|
(Ancient Era) Rzym
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 29-03-2012 19:33
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Żeby nie zaśmiecać głównego wątku tworzę oddzielny dla Rzymian. A oto nowa jednostka będąca na 3lvlu:
Wieża oblężnicza:
/obrazek skasowany/
Mam pytanie: czy dałoby się zrobić oddzielny panel rekrutacji dla wszelakich machin (katapult, statków itp.) tak by można go było użyć tylko raz na turę ? I żeby miał takie same wymagania jak normalny, czyli dowódca w twierdzy i wolne pole zamkowe.
Edytowane przez AxeFighter dnia 06-05-2018 21:57
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 30-03-2012 15:53
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Jak na mój gust, to brakuje konturu. Wygląda mi to na zeskalowany obrazek z jakiegoś innego źródła.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 30-03-2012 16:09
|

Zarządca

|
I zgadłeś, gdyż jest to grafika z gry Twierdza: Krzyżowiec. Plagiat?
Triarius:
/obrazek skasowany/
Edit:
Nowy Triarius:
/obrazek skasowany/
Nowy Velites:
/obrazek skasowany/
Velites awansuje na Triariusa
Ma ktoś więc pomysł jak zrobić ten panel rekrutacji ?
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:28
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| maks4444 |
Dodany dnia 31-03-2012 23:49
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 10/01/2011 11:18
|
Co do jednostek wszystkie działają i jako tako walczą.
Może lepiej zrobić dwie opcje do wyboru w erach.
Zwykła gdzie są tylko jednostki 0 i 1 poziomu do wyboru tam wypadało by testować walkę pod balans.
i Testowa ze wszystkimi jednostkami do zakupu.
Łucznik ten 2poziomu wydaje mi się za mocny w walce wręcz.
Trudno mówić o jakiś konkretnych testach jak komp tylko 3 i 2 poziomowe jednostki produkuje w dużej większości wspominany łucznik.
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 01-04-2012 00:27
|

Awanturnik

|
Tak AF, to plagiat. Co do Velites, ich cechą charakterystyczną był kaptur z łowy zwierzęcia (głównie wilka). Velites nie powinni awansować od razu na najsilniejszego legionistę, powinni zaczynać od samego początku, ew. principes.
EDIT:
Dobra, to teraz czas na ocenę Rzymu. Przede wszystkim należałoby dodać pozostałe frakcje, żeby sprawdzić jak Rzym sprawdza się w walce z nimi. Razi też (przynajmniej mnie) brak lidera, ale to akurat mało istotne. Co do samych jednostek. Wydają mi się za silne, przynajmniej w porównaniu z innymi frakcjami (Archer rzymski ma 9-3, a Łucznik u Macedończyków ma 5-4 :/). Dalej, brakuje mi Principes, powinno być Hastati (w grze jest napisane Hastai, nie wiem czy to specjalnie, czy literówka), Principes i Triarii. Cieszę się, że podstawową bronią Hastati jest miecz, natomiast Triarii nie posiadali pilum. Dalej, gladiator jest silną jednostką w walce, ale wydaje mi się, że powinien mieć więcej HP od Velites. Zwiększyłbym jego koszt o 1 lub 2, ale dodałbym z te 3-4 HP. Ostatnią rzeczą do jakiej mogę się przyczepić to ten hełm Velites. Dodaj pozostałe frakcje, może wtedy powiem więcej.
Edytowane przez Guurahk dnia 01-04-2012 11:01
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 01-04-2012 12:09
|

Zarządca

|
Zmiany wprowadzone, wersje w downloadzie ery. Archer został mocno oslabiony, zmieniono drzewko rozwoju jednostek, Hastati zmienił nazwę na Principes, a właściwy Hastati jest teraz między Velites a Triariusem.
Edit: Czy ktoś już znalazł sposób by wrzucić do ery oddzielny ekran dla rekrutacji machin bojowych?
Edit 2: Gladiatora nie ulepszę, bo i tak jest mocny, a w finalnej wersji będzie można go zdobyć jedynie poprzez awans z niewolnika, który powstawać będzie dzięki łowcy niewolników (o nim za chwilę).
Przyszłe jednostki:
1. Łowca niewolników -> Handlarz niewolników - Jednostka z siecią i mieczem do tworzenia niewolników na zasadzie zarazy.
2. Rydwan lub Konny zwiadowca - do zwiadu.
3. Kapłan - do wzmacniania sojuszniczych jednostek (nadal nikt nie zrobił skryptu) i leczenia (konwencjonalnego).
A.D 1:
Skończone.
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-04-2012 21:38
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| bs_grom |
Dodany dnia 02-04-2012 02:06
|

