Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Dobre złego początki...
Hirko
Witam,
temat trochę niezwięzły, ale może skorzystają z niego przyszli gracze raczkujący w tworzeniu jednostek. Smile

Chciałbym usłyszeć Waszą opinię na temat mojej pierwszej pracy graficznej dla BfW - jest to wstępny model golema, który oczywiście ma przed sobą jeszcze kilka wersji. Smile Na pierwszy odstrzał do poprawy pójdą dłonie i nogi - tyle moim zdaniem.

Porównanie z łucznikiem:
/obrazek skasowany/

W grze:
/obrazek skasowany/

Golemik posiada własny rodzaj ataku:
/obrazek skasowany/

Warto iść w tym kierunku?
Pozdrawiam. Grin
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:22

Guurahk
Nie jest zły. Sam zrobiłeś ikonkę ataku?
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Hirko
Natchnienie czerpałem z różnych grafik golemów (deviantart i nie tylko), a ikonka - podobnie jak jednostka - jest mojego autorstwa.

Zastanawiam się, czy jest sens umieszczać w grze nowy rodzaj ataku. Patrząc z tej czy innej strony, golem wali po prostu pięściami na oślep, podobnie jak troll. Grin Uznałem jednak, że grafika prezentuje się wystarczająco dobrze.
Edytowane przez Hirko dnia 20-03-2013 15:51

Piko
Nono, całkiem całkiem. Jak na pierwszą pracę to niesamowicie. Gdybyś widział jaka była moja pierwsza praca... Zdecydowanie o wieeele gorsza. Pfft
Ale dobra, tak z konstruktywnej krytyki - jak słusznie zauważyłeś, na 'pierwszy odstrzał' idą nogi. Mają zdecydowanie zbyt dużo czarnych pixli, co powoduje że na ciemnym tle wydają się być chudziutkie (jak na screenie). Poza tym powinny być symetryczne nie względem patrzącego, ale względem strony w którą jednostka jest obrócona.
Drugą rzeczą która wymaga poprawy są ręce. Całe, nie tylko dłonie. Powinny być nieco dłuższe i masywniejsze oraz oczywiście symetryczne w inną stronę. Wtedy jednostka powinna już wyglądać dobrze, bo tors i głowa są zrobione całkiem dobrze (aczkolwiek światło na tym pierwszym powinno być przesunięte nieco w prawo).

Co do ikonki ataku - powinna ona bardziej zwracać uwagę na samą broń, więc w tym przypadku na pięść. Narysuj tylko jedną, która będzie zajmować mniej więcej cały kwadrat.

Btw, witam na forum. Smile

Edit: Kurka, w czasie gdy ja zdążę napisać jednego posta, inne osoby piszą przynajmniej dwa. Pfft Szkoda gadać.
Edytowane przez Piko dnia 20-03-2013 16:05

Hirko
Sęk w tym, że chciałem uchwycić szczególny rodzaj ataku golema - czyli dwie pięści na raz. Grin w przeciwnym wypadku użyłbym oryginalnej grafiki pięści. To, co mówisz, ma jednak sens - spróbuję przysunąć ręce do siebie jak do piąstkowania. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Cóż, wielkie dzięki za szczerą krytykę. Dzięki niej ma się poczucie sensu zaczynając coś nowego. No i chyba zostanę tu na dłużej. Grin

Dingo
No cóż, wszystko zostało już powiedziane, jak na pierwszy raz jest bardzo ładnie. No, powiedziano wszystko z wyjątkiem jednej rzeczy - cieniowanie. Nie używaj rozjaśniania i wypalania. Lepiej spróbuj po swojemu, przyjrzyj się cieniowaniu jednostek z defaulta, i spróbuj uchwycić coś podobnego Wink Odcienie możesz dobrać sam. 4-5 odcieni wystarczy. Żeby wyszedł ci ładny kolorek, a nie prosty szary, zmień jednemu z odcieni nasycenie, odrobinkę barwę. Wyjdzie ładniej. Smile

Hirko
Nowa wersja, już z kolorkiem:

/obrazek skasowany/

Wpadła mi do głowy umiejętność o nazwie Ogłuszenie - po udanym ataku golem ma szansę ogłuszyć jednostkę przeciwnika o równym lub niższym poziomie. Ogłuszona jednostka zostanie wyłączona z jednej tury gracza.

EDIT: Dingo, dzięki za cenną radę, na pewno się przyda. Smile A golem jest szary, gdyż jest on ze srebrnej stali. Jako następne poziomy myślę o golemach złotym, diamentowym etc.

