Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Projekt - POLSKI RANKING GRACZY BfW
Hasus
wiem że jako nowy użytkownik nie powinienem zanadto naciskać wiec pytam z czystej ciekawości czy jest przewidziana jakaś konkretna data powstania rankingu?

Guurahk
Raczej nie sądzę...
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Druid
Jest po zakończeniu turnieju KU PAMIĘCI... Rozgrywki z niego zostaną ujęte jako pierwsze do rankingu. Co prawda Werian i 4lekin chłoną wiedzę więc pewnie to nie będzie "ELO" ale zastartuje w uproszczonej wersji. Czyli wracamy do pracy bo rozgrywki grupowe na ukończeniu Wink. Dzięki banerek według mnie jest OK.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
Hasus
post wyżej masz odpowiedz Grin

Druid
Kilka początkowych punktów regulaminu dotyczących wersji 0.0.1 rankingu (bez "ELO" ). Możecie je ocenić pisząc równocześnie o swoich oczekiwaniach i propozycjach?
Propozycje

1.Uczestników POLSKIEGO RANKINGU GRACZY BfW obowiązuje Kodeks wesnoth.com.pl (http://wesnoth.co...icle_id=30 )oraz ogólnie przyjęte zasady fair play.

2. Każdy użytkownik serwisu wesnoth.com.pl może zostać ujęty w rankingu.
2.1. Aby zostać ujętym w rankingu należy wyrazić na to zgodę w temacie forum.
2.2 Wyrażenie zgody jest jednoznaczne z zaakceptowanie niniejszego regulaminu.

3. Pojedynki ujęte w rankingu.
3.1 Aby pojedynek został zaliczony jako gra rankingowa informacja dotycząca tego faktu musi zostać zamieszczone na łamach forum.
3.1.1 W przypadku gdy wyzwanie zostaje zamieszczone przed rozpoczęciem pojedynku zamieszczamy 3 wpisy (1. wyzywającego, 2. przyjmującego wyzwanie, 3. zwycięzcy z informacją o wyniku pojedynku i linkiem do powtórki na zewnętrznym serwerze),
3.1.2 W przypadku gdy informacja o zwycięstwie jest zamieszczana po rozgrywce umieszczamy 2 wpisy (1. zwycięzcy z informacją o zwycięstwie i linkiem do powtórki na zewnętrznym serwerze, 2. pokonanego potwierdzającego fakt odbycia pojedynku).
3.1.3 W przypadku dotyczącym pkt 3.1.2 gdy brak jest 2 wpisu (pokonanego o odbytym pojedynku) należy zwrócić się do administratora rankingu z prośba o weryfikację na podstawie powtórki.
4. Punktacja (o tym za kilka dni)
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

Rene
Nie wystarczy tylko zgłoszenie powtórki przez wygranego? Generalnie Twoje rozwiązanie Druid wydaje się niepotrzebnie komplikować cały system. Takie potwierdzanie próbowano wprowadzić w Ladder8 i za bardzo to nie zadziałało (gracze po prostu zapominali, bądź nie chcieli potwierdzać swoich przegranych). Jeśli bardzo chcesz pozostać przy potwierdzaniu gier przez obie strony to wprowadziłbym zasadę, że jeżeli przegrany nie potwierdzi swojej gry w ciągu np. trzech dni to automatycznie taka gra zostaję zaliczona.

Druid
Rene pewnie masz rację. W sumie nie ma nas wielu i nie ma co przesadzać z zabezpieczeniami. Czyli zostawiamy tylko pkt 3.1 Wink. Jakieś inne sugestie ?
Dingo napisał:

Ariu
Zrobiłem wstępną tabelkę do rankingu. Wiem nad stroną graficzną jeszcze sporo pracy ale czy Waszym zdaniem są potrzebne jeszcze jakieś kolumny w tabelce ? Inne uwagi też mile widziane Wink.
Link : http://www.rankin...nking.html
Ariu

eloelo80
Zaprawdę, zacna jest;) Dałoby się bardziej ten banner rozciągnąć? Bo jakiś mały się w porównaniu do tabelki wydaje;)

