Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Klany
Axtman
Mam innowacyjny pomysł stworzenia klanów "sojuszy" na naszym portalu.
Miałoby to na celu wzmocnienie rywalizacji, a także rozwinięcie możliwości rozgrywek i wyzwań.
Klany mogłyby mieć własne awanse, stopnie czy innego typu wyróżnienia dla członków.
Wyniki i zasługi klanów byłyby zapisywane w tabeli którą edytowalibyśmy w komnacie wyzwań.
Dzięki temu turnieje wieloosobowe były by łatwiejsze do rozegrania.

Terytoria

Na mapie zaznaczone będą tereny klanu. Większa ilość i jakość terytorium będzie ograniczała ilość członków w klanie.
Im lepsze terytorium tym łatwiej go bronić.Obrońcy dostają bonus złota przy każdej obronie terenu + zależnie od istniejącej mapy danego terenu startowe ustawienie.

Założenie Klanu

Możliwość założenia klanu będą miały osoby wyróżniające się spośród graczy czy to na forum czy w grze.(nagrody turniejowe,poziom 3 w rankingu,nominacja za zgodą organizatorów).

Panowie Feudalni

Ta nazwa będzie zarezerwowana dla graczy posiadających własne terytoria nie będących w żadnym sojuszu.
Panowie Feudalni nie mają prawa do ataku na rejony neutralne,pomoc od graczy przy ataku na ich włości, czy sojuszu wojny lub kontraktów z sojuszami.

Bitwy Terytorialne

Walka x graczy na y graczy, każdy gracz atakujący posiada 50 złota,każdy obrońca zależnie od liczby obrońców w stosunku do liczby atakujących czyli przy dwóch atakujących jest to 50*3/2 przy czterech 50*4/2 itd.(+ dodatek od terytorium).
Jeśli obrońców jest więcej niż napastników mają oni to samo rozdzielenie, każdy 50(+ dodatek terytorium).

x- atakujący gracze jednego klanu/Pan Feudalny
y- broniący gracze drugiego klanu/Pan Feudalny

Z racji standardów map nie może być więcej niż 4vs4 czy 1vs7 itp.
Jeśli ktoś znajdzie mapy na 10 graczy chętnie się im przyjże .

Napad na tereny neutralne jest w tym samym przeliczniku jednak broni się Komputer.
Bitwa ogłaszana jest co najmniej tydzień przed rozpoczęciem.

Nazwa klanu

Nazwę klanu jednak mimo wszystko wymyśla lider.(przepraszam za wcześniejsze zamieszanie).

Ziemie klanu

Zajęte ziemie jak i te wolne będzie widać na tej mapce :
addons.wesnoth.org/1.5/icons/wesnoth.png

Oczywiście będę ją edytował(ja bądź inny moderator/admin) wraz ze zdobyczą danych klanów.

Tworzenie nowych miast/wsi

Planuje zrobić system jak w grach MMORPG. Każda gildia będzie zdobywała punkty przyznawane za turnieje,walki itp.
Za punkty będzie można rozbudowywać a nawet tworzyć miasta,wsie,zamki czy fortyfikacje.
(uwaga złoto się sumuje)
Dzięki temu będzie można lepiej zagospodarować puste terytoria.
10 pkt wieś (na każdej pustej ziemi)+15zł dla obrońców w razie ataku
13 pkt zamek (pusta ziemia) +40 zł dla obrońców
7 pkt warownia (pusta ziemia,brak miejscowości na mapie,NIE MOŻNA ROZNUDOWYWAĆ!) +25zł
20 pkt miasto (najpierw trzeba posiadać wieś i zamek) +25zł w razie ataku na miasto
10 pkt wieża (posiadanie zamku, 4 maximum) +8zł za każdą
5 pkt palisada (posiadanie zamku) +5zł
10 pkt fosa (posiadanie zamku i miasta) +10 zł
Warownia

