|
vPopulus
|
| Filar |
Dodany dnia 15-11-2011 21:14
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 18/09/2010 23:02
|
Cześć,
Jakiś czas temu na tym forum pojawił się temat opisujący grę Erepublik. Jednakże od tamtego czasu gra zmieniła się nieporównywalnie. Najpierw wprowadzono wersję Rising, a potem kolejne zmiany. Jedni sądzą, że na lepsze, a inni, że na gorsze. Jednak jedno jest pewne: to już nie jest ta sama gra. Aby się o tym przekonać wystarczy zrobić revive swojej postaci. Jednak aby powrócić do dawnych dziejów, gracz zwany Xivrox stworzył klona wcześniejszej wersji Erepublik (V1, czyli tej, którą opisywał owy temat na forum). Gra nosi nazwę vPopulus i jest świeżo po resecie (wszystko zostało usunięte, jedynie prebeta-testerzy otrzymali niewielkie bonusy w goldzie). Aktualnie mamy dzień 3-ci gry (według timera 11, nie wiem dlaczego, ale dzień można łatwo sprawdzić po skillach), dlatego szanse są na prawdę równe. Zachęcam również dlatego, że chcę, aby Polska liczyła się w tej grze na arenie międzynarodowej, co osiągnąć możemy głównie przez dużą ilość graczy.
W prebecie, czyli przed resetem nasza historia była dość tragiczna, a było tak:
Około drugiego tygodnia mojej gry wprowadzono moduł militarny. Wszyscy byli uradowani, bo gra miała przestać być nudna. Jednakże sprawy nie potoczyły się do końca według naszej myśli. Mieliśmy jedyny szpital (Q3) w sojuszu. Powinniśmy się z niego cieszyć, jednak przyniósł nam on zgubę, gdyż Serbowie (będący najsilniejszym państwem), chcąc nas unieszkodliwić wzięli go sobie za pierwszy cel. Stał on w Małopolsce, a więc regionie najbliższym Serbii (a do tego było w nim żelazo high). Bitwa o ten region toczyła się 2-3 dni (nie jestem do końca pewien). Następnie wróg zajął całą Polskę. Kolejny szpital ustawiliśmy w Danii (państwo dziś usunięte z gry z powodu zbyt małej ilości graczy), niestety rozkład sił był zbyt nierówny, abyśmy byli w stanie go obronić. Jednakże pierwszą bitwę w bohaterskim stylu zwyciężyliśmy. Serbowie odnieśli sukces za drugim podejściem. Dalsze losy naszego sojuszu toczyły się jeszcze bardziej tragicznie. Zwyciężaliśmy tylko pojedyncze bitwy o nieważne regiony. Ostatni z postawionych szpitali, na Alasce, nie stawiał większego oporu. Jedyna nadzieja pojawiła się, gdy udało nam się wybudować szpital Q5, jednakże region, w którym stała z nim firma został przejęty przez Serbów, a admin nie do teraz zdążył wprowadzić licencji zagranicznych, co uniemożliwiło nam dalszą obronę. Pozostała wegetacja.
A wtedy nastąpił reset i znaleźliśmy się w punkcie wyjścia.
Musimy pomóc Polsce i rozwinąć ją jak najlepiej, aby nie dać się ponownie.
Jeśli chcecie zarejestrować się, proszę to zrobić stąd http://www.vpopul...errer/1108. Oddam 50% golda, który zdobędę dzięki temu, a oprócz tego wspomożesz gospodarkę. Oferuję pomoc wszystkim zerejstrowanym z tego linka.
http://www.vpopul...spaper/617 Tu jest gazetka MENa i Rzecznika Rządu, publikowane artykuły opisują zasady i mechanikę gry.
http://wiki.vpopu.../Main_Page Wiki vPopulus. Można znaleźć sporo przydatnych rzeczy. Polska wersja jest w połowie ukończona.
Po zarejestrowaniu polecam rozwijanie skillów w produkcji(manufacture) i budownictwie(constructions), ponieważ aktualnie mamy nadmiar pracowników w wydobyciu (land).
Żeby nie było zaskoczeń, gra ma kilka minusów:
-jest nieukończona, w fazie beta (kolejnego resetu nie będzie, ale brakuje takich spraw jak kongres, licencje zagraniczne, interaktywna mapa)
-grafika domaga się poprawy, brakuje wszelakich ikon dla produktów, layout się raz po raz rozkracza
-na początku gry moduł militarny jest wyłączony, aby dać państwom szansę na rozwinięcie gospodarki. Odpalane będą tylko bitwy treningowe przez admina, bez wpływu na regiony państw.
Na zachętę dodam, że jest z nami kilku osób, które gra wesnoth, więc można na IRC umawiać się na wspólne mecze :]
Edytowane przez Filar dnia 24-11-2011 18:38
|
| |
|
|
| gidgnulur |
Dodany dnia 24-12-2011 23:28
|

