Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Czego Wam brakuje w BfW?
Sagez
Wszystko to, co chcielibyśmy w przyszłości ujrzeć,a czego teraz w Wesnoth nie maWink O minusach gry też można pisać. Ja chciałbym mieć możliwość wpływania na otoczenie podczas rozgrywki, np. zawalać mosty, spalać lasy i wioski(zabójczy cios dla ekonomii przeciwnika Grin ) Być może jakaś ograniczona dyplomacja też nie byłaby zła.W paru kampaniach przeciwnik może burzyć wioski, co do mostów to nie wiem, ale samemu też bym się tak chętnie pobawił. Dałoby to więcej możliwości i frajdy.
A Wam czego brakuje w rozgrywce?
Edytowane przez Sagez dnia 16-07-2008 11:20

Jah
Tak z tym rozwalaniem otoczenia byloby fajnie. A ja osobiscie wprowadzilbym troszeczke magii takie cos jak w Disciples. Ze na planszy na jednostke rzuca sie jakies tam czary typu spowolnienie itp. Ale to tylko taka moja fantazja. Pewnie zepsuloby to gre Wink
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka1a.jpg
Jah

inferno8
Ten pomysł odnośnie magii na planszy wielokrotnie pada na oficjalnym forum Wesnoth w sekcji Ideas. Niestety jest on niezgodny z oryginalnymi założeniami gry. A szkoda.
Mi brakuje w Wesnoth takiej prawdziwej walki pomiędzy jednostkami. Obecnie wygląda to tak: jednostka podchodzi, uderza, odchodzi, przeciwnik podchodzi, uderza, odchodzi. Ja chciałbym, żeby przeciwnicy podchodzili to siebie nawzajem i zaczęli nieprzewidywalny taniec z ostrzami. Chciałbym też, żeby pokonana jednostka np. po ciosie trolla, przeleciała nad innymi i miała twarde lądowanie. Taki realizm fajnie by wyglądał.Wink

Jarvis
Ja szczerze powiedziawszy chciałbym żeby bohaterowie lub np. wypasione, 5 - 6 lvl. jednostki miały jakieś ataki specjalne, których dałoby się użyć raz na np. 5 tur. Coś jak w Warcraft'cie, tylko że bez many. Chciałbym również, żeby było rozgałęzienie rozwoju postaci. Czyli tak jak zaczynamy Konradem w jednej kampanii (1 lvl, wojak), to żeby miał do wyboru na 2 lvl 2 - 3 profesje tak jak np. elficcy łucznicy maja łowce i strzelca(chyba że coś takiego istnieje, nie wiem, dopiero 1 kampanie przeszedlem) Wink No i magii działającej na kilka jednostek naraz. Nie koniecznie ofensywnej, ale np. zwiększającej atak jednostek wokoło rzucającego atak na np. 3 tury. To by było fajne, ale tylko tak jak w przypadku punktu pierwszego, gdyby takie sztuczki posiadały tylko wysoko-level'owe jednostki. Inaczej grałoby się ciutkę za łatwo ;]

