|
MiddleEarth Era
|
| Modrzew |
Dodany dnia 29-06-2013 20:48
|

Adept

Data rejestracji: 22/06/2013 17:00
|
Witam,
W Wesnotha bawię się już od ładnego czasu i wiele razy przez myśl przechodziła chęć zrobienia do niego jakichś nowych ras, albo całej ery. Teraz, kiedy wreszcie mam więcej wolnego czasu postanowiłem zrealizować jeden z takich projektów licząc na wasze wsparcie i motywację, ponieważ znając życie mój projekt po prostu umrze śmiercią naturalną bez powyższych.
Ogólnie pomysły mam 2, ale na razie zajmę się tym bliższym mojemu sercu. Przeglądałem forum w poszukiwaniu czegoś podobnego, jednak ku mojemu zdziwieniu nie znalazłem. Era w Śródziemiu! Wiem, że ze względu na prawa autorskie nie będę mógł jej opublikować na oficjalnym serwerze, ale i na to znalazłem sposób. Oficjalną wersję, trzymającą nazewnictwo chcę stworzyć dla moich znajomych i dla was. Następnie zmienię nazwy tak, aby mogły pojawić się na oficjalnym serwerze i tym sposobem postaram się zadowolić wszystkich 
Co do samego pomysłu. Jest dość ambitny, ponieważ znajduje się w nim 10 ras:
Dobro:
- Gondor (Wyjątkowe pomieszanie jednostek praworządnych, neutralnych i chaotycznych w tym duchy i Król na wygnaniu)
- Rohan (Duża mobilność, dostęp do entów oraz Wosów z zatruciem)
- Shire (Harcownicy z ambushem, tanie w koszcie)
- Elfy (Jak to elfy, dobrze strzelają, nieźle walczą, miotają magią, ale są drogie)
- Krasnoludy (Wytrzymałe, powolne, słabe dystansowo, ale nie chcesz stać po niewłaściwej stronie ich topora)
Zło:
- Isengard (Neutralne Uruki i chaotyczne orki z lekkim wsparciem trolli i magii)
- Mordor (Dużo i tanio, szczególnie słabych orków, choć trafić może się też Nazgul)
- Moria (Jeszcze więcej i taniej, a także bardziej mobilnie, widoczny rozrzut między śmieciowym goblinem a wielkimi pająkami i Demonami ognia i cienia)
- Harad (Mumaki! a tak poza tym świetna jazda, trujące strzały i Asa synowie)
- Rhun (Ciężka piechota, ciężka konnica, wszystko ciężkie)
Plan zakłada, że każda frakcja będzie posiadała 30 jednostek od 0 do 4 poziomu. Postaram się zadziałać tak, żeby gra różnymi rasami wymagała od nas innego stylu i stawiała inne wyzwania.
Na chwilę obecną rozpisany mam w statystykach Gondor, Rohan, Isengard i Mordor. Za pozostałe wezmę się później, a na razie w ruch idzie ołówek z painta i innych programów graficznych, żeby przygotować jednostki. Na razie oczywiście bez animacji, o tym pomyślimy później 
Na chwilę obecną wrzucam zrobionego na szybko uzbrojonego wieśniaka z armii Rohanu (jednostka 0 poziomu). Jest on oczywiście jeszcze do poprawy, ale nie chcę aby w poście znalazła się tylko ściana tekstu bez żadnego obrazka Wieśniaka zrobiłem na szybko w pracy:
[img]http://i42.tinypic.com/dpcz1e.png[/img] is not a valid Image.
Proszę was o opinie i pomysły. Mogę zamieścić spis jednostek w poszczególnych frakcjach. Wszelkie uwagi zostaną przeczytane i przemyślane  |
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 29-06-2013 21:54
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Temat, jak zauważyłeś, nie pojawił się, ze względu na prawa autorskie, ale każdemu chyba taki pomysł chodził po głowie. Mam parę starych pomysłów gdzieś na kartce papieru (Shire, Isengard i Mordor)
Nie bardzo mi tylko pasuje to miotanie magią u elfów :l Tak po prawdzie, w Śródziemiu nie było magów (Gandalf i Saruman to Majarowie - coś w stylu aniołów, boskie istoty).
Nie mam zielonego pojęcia, czy Ci pozwolą to wrzucić, ze zmienionymi nazwami. Mam nadzieję, że tak, a nawet jeśli nie, to chętnie sobie w to pogram prywatnie
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Modrzew |
Dodany dnia 29-06-2013 22:40
|

