Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Mój własny Wesnoth
pathae
Tak więc chciałbym jakby zacząć pracę nad własną wersją Wesnoth.(Praca w v.1.8).Jak na razie jeszcze nie zacząłem, ale przedstawię wam moje pomysły:
Kampanie:
1.Droga do Wielkiego Kontynentu
Smoki zamieszkujące wyspy wulkaniczne zostały otoczone przez Ludzi i Orków, muszą uciekać na Wielki Kontynent, żyjąc wokół zimnego i bezpiecznego południa.Jednak to nie będzie takie proste, Orki atakują niespodziewanie zajęli już przyszłą osadę,tak więc smoki ruszają by zaprowadzić ich do grobu!
(Poziom zaawansowany, 21 scenariuszy)
2.Podbój
Przed założeniem Wesnoth, Król Eldaric IV, władający Zieloną Wyspą, postanowił zająć bezludną, Perłową Zatokę.Okazuje się, że jednak teren stanowi obóz dla rozbójników, sług Kraithira, Założyciela ludu Wesfolk.Staw mu opór i pokonaj jego mrocznych sprzymierzeńców.(Poziom średni, 12 scenariuszy)

Ery:
Era Skarabeuszy
Era Nieznanych
Era Wojny

Nowe rasy pojawiają się w każdej mojej erze, nowe jednostki tak samo.
Sporo awansów, zakres poziomu do 6 (wtedy minimalne PD do zdobycia 1200)
I... Wyjątkowo czasami poziom 7.

Co myślicie o moim pomyśle?

Majestic
No w porządku, gdybyś jeszcze troszkę pomyślał nad fabułą, aby obydwie jeszcze rozwinać to byłoby fajnie.

I tak btw, ciężko będzie Ci zabrać się za to wszystko samemu.
"Ześlizgując się ku śmierci słyszysz już tylko triumfalne okrzyki wrogów... ich radość wypełnia twe ostatnie chwile czystą nienawiścią..."

"...Nie ludzie, lecz psy okrwawione i nie żołnierze, lecz kaci przyszli by śmiercią porazić Was..."

Sagez
Twój pomysł jest tak ambitny, że właściwie niemożliwy do zrealizowania, zwłaszcza samemu. Oceniam, że to robota na jakieś dwa lata, bo zakładam, że nie byłoby to zrobione na ''odwal się''.
Próbować się i uczyć zawsze warto, więc życzę powodzenia.

PS. Może we¼miesz Vetcha do ''teamu''?Wink
Edytowane przez Sagez dnia 06-06-2010 17:25

pathae
2 lata? No tak, kampanii ma być jeszcze więcej, mianowicie wymieniłem 2 z 7.Ominięte tytuły to: "Zycie po wskrzeszeniu (Ludzie, następnie Nieumarli)", "Według księgi Alerona(Ludzie)", "Powstanie kręgu Methora(Methor, magowie)", "Sprzymierzeni ciemności(nieumarli)" i jeszcze "Kraina głębokich mórz (Mermeni)"
Jednostki wiem jak tworzyć, będzie ich z jakieś 50,60.
Nie wiem jak tworzyć ery...
A mam pytanie: Gdzie wpisywać te kody, tagi, żeby stworzyć scenariusz?
I jak złożyć kampanie? Nie dawajcie żadnych linków typu "tutaj jest wszystko wytłumaczone,jednak nie jest"
Hmm... Vetch.Jeśli to profesjonalista to chętnie.Ale najpierw sam musiałbym się nauczyć tej roboty, bo inaczej będę przy tym bezużyteczny.
Edytowane przez pathae dnia 06-06-2010 19:32

Werian
Pomysł fajny, widać że czytałeś co nieco o historii Wesnoth, ale jestem ciekawy czy umiesz programować w jakimkolwiek stopniu w WML'u Wink
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka3.jpg

www.dudalukasz.net
pathae
Tak więc kto się przyłączy?
I pytam jeszcze raz, gdzie wpisywać te kody i tagi????!!

inferno8
To nie takie proste. Poczytaj sobie to:
http://wiki.wesno...ferenceWML

Axtman
Nie no ludzie nie widzicie co on napisał ?
"""Nie dawajcie żadnych linków typu "tutaj jest wszystko wytłumaczone,jednak nie jest"""
kontakt:
axtman5@o2.pl

inferno8
To najlepszy możliwy poradnik jaki w życiu widziałem. Sam się z niego nauczyłem wszystkiego.

pathae
Ale ja znam ten poradnik, czytam go trzeci raz, ale jakoś trudno go zrozumieć.Skoro nauczyłeś się wszystkiego, proszę, powiedz gdzie daje się te tagi i kody i w ogóle opowiedz mi to po ludzku.