Elensefar
Teraz ten golem stoi w takiej pozycji, jakby chciał zaatakować kogoś z karate (a zwłaszcza przez ten pas Grin). Popraw te nogi, żeby nie stał jak ninja, tylko normalnie. Pfft No i trochę popraw głowę i ręce, nie wiem co dokładnie mi w nich nie pasuje, ale coś jest u nich nie tak. Smile

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Hirko
Konkretnie, co jest nie tak? Chętnie bym poprawił, ale jak dla mnie głowa jest golemiasta i całkiem w porządku. Pfft Ręce z pewnością przejdą dalszy lifting, ale poczekam jeszcze na zdanie innych forumowiczów.

Co do pozycji - zgadzam się, że nogi wymagają poprawek (oswajam się z tym szczególnym rodzajem perspektywy Grin). Lecz "bojowej postawy" będę bronił - w końcu golem jest chyba jedyną jednostką na Wielkim Kontynencie, która nie posiada dodatkowego wyposażenia bojowego. Czemu miałby stać jak kołek? Grin
Edytowane przez Hirko dnia 20-03-2013 18:04

Dingo
Akurat teraz o tej bojowej postawie... Pfft Już zdążyłem poprawić. Od razu mówię, że w poprawianiu nie jestem dobry, ale przynajmniej mogę spróbować. Prawdopodobnie wyszedł brzydko.Pfft
/obrazek skasowany/
Nie mam nic przeciwko, że golem jest szary - chciałem tylko zaznaczyć, że potrzebny jest kolor który wyróżnia się od reszty. Aha, dam ci radę, jeżeli jakaś jednostka, jest zbyt trudna do zrobienia zwykłej kolorystyki, użyj cieniowania, ale tylko rozjaśniania, i na jasnym kolorze. Jak skończysz - wybierasz redukcję kolorów i wybierz tą która najbardziej ci się spodoba. Przykładem sztuczki z redukcją jest mój golem z Forgotten Legends:
/obrazek skasowany/

Piko
Jego prawa stopa nie powinna być skierowana w bok, ale akurat w stronę patrzącego - wtedy nogi byłyby jako tako ustawione poprawnie. Pięści powinny być większe (dla normalnego człowieka byłyby spoko, ale przecież on musi czymś walczyć), natomiast ramiona zdecydowanie nie powinny być koślawe. Dodam też, że pas jest trochę zbyt szeroki (1px mniej poprawiłby sprawę), a światło zdecydowanie powinno być przesunięte w drugą stronę (teraz tors wydaje się być obrócony w inną stronę niż reszta golema).

Btw, jak już Dingo porusza temat palety - polecam używanie hue-shiftingu, czyli zmiany odcienia wraz z jasnością. Czyli np. najciemniejszy odcień ma kolor czerwony, najjaśniejszy ma niebieski, a pomiędzy nimi będą jeszcze odcienie fioletu.

Edit: A niech to, znów ktoś ubiegł mojego posta. >.>
Edytowane przez Piko dnia 20-03-2013 18:22

Hirko
Cieszę się z takiego zainteresowania tematem. Smile Widać, że macie wielkie doświadczenie, a ja robię wiele błędów. Mam nadzieję, że wprawa przyjdzie z czasem. Grin

Zastosowałem się do instrukcji kolegów forumowiczów i oto nowe ręce oraz tors golema, robione sposobem bez rozjaśniania/przyciemniania ("własne" cieniowanie):
/obrazek skasowany/

Jak widać, poprzednia postawa została wycofana. Teraz jednostka ma wyprostowane ręce i trzyma dłonie przed sobą, co chyba nadaje jej pewnego bojowego nastroju.

BTW. Całość została potraktowana lekką redukcją barw.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:23

Piko
Moim zdaniem jest już naprawdę dobrze, tylko czemu połowa torsu jest niedokończona?

Dingo
Mi się podoba. Wink Może zapożycz z mojej wersji magentę (ten kolorek na spódnicy, co zmienia się zależnie od barwy gracza, wiesz, będzie wyglądać już świetnie. Na razie innych zastrzeżeń nie mam, robisz postępy.
Edytowane przez Dingo dnia 21-03-2013 16:36

Kopernik
Moim zdaniem ładne, czekam na złotego golema. Smile
Edytowane przez Kopernik dnia 21-03-2013 18:25

Hirko
Dziękuję bardzo, to mnie zmotywuje do dalszej pracy. Grin

Czas na trochę ruchu! Wiem, że popełniam sakramentalne błędy, lecz zdaję się na was w ocenie - póki co nie mam pojęcia o animowaniu jednostek Wesnoth.