Pozdrawiam Grin

James Revan
Najbardziej mnie nurtuje problem tego co najbardziej lubię, czyli magii. W sumie na jakiej zasadzie działa taka magia?
Mamy maga, który podchodzi do przeciwnika wysyła w jego stronę kilka "kul ognia" (lub czegokolwiek inszego) potem podchodzi do następnego i do następnego i tak dalej... Tylko w sumie takie niekończące się zapasy sił magicznych są mało, gdybym użył słowa "realistyczne" zabrzmiałoby to śmiesznie, więc powiedzmy "wymagające strategicznie". Podobnie jest z łucznikami. Pewnego rodzaju ograniczenia nie byłyby złe, dodałyby smaczku i pozwoliły rozbudować wątek strategiczny. Co konkretnie mam na myśli?
W Eragonie (książce nie filmie, który jest maksymalną porażką) użycie jakiegokolwiek czaru wymagało zużycia takiej energii przez rzucającego czar jakiej wymagało by zrobienie tej samej czynności ręcznie bez magii. Co to oznaczało? Mogłeś podnieść za pomocą magii pół tonowy kamień na wysokość 3 metrów, ale zabierało Ci to tyle energii ile zabrałoby Ci ta sama czynność wykonana osobiście bez magii. Czyli zbyt wymagający czar mógł wyssać z rzucającego tyle energii, że mógł go zabić.
We Władcy Pierścieni najbardziej wyra¼ną magią była magia Saurona i Sarumana, Gandalf prawie nie korzystał z czarów chociaż był magiem i w sumie nie było wiadomo skąd się magia bierze.
W każdej innej grze natomiast do rzucania czarów potrzebna jest mana. Czy jest to potrzebne w BfW? Niekoniecznie, ale w sumie czemu nie?
Gdyby taki przykładowy czerwony mag stoczył przy użyciu magii 30 pojedynków traciłby możliwość rzucania czarów i musiałby walczyć wręcz, "manę" by odzyskiwał oczywiście po jednej turze stania w miejscu i nic nie robienia, cos w stylu fazy "koncentracji".
Łucznicy podobnie, choć tutaj sprawa jest jasna, strzały wytwarza ktoś w rodzaju kowala, jednak nie zauważyłem, żeby za łucznikami biegał kowal i ciągle im podawał strzały, nie zauważyłem także żeby łucznicy ciągnęli za sobą wozy wypełnione strzałami. Jakie z tego wyjście? Powiedzmy tak, łucznik może zaatakować 20-30 razy po czym musi walczyć wręcz aż nie wróci do zamku lub nie zatrzyma się w wiosce. Trochę klimatycznego realizmu. Bardzo by to zaszkodziło samej grze? Chyba nie, samego stylu gry też by nie zmieniło. A jednak...
Forever feels like home sitting alone in your head...

Wolverine
Wszystko ładnie James... tylko to nie jest takie proste... to trzeba by w takim razie zająć się każdą jednostką z osobna.
Np co zrobisz z włócznikami?? Po wykonaniu rzutu włócznią jednostka ta była by kompletnie bezbronna. Albo Syrenie Nowicjuszce trzeba by usunąć atak "pryśnięcie wodą" gdy znajduje się na lądzie...
To co Ty przedstawiłeś to za duże zmiany, które znacznie zmieniły by rozgrywkę.
Wesnoth to z założenia prosta gra strategiczna i lepiej niech tak zostanie. A realizm w takiej grze to chyba ostatnia rzecz brana pod uwagę Wink

James Revan
Ja nie mówię, że koniecznie bym chciał to widzieć w BfW, ale jednak powiedzmy jakieś czary okresowe, powiedzmy znajdujesz scrolla z jakimś atakiem, którego możesz użyć dajmy na to 5 razy, potem scroll znika. Doskonale zdaję sobie sprawę z tego, że wymagałoby to przebudowy silnika gry, bo obecny raczej do takich zmian się nie nadaje, ale czy to jest taki bardzo zły pomysł?

Wolverine
No pomysł ze scrollem byłby świetny. Może kiedyś ktoś się tym zajmie.

Asheron
Mi brakuje realizmu w walkach na odległość. Teoretyczne założenie magów i łuczników jest że mogą wymiatać z drugiego szeregu i są słabi w walce wręcz (no, zależy którzy łucznicy). Ale jeśli taki mag ognia musi podejść np. do trolla żeby zadać mu obrażenia z kuli ognia... Mogłoby być tak że jednostki które atakują z daleka, miałyby możliwość strzelania z odległości np. jednej lub dwóch kratek

Jarvis
Heheh, James moim zdaniem troche za bardzo zmieniłoby to rozgrywke Winkfakt faktem, magia w eragon'ie byla rozwiazana elegancko, ale niestety to bfw to by srednio pasowalo Smile Ale mana? hmmm...ciekawe Grin

ja bym chciał żeby było coś takiego jak zbrojownia. Czyli np. maksymalnie rozwinieta jednostka mogla sobie dodac np. jeden a tak wiecej, albo pare obrazen wiecej, jakis atak z odleglosci cos w stylu survival, ale tylko jeden jedyny dodatek Smile