Adept

Data rejestracji: 04/01/2011 13:07
|
AxeFighter napisał/a:
3. Kapłan - do wzmacniania sojuszniczych jednostek (nadal nikt nie zrobił skryptu) i leczenia (konwencjonalnego).
Mogę zrobić. O ile ma leczyć +8? i czy ma też uzdrawiać z trucizny
wklej to do pliku abilities.cfg
#define ABILITY_RELIGION
[leadership]
id=ae_religion
value=25
cumulative=no
name= _ "spiritual leader"
description= _ "Spiritual Leader makes all units fight better (+25% for attack)."
affect_self=no
affect_allies=yes
affect_enemies=no
[affect_adjacent]
adjacent=n,ne,se,s,sw,nw
[/affect_adjacent]
[/leadership]
#enddef
a później w jednostce kapłana
[abilities]
{ABILITY_RELIGION}
[/abilities]
AxeFighter napisał/a:
2. Rydwan lub Konny zwiadowca - do zwiadu.
Jestem za konnym zwiadowcą, Rzymianie nie używali rydwanów, mogę dać link do grafiki kawalerzysty tyle, że jest to przeróbka z Imperial Ery.
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:29
bs_grom
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 02-04-2012 16:56
|

Zarządca

|
Czy dobrym pomysłem jest zrobienie jako kapłana Westalki? Rozwój będzie następujący:
Westalka nowicjuszka-> Westalka-> Starsza Westalka
|
| |
|
|
| bs_grom |
Dodany dnia 02-04-2012 17:32
|

Adept

|
AxeFighter napisał/a:
Czy dobrym pomysłem jest zrobienie jako kapłana Westalki? Rozwój będzie następujący:
Westalka nowicjuszka-> Westalka-> Starsza Westalka
Tak chyba Westfalka będzie najlepsza.
bs_grom
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 02-04-2012 18:02
|

Zarządca

|
Grafiki w kolejności podanej wcześniej:
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/
P.S. Ten piksel u Starszej Westalki już wytarty.
Wersja testowa Rzymian z handlarzem niewolników i westalką:
https://rapidshar...545/AE.rar
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:33
|
| |
|
|
| maks4444 |
Dodany dnia 03-04-2012 13:53
|

Poszukiwacz Przygód

|
Po paru grach uważam dać:
velitesom zamienić na dwa ataki dystansowe i jeden w zwarciu.
Hastati dać jeden oszczep.
Principles, dekurion i centurion po dwa oszczepy.
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 03-04-2012 16:27
|

Zarządca

|
Hastati może nie jest teraz zbyt historyczny, ale chciałem, żeby Velites miał drogę rozwoju na miecz i oszczep oraz miecz i włócznię. Hastaiowi dając oszczep sprawiłbym, że stałby się za mocny w porównaniu do Prinicipesa, co zakłóciło by balans jednostek.
Edytowane przez AxeFighter dnia 03-04-2012 18:39
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 03-04-2012 18:58
|

Awanturnik

|
Nie rozumiem, Westalki jako jednostki lecznicze? Kapłanki Westy były zamykane w świątyniach i nie miały nic wspólnego z życiem miasta a co dopiero armii. Rzymianie posiadali znakomitych medyków (często Greków), więc lepiej ich użyć jako jednostek leczących.
|
| |
|
|
| maks4444 |
Dodany dnia 03-04-2012 19:02
|

Poszukiwacz Przygód

|
Czy ja wiem czy taki przepakowany będzie hastati z tym oszczepem.
Atak mieczem maja taki sam.
H ma jeden oszczep(traci go z kolejnym awansem) a P dwa.
H ma włócznie do walki wręcz.
P ma więcej życia.
Velites musi mieć przynajmniej dwa oszczepy a walkę wręcz mu obniżyć ilość i siłę. W końcu jest to jednostka 0 poziomu.
Na razie to jest tylko szukanie balansu pod rzym vs rzym
Edytowane przez maks4444 dnia 03-04-2012 19:03
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 03-04-2012 19:29
|

Zarządca

|
Dzisiaj zrobię zwiadowcę i poprawię balans, lecz nadal potrzebuję tego skryptu dla ekranu rekrutacji machin. Wie ktoś jak to zrobić ?
|
| |
|
|
| bs_grom |
Dodany dnia 04-04-2012 01:25
|