Wymagania Klanów

1.Każdy klan musi posiadać Lidera i jego zastępcę.Reszta rang w klanie nie jest już potrzebna, ale nie niedozwolona.
2.Musi mieć nazwę.
3.Posiadać jakąś ziemię. (Nie koniecznie zamek, dzięki temu silniejsza gildia może zostawić słabszą jedynie na pustym polu, lecz nie można zniszczyć Gildi,tylko lider może ją rozwiązać).
4.Lidera można zmienić poprzez głosowanie wszystkich członków klanu, głosem większości oczywiście.
5.Lider i Vice Lider mogą nadawać rangi w sojuszu.
6.Administratorzy, Moderatorzy i Organizatorzy nie mogą zostać Liderem Gildi.

Proszę o komentowanie pomysłu.
Jest to w komnacie wyzwań ponieważ dotyczy to tylko i wyłącznie tego działu.

PROJEKT WZNOWIONY

Edytowane przez AxeFighter dnia 17-11-2015 21:55
kontakt:
axtman5@o2.pl

Poliuks
Jest nas zdecydowanie za mało, aby coś takiego miało sens. Regularnie aktywnych jest może z 10 userów, przy czym nie wszyscy interesują się grą MP.

Axtman
Na 2 klany się zbierze. 3 Osoby to już malutki klan.
A że mało graczy to apeluję do was żeby każdego polskiego gracza z głównego serwera zapraszać na tą właśnie stronę.
Edytowane przez Axtman dnia 14-03-2013 20:11
kontakt:
axtman5@o2.pl

Druid
Fajny pomysł ale Poliuks ma racje. Musimy więc tylko ściągnąć więcej aktywnych userów. Pfft Ale słuchajcie może od 3 poziomu w rankingu gracz będzie miał możliwość wyboru dalszego kierunku awansu i zakładania klanów. To on będzie musiał się postarać żeby jego klan liczył powiedzmy minimum 4 graczy. Trzeci poziom powinien zagwarantować że przywódca klanu będzie miał odpowiedni zmysł strategiczny, żeby nie tylko poziom gry był na wysokim poziomie ale i resztę ogarnie. Dodatkowo czas do osiągnięcia 3 poziomu pozwoli zobaczyć czy przybędzie na tyle użytkowników.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
Axtman
Dobry pomysł to teraz pora wymyślić jak ściągnąć tu użytkowników.
kontakt:
axtman5@o2.pl

Kokos
Turnieje 1v1 oraz filmiki Rene to super promocja Smile

Axtman
Witam poszukuję teraz nazw, dokładnie czterech nazw, klanów jakie mają powstać .
Jako że lubię z wami współpracować zapraszam do wymyślania.
Ps. Nazwy muszą być związane z wesnoth'em. Najlepiej z głównymi kampaniami.

Druga sprawa.
Chcecie walk o terytorium,może wojen między klanami, paktami nie-agresji,sojuszy?(tak tutaj też można mi zaproponować ugody).
Turnieje i awanse klanowe będą prowadzone przez Organizatorów , oczywiście Admini będą czuwali nad nami.
Pozdrawiam Axtman.
Edytowane przez Axtman dnia 05-06-2013 22:41
kontakt:
axtman5@o2.pl

Dunno
Przyfarcone Grzmotomioty
Skampieni Złodzieje
Waflujący Szamani
Wesołe Zombiaki
coś w tym stylu?
Już czwarty rok bez podpisu!

Piko
Przyfarcone? Przefarcone brzmiałoby lepiej. Grin

Axtman
Bardzo dobrze ale może coś poważniejszego Smile .

kontakt:
axtman5@o2.pl

Dunno
"Solemnity? I don't know what it's for!" ~John Cleese
no ale trudno, niech będzie poważnie Pfft
Już czwarty rok bez podpisu!

