|
BfW a szachy - podobieństwo Wesnoth do innych gier
|
| 4rlekin |
Dodany dnia 13-01-2013 17:43
|

Czeladnik

Data rejestracji: 07/01/2013 20:29
|
Nie jest to może temat do jakiejś rozbudowanej dyskusji, ale chciałem się z wami podzielić przemyśleniem, które mnie często nachodzi podczas gry w Wesnotha.
Mianowicie uderza mnie podobieństwo tej gry do zwykłych szachów.
Oczywiście Wesnoth jest dużo bardziej skomplikowany, ale ogólne założenia są podobne - dwuwymiarowa plansza, różne figury, nie wolno stracić króla, a bierki awansują.
Może to być bzdura, a ktoś może się nawet obrazić, ale uważam, że to dla tej gry (BfW) duży komplement - w końcu szachy to królewska gra.
A wam jaką grę przypomina Wesnoth ?? |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 13-01-2013 17:57
|

Mistrz

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Wiesz, teoretycznie to każdą grę strategiczną można porównać do szachów.
Mnie osobiście BfW przypomina strategiczną turówkę rozgrywaną na zbudowanej z hexów planszy... |
| |
|
|
| 4rlekin |
Dodany dnia 13-01-2013 19:48
|

Czeladnik

|
Osobiście uważam, że nie do końca - HoMM raczej szachów nie przypomina, Cywilizacja też nie.
Doceniam subtelną ironię sugerującą, że moje pytanie było kretyńskie. Jest tak subtelna, że omal nie zauważyłem  |
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 13-01-2013 21:37
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Ja tu akurat poprę 4rlekina, faktycznie, podobieństwa do szachów są widoczne, ale tak jest praktycznie w każdej grze turowej. Ale, ośmielę się również nie zgodzić, że HoMM nie przypominają, przecież walki (nie mówię o rozbudowie) są bardzo podobne (tak, wiem o różnicach, ale chodzi o ogólne założenie) do tych prowadzonych w Wesnoth.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| 4rlekin |
Dodany dnia 13-01-2013 21:58
|

Czeladnik

|
Punkt dla Ciebie Guurahk
Edytowane przez 4rlekin dnia 13-01-2013 21:58
|
| |
|
|
| Kokos |
Dodany dnia 16-01-2013 21:50
|

Początkujący

Data rejestracji: 15/08/2009 01:38
|
Starożytna gra z Azji - Go |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 16-01-2013 21:52
|

Mistrz

|
Co jak co, ale Go jest bardzo niepodobne do szachów, warcabów, BfW i innych strategii.  |
| |
|
|
| 4rlekin |
Dodany dnia 16-01-2013 22:52
|

Czeladnik

|
No faktycznie, ale z drugiej strony Go jest znacznie bardziej podobne do BfW niż warcaby.
Myślę, że sposób myślenia (w Go i BfW) i planowania nie jest tak odległy - to znaczy jeśli ktoś jest świetny w Go, powinien również być dobry w Wesnotha (choć oczywiście można by podciągnąć to wszystko pod jedną umiejętność strategicznego myślenia, bez rozróżniania jakie gry strategiczne są porównywane). |
| |
|
|
| Kokos |
Dodany dnia 16-01-2013 23:03
|

Początkujący

Data rejestracji: 15/08/2009 01:38
|
W obu grach trzeba zapewniać sobie terytorium. A oddechy i otaczanie to taka trochę analogia do ZoC w BfW.
No ale wiadomo, gra statyczna (nie przesuwasz pionów), więc ciężko  |
| |
|
|
| 4rlekin |
Dodany dnia 17-01-2013 00:09
|

Czeladnik

|
Wszystko prawda, ale warto też zauważyć, że w temacie chodzi raczej o różne skojarzenia (mogą być absurdalne jeżeli umiecie je umotywować), a nie podobieństwo 1 do 1.  |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 17-01-2013 08:31
|