Jah
No to takie cos masz chociazby we wspomnianych survivalach. A jak chcesz miec to na innej mapie to nic prostszego. Wklejasz do mapy odpowiedni kod i zmuszasz ludzi zeby grali w twoja wersje mapki a nie normalna Smile
Jah

vul6
IMO to tak:
W grze na komórki Ancient Empires II którą polecam fanom BfW mamy Katapulty. Mają one spory zasięg na kilka pól. Mogą atakować i wroga i wioski. Zniszczenie wioski czyni ją niczyją i zniszczoną. Na jej naprawę potrzeba jednej tury, a potem drugiej na jej zajęcie dla jakiegoś gracza. Dodatkowo naprawić mogą ją tylko 2 jednostki - bohater i żołnierz (najtańsza jednostka). Poza tym łucznicy i katapulty mają zasięg (łucznicy 2 pola a katapulta bodajże 5) i dzięki temu jeśli uderzą z dystansu nie są narażeni na kontrę tak jak w serii Heroes na przykład. Mogłoby to dawać kary do skuteczności obrażeń ale bez sensu żeby za każdym razem być blisko aby uderzyć na dystans.

2 sprawa - bohaterowie. IMO są trochę za słabi. Kiepsko nimi walczyć bo gdy polegną to koniec. Może każdy powinien mieć dodatkową zdolność wybieraną przez gracza na początku gry? Np. dowodzenie albo leczenie/regeneracja. Wtedy byliby bardziej przydatni.

Jah
Wlasnie vul6 o czyms mi przypomnial. Czego mi brakuje w BfW ? Bardzo ale to bardzo chicialbym zeby zrobili wersje na komore Smile Z mozliwoscia multi prze bluetooth. O jezu jak bym sie cieszyl. Wydaje mi sie ze nie jest az tak trudno to zrobic - nie wiem moze mi sie tylko wydywac Wink. Przeciez nawet Medivala Total War mam na komorce to czemu nie Battle for Wesnoth? Jestem gotow nawet za tak wersje zaplacic zeby tylko sie ukazala. Czy ktos czesto odwiedzajacy wesnoth.org moze mi powiedziec czy ktos tam juz wpadl na ten pomysl ? A moze prace juz ruszyly Smile ?
Jah

inferno8
Z tego co sam wiem i z tego co czytałem na forum to Wesnoth jest "napisane" w C++ i konwersja na Javę byłaby nieco skomplikowana. Były już takie pomysły, ale administratorzy zamykali te wątki, mówiąc: "Jeśli ktoś będzie chciał sobie zrobić BfW na komórę to powodzenia. Zamykam." (mój zbędny komentarz: dranie...)
Muszę przyznać, że fajnie byłoby pograć sobie w Wesnoth na komórce, ale z drugiej strony, jeśli musiałbym przerabiać przez to Erę Magii do wersji mobile to jestem przeciw. Wiecie ile by było z tym roboty?!

grywacz
Jah napisał/a:
Wlasnie vul6 o czyms mi przypomnial. Czego mi brakuje w BfW ? Bardzo ale to bardzo chicialbym zeby zrobili wersje na komore Smile Z mozliwoscia multi prze bluetooth. O jezu jak bym sie cieszyl. Wydaje mi sie ze nie jest az tak trudno to zrobic - nie wiem moze mi sie tylko wydywac Wink

Wydaje Ci się. A poza tym nie ruszyły. Chyba, że masz komórkę/konsolkę z Linuksem.

Edit:
inferno8 napisał/a:
Z tego co sam wiem i z tego co czytałem na forum to Wesnoth jest "napisane" w C++

Jest napisane w C++, bez cudzysłowów.

inferno8 napisał/a:
i konwersja na Javę byłaby nieco skomplikowana.

