Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Twórczość Pika
Piko
Temat założony do wszelakich rzeczy związanych z tworzoną przeze mnie i Guurahka kampanią, odgrywającą się w czasach po upadku 3. słońca. Nazywa się ona Crossing the Harsh Wastes, czyli w skrócie CtHW. Na razie jest ona we wczesnym etapie powstawania, toteż nie mam za bardzo o czym się rozpisywać, aczkolwiek wrzucam do skomentowania stworzone przeze mnie grafiki - linię pustynnych włóczników:

1. poziom
i.imgur.com/Dxgj8El.pngi.imgur.com/5WMpMLE.png

2. poziom
i.imgur.com/n1xaucz.pngi.imgur.com/eZtUdxH.png

3. poziom
i.imgur.com/3oCXIod.pngi.imgur.com/QMxr45q.png

Jbc. to wiem że muszę zwiększyć kontrast, zajmę się tym gdy będę miał trochę czasu.

Edit:
Linia pikinierów z poprawionym kontrastem:

1lvl
i.imgur.com/VIJSoOu.pngi.imgur.com/s9uOKhD.png

2lvl
i.imgur.com/RcGx0Os.pngi.imgur.com/XGjZrBO.png

3lvl
i.imgur.com/P0cJsjn.pngi.imgur.com/nRk6loj.png

Alt. 2lvl
i.imgur.com/NYmmkwR.pngi.imgur.com/Mo0hCa3.png

I przy okazji jeszcze pustynny wężyk z animacją na szybko:
i.imgur.com/LJe5sG8.gif

Komentarze są oczywiście mile widziane. Smile
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 14:45

Dingo
Mam chwilkę to skomentuję:

Grafiki naprawdę, świetne, szkoda, że takich ME nie robisz (widać różnice). Grin Parę rzeczy rzuca się w oczy.... Włócznie mają za dużo tych jasnych pikseli, przez co wyglądają nienaturalnie (jest tak tylko u 1 lvla i alta, groty są dobre, u nich nic nie zmieniaj). No i ten czarny: Jest go bardzo dużo, jako krawędź nie jednego ocienia. 030303 zamień na 261507, dość uniwersalny w stosunku do kolorystyki tych jednostek. Krawędzi dłoni i twarzy może jeszcze na 452d19.

Wąż jest superowski, tylko twarz trochę dziwna (oko powinno być trochę bardziej przesunięte w lewo, możesz wówczas dać kawałek drugiego oka, będzie to (chyba) wyglądało lepiej.

Piko
Grin Szkoda, oj szkoda. Wracając do tematu - wg mojego zamysłu włócznie powinny być dosyć jasne, więc raczej nie będę ich zmieniał. Czernią może później się zajmę, na razie mi za bardzo nie przeszkadza, zobaczy się jak będzie to wyglądało w grze. Z głową węża męczyłem się trochę długo, i uwierz mi, lepiej już nie będzie. Pfft

Jbc. to wkrótce powinienem wrzucić screena mapy z nowym rodzajem terenu, ale niczego nie obiecuję. Smile

Dingo
Wiem, że powinny być jasne, ale nie o to mi chodzi, jasne piksele są w takim układzie, że to wygląda jakby włócznia drżała. No nie wiem, mnie to jakoś bardzo przeszkadza. Grin A ta czerń to mi w ogóle nie przeszkadza, może grze będzie przeszkadzać, dlatego już tak ostrzegam.

Hmm... No skoro tak. No ale z taką głową malutkiego skubańca się długo męczyłeś? Grin Poprawiłbym ci go, ale jestem teraz na 7, na której jest gimp 2.8, a on jest straszny w obsłudze.

Nowym rodzajem terenu? Jakimże to? Smile
Edytowane przez Dingo dnia 17-03-2013 14:14

Piko
Na razie coś 'łatwego' na rozgrzewkę, tj. rodzaj zamku. Aczkolwiek tworzenie nowego rodzaju terenu nigdy nie jest łatwe, więc nie bierz tego dosłownie. Grin

Dingo
Wiem, tworzenie terenu to istne piekło, ale nie, nie brałem tego dosłownie, myślałem, że to będzie coś ze zmienionym kolorem (coś oczywistego).

Btw, co do tych terenów, to jak chcesz zrobić jakiś multiheks poprzez zwykły obrazek terenu z wesnotha (czyli po prostu zeskalować) to już to próbowałem i najlepiej tak: zeskalować sześciennie, potem farbą olejną (najmniejsze wartości przeważnie, 1-3) i na koniec redukcja kolorów (wartość zależnie od rozmiaru zeskalowanego obrazu). Tym sposobem najbardziej upodabnia się do zwykłego terenu.
Edytowane przez Dingo dnia 17-03-2013 14:32

Piko
Wierz lub nie, ale programowanie terenu potrafi być nawet trudniejsze od jego narysowania... Ale dobra, jakoś się udało:
i.imgur.com/4K2pYQo.jpg

Guurahk
Mroczna Twierdza? Grin
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Piko
Nienienie, to tylko zamek, twierdzy jeszcze nie zrobiłem. Pfft

AxeFighter
No, fajnie się zapowiada, wojownicy są bardzo dobrej jakości, mogę nawet powiedzieć, że są bliższe mojemu sercu niż te od Dinga Grin
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Dingo
Ale o co chodzi, ja żadnych "wojowników" nie robiłem. Pfft

Zamek bardzo ładny, tylko musisz go jakoś stylowo dostosować do terenów wesnotha.