Mistrz

|
No cóż, podejdę to tematu już nieco bardziej na trzeźwo. Może inne gry strategiczne są, ale Wesnoth nie jest naprawdę podobne do strategicznych. Dlaczego? Bo nie jest możliwe (a już na pewno nie dla przeciętnego gracza) planowanie ruchów. Pisząc "planowanie ruchów" mam na myśli planowanie tak jak w szachach, warcabach, czy innych planszówkach - wykonując ruch znamy wszystkie ruchy jakie możemy zrobić w następnej turze, jakie przeciwnik zrobi w następnej turze, jak zareagujemy na te ruchy itd.
W Wesnoth czegoś takiego nie ma. Zawsze pozostaje losowość, bo nie wiemy czy mag wykona 3 ciosy, 2 ciosy, czy żaden. Już nie wspominając, że sterując taką ilością jednostek, jedną turę da się wykonać na multum sposobów.
No więc cóż, wprawdzie sam temat ma raczej mało poważny charakter, a skojarzenia mogą być tutaj (i są) absurdalne, ale fakt faktem, są gry komputerowe o wiele bardziej podobne do planszówek niż BfW. |
| |
|
|
| 4rlekin |
Dodany dnia 17-01-2013 13:57
|

Czeladnik

|
Wiesz, nie chodzi przecież o przeprowadzenie studium na temat tego z jakich gier czerpie BfW, bo nie ulega wątpliwości, że nie ma gier stricte podobnych do Wesnotha (na takiej zasadzie na jakiej na przykład większość RTS'ów jest podobna do Age of Empires), tylko na takie luźne skojarzenia. Możemy w ten sposób dowiedzieć się jak patrzą różne osoby na rozgrywkę - jak mówiłem, mi przypomina to szachy, ale to NIE oznacza, że widzę jakiekolwiek podobieństwo, tak 1 do 1, w mechanice czy czymkolwiek.
Rozumiem Twoje zastrzeżenia Piko i w pełni się zgadzam, że nie ma gier podobnych do Wesnotha, bo gra ma dość unikalną formę (przynajmniej według mojej wiedzy).
Co nie znaczy, że nie może - w sposób umotywowany bądź nie - w pewnych aspektach przypominać innych gier.

Równie dobrze ktoś może napisać, że BfW przypomina mu tenisa i też będzie fajnie.  |
| |
|
|
| Nuke |
Dodany dnia 03-02-2013 15:18
|

Przybysz

Data rejestracji: 05/04/2012 18:51
|
4rlekin napisał/a:
Wiesz, nie chodzi przecież o przeprowadzenie studium na temat tego z jakich gier czerpie BfW, bo nie ulega wątpliwości, że nie ma gier stricte podobnych do Wesnotha (na takiej zasadzie na jakiej na przykład większość RTS'ów jest podobna do Age of Empires), tylko na takie luźne skojarzenia. Możemy w ten sposób dowiedzieć się jak patrzą różne osoby na rozgrywkę - jak mówiłem, mi przypomina to szachy, ale to NIE oznacza, że widzę jakiekolwiek podobieństwo, tak 1 do 1, w mechanice czy czymkolwiek.
A właśnie, że są np. Ancient Empire i do tego jest to wersja mobilna która umili podróż (android i inne systemy operacyjne zbędne). Szczególnie polecam v2. Część 3 nie zastała wydana nieoficjalnie i jest do d... .
Podobieństwa:
-turowa
-obrona zależy od terenu
-losowość (ograniczona)
Różnice:
-Bohater w większości misji może zginąć i można go ponownie kupić w zamku.
-Jednostki można kupić w kontrolowanym przez siebie zamku (bohater zbędny)
-Losowość polega na ilości zadanych obrażeń i raczej nieznacznie
-Tylko niektóre jednostki mogą przejmować domy i zamki (rycerze i bohater)
-Obrażenia zadaje się tylko 1 raz i jednostka może ew. kontratakować
-Niektóre jednostki mogą zadawać obrażenia na odległość
i sporo innego
Edit:
PS
BtW też kojarzy mi się z szachami ;]
Edytowane przez AxeFighter dnia 04-03-2015 16:19
|
| |
|
|
| eloelo80 |
Dodany dnia 04-02-2013 21:50
|