Miałeś na myśli "przepisanie"? :>

inferno8 napisał/a:
Były już takie pomysły, ale administratorzy zamykali te wątki, mówiąc: "Jeśli ktoś będzie chciał sobie zrobić BfW na komórę to powodzenia. Zamykam." (mój zbędny komentarz: dranie...)

Znaczy się lepiej dyskutować o du*ie Maryni i generować dziesiątki postów na temat, który developerów Wesnoth nie interesuje? Dranie, faktycznie, nie chcą poświęcić kilku wieczorów na czytanie spamu. ;-)

inferno8 napisał/a:
Muszę przyznać, że fajnie byłoby pograć sobie w Wesnoth na komórce, ale z drugiej strony, jeśli musiałbym przerabiać przez to Erę Magii do wersji mobile to jestem przeciw. Wiecie ile by było z tym roboty?!

Na pewno mniej niż z przepisaniem całej gry! Wink

Edit:
Zastanawia mnie to, czy faktycznie nie zauważacie, że "Wesnoth" jest koncepcyjnie kompletną grą, a jeśli zauważacie, to czy faktycznie myślicie o swoich pomysłach dłużej niż minutę. Bo owszem, możecie się kłócić, że szachy byłyby ciekawsze, gdyby dostępne były jednostki latające, a Doom 3 byłby dużo oryginalniejszy gdyby levele były przerywane partiami tetrisa, tylko po kiego grzyba? Pomysły wprowadzające duże zmiany w rozgrywce są dobre, ale pod warunkiem, że piszecie inną grę.

Argumenty o realistyczności (choćby walki na odległość) w grze fantasy, w której jednostki poruszają się po sześciokątach i są większe od wioski napawają mnie przerażeniem. Shock
Edytowane przez AxeFighter dnia 13-11-2014 13:23

Wolverine
Jak dla mnie brakuje podzialu map na Normalne i Survivalowe... bo szukanie nowo ściągniętych map jest strasznie upierdliwe.
Zapraszam na najlepsze forum ogólnotematyczne (z nieznacznym naciskiem na konsole):
http://d-serious..../index.php

Jah
Kompletnie cie nie rozumiem grywacz. Pomijajac twoj pogardliwy ton (przynajmniej takie wrazenie odczulem) i to ze piszesz 3 posty jeden po drugim , co ci szkodzi ze ktos napisze w temacie "Czego Wam brakuje w BfW?" tego czego mu naprawde brakuje w bfw Smile ? Wiadomo przeciez ze nie przeczyta to zaden z developerow BfW. I rozumiem rowniez ze Wesnoth jest juz skonczony i diametralnie swej mechaniki nie zmieni. Ale mozna przeciez napisac jak ty widzialbys ta gre. A nuz ten watek przeczyta jakis tworca gier i umiesci jeden z pomyslow w swojej grze dzieki czemu stanie sie ona lepsza. Nigdy nic nie wiadomo...
Jah

Sagez
Zgadzam się z Jahem. I po co pisać post pod postem, skoro mamy opcję edytuj( bez cudzysłowówGrin). No i uważajmy na offtopy...a poza tym to zgoda buduje...Smile

James Revan
@grzywacz: To że gra jest kompletna nie znaczy, że nie możemy sobie pogdybać czego w niej brakuje w naszej opinii. To, że nie zostanie to zmienione, czy to ważne tak naprawdę? Fajnie jest poczytać jak inni widzieliby BfW gdyby coś miało się zmieniać.

vul6
W moim pomyśle na temat tego że bohater powinien mieć jakieś szczególne zalety, bo pó¼niej się okazuje że wcale nie jest najlepszą jednostką którą IMO być powinien chyba zbyt wiele by to gry nie odmieniło. A co do wersji na komórkę - polecam Ancient Empires II która może klimat i parę rozwiązań ma innych ale na pewno spodoba się fanom BfW Smile

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.70
10,822,134 unikalne wizyty