|
Wesnoth Adventures
|
| mylife55 |
Dodany dnia 27-07-2014 10:21
|

Adept

Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
Mi działa. Jaką masz wersje ja to robiłem pod 1.10.
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 27-07-2014 11:14
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Ejejej, niedziałającej edycji to my nie chcemy. Popraw co zepsułeś i dopisz się samemu. |
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 27-07-2014 11:47
|

Adept

|
Poprawione.
EDIT: I aktualnie robię testową mapę ze sklepem .
Edytowane przez mylife55 dnia 27-07-2014 11:55
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 27-07-2014 13:53
|

Opiekun

|
Zepsułeś coś, co było od zawsze i zawsze działało poprawnie, a naprawiłeś usuwając to. Zajmę się tym a jak skończę to zahostuję poprawione.
Edit: Dorzuciłem do tego swoją mapkę i poprawiłem parę drobiazgów. Błąd był powodowany przez niepoprawne spakowanie pliku. Swoją drogą, ciekawy ten mag, trzeba pakować wszystko w obrażenia wręcz aby dostać dostęp do dodatkowego ataku dystansowego lub w wytrzymałość aby odblokować harcownika.
Piko dodał/a następującą plik:
Edytowane przez Piko dnia 27-07-2014 14:39
|
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 27-07-2014 14:15
|

Adept

|
Skoro mi chodziło to co miałem zrobić?
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 27-07-2014 14:42
|

Opiekun

|
Wysłać to w takiej samej formie w jakiej jest u ciebie, zamiast uploadować luźne pliki gubiące się między folderami. |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 27-07-2014 21:42
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Panowie, teraz ja zajmę się nową wersją, więc nie dawajcie swoich dopóki ja swojej nie wrzucę (mam nadzieję). Zrobię kilka bufixów i dodam krasnala.
Dziennik prac (będzie edytowany):
* Każda mapka dostała w nazwie jej ilość ludzkich graczy,
* Można też na każdej wybrać poziom trudności,
* Archer dostał grafikę od Dinga, animacje też zostały zrobione,
Pytanka i inne:
* Użyć tamtej Dingowej grafiki dla swordsmana, czy zrobi się lepszą?
* Dingo, czy masz chęć zrobić barbariana?
Edit:
[img]http://img.pl/DyZf.png[/img] is not a valid Image.
Pasuje na krasnala najemnika?
I chyba najważniejsze: jaki dać mu atak toporkiem? 6-3 i 9-2 są już zajęte a 4-4 lub 5-4 chyba bardziej pasuje do elfa, tudzież człowieka. Mam dylemat, bez tego robota przy postaci nie ruszy.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-07-2014 21:42
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 27-07-2014 22:27
|

Opiekun

|
Axe, co ty chcesz ruszać z poziomem trudności. Dałem go na jednej mapce bo gracze potrzebują dodatkowego hp - obniżenie trudności to tylko pretekst. Do innych mapek tego nie implementuj, przecież nie bez powodu ustalamy wartość hp postaci co do punkta.
Grafika woja od Dinga jak najbardziej może być, krasnoludowi natomiast dałbym do walki młot - dużo bardziej pasuje do krasnoludowatości, a jednego toporowca już mamy. Myślę że nikt się nie uczepi jeśli powtórzymy 6-3, zwłaszcza że 5-3 już mamy (u maga!), a 7-3 byłoby przegięte jako startowy dmg. 4-4 jak najbardziej dla elfa.
Osobiście powinienem się wcześniej czy później zająć czarodziejką (pytanie dla Husarza - trzymać się stricte twojego zamysłu czy mogę samemu pokombinować?), ale najpierw trzeba też rozbudować niektóre postacie. Deszcz strzał dla łucznika, czyli im więcej przeciwników wokół niego tym więcej ciosów wyprowadza (od 6-5 do 6-10), Headshot czyli pojedynczy strzał który nie może chybić, Klątwa ziemi dla Trolla, czyli aura odbierająca wszystkie punkty ruchu sąsiadującym jednostkom, lub Porażający cios dla maga wiatru, sprawiający że przeciwnik nie będzie mógł kontratakować po otrzymaniu obrażeń. Trzeba wykombinować sporo takich rzeczy bo jednak niektóre jednostki wypadają blado w porównaniu do innych. |
| |
|
|
| Husarz |
Dodany dnia 27-07-2014 22:50
|

