Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Magic: The Gathering
Majestic
Witam
Chciałbym się zapytać (a może i zachęcić) polskiej społeczności strony wesnoth, czy zna/gra w tą jakże wspaniałą grę fantasy? Jest to kolekcjonerska gra karciana, w której gracz dysponujący swoją talią czarów, kreatur, artefaktów, landów(coś w rodzaju pieniędzy) itp. musi brzydko mówiąc, zjechać przeciwnikowi - czyli innemu graczowi - życie z najczęściej 20 do 0. Oczywiście nasz przeciwnik ma taki sam cel i dysponuje swoją talią.

Dla osób, które chciałyby dowiedzieć się więcej, zamieszczam link do cioci wiki -
http://pl.wikiped..._Gathering

oraz przykładową talię -
http://www.rebel....-Pack.html

pozdrawiam Wink
"Ześlizgując się ku śmierci słyszysz już tylko triumfalne okrzyki wrogów... ich radość wypełnia twe ostatnie chwile czystą nienawiścią..."

"...Nie ludzie, lecz psy okrwawione i nie żołnierze, lecz kaci przyszli by śmiercią porazić Was..."

barowei
No cóż, od dawna mam talię MtG, ale niestety strasznie zakurzoną, jakoś nigdy nie znalazłem nikogo do gry, a potem przestałem szukaćPfft
Gdyby jakoś dało radę zgrać się(mieszkam w Częstochowie) to na mnie możesz liczyć, choć z pewnością będę musiał sobie odświeżyć zasady...

Majestic
Cholera, Baro, to trochę daleko od lubuskiego. A jaką talie masz? Ja obecnie posiadam na kolorze niebieskim i zielonym Smile
Edytowane przez Majestic dnia 26-10-2009 23:12
"Ześlizgując się ku śmierci słyszysz już tylko triumfalne okrzyki wrogów... ich radość wypełnia twe ostatnie chwile czystą nienawiścią..."

"...Nie ludzie, lecz psy okrwawione i nie żołnierze, lecz kaci przyszli by śmiercią porazić Was..."

barowei
Czerwono-czarny gobliny z Lorwyn(jeśli dobrze zapamiętałem nazwę, talia kupiona, jak mówiłem nigdy nie miałem okazji w to na poważnie grać i tworzyć własne talie).
Na odległość nic nie poradzę, znając życie i tak nic z tego nie wyjdzie, no, ale nieważneWink

Majestic
A dałbyś radę wyszukać swój deck gdzieś na necie? Sprawd¼ na Rebelu albo Wizardzie. Ja swój również kupiłem cały, sam go nie składałem - http://www.rebel....tide-.html (aby sprawdzić wygląd karty przekopiuj jej nazwe na google). Ale mam kolegę, który składał talie na silverach... Gdy się dasz gościowi rozwinąć przez 3-4 tury, to jest nie do powstrzymania. Ze wszystkimi buffami (wszystkie silvery dostają +1/+1 za każdą blokującą kreaturę itp.) i tramplem dostałem od niego hita za 100+...

barowei
http://www.wizard...mp;lang=en
Proszę, tutaj wszystko klarownie pokazane, poza tym udało mi się wreszcie wygrzebać talię z tego bałaganu w moim pokoju z czego jestem naprawdę dumny;] A co dziwniejsze, talia jest w całości pomimo prawie już rocznego nie widzeniaShock

No, 100+ brzmi ostroPfft Ja MtG poznałem podzięki Etherlords, talię sobie kupiłem, ale nigdy nie miałem okazji w to zagrać. Po prostu jakoś tak wyszło^^

Majestic
No ładne karty masz Smile A czy mówiąc o Etherlords masz na myśli tą strategie crpg? Kiedyś w to grałem, ale to była dwójka. Wciągneła mnie na jakiś czas z racji bardzo specyficznego prowadzenia bitew, właśnie za pomocą zaklęć na kartach Smile

barowei
Ano mówimy o tym samym, ja też zresztą w jedynkę grałem tak dawno temu, że równie dobrze można uznać iż w ogóle w nią nie grałemPfft
Swoją drogą jeśli posiadasz Etherlords II a i mi by się udało je wygrzebać(oj, małe szanse...) to moglibyśmy się umówić na partyjkę w tej grze, znam parę ciekawych sposobów rozprawiania się z wrogiemWink

