Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Twórczość Sylara
Sylar
Inferno, nie jestem pewien, jak odnieść się do twoich rad. Chodzi ci o zmianę układu nóg, czy coś innego? Przypatrzyłem się trochę twoim jednostkom. Niektóre, podobnie jak moje, mają podobne pozy, inne zmieniają swój wygląd diametralnie, np. dowódca mr. elfów z 2-3 albo 3-4 lv. jakby inną jednostką się staje. Ale na razie zostawię tak jak jest, chyba, że dopowiesz coś więcej. A tymczasem wziąłem się za alchemika, i mam problem: z której perspektywy wygląda lepiej, i czy w ogóle wygląda:
a)/obrazek skasowany/
Cool/obrazek skasowany/
Za kolejne poziomy (do poziomu 3) jeszcze się nie brałem. Zrobiłem go dzisiaj i chcę się od was dowiedzieć też, czy w ogóle nie powinienem go przerysować.
PS: Tak, jego wyposażeniem, oprócz krótkiego miecza/sztyletu jest coś a'la granaty. W ataku zamierzam wpisać "czarny proch". Poza tym jednostka będzie też miała podstawowe zdolności medyczne. To + sztylet będą jego jedynymi atakami, ale zastanawiam się, czy nie zrobić go bardziej "alchemicznego" (trucizny, spowalnianie)?
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 15:49

Sagez
Ta jednostka jest gorszej jakości od poprzednich, twarz bardzo niewyraźna, poza nienaturalna, ostrze za krótkie i grube, nieporęczne. Nie widać po niej, że jest alchemikiem. Ja bym przerysował.
Sam pomysł na jednostkę dobry. Próbuj dalej, tak się rozwiniesz.

Ludzie, dlaczego tak mało osób się ostatnio udziela w tym temacie? Nie ma chyba nic gorszego dla tworzącego, niż obojętność. A do szczęścia artyście nie trzeba wiele, pomyślcie o tym!
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

Wolverine
Pierwszy sprite alchemika wygląda imho w porządku... jedynie proponowałbym pomniejszyć ten miecz i przerobić na sztylet. Jego poza wygląda jakby sunął na przeciwnika z atakiem.

Pozy wojownika i wszystkich jednostek od "ostrzy" (tak jak juź wspominali poprzednicy) powielają się co psuje cały efekt. Przydałoby się zmienić ułożenie nóg.
Edytowane przez Wolverine dnia 29-04-2011 12:54
Zapraszam na najlepsze forum ogólnotematyczne (z nieznacznym naciskiem na konsole):
http://d-serious..../index.php

Sylar
Zacytuję reklamę: "Psisiet cias na rewolucję!"
Pozmieniałem im trochę te nogi, ale są to zmiany nie wielkie, i nie wiem, czy coś dały. Może zmienić kolejnym poziomom kolor butów albo co?
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/

Mam również nową wersję alchemika:
/obrazek skasowany/

I was PROSZĘ PROSZĘ PROSZĘ odezwijcie się. Wiem, gdyby to był temat Ery Magii, zaraz wszyscy by się z odpowiedzią rzucili. Ja taki dobry nie jestem jak Inferno, dopiero się uczę, dla tego też jeszcze bardziej potrzebuję waszych opinii. Dobrze wiem, że nie tylko Sagez i Wolverine odwiedzają to forum.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:15

Filar
Dawno nie pisałem w warsztatach Smile
Alchemik ma przy (jego) prawej nodze taki szpiczasty kawałek. Myślę, że skoro ma suknię to nie powinna wystawać mu aż taka część stóp. Może lepiej byłoby gdyby miał je zakryte, a jedynie byłoby widać lekko czubki i przyfalowaną suknię w ich miejscu. Oprócz tego, skoro to alchemik, to ten sztylet chyba może mieć w trochę mniej odstającym miejscu, bo wygląda, jakby stale był gotowy do ataku Smile. Usta jego są chyba trochę zbyt nisko, wygląda, jakby miał je na szyi.

Sylar
Ok, dzięki za rady. Bierzcie przykład z Mussiousa i nie bójcie się powiedzieć, co wam się nie podoba w moich rysunkach Smile Jak tylko nabiorę chęci, to przekształcę jednostkę odwołując się do twoich sugestii. Ale miło by było również innych zdanie usłyszeć.

Kanapka
/obrazek skasowany/

Kontrast.

Te dwa żółto-brązowe obrazki uzyskałem uzywając filtra Kolory > Jasność-Kontrast > pasek kontrastu na +75.

Nowy alchemik jest zdecydowanie lepszy, może przydałaby mu się większa głowa i poprawienie ręki z nożem.

Wojownik i następne levele cierpią z powodu takiej samej głowy i mam wrażenie, że nogi sa narysowane z innej perspektywy niż reszta ciała. Różnica między L2 i L3 jest w porządku, ale L1 jest zbyt podobny do L2 - przydałoby się przerysować L1 od początku.