Przybysz

Data rejestracji: 26/08/2009 23:25
|
Od kilku dni gram i bardzo polecam. Obecnie sytuacja niestey jest bardzo do tej w prebecie, opisanej wyżej. Zachęcam do ratowania naszego kraju. W grze można się ograniczyć do dosłownie kilku kliknięć dziennie, idealnie można zagospodarować czas oczekiwania na graczy w multiplayer wesnoth.  |
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 26-12-2011 19:39
|

Poszukiwacz Przygód

|
Chciałbym tylko dodać, że została dodana już mapa i licencje, a moduł militarny wyruszył już całkowicie. Niestety przez to Polska została już prawie wymazana, mamy jeden (sic!) region, którego mężnie bronimy. |
| |
|
|
| kalfat |
Dodany dnia 27-12-2011 23:13
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 05/02/2010 13:55
|
Ogólnie brakuje mi gierki na zabicie czasu, więc zobaczymy. Mi osobiście nie podobały się zmiany w erepublik więc może mi się spodobać.
D Y E D M Λ G E N T Λ
|
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 28-12-2011 01:39
|

Poszukiwacz Przygód

|
Kalfat, to że lubisz Śląsk, nie znaczy, że musisz się rejestrować pod Serbską okupacją :] Jeślibyś potrzebował ticketa na powrót do ojczyzny, napisz mi, może coś znajdę, aczkolwiek tera u mnie cienko z goldem :/ |
| |
|
|
| PuebloPL |
Dodany dnia 28-12-2011 10:48
|

Czeladnik

Data rejestracji: 04/04/2011 15:44
|
Chociaż kiepsko u mnie z znajomością angielskiego, ja też się zarejestrowałem i chyba wytrzymam dłużej niż w erepublik.
Ain't a DJ gonna save my soul
I sold it long ago for rock 'n' roll
My Cemical Romance - Party Poison
Zapraszam na bloga: KLIK
My Anime List - moja lista anime obejrzanych/oglądanych/tych, które mam w planach.
|
| |
|
|
| Dunno |
Dodany dnia 28-12-2011 20:42
|

Czeladnik

Data rejestracji: 16/07/2011 15:18
|
zarejestrowałem się. Hehe fajne to nawet, pracuję już w medykowych chlebkach xD |
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 31-12-2011 15:35
|

Poszukiwacz Przygód

|
Dziś Polska prawdopodobnie ostatecznie zniknie z mapy świata. Zostało już tylko 5k murku, dla Serbów to pestka. No cóż, przynajmniej utrzymaliśmy się dłużej niż w prebecie... |
| |
|
|
| Elensefar |
Dodany dnia 31-12-2011 16:17
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/08/2010 12:44
|
Zarejestrowałem się, nawet fajna ta gra. 
PS: nie koniecznie musimy dzisiaj zniknąć, bo murek wzniósł się już do 6k.
Edytowane przez Elensefar dnia 31-12-2011 17:51
"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"
Elensefar
|
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 01-01-2012 19:06
|

Poszukiwacz Przygód

|
Hm... tego się nie spodziewałem. W tym momencie murek stoi już na poziomie 10 000 (suburbia). Jest ziarnko nadziei. Serbowie popsuli sobie rynek broni tym wydawaniem obywatelom za darmo. Q1 stoi tam już nie mal po 0.5g. Może dlatego udało się nam tak podbić murek. Niedługo dojrzeją też niektórzy gracze z ostatniego BB. Z moich refków Kalfat i Dunno. Mam nadzieję, że ci nowi wbiją jakieś damage w bitwach. |
| |
|
|
| kalfat |
Dodany dnia 01-01-2012 19:34
|

Poszukiwacz Przygód

|
Raczej nie uzbieram na broń zanim dobiję do piątego poziomu ale walczyć będę. Szkoda że nie ma jakiejś polskiej gazety która opisuje co się dzieje na świecie, bo mam problemy z ogarnięciem co i jak w polityce.
D Y E D M Λ G E N T Λ
|
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 01-01-2012 21:19
|