Adept

|
AxeFighter napisał/a:
Dzisiaj zrobię zwiadowcę i poprawię balans, lecz nadal potrzebuję tego skryptu dla ekranu rekrutacji machin. Wie ktoś jak to zrobić ?
Czy chodzi Ci o to że np Inżynier buduje/rekrutuje machinę oblężniczą podobnie jak przywódca?
AxeFighter napisał/a:
Nie, chodzi mi o to, żeby dowódca był w twierdzy, było wolne pole zamkowe, a gdy się kliknie ppm na przywódcy to wyskakuje dodatkowa opcja do wybrania, po jej wybraniu pojawia się panel gdzie można kupić machinę, ale tylko raz na turę. Sorki za błędy w składni.
To racze mnie przerasta
Edytowane przez bs_grom dnia 04-04-2012 12:54
bs_grom
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 04-04-2012 07:52
|

Zarządca

|
Nie, chodzi mi o to, żeby dowódca był w twierdzy, było wolne pole zamkowe, a gdy się kliknie ppm na przywódcy to wyskakuje dodatkowa opcja do wybrania, po jej wybraniu pojawia się panel gdzie można kupić machinę, ale tylko raz na turę. Sorki za błędy w składni.
Edit: Potrzebuję grafiki dla zwiadowcy, gdyż to co próbowałem stworzyć było koszmarne, więc proszę o pomoc. Uzbrojenie: miecz i łuk (na grafice wystarczy tylko miecz), jakies lekkie uzbrojenie.
Edit2: Dobra, więc nie będzie machin w erze. Udało mi się jakoś zrobić zwiadowcę:
/obrazek skasowany/
Potrzeba tez skryptu umiejki dla jednostki, tak by dostawała 1xp za każde wyleczone 4 obrażenia. Da się to zrobić ?
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:33
|
| |
|
|
| maks4444 |
Dodany dnia 07-04-2012 11:14
|

Poszukiwacz Przygód

|
Grałem Rzymem przeciwko Chino i niestety urządzili sobie krwawą jatkę z moich. Rydwany gromiły wszystko, Kusznicy z trucizną nie wspominam nawet do tego horda upierdliwego wojska zero poziomowego.
O ile Żołdactwo tępiłem to jak wpadły rydwany i kusznicy to był mój koniec. Trucizny nie powinna mieć jednostka która zadaje duże obrażenia... Rydwany są wrażliwe tylko na ogień i obuchowe czego rzymianie nie mają w swoim standardowym wyposażeniu. Nie wiem dlaczego Chiny mają jednostkę drugiego poziomu na starcie powinien być jakiś "Rydwan Zwiadowczy" albo "Rydwan Lekki" pierwszego poziomu.
Principles w górę mają za słaby ten oszczep.
Lekarka bez umiejętności o której wspominałeś nie ma szan na awans aktualnie bez użyteczna.
Może łucznikom wypadało by wpakować płonące strzały dzięki temu zyskali by jakiś ognisty atak.
Edytowane przez maks4444 dnia 07-04-2012 11:15
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 07-04-2012 13:14
|

Zarządca

|
Lekarka miała z założenia być takim słabszym batiuszką, z możliwością leczenia, choć własnie brakuje tego skryptu, bardzo by się przydał. Znalazłem tez fajną taktykę łucznikiem: normalnie ma 6-3 nic specjalnego, ale z kapłanką i w dzień zadaje 9-3 co po prostu kosi przeciwników.
|
| |
|
|
| bs_grom |
Dodany dnia 14-04-2012 13:40
|