/obrazek skasowany/

Tancerz Ostrzy z drobnymi zmianami - jeżeli ogarniasz choć trochę angielski, poszukaj tematów takich jak anti-aliasing i selout - na forum pixelation jest dużo dobrych poradników, ale wszystko po angielsku.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:16

Sylar
Dzięki wielkie Lordzie Kanapko, ty zawsze mnie zadziwiasz talentem Grin Znałem tą funkcję kontrastu, ale do tej pory uznawałem ją za bezużyteczną. Jednak uważam, że 75% to przegięcie, gdyż jednostka się świeci, a mówiono mi, że materiały nie-metaliczne nie powinny tak świecić. Dla tego pozwoliłem sobie zmniejszyć trochę kontrast ale również i jasność, dzięki czemu szaty wyglądają jak szaty. Pokażę, jak przerobię i dorysuję kolejne poziomy, ale sam na sobie jestem zawiedziony- w założeniach mój alchemik miał być podobny do persów z filmu "300", którzy rzucali "czary" (a dokładniej wyglądało to na podpalany i luźno rozsypywany proch) na spartan. Co do przerysowania wojownika, też tak myślę. Może wtedy nie będzie tego problemu z podobnymi nogami.

Wolverine
Z tym kontrastem to niezwykle przydatna informacja... niesamowicie wydobył kolory z jednostek przez co wyglądają o niebo lepiej. U mnie przyniosło to podobne efekty z czego się niezmiernie cieszę choć nie wiem czy jednostki same w sobie mają choćby szansę na zaistnienie w świecie Wesnotha. Tak czy inaczej dzięki Kanapka Smile

A co do alchemika... moim zdaniem ten stary jest lepszy.
Edytowane przez Wolverine dnia 30-04-2011 22:26
Zapraszam na najlepsze forum ogólnotematyczne (z nieznacznym naciskiem na konsole):
http://d-serious..../index.php

PuebloPL
Kontrast, jak się okazuje, to czadowa rzecz.
Moim zdaniem druga figurka alchemika wygląda lepiejWink.
Ain't a DJ gonna save my soul
I sold it long ago for rock 'n' roll

My Cemical Romance - Party Poison

Zapraszam na bloga: KLIK

My Anime List - moja lista anime obejrzanych/oglądanych/tych, które mam w planach.

Sylar
No to tak. Poprawiłem figurkę wojownika, ale nie przerysowałem jej całkowicie:
/obrazek skasowany/
I tu dla porównania:
/obrazek skasowany/

"Odświeżyłem" również grafiki dalszego rozwoju gałęzi I:
/obrazek skasowany/
Mam też pełne drzewko alchemika, ale jest problem. W założeniach awansował na pirotechnika- mistrza ognia. Teraz pewnie wielu z was powie, że przypomina jakiegoś kapłana, czy coś...
/obrazek skasowany/
Cóż, nie pozostaje mi nic innego, jak czekać na wasze opinie.
PS: Jednostki oczywiście posiadają cienie, ale na tle się zlały i nie widać za bardzo.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:16

Elensefar
do tego alchemika na 3 lvl do tego z lewej ręki na tym przedmiocie dodaj ogień to bardziej będzie przypominał mistrza ogniaGrin 2 i 3 lvl alchemika wyglądają jakby chudo w przeciwieństwie do 1. W 1 lvl wojownika but wygląda jakby chleb Shock

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Filar
Większych zastrzeżeń już nie mam, ale jeszcze jedna mała sprawa. Mógłbyś dodać do czapki (czy co on tam ma na głowie) jakieś nierówności, bo wygląda jak idealnie gładka.

Sylar
Teraz przedstawię wam kolejną gałązkę z drzewka wojownika- i ta ma z nim graficznie bardzo mało wspólnego, dlatego się troszkę obawiam.
Łucznik (lv 2)
/obrazek skasowany/
Strzelec (lv 3)
/obrazek skasowany/
Sokole oko (lv 4)
/obrazek skasowany/

Z początku ich bronią wręcz miał być owy kastet, ale wymyśliłem coś nowego- taa, do tego właśnie służą ostrza na końcówkach łuku. Jest to tnąca broń wręcz łucznika.
Oczekuję komentarzy...
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:17

barowei
2 i 3 level niby się różnią pewnymi szczegółami, ale tak na dobrą metę to dla mnie są identyczni. ;]
Ręka ściskająca łuk jest nienaturalnie długo imo, zwłaszcza w porównaniu do drugiej ręki, od której długością się znacznie różni. Jest to problem wszystkich jednostek w drzewku.
Sokole oko ściska ten łuk w dziwacznej pozycji, tuż przy końcówce, co nie może być wygodne.
To ostrze jest dla mnie za krótkie i dziwacznie ustawione, nie wyobrażam sobie walki czymś takim. Sugerowałbym zrobienie tak, by to ostrze zaczynało się gdzieś tak na ramieniu łuku i potem w górę zakrzywiając się lekko, długości małej szabelki bądź coś w tym guście (dokładniej Ci nie zdołam raczej wyjaśnić>_>Wink.
Poza tym, fajna peleryna. ;]