Piko
@AF - dzięki. Smile Miło to słyszeć, w przeciągu tygodnia powinienem wypuścić nowe grafiki (łowców).

@Dingo - myślę że jest to dla mnie trochę za trudne, ale w obecnej formie chyba nie jest aż tak źle, co nie? Jeszcze tylko zrobię jakiś trick aby całość nie wyglądała monotonnie, np. niektóre płytki będą złamane, inne połączone itd.

Edit:
Dobra, nie chciało mi się poprawiać tego zamku (przynajmniej na razie). Zrobiłem natomiast kolejną jednostkę, coś w rodzaju łowcy:
i.imgur.com/J3ucLil.png

Na razie czekam na komentarze, jeśli jest dobrze to zajmę się awansami tej jednostki.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 14:57

Dingo
Ładny, tylko, że na jego ubranku jest pikselowy bałagan. Łuk i ręka są trochę za wysoko. Tak poza tym to podoba mi się. Smile

AxeFighter
Fajny, taki "dzikus", mi się kojarzy z jakimś Mongołem czy cuś... (może do Media Aetas?)
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

Piko
Na ubranku jest pixelowy bałagan gdyż jest to skóra zwierzęca, więc nie mogę zastosować tej samej techniki co w przypadku tkaniny. Coś musi dawać efekt sierści i/lub futra. Btw, 2. i 3. poziom jednostki:
i.imgur.com/QDNdNED.png
i.imgur.com/7WGFUeH.png

Dingo
I tak potrzebuje poprawy. Co do 2 i 3 lvla - bardzo mi się podoba, tylko jeden szczegół - jemu ciemnieje skóra? Shock Z każdym poziomem jest ciemniejsza.

Piko
A tam, narzekasz.

3. i 4. poziom dowódcy (tylko dla hirka, niemożliwy do zdobycia dla zwykłych jednostek):
i.imgur.com/A7td5P7.png
i.imgur.com/OdFA6oo.png

Zrobiłem też coś w rodzaju istoty z innego wymiaru. Nie jestem jeszcze pewien czy w jakikolwiek sposób będzie to powiązane z kampanią. Pfft Anyway:
i.imgur.com/YS84TWV.png

Myślę że ręce potrzebują poprawy.

AxeFighter
Wygląda jak zmutowany Gollum Grin

Deidara
Tak na to patrzę... I patrzę... I... Jestem pod ogromnym wrażeniem! Powiem wam szczerze: nie wierzyłem, że Forgotten Legends Era odnośnie jakikolwiek sukces, a jeśli nawet, to nie sądziłem, że tak wielki (przynajmniej na początku, później byłem neutralny). Myślałem sobie: "Było już dużo osób o podobnym zapale i wspaniałych początkach i jak to się kończyło? Ale przynajmniej dobrze, że próbują. Może któryś z nich zrobi kiedyś jakiś dobry dodatek". Teraz mogę wam z uśmiechem zadowolenia przyznać, że się myliłem. Pokazaliście na co was stać i zyskaliście w moich oczach wielki szacunek, którego osoby mojego pokroju nie odczuwają prawie do wielu osób.
Gdy zobaczyłem temat ucieszyłem się, że będzie to jakaś era oparta na Falloucie. Teraz widzę, że macie tutaj jakieś inne uniwersum i zapewne zaproponowałbym wam jego zmianę, gdyby nie wasz poprzedni sukces. Gdybym napisał tutaj, że lepszy byłby to dodatek w innym uniwersum, obraziłbym was i całą waszą pracę. Poprzedni dodatek wyszedł wam wspaniale i stawiam na was w ciemno, że ten będzie równie dobry.

Z mojej strony to tyle. Nie zaproponuję wam dużej pomocy, gdyż nie zrobiłbym czegokolwiek lepiej, niż wy to robicie. Jestem graczem, wolę grać niż tworzyć gry, a w waszą kampanię cholernie chcę zagrać. Dlatego też róbcie co robicie dalej i chwała wam za to Pfft

Piko
Akurat w FLu główne skrzypce gra Dingo, który nie zajmuje się tą kampanią, więc jak najbardziej twórcy tych dodatków są różni. Pfft 'czkolwiek maczałem palce (i dalej to robię) w tym projekcie, toteż z mojej strony masz podziękowania. Ale spróbuj pisać wypowiedzi w odpowiednich tematach, masz przecież cały dział poświęcony FLowi. Wink
Edytowane przez Piko dnia 10-04-2013 08:04

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 3.76
10,887,031 unikalne wizyty