Heh, dzięki jakbyś chciał wiecej mapek wystarczy powiedzieć co chcesz na takiej mapce bądź co powinno ja charakteryzować czekasz 30min + zależy jak wielka i masz
Grafika całkiem dobra, ewentualnie jakbyś chciał coś bardziej oryginalnego to mógłbym nabazgrać coś wg poniższego szkicu.
Swoją drogą, dlaczego nie wbijasz na Gharna? Miałeś coś zjeść i wrócić a od tamtego czasu ślad po tobie zaginął.
[message]
speaker=Nimrod
message= _ "Mecernaries! This is your first task to prove that you are worthy fighting alongside our lord Sinikar. I can heal your wounds at any time, so if you are injured, come to me. Your enemy is hiding behind his servants, so you must defeat them first. Good luck and bring me Zerger's head!"
[/message]
[/event]
Nimrod (biały mag) powinien rozpoczynać tą mową scenariusz, jednak nic nie trybi. :|
Edytowane przez AxeFighter dnia 18-07-2014 21:02
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Ja zaklepuję barbarzyńcę, a potem smoka i/lub nekromantę. Nie jestem też pewien czy warto dawać tyle podobnych klas - mag bitewny, mag lodu, szarlatan i cała reszta muszą różnić się czymś więcej niż rodzajem zadawanych obrażeń, Nie jestem także do końca przekonany czy potrzebny nam ludzki łucznik i krasnoludzki kusznik jeśli dostaniemy elfickiego łowcę. Za tego drugiego proponuję wstawić chociażby grzmotomiota.
Wkrótce wrzucę planowane drzewko dla barbarzyńcy.
Spróbuj tak.
Kod źródłowy
[event]
name=start
[message]
speaker=white mage
message= _ "Mecernaries! This is your first task to prove that you are worthy fighting alongside our lord Sinikar. I can heal your wounds at any time, so if you are injured, come to me. Your enemy is hiding behind his servants, so you must defeat them first. Good luck and bring me Zerger's head!"
[/message]
Warriors are men skilled in melee combat. Equpped with heavy armour and blade, they fight always in the first line, face to face with their opponents. They can parry a lots of hits and deal a lot of damage at the same time.
Archer (Ranger?)
Archers are fond of using range weapons like bows. Long training of marksmanship made them superior in sending precisely their missiles on target. They are good support for other heroes in combat, all the more when enemy can't fight in range.
Thief
Not everyone are strong and tough enough, to fight in honorable way. This ones skilled in sneaking and backstabbing are called 'thieves'. Thieves usually use they cleverness to get money or items they need. When it is needed, they can help their companion in fight, but never in face to face to their opponents.
Battle Mage (Battlemage?)
Some of people are trying find balance beetwen fight with convencional weapon and using magic. They are known as 'battlemages', and they are often seen in combat striking their enemies with magic bolts. Battlemages can absorb more damage than normal mages due to using armors.
Ice/Water Mage
Some of mages study one specified sphere of magic. This ones who get wind of water/ice magic are known as 'water/ice mages'. Ice mages strikes they enemies with ice bolts, freezing them and crushing.
Healer
Great warrior heavly wounded is not for much. That's why mages trained in sphere of light, who can support other units, using their healing skills are so worthy. Healer cures improves capabilities of heroes standing next to him. He also can waeken opponents.
Barbarian
Some of people who live far from civilized land, are great and noble warriors, famous for their courage and manhood. This noble warriors are called often 'barbarians' due to their lack of manners. But who cares about manners when, you need someone, who would rash on enemies slashing and smashing then into pieces?
Impostor
This 'tricksters' use their alternation and illusion skills combined with they flair in fingered profession. The best impostors know so well waeknesses of human mind, that it's difficult to not be deceived by them. They use also simple magic to heal wound or open locks without lockpicks.
Edytowane przez Sulik dnia 19-07-2014 22:30
Co do barbarzyńcy to nawet spoko, pamiętaj jednak, by nie był zbyt przekoszony. No i ma mieć najwięcej hp ze wszystkich klas. Co do smoka, to ma być typowy drake z defaulta, czy może ludzki smoczy potomek? Ja bym bardziej był za tym drugim.
Opisy Sulika są dla mnie okej, tyle, że nieco przykrótkie. Przydałoby się dać jeszcze o 2-3 zdania więcej i będzie git.
Co do scenariusza, to poradziłem sobie jakoś z problemami, jednak kosztem Nimroda. Nawet udało mi się ustawić niestandardową muzykę.
Dodatkowo kilka rzeczy, które należy dosyć szybko zrobić (zanim dodatek zbyt mocno się rozrośnie):
* system itemków zbieranych z mapki,
* sklepy (opcjonalnie) z miskturkami i przedmiotami,
* skrzynki ze złotem,
Ktoś chętny się tego podjąć?
Edit: A i jeszcze jedno: trzeba zaimplementować system summonów dla magów.