Adept

|
Oczywiście znam bardzo dobrze uniwersum Tolkiena i wiem co w nim jak wyglądało Miotanie magią było tu bardzo na wyrost. Chodzi mi po prostu o to, że o ile Gondor będzie miał swojego Białego Czarodzieja czy Króla Duchów, Rohan swoje zielarki rzucające wywarami z magicznych roślin, to elfy będą miały tej magii trochę więcej. Ich wewnętrzne światło. Bardzo chcę utrzymać w tej erze magię jako bardzo subtelnie przewijającą się moc, ale chcę też aby była możliwa do wykorzystania.  |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 29-06-2013 22:47
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Jednostka wygląda w miarę dobrze, a przynajmniej od pasa w dół. Reszta już niezbyt... Dam ci najprostszą, a zarazem najlepszą radę jaką mogę ci udzielić: przeanalizuj styl jednostek z defa, i upodobnij swoją do owych. Tak, wiem, pewnie sam na to wpadłeś.  |
| |
|
|
| Insip |
Dodany dnia 29-06-2013 22:58
|

Przybysz

Data rejestracji: 12/05/2013 17:00
|
Nie tylko Tobie wpadła myśl na stworzenie takiej ery 
W razie czego mogę pomóc, bo jeśli chodzi o Śródziemie to mogę nazwać się ekspertem (Silmarillion przeczytałem kilka razy, zresztą z tego co widzę nie tylko ja). Tylko proszę, już widzę jak będą wyglądać elfy i jaka jest Twoja ulubiona rasa. Nieźle walczą? Elfy są jednostkami szybkimi i dobrze walczącymi na dystans, ale wręcz? Dać im jednostkę leczącą, dobry atak z dystansu i mobilność i to powinno wystarczyć. Krasnoludy powolne? Nie są one szybkie, ale w "Hobbicie" bez problemu uciekały goblinom i Bilbo nie mógł za nimi nadążyć (nosili go na plecach). Nie dawaj im ataku dystansowego kłującego, tylko obuchowy/sieczny i żeby to był np. rzut toporem. Wysoka technologia równa się dobre maszyny, więc powolne konstrukcje jak najbardziej. Mogłyby one pełnić rekompensaty za słabe ataki dystansowe (oczywiście wtedy upośledzamy krasnoludów pod tym względem).
Na razie nie ma jeszcze, żadnych statystyk, więc dużo nie wiem o Twoich założeniach, ale po prostu wydaje mi się, że chcesz przypakować elfy z wymówką "przecież są o 2 sztuki złota droższe".
Pozdrawiam i życzę miłej pracy 
btw. Nie tylko magowie byli Majarami, bo i Sauron też nim był. |
| |
|
|
| Modrzew |
Dodany dnia 29-06-2013 23:15
|

Adept

|
Nie chcę przypakować elfów. Tylko tak ładnie o nich piszę. Co do statystyk mogę wrzucić to, co na razie mam, ale chyba wolałbym poczekać na ich zbalansowanie i przystosowanie tak, aby rzeczywiście każda frakcja reprezentowała sobą to, co chcę żeby reprezentowała. Krasnoludy będą szybsze minimalnie od niziołków. Zastanowie się co z goblinami.
Wykorzystam na pewno pomysł z miotającymi krasnoludami 
Nie wspomniałem, że każda nacja będzie miała machiny oblężnicze. Gondor trebusze, Isengard balisty, Rohan enta
Edytowane przez Modrzew dnia 29-06-2013 23:19
|
| |
|
|
| Elensefar |
Dodany dnia 30-06-2013 01:40
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/08/2010 12:44
|
Modrzew napisał/a:
- Shire (Harcownicy z ambushem, tanie w koszcie)
Nie lepiej zrobić frakcję Eriadoru, czyli nazwy krainy, w której znajdowało się Shire i okoliczne miasta? Bo sami Hobbici nie są za silni, lepiej więc połączyć ich z ludźmi z Bree i innych. 
Modrzew napisał/a:
- Moria (Jeszcze więcej i taniej, a także bardziej mobilnie, widoczny rozrzut między śmieciowym goblinem a wielkimi pająkami i Demonami ognia i cienia)
Moria... Nie lepiej nazwać ich Góry Mgliste? Bo Moria to tylko małe przejście pomiędzy Eriadorem, a Lothlorien. (Moria w tłumaczeniu na elficki oznacza coś w stylu przejścia, bramy) Poza tym, pozostali jeszcze orkowie z Gundabad, czyli na północ od Gór Mglistych. 
Modrzew napisał/a:
Wiem, że ze względu na prawa autorskie nie będę mógł jej opublikować na oficjalnym serwerze, ale i na to znalazłem sposób.
Nie wiem czy to ze względu na to, że Wesnoth ma dziwne prawa autorskie czy z innego powodu... Bo przecież np. w Medieval II Total War jest mod o Śródziemiu, a przecież nie spytali się J.R.R. Tolkiena o zgodę na stworzenie czegoś takiego. 
Modrzew napisał/a:
o ile Gondor będzie miał swojego Białego Czarodzieja czy Króla Duchów
Hmm... Ale co do takich Białych Czarodziejów.. Wyobraź sobie spam Gandalfami... Takie jednostki powinny być "bohaterami", których można zrekrutować tylko raz, a gdy zginą to zginą, nie można ożywić. Coś jak w erze "Age". 
Thar napisał/a:
Nie dawaj im ataku dystansowego kłującego, tylko obuchowy/sieczny i żeby to był np. rzut toporem.
Przecież krasnoludy w filmie "Hobbit" strzelali z łuku, Kili czy tam Fili, nie odróżniam ich. Rzecz jasna, też jestem za tym, żeby jednak rzucali toporami, a nie strzelali z łuków. 
Thar napisał/a:
Wysoka technologia równa się dobre maszyny, więc powolne konstrukcje jak najbardziej. Mogłyby one pełnić rekompensaty za słabe ataki dystansowe (oczywiście wtedy upośledzamy krasnoludów pod tym względem).
Przecież maszyny zniszczyłyby klimat LotRa... Zdecydowanie na nie. 
Thar napisał/a:
btw. Nie tylko magowie byli Majarami, bo i Sauron też nim był
Nie, Sauron, zresztą jak i magowie, i reszta byli Valarami, a tylko Gandalf, Saruman, Radagast i dwaj niebiescy (nie pamiętam imion, normalnie Gandalf ze mnie ) byli Majarami, czyli tak jakby "odgałęzieniem" Valarów. 
@DOWN Tak czy inaczej, Thar, niby wielki znawca Śródziemia, też się pomylił (A ja nawet Silmarilliona nie czytałem, jedynie kilka pierwszych stron).
Edytowane przez Elensefar dnia 30-06-2013 11:37
"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"
Elensefar
|
| |
|
|
| Deidara |
Dodany dnia 30-06-2013 03:10
|