Adept

Data rejestracji: 02/08/2012 12:14
|
Kombinuj jak chcesz... to chyba oczywiste xD
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 27-07-2014 23:10
|

Zarządca

|
Piko, dobra, zagalopowałem się, usunę te poziomy trudności. Dobra, krasnal dostanie młotek, choć i tak miał on być dostępny dla tej postaci (i to prawie od razu).
Co do maga wiatru (który połowę skilli ma dosyć dziwnych, jak cios duszy) to można dodać:
* błyskawicę,
* coś w stylu latających igieł,
* podmuch, zadający obrażenia postaci za celem,
Z krasnala zrobię typowego tanka z możliwością zdobycia zdolności niezłomny i pomniejsza regeneracja.
Edytowane przez AxeFighter dnia 28-07-2014 01:57
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 28-07-2014 13:44
|

Bohater

Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
Nie rozpędzajcie się z animacjami do Swordsmana, bo mogę zrobić lepszego. Tymczasem Barbarian.

Zmieńcie jeszcze tą nazwę ze Swordsman na Warrior.
Edytowane przez Dingo dnia 28-07-2014 13:46
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
|
| |
|
|
| Husarz |
Dodany dnia 28-07-2014 14:01
|

Adept

Data rejestracji: 02/08/2012 12:14
|
Czy to, że Wind Mage nie może zwiększyć sobie liczby ataków dystansowych, jest zamierzone? |
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 28-07-2014 14:06
|

Adept

|
Tak jak go dobrze awansisz to może mieć 20-2 i 30-1
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 28-07-2014 14:36
|

Opiekun

|
Dwuręczny topór plox. I dwusieczny. Taką siekierką to można co najwyżej drewno rąbać na opał. Wind maga na razie zostawmy w takim stanie w jakim jest, ale czeka nas dużo pracy nad nim. Bo owszem, może mieć ataki 20-2 i 30-1, ale aby je odblokować musi awansować obrażenia wręcz. Trzeba wykombinować coś lepszego niż mag wiatru napierdalający kijkiem lepiej niż samym wiatrem. |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 30-07-2014 11:25
|

Zarządca

|
Krasnal wchodzi do akcji!
Najnowsza wersja WA w załączniku, ma w sobie kilka drobnych poprawek i wprowadza klasę krasnoludzkiego najemnika. Zapraszam do pobierania i grania.
PS: Mylife55, mag wiatru ma przezroczyste piksele, powinieneś to poprawić. Oraz mocna przebudować jego system awansów.
PS2: Nie bawiłem się w animację swordsmana, bo Dingo zrobi lepszą grafikę.
|
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 30-07-2014 12:23
|

Bohater

Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
Słuchajcie, możemy zrobić tak, że zrobię wszystkie grafiki (bez animacji, ew. klonowane z defaulta np. dla Archera od Bowmana) ale za to nie będę pracował nad nową frakcją do FL'a. Chociaż i tak zanim się za to wezmę, jeszcze jak zawsze poprawię sporo grafik. Dla mnie takie półfranki są łatwe i szybkie więc ten tego... No i kierująca mną wena woli te półfranki. 
Tymczasem Barbarian.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 30-07-2014 19:11
|

Opiekun

|
Barbarian może być. Z frakcją FLa nie próbuj się wymigać, bo grafik do zrobienia w WA jest tyle co nic, a nowej frakcji nie było od wieków. Ogólnie rzecz biorąc trzeba się porządnie zająć FLem, bo nawet jeśli nie wykonamy nowej frakcji w najbliższym czasie, to musimy przetłumaczyć całość na język angielski i pozbyć się wszelkich bugów, aby wrzucić go na add-ony zaraz po wyjściu 1.12!
W najbliższym czasie powinniśmy lekko spowolnić prace nad WA na korzyść powyższego.
Edit: Przy okazji tylko wrzucę drzewko elfickiej czarodziejki nad którym wczoraj pracowałem:
Piko dodał/a następującą grafikę:
Edytowane przez AxeFighter dnia 30-07-2014 20:35
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 30-07-2014 20:41
|

Zarządca

|
Piko, tak z chęcią zobaczę co na ten temat myśli społeczność. Poza tym wróżka ma być związana z lasem, czy być arcymagiem wszystkich szkół magii? Dla mnie postać koszmar: spowalnia, zatruwa, uwodzi, usypia i ma ataki połowy typów. Nie mówiąc tu jeszcze o jej nietykalności w lesie (dodatkowe staty + 80%, weź to rusz). Czy to nie aby nie przegięte bardziej niż ten mój krasnolud "sprinter" z max 9mp?
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 30-07-2014 22:51
|