Adept

|
Poniekąd odpoczywam od AE, by na świeżo spojrzeć na tą erę.
W tej chwili zbieram informację tj czytam o starożytnych bitwach morskich, starożytnych machinach wojennych, bitwach antycznych (głównie rzymianach), trochę historia chin, oraz uzbrojenie, struktura legionu.
Chciałem poprawić grafikę twoich rzymian a do tego musiałem zebrać trochę informacji. Chciałem by rzymianie byli maksymalnie historyczni.
O to jak dotąd moje przemyślenia.
1) Dekurion (kawaleria)był odpowiednikiem Centuriona i nie dowodził piechotą. Albo Dekurion powinien być zastąpiony Optio (zastępca centuriona)albo od razu centurionem a ten awansował by na trybuna (wojskowego)to by nie było do końca historyczne ale ciężko coś innego wymyśleć. Mało tego Centurion powinien dowodzić tylko piechotą i to chyba z wyłączeniem Velites i Auxiliary (dokładnie jeszcze sprawdzę) a na pewno bez kawalerii. Chyba, że zmieni nazwę na podoficer rzymski.
2)kawaleria na początku (niestety nie było podane kiedy dokładnie tylko "dawniej" nie posiadała zbroi tylko tunikę, miecz typu galijskiego (długi i mogący tylko zadawać ciosy sieczne, piechota aż do II wojny punickiej go używała), włócznię która bardzo łatwo się łamała czasami nawet w samym galopie bez kontaktu z przeciwnikiem. Włócznia miała tylko ostrze z jednej strony tj gdy się złamało nie można było jej odwrócić i walczyć dalej jak np w Grecji. Tarcza okrągła, ze skóry wołowej która pod wpływem pogody, deszczu psuła się nabierając wilgoci a i bez tego nie była zbyt trwała. Dlatego zapożyczyli greckie wzory.
3)Ciężka piechota legionowa (Hastati, Princeps, Triari) oraz lekka Velites
Falanga typu greckiego została zastąpiona systemem manipularnym w V wieku p.n.e.(szachownica) czyli ciężka piechota ustawiona w trzy linie a przed nimi lekka piechota Velites. w tym szyku łatwiej było manewrować wojskiem i nie był tak wrażliwy jak falanga na nierówności terenu.
Velites - w jednych źródłach piszą , że prawie najbiedniejsi (najbiedniejsi, których nie stać było na broń służyła jako galernicy we flocie)w innych, że najmłodsi, być może to się wiąże byli harcownikami nosili miecz kilka oszczepów i tarczę parmę. prosta czapa na głowie lub wilczy hełm. Nie noszą żadnego pancerza
Hastati podobni wiekiem do Velites. Mogą nosić pełne uzbrojenie. Do rzymskiego pełnego uzbrojenia należy tarcza scutum klejona z podwójnej warstwy desek. dookoła górnego i dolnego brzegu biegnie żelazna obręcz, która zabezpiecza ją od ciosów miecza i czyni zdatną do oparcia o ziemię. Ma żelazną wypukłość chroniąca przed ciężkimi rzutami kamieni i sarris (pik macedońskich).
Miecz galijski, później iberyjski (tak powstał zadający cięcia i pchnięcia - gladius) noszony na prawym biodrze.
Dwa oszczepy jeden służył do rzucania w tarcze,łatwo przebijał tarczę czasami nawet raniąc przeciwnika ale jego głownym celem było wyeliminowanie tarczy przeciwnika, ponieważ posiadał duży ciężar pilum wyginało się i nie dało się go wyjąć oprócz tego dodatkowy ciężar powodował, że przeciwnik odrzucał tarczę i wtedy był bardziej podatny na rzut drugim oszczepem. Wpóźniejszym okresie Legioniści posiadali już dwa pilum (spowalniające) a nie różne.
hełm wyrabiany był zazwyczaj ze skóry
obijanej dla wzmocnienia blachą metalową Czasami cały
wykonany był z blachy żelaznej, względnie z brązu(galea lub Montefortino) i nagolennice przy czym nagolennica najczęściej jest jedna na prawej nodze bo drugą chroni tarcza.
Większość bierze
nadto spiżową płytę, szeroką i długą na piędź, którą kładą
na pierś i nazywają napierśnikiem; to wszystko stanowi
pełne uzbrojenie. Ci zaś, których majątek jest oszacowany
powyżej dziesięciu tysięcy drachm, noszą zamiast
napierśnika, prócz innych części zbroi, kolczugę (lorico).
Oficerowie nosili droższe pancerze, pokryte
metalowymi łuskami, osadzonymi na oczkach drucianej
plecionki. A wyżsi oficerowie zdobione kirysy tj pancerz metalowy.
W ten sam sposób uzbrojeni są też principes przyczym (lorico)jest już raczej u większości.
Triarii, najciężej opancerzeni, nie mieli pilum a długą włócznie hasta 3.5 m i składali się z wetreranów.
4)W czaie w II wojny punickiej zaczęto rekrutować najemnych łuczników kreteńskich i balearskich procarzy. Balearscy procarze tworzyli nawet dodatkową centurie.
5) machiny wojenne nie były stosowane na wielką skalę aż do armii zawodowej tj czasów cesarstwa. Udokumentowane użycie machiny oblężniczej było w czasie I wojny punickiej.
Za Augusta każda legion dostał duży oddział artyleryjski, na centurie przypadał 1 miotacz strzał a na kohortę 1 miotacz kamieni. Legion skaładający się z 55 centurii sysponował 60 machinami wojennymi.
W wyniku reform Dioklecjana (284-305 n.e.) legiony straciły swoją artylerie na rzecz nowo powstałych legionów ballistarii - składał się z 100 ludzi i zajmował się wapomaganiem oblężenia.
C.D.N.
Edytowane przez bs_grom dnia 14-04-2012 13:42
bs_grom
|
| |
|