkami :)

/obrazek skasowany/

Przesunięcie tułowia też pomogło.

inferno8
Teraz wygląda super.

Powiedz mi Kit, czy mam Cię oceniać pod kątem Wesnoth, czy sprite artu? Bo nie wiem, co chcesz w przyszłości osiągnąć. Chcesz nas wspomóc talentem, czy po prostu sprawdzić swoje umiejętności. To ważne.

kit
Można połączyć jedno z drugim. Jeśli będę się mogła przydać to z pewnością pomogę.

Czyli oceniaj jako jednostki pod Wesnoth.

inferno8
W takim razie wygląda... fatalnie Wink
Ale to normalne, z czasem przejdzie. Sama do tego dojdziesz, podchwycisz ten styl i będzie git.

Czekam na pozostałe prace Smile

kit
uff, czyli wszystko wróciło do normy :)

Miał być pikinier w żółtym hełmie i mundurku, a wyszedł...

/obrazek skasowany/

blondyn z kijem w fioletowym fartuszku - po prostu mam talent! :D

Po tak intensywnym kursie gimpowania czas na przerwę. :)

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.25
10,820,307 unikalne wizyty