Bezczynność (skromnie, ale zawsze):
/obrazek skasowany/

Śmierć:
/obrazek skasowany/
Na osłodę coś zgoła z innej beczki - opis fabularny. Może ktoś dopatrzy się przejawów na projekt o większym kalibrze... Nie wiadomo, co przyszłość przyniesie. Grin

Żelazny golem
Te prymitywne bojowe machiny stanowią odpowiedź na potrzebę zmodernizowania normadzkiej armii w celu podbicia Wielkiego Kontynentu. Aby stworzyć żelaznego golema potrzeba jedynie trochę rudy surowca, a także wysokiej temperatury - a więc dokładnie tego, czym lud pustyni dysponuje w obfitości.
Golemy są niczym innym jak kawałkami stopu żelaza (ociosanymi lepiej bądź gorzej, zależnie od kunsztu obrabiającego je technika), spojonymi ze sobą magnetycznymi więzami. Ich kształt pozwala na dość swobodne manewrowanie na polu bitwy, a główną bronią są ciężkie kułaki, za pomocą których te osobliwe machiny potrafią ogłuszyć opancerzonego przeciwnika.
Golem jest połączony z magiem bitewnym - który jakoby wydaje mu rozkazy - rodzajem magicznej więzi, którą niektórzy przyrównują do nekromancji.

Piko
Hmm... Chyba nie muszę mówić, że animacja powinna być płynniejsza niż 2 fps, c'nie? Pfft Przy okazji ponowię pytanie - czemu połowa torsu jest niedokończona?

Opis golema, czy może nawet koncept kampanii, jest dobry, ale nie zapomnij że podbój całego kontynentu może okazać się mało możliwy (a przynajmniej dziwny, bezsensowny), a jeśli 'normadzi' zaatakują w czasach wojen domowych Wesnoth, to z leksza powtórzysz fabułę ANO. Tak poza tym to nie wiem czy Kalifi już nie zajęli pustyni, ale to tylko notka poboczna.
A teraz ważniejsze pytanie - gracz będzie grał najeźdźcami, czy obrońcami? W sumie to w obu wypadkach nie jest zbyt dobrze, bo aby kampania nie była niegrywalna muszą być spełnione 2 podstawowe warunki:
1. Gracz walczy ze zróżnicowanymi przeciwnikami
2. Gracz dowodzi zróżnicowaną armią
Jeśli przez całą kampanię gra się elfami i walczy z orkami, to raczej nie jest ona zbyt dobra. Dlatego polecam ci, aby obydwie strony konfliktu miały jakichś sojuszników, lub zyskiwały ich w trakcie.

Hirko
Zaprezentowane gify są tylko poglądowe - wiadomo, że w grze animować się będzie jak reszta jednostek. A tors jest skończony, tylko taką ma fakturę. Grin Chciałem poznać wasze opinie na temat animacji jako takiej.

Oczywiście Normadzi nie mają za cel dokładnie podbicie całej krainy, użyłem tutaj troszkę wyśrubowanego pojęcia tytułem wstępu. Fabuła powoli dojrzewa w moim umyśle i jeśli jesteście zainteresowani, chętnie będę się dzielił moimi konceptami. Na razie jednak skupiam się na jednostkach.

Dzięki za istotne rady, Piko. Pozdrawiam!

Kopernik
A może dodaj że do stworzenia golema potrzebna jest magia, a zamiast magnetycznych wiązań magiczne i że dzięki magi w nim zawartej sam podejmuje najważniejsze decyzje (jak nieumarły) co?Pfft

Hirko
Żelazny Golem skończony! Dostał nową kolorystykę i pełną animację (zaprezentowane wcześniej klatki odeszły już do lamusa).

/obrazek skasowany/

Tutaj "strona przeglądowa". Obrazek pochodzi od http://number0.deviantart.com/

/obrazek skasowany/

Jak widzicie, opis jest po angielsku, jakby zachciało mi się finalizować coś jako oficjalną paczkę. Grin
Odnośnie tłumaczenia - miło by było dowiedzieć się czegokolwiek na ten temat, jak zabrać się za robienie plików "translates". Póki co struktura tego w grze nie wygląda zbyt przyjaźnie, a przejrzystej instrukcji się nie doszukałem (czy ma to jakiś związek z kodem źródłowym BfW?).

Pozdrawiam!

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.18
10,819,931 unikalne wizyty