Kalas
W programowaniu będę móc ci pomóc, pomimo że nie znam WML jednak mam pewne doświadczenie w pythonie i jave. Przez wakacje na pewno da rade zrobić podstawę pod to wszystkoSmile.

peroox
Vetch czy Inferno8 chce zrobić poradnik tworzenia er, kampanii ...
Powstanie on na wakacjach. Do tej pory pozbierajcie myśli zacznijcie tworzyć w wordzie dialogi, mapki do kampanii w edytorze i postacie do er w GIMpie.

Zanim się z tym wszystkim uporacie poradnik WIELKIEGO MISTRZA powinien już być.
SZACUNEK dla Inferno8 i Vetcha za ich wkład w to forum i za wszystko.

pathae
Wszystko gra, już nie potrzebuje odpowiedzi, dzisiaj rano dowiedziałem się gdzie wpisywać kody i tagi.Wesnoth/data/campaings/scenario/plik.cfg
Dobrze radze?

Vetch
Pracuj, pracuj, ja tu aktualnie swój własny projekt robię(jeśli chcesz to mogę ci w razie problemów pomagaćPfft).
Ścieżka jest zła. Poprawna powinna być: Wesnoth/userdata/data/add-ons/nazwa kampanii/scenario/nazwa scenariusza.cfg.
(@Adris-jakoś specjalnie mnie nie uraziłeś, zawsze mogę wrócić do tego projektu Grin)
Edytowane przez Vetch dnia 07-06-2010 15:34

http://vetch-dziennik.blogspot.com
pathae
o, dzięki.
Teraz wszystko będzie git, dzisiaj zaczynam pracę.A zacznę od kampanii pt. "Kraina głębokich mórz".
Byłbym zapomniał o "Przepowiednia Farghtae" opowiadająca o historii jaszczurów.

Edit:
No wiem.
no.... Może kampanii będzie więcej, tyle kampanii by opisywały historię każdej rasy (pomijając potwory, mechaniczne, wilki, gryfy, gobliny, nietoperze).Tak więc praca nad tym projektem może zająć 3 lata, albo i więcej.
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 01:00

Vetch
No to cóż, życzę powodzenia(i olbrzymich chęci i dużej ilości czasu).

PS: Serpent to specjalista od jaszczurów, może ci pomóc z kampanią ale rzadko bywa na GG.

http://vetch-dziennik.blogspot.com
pathae
Ee, ja się też na tym znam, gdy wpadłem na ten pomysł, oczywiste jest to, że muszę najpierw poznać całą geografie Wesnoth, i wszelkie informacje o rasach.
Chociaż o jaszczurach to dużo nie wiem...
Może go zapytam.Mimo wszystko, będę potrzebował pomocy do tego wszystkiego.

pathae
ekhm, może być.Nie zamierzałem tworzyć historii o nietoperzach ale niech będzie.
Ale co najważniejsze tur powinno być dużo skoro tylko 3 scenariusze.
Ale ogółem dobry pomysł - szybko zejdzie robienie 3 scenariuszy.
Będzie wchodziła na wersję 1.8 Bo z niej korzystam.
Dodałbym jeszcze poprawkę - w 3 scenariuszu trzeba postawić gdzieś jaskinię, skoro mają się tam osiedlić przez 20 lat.Myślę, że normalne nietoperze siedziałby w ciemnościach - tak więc może jaskinia w górach.
Edytowane przez pathae dnia 10-06-2010 07:17

Axtman
To mogła by być ciekawa kampania...
No cóż jak nauczę się robić kampanię to jakąś zrobięGrin.
kontakt:
axtman5@o2.pl

pathae
zrobisz mapki?Smile To zarąbiścieGrin, bo ja w mapkach cienki jestem.

Edit:
Dzięki za portrety, ten mały jest fajny.
Co do wspólne kampanii, ty zajmiesz się mapkami, a ja WML'em.
Pamiętaj by w trzecim scenariuszu porobić gdzieś na końcu mapy, przy wrogach, góry, a po środku gór jaskinie.To najważniejszy punkt w tym wszystkim.
Matka nietoperzy to królowa (straszliwy nietoperz poziom 2)
A obok jej syn (nietoperz wampir poziom 0, ten mały Grin)
Dzisiaj zaczynam.Smile

Edit2:
Tzn. chciałem, żeby to matka wszystkim rządziła, a syn to będzie jakby jednostka rekrutacji, tylko, że jej nikt nie może zabić, tak jak matkę.
Zrobiłem już plik main.cfg i dodałem folder images (oczywiście z plikami).
Jutro biorę się za scenariusze bo dzisiaj nie mam za bardzo czasu.
ekhm, na koniec, jak włączy się "twórcy" wpisać twoje nazwisko i imię, czy tylko nick?

Edit3:
Jasne, wszystko się zrobi.
Masz już mapki? Prześlij jak by co.
Hmmm... myślę, że to popsuło by całość, bo matka nietoperzy nie powinna zginąć, bo to ona jest królową wszystkich nietoperzy, a bez niej, nie miałyby jak żyć.
Edytowane przez AxeFighter dnia 12-03-2015 20:54

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.31
10,821,268 unikalne wizyty