Przybysz

Data rejestracji: 07/04/2011 20:06
|
Nie pisz BtW, bo to jest taki skrót i nikt się nie skuma że chodzi Ci o BfW ;]
A mi też kojarzy się z HoMM :] |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 04-02-2013 22:13
|

Bohater

Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
Nuke napisał/a:
PS
BtW też kojarzy mi się z szachami ;]
By the way też ci się kojarzy z szachami? Wow, ja bym nigdy na to nie wpadł. 
A poważnie to nie rób double postów.
Mi także się kojarzy z HoMM, może nawet trochę AoW. Same podobieństwo BfW do szachów jest nieco mierne, chociaż na pierwszy rzut oka, gracza, który co dopiero zobaczył te grę w akcji, jest to jedno z pierwszorzędnych skojarzeń. Przynajmniej ze mną tak było. Potem jednak, poznając resztę elementów gry, nie było tego czuć w ogóle. |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 04-02-2013 22:32
|

Mistrz

|
Cóż, z HoMM się kojarzy każda strategiczna gra fantasy, no bo wiadomo - HoMM3 było i nadal jest jedną z najlepszych gier tego gatunku. Aczkolwiek jeśli chodzi o mechanikę to BfW i Hirołsy różnią się naprawdę bardzo, chyba nie muszę nikomu tłumaczyć dlaczego.
Natomiast podobieństwo do AoW jest naprawdę widoczne - głównie mam tu na myśli mechanikę walki, ale nie tylko. Mógłbym nawet zaryzykować stwierdzenie, że jest możliwe stworzenie UMC w które grało by się prawie dokładnie jak w ową grę (oczywiście odpuszczając sobie tury jednoczesne i interfejs (chociaż go też można modyfikować, więc wcale nie jest to takie pewne)). |
| |
|
|
| Nuke |
Dodany dnia 05-02-2013 00:22
|

Przybysz

Data rejestracji: 05/04/2012 18:51
|
Sorry za literówkę BfW/BtW.
AoW???
Czy mógł by ktoś rozwinąć skrót i trochę opisać gierkę? |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 05-02-2013 10:00
|

Mistrz

|
Age of Wonders - bardzo dobra gra strategiczna, naprawdę. Nie chce mi się za bardzo rozpisywać, więc powiem tylko najważniejsze rzeczy - mamy ładny system awansu bohatera, sporo unikalnych umiejek, naprawdę dużo rodzajów jednostek, wiele ras, oraz fajny sposób czarowania (zaklęć uczymy się trochę jak w Master of Magic, ale możemy używać tylko tych, w których szkołach magii jesteśmy wyszkoleni (mamy w sumie do dyspozycji 7 punktów, z czego na żadną szkołę nie da się przeznaczyć więcej niż 4; możemy się nauczyć czarów maksymalnie takiego poziomu, ile mamy punktów, tj. jeśli mamy 4p w ziemię, 2p w ogień i 1p w świetle, to możemu rzucać zaklęć ziemi 1-4. poziomu, zaklęć ognia 1-2. poziomu i zaklęć światła 1. poziomu)). Nie brakuje też artefaktów, ani możliwości twórczości fanów - od tworzenia map, aż do bawienia się w mody.
Gra ma dwie części, zasadniczo do siebie podobne, ale 1. część ma lepsze UI, gorszy balans, lepszą kampanię i jest bardziej grywalna, gdy 2. część ma gorsze UI, lepszy balans, gorszą kampanię, gorszą grywalność ale grafikę w wyższej rozdzielczości.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej, to wygoogluj, osobiście nie chce mi się więcej offtopować. |
| |
|
|
| Hasus |
Dodany dnia 08-02-2013 19:19
|

Przybysz

Data rejestracji: 08/02/2013 10:54
|
Do BfW bardziej podobne od szachów klasycznych są szachy heksagonalne |
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 07-12-2014 12:47
|

Awanturnik

Data rejestracji: 07/12/2014 12:26
|
A propos, jest taki fajny dodatek do gry wieloosobowej. Nazywa się Wesnoth Chess i jest oparty na szachach. |
| |
|