Ariu
Jasne, że się da, ale strona graficzna to na końcu. Póki, co poproszę uwagi do tabelki Wink.
Ariu

Rene
Według mnie tabelka jest w porządku. Na razie chyba wystarczy to co w niej zamieściłeś Ariu Smile

Druid
Tak tabelka według mnie też ok . W końcu zaczyna nabierać to jakiegoś kształtu Smile.
Dingo napisał:

Ariu
Druid może jakieś małe podsumowanie na pierwszej stronce ? Bo chyba niewielu się znajduje chętnych na czytanie całej dyskusji.
[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/1/husaria500.jpg[/img] is not a valid Image.

Edytowane przez Ariu dnia 19-02-2013 16:07
Ariu

Poliuks
Tabelka na pierwszy rzut oka wygląda OK. Czy w kolumnie po prawej znajdą się informacje co do fazy turnieju, do której dotarł gracz?

Druid
Może zamiast 1 kolumny "informacje dodatkowe" dodamy 2 kolumny:
1. "datę ostatniej walki" - ponieważ nie planujemy usuwać nieaktywnych graczy a to pozwoli stwierdzić czy ktoś gra na bieżąco ,
2. "punkty zdobyte w turniejach" - ponieważ planowane są bonusy za turnieje i zostaną one ujęte w ogólnej punktacji, a ta kolumna będzie wyznacznikiem kto ile w nich osiągnął, jak daleko zaszedł oraz jaką wykazał się w nich aktywnością.
Dingo napisał:

Ariu
Zmiany wprowadzone, ale dodałem trochę więcej. Wink
Dodane pozycje:
1. Avatar - w przyszłości (powiedzmy od 2 poziomu) będzie można wybrać avatar określający planowany kierunek rozwoju. Może to być zwykła nagroda za osiągnięcie poziomu, ale również wstęp do tworzenia klanów, ligi itp. Nad tym tematem pewnie jeszcze popracujemy.
2. Punkty chwały - określiłem tak punkty bonusowe przyznawane za turnieje.
3. Info data - można w niej będzie zamieszczać datę ostatniego rozegranego pojedynku i w razie potrzeby inne informacje w formie przewijającego się tekstu. Nazwa nie specjalnie może przypaść do gustu strażnikom ojczystego języka. Dlatego jestem otwarty na propozycje w tym temacie. Warunek musi to być coś krótkiego a treściwego.
Ariu

Druid
Proszę o uwagi i ocenę. Z góry dzięki.

REGULAMIN DO OCENY

1. Uczestników POLSKIEGO RANKINGU GRACZY BfW obowiązuje Kodeks wesnoth.com.pl (http://wesnoth.co...icle_id=30 )oraz ogólnie przyjęte zasady fair play.

2. Każdy użytkownik serwisu wesnoth.com.pl może zostać ujęty w rankingu.
2.1. Aby zostać ujętym w rankingu należy wyrazić na to zgodę w temacie forum.
2.2 Wyrażenie zgody jest jednoznaczne z zaakceptowanie niniejszego regulaminu.

3. Pojedynki.
3.1 Gramy na:
- stabilnej wersji gry BfW ( aktualnie opatrzonej początkowym symbolem 1.10),
- oficjalnym serwerze,
- erze domyślnej.
3.2 Aby pojedynek został zaliczony jako gra rankingowa informacja dotycząca tego faktu musi zostać zamieszczone na łamach forum wraz z linkiem do powtórki z rozgrywki.

Wyjaśnienie:
Po rozegranym pojedynku powtórka powinna zostać zamieszczona przez zwycięzcę na zewnętrznym serwerze. Tak aby można ją było bezproblemowo pobrać. Następnie informację o zwycięstwie należy zgłosić na forum zamieszczając link do zapisu rozgrywki. Informacja powinna również zawierać nicki graczy, kto wygrał oraz datę rozgrywki.