Opiekun

|
Przegięte =/= durne. Krasnolud w pełnej zbroi płytowej +2 który w jedną turę może przelecieć pół mapy? Ahem. Nie musisz też od razu jechać moich pomysłów tylko dlatego gdyż skrytykowałem twoje.
Rozpiszę się też nieco bardziej, bo widzę że mało zrozumiałeś z tego co pisałem ci na chacie w grze. Otóż nie o punkty ruchu rozchodzi się najbardziej - nie są one bezpośrednio związane z problemami krasnoluda. Rozchodzi się o to, że nie jest on ani dobrym tankiem, ani dobrym wojownikiem - ma koszmarne obrażenia bazowe które nie są niczym rekompensowane, awansowanie ścieżki obrażeń jest bezużyteczne, a jedyną jego zaletą są krasnoludzkie resistansy - coś czego prawdopodobnie nie brałeś pod uwagę a wtrąciło się razem z dwarvishfootem. Bazowe kilka punktów hp nie wzmacnia go ani trochę, a lepsze awansowanie hp staje się zaletą dopiero po trzecim poziomie, gdy rzadko kiedy postacie awansują ponad czwarty. Jak na razie nie ma pojedynczego powodu dla którego ktoś miałby wybrać krasnoludzkiego mercenara zamiast ludzkiego warriora. Spartoliłeś robotę w kwestii balansu i tyle. Ale bezsensem byłoby płakać nad rozlanym mlekiem i obarczać cię winą, bo projektowanie kolejnej z rzędu postaci jest notabne dużo trudniejsze niż tworzenie jednej z pierwszych, trzeba ją dostosować do wszystkich poprzednich. A naprawienie tego nie jest żadnym problemem gdyż w każdym momencie można bez konsekwencji przebudować projekt.
Takie są moje propozycje odnośnie postaci:
a) Podwyższamy krasnoludowi obrażenia bazowe do 6-3 i 9-2, a bonus do obrażeń wręcz przy pierwszych awansach zwiększamy do +2 obu broni, lub +2 do topora i +3 dla młota. Na ten moment chyba tylko healer ma gorsze skalowanie obrażeń niż krasnolud - z czego tamtego można usprawiedliwić stałą 70% szansą na trafienie, oraz atakiem zarówno wręcz jak i na dystans. Osłabiamy mu skalowanie hp z dobrzejszego na po prostu dobre (+8x5 -> +8x3) oraz pozbywamy się aury resistanców dla sojuszników, która jest unikatową umiejętnością warriora i nie powinna trafiać do innych postaci nawet w osłabionej formie. Zamiast tego dajemy mu inne ciekawe zdolności (na przykład sensowną szarżę zamiast firststrika 30-1 który zmusza gracza do polegania na rng).
b) Dajemy krasnoludowi coś co odróżni go od pozostałych tanków i sprawi że nie będzie gorszą wersją innej postaci. Warrior jest protoplastem klasy a troll będzie miał regenerację. Co będzie miał krasnolud? Moją propozycją jest atak na dystans. Oszczep tudzież siekierka sprawiłaby że oddawałby obrażenia odwetowe łucznikom czy magom, odróżniając się w ten sposób od pozostałych dwóch obrońców. Można wtedy obciąć mu rodzaje ataków wręcz do jednego (topór, młot lub włócznia, tylko jeden na raz). Jego skalowanie obrażeń mogłoby wtedy pozostać takie jakie jest, jednak bazowe obrażenia i tak trzeba zwiększyć, aby postać nie była bezużyteczna. Dodałoby się ciekawe umiejki jak 100% szans na trafienie podczas kontrataku. Aurę resistów i tak usuwamy.
Takie są moje przemyślenia na temat tej jednostki, i mam nadzieję że weźmiesz je do siebie w innym znaczeniu niż dotychczas. Nikt ci nie próbuje wbić noża w plecy ani nie rzuca w ciebie pomidorami, więc miej trochę dystansu do tego projektu i do siebie.
PS
Gdy kransolud będzie już grywalny zajmiemy się Wind Magiem, na temat którego można napisać równie długiego posta.
Edytowane przez Piko dnia 30-07-2014 22:51
|
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 30-07-2014 23:12
|

Adept

|
Wind maga już poprawiam.