Majestic
Ja swoją płytkę posiadam i bardzo chętnie zagram. Tylko tutaj to Ty byś musiał mi przypomnieć zasady i ew. 'tricki' Wink

Synvoret
Moja przygoda z MtG skończyła się już dawno z racji braku znajomych, którzy mogliby poświęcić swój czas dla tej gry. Karty mam i leżą sobie spokojnie gdzieś w szafie i czekają na swój moment. Nie pamiętam kiedy je przeglądałem, za to w ostatnim czasie z nudów zainteresowałem się MtG Online i ze zdumieniem odkryłem jak szeroko jest rozwinięty, ogromnym minusem jest to że serwer jest płatny i zajmuje kilotony miejsca na dysku! Mało tego istnieje przecież gra komputerowa o tym samym tytule, fakt, to starszy już program ale ile radości daje codzienna partia z przeciwnikiem niestety komputerowym. Jest tylko kilka dodatków, i to tych pierwszych z pierwszychSmile ale kart i tak jest mnóstwo i naprawdę można zbudować ciekawy deck. Jakże cieszy również opcja multiplayer, ale jak do tej pory nie znalazłem chętnej osoby, która zainteresowałaby się tą gierką. Zainteresowanych oczywiście odsyłam do Magic: The Gathering.

http://totalchaoseng.dbv.pl/
Majestic
No proszę, kolejny forumowicz, który ma coś do powiedzenia na ten temat Smile Osobiście nigdy nie grałem w komputerowe MtG, jedynie w swego rodzaju tutorial, który dostałem kiedyś od kumpla chcącego wciągnąć mnie w tą bajkę. Przez pewien okres nawet miałem zamiar przetestować to na Online, ale zraziła mnie właśnie ilość zajmowanego miejsca, którego akurat wtedy mi brakowało. Jakoś do dziś mi ta chęć nie wróciła.

A tak btw, ciekawi mnie jaką masz talie. Miałbyś może czas poszukać jej w necie na np rebelu?

Blq
Moja przygoda się skończyła już jakiś czas temu - straciłem czasi chęci do gry, zwłaszcza po wydaniu nowych serii, które są obrzydliwe. Ravnica jest okropna i przegięta. Wystaczy wydać mnóstwo kasy i ktoś ze średnimi umiejetnościami pojedzie kogoś naprawdę zaawansowanego, który nie ma pieniędzy żeby dokupować poszczególne karty do talii.
Zanim wyszła Ravnica moje pojedynki były zróżnicowane i wygrywałem, i przegrywałem. Grałem raczej słabą talią i sobie kombinowalem jak tym pokonać wroga, choć miałem ładne komba typu Raging Goblin i Firebreathing ;p
Obecnie mam jeszcze swoją talię, ale leży i się kurzy. Jest customowa, sam zbudowałem wedle zasady "karty już są, teraz pora na umiejętności i spryt". Dzięki takiej strategii, choć częściej przegrywasz to i więcej się uczysz ;p Jak ją wygrzebię to mogę zrobić rozpiskę, ale pamiętam, że jest Czerwono-Czarna. Zawsze lubiłem ogień... ;p
Face down, arms out
Nailed to the cross of doubts
Blood runs like rain
Drowning for this world in vein
Crown of black thorns
Human skin ripped and thorn
Where is your savior now?

http://last.fm/user/Black_Sluggy
Synvoret
Moja talia oparta była na zombiakach, biało-czarna, talia również własnego pomysłu i raczej nie powalała, ale lubiłem ją i mimo, że najczęściej dostawałem łomot nie odstępowałem od niej. Poza tym mam mnóstwo innych kart wszelakiej maści. Nie byłem kolekcjonerem kart, uwielbiałem za to rysunki, dlatego często oddawałem cenną, złotą kartę za kilka mniej wartościowych kart, ale za to z rewelacyjnymi obrazkami Grin