Awanturnik

Data rejestracji: 01/04/2013 22:52
|
Jeśli chodzi o projekt- nie uda się ze względu na prawa autorskie. Tego nie złamiecie, a zmiany imion i nazw frakcji pozbawi "wyrazu" całej ery.
Jednakże muszę tutaj zganiać Elensefara! Sauron nie był Valarem, a Majarowie to nie "odgałęzienia" Valarów. Sauron był Majarem, a zarazem sługą Morgotha, który był Valarem. Gandalf i reszta Pięciu Magów nie była Valarami. |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 30-06-2013 09:21
|

Opiekun

|
Elensefar napisał/a:
Nie wiem czy to ze względu na to, że Wesnoth ma dziwne prawa autorskie czy z innego powodu... Bo przecież np. w Medieval II Total War jest mod o Śródziemiu, a przecież nie spytali się J.R.R. Tolkiena o zgodę na stworzenie czegoś takiego. 
Licencja Wesa działa w ten sposób, że wszystkiego co zostało do niego stworzone można użyć za darmo, nawet w celach komercyjnych, ale pod warunkiem że dzieło do którego się ich użyje również będzie na tej licencji. Tak więc jeśli w BfW będzie dodatek o Śródziemiu, to każdy będzie mógł skorzystać z dowolnego elementu tego uniwersum. Życzę więc powodzenia w uzyskaniu zgody na to.  |
| |
|
|
| Modrzew |
Dodany dnia 30-06-2013 09:26
|

Adept

|
Elensefar - dziękuję za rady. Co do Hobbitów i tak chciałem dorzucić do nich chociażby Strażników, a gobliny z Morii połączone byłyby z tymi znanymi z Hobbita. Tylko jakoś nie wpadłem na to, że można użyć po prostu nazwy Góry Mgliste 
Biały mag będzie jednostką 4 poziomu, więc nie martwiłbym się zbytnio o spam Aczkolwiek jeśli będzie to zbyt wielkim problemem to pomyślimy nad bohaterami, wtedy już imiennymi.
Edytowane przez Modrzew dnia 30-06-2013 09:26
|
| |
|
|
| Insip |
Dodany dnia 30-06-2013 14:23
|

Przybysz

Data rejestracji: 12/05/2013 17:00
|
Thar napisał/a:
btw. Nie tylko magowie byli Majarami, bo i Sauron też nim był
Nie, Sauron, zresztą jak i magowie, i reszta byli Valarami, a tylko Gandalf, Saruman, Radagast i dwaj niebiescy (nie pamiętam imion, normalnie Gandalf ze mnie  ) byli Majarami, czyli tak jakby "odgałęzieniem" Valarów.
@DOWN Tak czy inaczej, Thar, niby wielki znawca Śródziemia, też się pomylił (A ja nawet Silmarilliona nie czytałem, jedynie kilka pierwszych stron). 
Aż musiałem to sprawdzić 
http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Valarowie http://pl.lotr.wikia.com/wiki/Sauron http://pl.wikipedia.org/wiki/Valar
Sauron chyba Ci się z Morgothem pokićkał 
Majarowie to nie jest odgałęzienie Valarów, bo Majarowie jak i Valarowie są Ainurami. Valarowie byli po prostu potężniejszymi od Majarów  |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 30-06-2013 15:53
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Era LOTR - zawsze na to czekałem, Modrzew życzę powodzenia, mam tylko pytanie, czy zamierzasz zrobić liderów zwykłych drugopoziomowców, czy trzeciopoziomowych bohaterów z powieści? |
| |
|
|
| Modrzew |
Dodany dnia 30-06-2013 19:11
|