4. Poziom gracza uzależniony jest od ilości posiadanych punktów.
4.1 Punkty przyznawane są za wygrane pojedynki (uwzględnione w rankingu) oraz za udział w organizowanych turniejach (tzw. punkty chwały).
4.2 Aby dodatkowe punkty (za udział w turnieju tzw. punkty chwały) zostały przyznane, organizator turnieju powinien uzgodnić zasady ich przyznawania z opiekunami rankingu.
4.3 Możliwe poziomy rankingu (wersji 0.0.1) :
Poziom 0 - przedział punktowy od 0 do 10 (Nowicjusz),
Poziom 1 - przedział punktowy od 11 do 30 (Poszukiwacz),
Poziom 2 - przedział punktowy od 31 do 60 (Wojownik),
Poziom 3 - przedział punktowy od 61 do 90 (Przywódca).

5. Punktacja za rozegrane pojedynki uwzględnione w rankingu uzależniona jest od poziomu graczy biorących w nich udział
5.1 Zwycięzca otrzymuje punkty:
- 1 pkt za zwycięstwo z graczem na poziomie 0
- 1 pkt za zwycięstwo z graczem na poziomie 1
- 2 pkt za zwycięstwo z graczem na poziomie 2
- 3 pkt za zwycięstwo z graczem na poziomie 3
5.2 Przegranemu odejmuje się punkty stanowiące różnicę pomiędzy poziomami o ile wynik jest dodatni.

Wyjaśnienie:
Przykład 1
Gra 2 graczy na pierwszym poziomie.
Zwycięzca otrzymuje 1 pkt (patrz punkt 5.1 regulaminu)
Przegrany nie otrzymuje nic, nic również nie traci (bo poziomy 1 - 1 = 0)
Przykład 2
Gra 2 graczy pierwszy ma 1 poziom, drugi jest na 3 poziomie.
Wygrywa gracz z 1 poziomu
Zwycięzca dostaje 3 pkt (bo jego przeciwnik który przegrał był na 3 poziomie)
Przegranemu odejmuje się 2 pkt ( bo 3 (poziom przegranego) - 1 (poziom zwycięzcy) = 2)
gdy wygrywa gracz z 3 poziomu
Zwycięzca dostaje 1 pkt (bo jego przeciwnik który przegrał był na 1 poziomie)
Przegranemu nic nie odejmujemy ( bo 1 (jego poziom) - 3 (poziom przeciwnika który wygrał) = - 2 czyli wynik nie jest dodatni).

6. W przypadku stwierdzenia prób oszustwa lub łamania regulaminu opiekunowie forum posiadają prawo do weryfikacji przyznanych punktów do rankingu.

7. Powstałe problemy i niejasności związane z POLSKIM RANKINGIEM GRACZY BfW funkcjonującym przy serwisie wesnoth.com.pl rozstrzygają jego opiekunowie.

8. Propozycje dotyczące zmian regulaminu należy zgłaszać na Forum w dziale "Ogólna dyskusja" w temacie "Projekt - POLSKI RANKING GRACZY BfW".
Edytowane przez Druid dnia 02-03-2013 10:50
Dingo napisał:

Rene
Chyba w porządku. Smile Jak coś to i tak pewnie wszystko wyjdzie w praniu.

Brak odbioru.

Ariu
Zgadzam się z Rene. Czyli zapisy OK, a reszta wyjdzie w praniu. Wink No może żeby nie było potem jakiś przepychanek to dodałbym jeszcze zapis dotyczący przyznawania punktów za turnieje (patrz post 29). Moja propozycja to w regulaminie zamieścić jedynie krótką wzmiankę, że to musi zostać uzgodnione z opiekunami rankingu a resztę przykleiłbym gdzieś w innym miejscu np. jako informacja dla organizatorów.
Ariu

Hasus
myślę że regulamin jest dobrze przemyślany i nie widzę żadnych błędów jak na mój gust jest Ok Smile

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.40
10,821,826 unikalne wizyty