Axtman
Aczkolwiek biorę twą opcję pod uwagę.
kontakt:
axtman5@o2.pl

Guurahk
Przyfarcone Grzmotomioty to najlepsza nazwa na świecie. Zapisuję się do nich! Grin
Edytowane przez Guurahk dnia 06-06-2013 21:06
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Deidara
Jestem na nie. Zastanawiałem się długo nad wyborem. Normalnie byłbym na tak, jednak przeszkadzają warunki. Zauważ, że wielu graczy kończy właśnie rok szkolny i niewielu ma szansę wchodzić na stronę i brać w niej czynny udział. Jest teraz na stronie kilku aktywnych graczy, z którymi można zrobić taki "event" i chwała im za to! Są gotowi do pomocy i sami chętnie wezmą w tym udział.
Mówiąc jednak jako ktoś doświadczony z ludzką niechęcią i organizowaniem takich rzeczy- powstrzymajcie się do wakacji. Gdy wakacje się rozpoczną, będą w połowie, wówczas takie projekty będzie można wprowadzać na dużą skalę.
Spójrzcie też na to, że wiele graczy wróci zapewne w czasie wakacji i prócz klanów czeka ich jeszcze jedna bariera- ranking. Wiele osób może wziąć sobie moją uwagę jako negatywną, jednak spójrzcie na to z perspektywy gracza, który po roku wchodzi na stronę, bo ma trochę czasu i chęci na grę. Zamiast ewentualnego turnieju, jakichś potyczek, bądź pomniejszych nowości, czekają go rankingi i klany, gdzie będzie musiał przejść przez dobre trzy strony każdego z tematów, żeby wiedzieć co i jak.

Taka moja opinia. Wiem, że zaraz powiecie mi, że ranking nieobowiązkowy, klany też nie, wszystko dla przyjemności... A ja i tak wiem swoje! (Grin) Jeśli zorganizujecie to przez wakacje, projekt ma według mnie dużo większe szanse bytu.

Richiter
Nawet jeśli to projekt można zacząć w każdej chwili, a w wakacje najwyżej się bardziej rozkręci, jeżeli już tak czy siak ma wystartować, to naprawdę nie robi to różnicy kiedy ruszy, taka jest moja opinia.

Piko
Niekoniecznie. Prawdę mówiąc, drążymy właśnie sprawę marketingową (o zgrozo!), a z takimi rzeczami prosto nie jest. Nie chce mi się pisać wykładu na ten temat, więc nawet nie będę próbował, ale faktem jest, że szansa na zapisanie się do "świeżego" projektu jest większa niż na zapisanie się do takiego, który działa już od jakiegoś pół roku. Oczywiście nie jest to reguła, a sporo osób pewnie ma odmienne zdanie... ale ostatecznie popieram Adrisa.

Axtman
Piko Masz rację ale jakbyście nie zauważyli, Ja nic nie powiedziałem o startowaniu z Klanami , tylko szukam ich nazw.

AdrisDo ciebie to samo co u góry^^ . A oprócz tego jeszcze jedno. Prosiłem o nazwy a ty w tym jesteś przykładny mogłeś chociaż podać swoje pomysły.

kontakt:
axtman5@o2.pl

Deidara
Sprawa nazw klanów? No cóż... Nie doczytałem tematu, jednak jeśli chodzi o nazwy, to dlaczego sami gracze nie mogę ich sobie wymyślić. Klan Żelkowych Potworaków VS Klan Jedwabnego Papieru Toaletowego...

Axtman
Dlatego ,że:
- Mam zamiar ustalić bitwy o terytoria
- Jak na razie mają powstać tylko cztery klany
- Bo tak i koniec. To jest argument nie do przebicia więc sorka Smile
- Takie nazwy nie będą sugerować powagi : turniejów, bitew o terytorium, czy samej społeczności.
- ponieważ gramy w Wesnoth i chciałbym aby nazwy choć odrobinę się z wesnoth wiązały.
Edytowane przez Axtman dnia 06-06-2013 23:02
kontakt:
axtman5@o2.pl

Richiter
-Klan Zniszczenia.
-Polski Oddział Szturmowy
-Husarska Armia
Coś z eng.
-Polish Heavy Army
-Orkish Raiders
Takie przykłady mam ^^.
Edytowane przez Richiter dnia 07-06-2013 00:13