Adept

|
Żeby pokazać wam jak chcę aby to wyglądało wrzucę rozpiskę Gondoru jak tylko wrócę do domu. Wiele więcej i tak dzisiaj nie zrobię, bo jak na złość dzisiaj dzieje się dużo w pracy i nie mam czasu. Ogólnie będą chorąży(-owie?) plus do tego zwykłe jednostki rozwijające się w Kapitanów a następnie Bohaterów. Nie robię żadnych imiennych postaci, raczej obracam się wokół nazw takich jak Król na Wygnaniu, Księżniczka Rohanu, Bohater Uruk-Hai.
Edit:
Wreszcie urlop, odespałem trochę i pełen energii mogę zabrać się do pracy nad jednostkami. Poprawiłem dzisiaj trochę uzbrojonego wieśniaka i zrobiłem wojownika Rohanu. Oceńcie proszę i powiedzcie co wypadałoby w nich zmienić i poprawić żeby wyglądały lepiej 
[img]http://i44.tinypic.com/2chevq.png[/img] is not a valid Image.[img]http://i43.tinypic.com/2v01gz8.png[/img] is not a valid Image.
Nie wiem czemu, ale po wrzuceniu tu obrazków stają się strasznie rozmyte :/ Ktoś ma na to jakąś radę?
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-11-2014 17:42
|
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 04-07-2013 19:49
|

Bohater

Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
Wyglądają naprawdę dobrze! Oby tak dalej. Poza tym, era LotR, będzie świetnie.
Nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem, żeby jednostkę rozmazywało na forum. Ale nie wygląda na rozmazaną, wygląda całkiem normalnie. |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 04-07-2013 20:34
|

Opiekun

|
Jakąś radę na rozmyty obraz? Przetrzeć monitor i mniej szaleć na imprezach. A żeby ten post nie był bezwartościowy - polecam używanie ciemniejszych odcieni na kontury jednostek. Wg stylu Wesa powinny być one czarne lub prawie czarne. |
| |
|
|
| Modrzew |
Dodany dnia 04-07-2013 20:50
|

Adept

|
Ciekawe, kilka razy odświeżałem stronę i były rozmazane. Teraz wszedłem - ostre jak brzytwa... Chyba rzeczywiście trzeba coś zrobić z oczami 
Też właśnie zauważyłem problem kontur i staram się coś z tym zdziałać, dzięki za radę Gotowy jest już do pokazania Gwardzista Honorowy, ale zanim to zaprezentuję muszę zastanowić się czy powinienem zwiększyć jego rozmiar jako jednostki 2 poziomu? |
| |
|
|
| maks4444 |
Dodany dnia 04-07-2013 21:26
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 10/01/2011 11:18
|
Jednostki wyglądają przyzwoicie oby tak dalej Szkoda że licencja wesnoth zabrania wykorzystywanie motywów z innych gier, książek czy filmów. Jakby tego nie było to już dawno byłaby taka era.
|
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 04-07-2013 21:29
|

Bohater

|
http://forums.wes...mp;t=16750
Dlaczego więc era o LotR nie może znaleźć się na officialu jak era na podstawie gry Tes IV: Oblivion? Wytłumaczy mi ktoś? Są tam użyte oryginalne nazwy (Aylieidzi, Tamriel). Nadal znajduje się na serwerze 1.6.
Edytowane przez Dingo dnia 04-07-2013 21:31
|
| |
|
|
| Modrzew |
Dodany dnia 04-07-2013 21:35
|

Adept

|
Zastosowałem się do porady, aby poprawić kontury i choć wiedziałem, że to pomoże to efekt naprawdę mnie zaskoczył. Takie głupie przyciemnienie kilku pikseli a obrazki wyglądają już prawie jakby robił je ktoś, kto się na tym zna. Dziękie wielkie za radę!
[img]http://i44.tinypic.com/2r4uavt.png[/img] is not a valid Image.[img]http://i39.tinypic.com/ztd84i.png[/img] is not a valid Image.[img]http://i42.tinypic.com/2iw244i.png[/img] is not a valid Image. |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 04-07-2013 21:41
|

Bohater

|
Mi się bardzo podoba! Z niecierpliwością czekam na więcej.  |
| |
|