Miacheal Kalus
No to i mi wypada rzec co nieco o moim obcowaniu z MtG. Otóż poznałem ową grę kilka lat temu dzięki kolegom, którzy z niewiadomych mi przyczyn zakupili sobie zestawy. Więc aby nie być gorszym zrobiłem to samo (tak... specyficzny syndrom u gówniarzerii, "co inni maja ja tez muszą mieć"Wink Zacząłem grę talią zieloną...
"bo sie kolor potobałWink"
pó¼niej przy zakupie kolejnych boosterów i drodze wymian ułożyłem swój zestaw... jednak tu się zgodzę z kolegą Blq
Wystaczy wydać mnóstwo kasy i ktoś ze średnimi umiejętnościami pojedzie kogoś naprawdę zaawansowanego, który nie ma pieniędzy żeby dokupować poszczególne karty do talii
.... Aktualnie nie grywam bo nie umiem zorganizować ekipy, nie mam chęci (i czasu),a poza tym nikt ze mną grac nie chce... prawie zawsze wygrywałemWink Tylko jacy to byli przeciwnicy?? ¯ółtodzioby takie jak ja... masz dobry deck wygrywasz... eh te czasy... Co do różnych edycji i dodatków najbardziej podobały mi się te z bloku Alary i Lorwyn, gdzie istoty były wzorowane na bodajże walijskich postaciach mitycznych...
Edytowane przez Miacheal Kalus dnia 09-01-2010 20:28

Synvoret
A pykał/pyka ktoś z Was w Etherlords II? Piecowa wersja Magic-a, z obszerną kampanią i serwerem dla niezaspokojonych pojedynków graczy.

Jarvis
A ja muszę się pochwalić, że wczoraj dostałem od kumpli(ów?) talię z boosterem Smile W środku są karty czerwone i niebieskie.
Napis na pudełku głosi "Pumped Up Magic(...) Intro Pack Zendikar". NIe wiem kompletnie co to znaczy, ale może bardziej doświadczonym coś to powie.
Mam też pytanie odnośnie mechaniki. W talii jest mnóstwo kart z własnością "kicker". Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, na czym polega ich moc? Z góry dzięki Grin

Synvoret
Dla rozwiania wątpliwości zajrzyj tu Wink

Cichy
A czyli są jednak na tej planecie ludzie którzy grają w MtG. Nawet nie wiecie jak się ciesze. Bakcyla złapałem uwaga! od moich rodziców.Teraz sobie tak pogrywam głównie z kimś z rodziny cociaż ostatnio wkręciłem w to kumpla. Aktualnie gram talią Czarno Czerwoną (Niezbyt oryginalnieGrin) ale często je zmieniam jak ktoś z Magicowców mieszka blisko Jastrzębia Zdroju (Śląsk) to niech da znać, to się spikniemy i pogramy.
Na głowie kwietny ma wianek
W ręku zielony badylek
A przed nią bieży baranek
A nad nią lata motylek

loboba
Witam wszystkich.
Gram w MtG z grupka znajomych i chętnie przyjmujemy nowe osoby. Ze względy ze nie ma sklepu już MtG w czewie to spotykamy się co poniedziałek w Zig Zag w barze około 18tej.
Piszemy na forum :
http://mtgnews.pl/forum/viewtopic.php?f=110&t=45817&p=681668#p681668

Proszę również pisać na moje GG : 6205559
Pożyczymy talie do grania oraz nauczymy grać Smile można przyjść popatrzeć.
Zapraszam serdecznie do gry nowych i starych graczy Smile
Edytowane przez loboba dnia 06-08-2010 02:54

Guurahk
No prosze, wiec nie tylko ja na slasku mieszkam. Co do MtG, to nie gralem. Gralem Yu Gi Oh, Duel Masters, ale nie gralem w To. No coz, trzeba bedzie to zmienic Grin
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.23
10,822,912 unikalne wizyty