Edytowane przez AxeFighter dnia 18-07-2014 23:21
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Zaktualizowałem opisy. Dalej nie robię na razie, gdyż podzielam zdanie Piko na temat małej różnorodności klas.
Poza tym opisem wpływałbym też na przyszły wygląd jednostki, a nie wiem czy jestem w mocy o tym decydować. np. gdybym napisał, że barbarzyńca podczas walki wpadałby w szał, czy że uzdrowiciel używa ataków astralnych. To też powoduje, że opisy są krótkie.
Stosowanie nazw, mogłoby wydłużyć opis, np. Magowie Lodu szkolą się w Wielkiej Akademii, wykutej za pomocą magii w lodowcu gór Isenbend na północy zachód od Silverdale etc.
Proponuję ponownie zastanowię się nad klasami, ewentualnie udzielić mi wskazówek dot. ich możliwości. np.
Barbarzyńca- damage dealer, tank, berserker, atak obszarowy, bla, bla bla... bo np. czym ma się różnić ludzki wojownik od wojowników pozostałych ras, podczas gdy już barbarzyńca jest mu dosyć podobny?
Dobra, na dziś tyle zrobiłem jeszcze:
* animowane ataki maga ognia (tego było szczególnie dużo, na przykład przy przerabianiu lightbeama na solarbeama, koszmar),
* nowy skill dla niego również oraz delikatne zmiany w wymaganiach na inne,
* balans mapki "jungle fever"
* załatwiona także sprawa z tekstem na wstęp w powyższej mapce,
* do owych animacji również zrobiłem proste grafiki,
Narka, idę spać, jutro muszę się na prawo jazdy zapisać.
Typowe drake z defaulta. Soz. Berserker będzie miał nieco mniej hp niż wojownik, przynajmniej początkowo. Umiejętność 'zabójca magów' jest niemożliwa do zaimplementowania na 1.10, więc pojawi się jedynie jeśli przetransferujemy dodatek na 1.12. 'Twarda skóra' będzie aktywna tylko podczas ataku. Kondycji i świetnej kondycji rozważam danie kolejno regeneracji +2/4hp na turę, kosztem paru statystyk. Przypominam też że proponowane przeze mnie wartości nie są finalne i mogą ulec zmianie.
Przetestowałem mapkę "Jungle Fever" i powiem, naprawdę jestem pod wrażeniem
Jakby co, przypominam się, że mogę zrobić jakieś drzewka, rysukni do portretów i tłumaczyć z polskiego na angielski.
Szkoda, że zwykły drake. Mi osobiście smoki się przejadły, a szczególnie te wesnothowe, ale cóż, zagram sobie innymi klasami. Moim zdaniem smokokrwisty człowiek walczący szablą i ognistych ziewem byłby dużo ciekawszą postacią. Piko, co myślisz o rzeczach, które trzeba zaimplementować (itemki, sklepy i przywołańce)? Umiałbyś to zrobić? Co do grafik, to chyba ja się podejmę, bo ze strony Dinga brak jakiegokolwiek zainteresowania. Firehusary, a udało ci się tą mapkę przejść? Jeżeli tak, to brawa dla ciebie.
AxeFighter napisał/a:
Piko, co myślisz o rzeczach, które trzeba zaimplementować (itemki, sklepy i przywołańce)? Umiałbyś to zrobić?
Jedną ręką.
A przynajmniej dwa pierwsze, bo nie chcę aby przywoływanie odbywało się z menu wybranego prawym przyciskiem myszy - postać dostaje na początku gry jedną jednostkę, z odpowiednim awansem drugą, a jak straci którąś to jej problem.
Na razie zajmuję się programowaniem barbarzyńcy, a dokładniej jego umiejętności specjalnych. Przy okazji mogę dorzucić jeden czy dwa artefakty na mapkę.
Stworzyłem sprite maga uzdrowiciela (to następna klasa, którą będę robić), coś mi w nim nie pasuje, tylko nie wiem co:
[img]http://img.pl/vvYf.png[/img] is not a valid Image.
Do jakich klas jeszcze nikt nie robi drzewek umięjetności? Proszę mi wybaczyć, jakoś nie mam ochoty ponownie czytać 6 stron
I jeszcze jedno... z całym szacunkiem, ale robiąc drzewka mamy się bazować na Drakensangu? Przepraszam bardzo, ale patrząc na lise klas to 1 skojarzenie.
Ja: mag ognia, uzdrowiciel, krasnoludzki mag ziemi,
Piko: wojownik, barbarzyńca, smok(owaty),
BP: coś w stylu tancerza ostrzy, szermierza,
Drzewka dowolne, klasy wziąłem z Drakensanga, bo pomysłów nie miałem, można oczywiście wymyślić nowe, niepowtarzalne. Powodzenia w tworzeniu.
Edit: Nie wiecie jak poprawić ten sprite maga? Czegoś mu brakuje, jednak potrzebuję opinii innych.
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-07-2014 17:19