Kanapka
Więcej kontrastu na głowie/czapce/włosach, przydałby się antyaliasing na cięciwie łuku, poza tym jest już dużo lepiej.
Ciemne obramowania są częścią stylu Wesnoth (jednostki bez obramowań wyglądają 'nie na miejscu'Wink, dodatkowo pomagają stworzyć głębię jednostki - bez obramowań (jego) prawa dłoń wygląda płasko, podobny problem jest ze strzałami.
Edytowane przez AxeFighter dnia 07-10-2014 01:45

Sylar
Pracowałem jeszcze nad tym łucznikiem, ale w rezultacie poprawiłem tylko 2 poziom:
/obrazek skasowany/
O reszcie zapomniałem, a przez ostatni czas chorowałem i nie używałem (prawie) komputera. Wczoraj zacząłem budować technicznie nową frakcję. Tylko nie wiem, jak ją nazwać, bo "Barbarians" już zajęte przez I8 (mam w planach "Górski klan" "Górska horda". W mojej frakcji będą olbrzymy, ludzie no i może ogry & hobgobliny. Mam też rysunek 1 poziomu olbrzyma. Wiem, pomyślicie- "ten to ma tupet- frakcja przekopiowana od Inferno8. Jak zwykle 0 własnego pomysłu."
Oto olbrzym:
/obrazek skasowany/
Czekam na komentarze.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:17

Sagez
Olbrzym niby duży, ale ja i tak zrobiłbym jeszcze większego. Niech będzie tak wysoki, jak dwóch łuczników. Twarz nieco jeszcze niewyraźna, ubranie dziwnie układa się dla mnie na piersiach, jakby miał... piersi.
Plus za pępek, fajny szczegół.

Wiem, pomyślicie - "ten to ma tupet- frakcja przekopiowana od Inferno8. Jak zwykle 0 własnego pomysłu."

Albo nas kokietujesz, albo z takimi założeniami to w ogóle do ludzi nie wychodź i twórz ''do szuflady''. Ty w ogóle jesteś forumowym masochistą, często piszesz coś w stylu ''i tak mnie nikt nie posłucha/nikogo to nie obchodzi''. Samospełniająca się przepowiednia czy jakieś kompleksy?

''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

ZawaPL
Już od jakiegoś czasu sobie oglądam te twoje jednostki, ale na razie nic nie pisałem. W sumie nie wiem dlaczego nie, może dlatego że są w większości tak dobre, że sam nie wiem co w nich można by poprawić? Znaczy, pewnie zalazłoby się na siłę kilka rzeczy, ale w takim stanie w jakim są mogą spokojnie iść do ery, której patrząc na obrazki nie mogę się doczekać.

Dobre jest to że gwardzista, wojownik, alchemik i łucznik pasują do siebie graficznie i sprawiają wrażenie jakby należały do jednej frakcji(wiem że należą, ale po samych obrazkach to widać).

U tego olbrzyma najbardziej podoba mi się jego wyraz twarzy. Wygląda jakby sobie myślał: "A ten co mi tutaj fika? I tak mi nic nie zrobi.". Maczuga wygląda, trochę jakby to była jego peleryna, którą trzyma w ręce, ale i tak jest ok.

Podsumowując chciałbym Cię zmotywować do dalszej pracy, bo idzie Ci bardzo dobrze i nawet jak nikt nic nie pisze w temacie to wiedz że Cię obserwuję ;P.

Sylar
Może macie rację, za bardzo sam siebie krytykuję. To na pewno jakaś mroczna część mnie rozkazuje mi tak pisać Smile Ale ogólnie brakuje mi tego, że na forum udziela się tyle użytkowników, a mój temat jakoś niechętnie się odwiedza i sam nie wiem, czy to dla tego, że nie ma czego podziwiać/komentować, czy po prostu mnie nie lubicie (i tu kolejna masochistyczna myśl, prawda, Sagez?). Lubię tworzyć na 100% możliwości, dla tego chciałbym wysłuchać więcej zdań na temat konkretnych jednostek. W końcu nie umieszczam tu moich projektów dla siebie. Może mam wygórowane ambicję ale chcę dojść chociaż w kwestii graficznej pod poziom Inferna8 czy twórców Kalifate/Vaeringjar. Co do twarzy, to szczerze mówiąc jestem kompletnym amatorem. Ogólnie cała ta jednostka Olbrzym powstała zaczynając od tego, że wziąłem w przeróbkę głowę cyklopa.
Mam takie pytanie, od czego najczęściej zaczynacie rysowanie jednostki? To mnie zawsze zastanawia.
I żeby post nie był "pusty", dodam grafikę jednostki, która mogłaby mieć zdolność "niewidzialny" o której wspominałem na sb. Jest ona przerobiona z orka zabójcy. Co myślicie o takim stylu rysowania jednostek?
/obrazek skasowany/
PS waszym zdaniem bardzo pomaga to szare tło, kiedy ukazuję jednostkę na forum, czy może być przezroczyste? Niby nic ale może stanowi to dla was dużą różnicę.
PS II: Sagez, czy 2x łucznik to nie przesada? Nawet yeti nie jest tak wysokie, bo to już jest powyżej 72 pikseli, a on (1lvl) jest tylko kilka pikseli niższy od yeti (4lvl!).
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:18

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.21
10,820,451 unikalne wizyty