Poszukiwacz Przygód

|
Jeśli nie masz broni, zatrudnij się w tej firmie: http://www.vpopul...mpany/1429 Medyk wysyła za pracę broń i chleb. Będziesz po pracy zwalniany, ale to po to, by utrzymać produktywność w firmie.
Edit:
No więc tak na szybko z tego co się dzisiaj działo:
-zakończyły się wybory prezydenckie, wyniki można sprawdzić samemu
-Bułgaria i Grecja zaatakowały Turcję (prawdopodobnie by odciągnąć damage Turków z Mazowsza)
-prezydent Hiszpanii miał poddać bitwy w jego kraju, aby nie odciągały więcej damage z Mazowsza, jednak zanim to zrobił, przegrał wybory
-bitwa o Mazowsze nadal trwa (4 dzień), mur stoi na wysokości 10k
-Serbowie w swoim arcie napisali, że dziś ostatecznie odbiją Mazowsze. Jak widać, już wbili co mieli i jakoś słabo im to wyszło, być może chcieli nas z niewiadomych przyczyn podpuścić.
-po raz trzeci byłem jedynym kandydatem w wyborach (jak jakiś dyktator)
-Węgry kontynuują szturm na Rumunie, co jest kolejną wojną odciągającą damage z Mazowsza
To by było chyba na tyle.
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 14:21
|
| |
|
|
| Elensefar |
Dodany dnia 03-01-2012 15:14
|

Awanturnik

|
No i stało się, Polska znikła z mapy.
Elensefar
|
| |
|
|
| kalfat |
Dodany dnia 03-01-2012 21:08
|

Poszukiwacz Przygód

|
Gra się jeszcze nie skończyła a właściwie nie zaczęła bo jeszcze jest w fazie beta. Mi się gra bardzo spodobała i przez najbliższy czas będę w nią pykać. Zobaczymy jak gra będzie dalej rozwijana, jestem ciekaw czy coś się da zrobić przeciw Serbom. Lubię czuć się jako nacjonalista .
D Y E D M Λ G E N T Λ
|
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 04-01-2012 18:54
|

Poszukiwacz Przygód

|
Dziś zaczynam organizację rządu na uchodźstwie. Nie możemy pozwolić, aby ludzie pouciekali z powodu wymazania Polski, bo w ten sposób na pewno nie uda nam się odzyskać ojczyzny.
Jeśli potrzebujecie ticketów na przelot do Stanów, pracujcie w ticketach NBP ("POLSKIE bilety" .
Musimy pomóc USA i zbierać nowych graczy, a może już niedługo odzyskamy ojczyznę.
Edytowane przez Filar dnia 04-01-2012 18:55
|
| |
|
|
| szyryn |
Dodany dnia 10-01-2012 21:02
|

Przybysz

Data rejestracji: 03/08/2010 01:07
|
Ciekaw jestem czy istnieje możliwość buntów przeciwko okupantowi lub pracy wywiadowczej. |
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 09-03-2012 16:16
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Dobra, kto jest za insurekcją?
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Filar |
Dodany dnia 09-03-2012 18:33
|

Poszukiwacz Przygód

|
Uwaga, uwaga, Polska wróciła na mapę i posiada nowiutki, czyściutki (niefinansowany z NFZ, a z dobrowolnych datków obywateli) szpital Q4! Aktualnie posiadamy więcej obywateli niż na początku gry zaraz po resecie.
Od kiedy napisałem pierwszego posta o grze, sporo zdążyło się zmienić.
- jutro (lub pojutrze?) odbędą się pierwsze w historii gry wybory do kongresu.
- zmieniono szatkę graficzną
- wprowadzono nową mapę
- dodano licencje zagraniczne
- ze szpitala może korzystać każdy, kto znajduje się w danym regionie
- weszły zmiany w module ekonomicznym
- dodano wybory na prezesa partii
- preziowałem przez 3 kadencje, później stanowisko przejął Rafinhi, teraz jest nim G3stapo
Nic, tylko wracać do gry i pobić trochę Serbów po kasku!
Dla przypomnienia, rejestrując się pod tym linkiem: http://www.vpopul...errer/1108 dostaniesz połowę golda, który ja dostanę gdy zdobędziesz 5 lvl. W ten sposób wspomożesz również polską gospodarkę.
Edytowane przez Filar dnia 09-03-2012 18:35
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 09-03-2012 22:32
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Jeśli mamy walczyć z Serbią, to czego mamy jechać do Belgradu?
Edytowane przez Guurahk dnia 09-03-2012 22:32
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Elensefar |
Dodany dnia 09-03-2012 22:41
|

Awanturnik

|
Do Belgradu trzeba było jechać, bo był tam szpital q5, ale teraz już mamy się wrócić do Polski, ponieważ już mamy swój szpital.
Elensefar
|
| |
|