Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Wesnothowa Gazetka
Exetes
Deidara dam rade zrobić to dopiero na niedzielę, nie mam czasu teraz nic :/

AxeFighter
Nie miejcie mi nic za złe, ale pomysł z gazetką mnie nie przekonuje. Moim zdaniem nie należy rozbijać nowości i ciekawych artykułów na dwa organy (stronę i gazetę), poza tym na stronie zawsze jest łatwiejszy dostęp. Dodatkowo, znając realia tego forum, wiem, że projekt wytrzyma ze 3-4 numery i padnie, gdyż użytkownicy będą albo zajęci albo nieobecni. Ta wypowiedź nie miała na celu nikogo urazić. Pozdrawiam.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Deidara
AxeFighter, jak ja to widzę... Są artykuły, które powinny znaleźć miejsce w gazetce, są takie, które powinny znaleźć miejsce na stronie oraz są też takie, które powinny pojawić się tu i tu.
Fajnie byłoby mieć gazetkę, w której gracze mogliby zobaczyć najnowszy ranking, poczytać swoje ulubione opowiadanie, zobaczyć najnowsze grafiki. Nie wszyscy czytają wszystko, co jest na forum, a ja chcę zrobić taką wycinankę. Z tego najważniejsze rzeczy, z tego, z tamtego... Zrobić ciekawy przegląd wszystkiego, co działo się na stronie i pozwolić graczom się tam reklamować.
Co do artykułów... Masz pewną rację i dziękuję, że zwracasz mi uwagę. Faktycznie nie powinno być tak, żeby w gazetce znajdowały się rzeczy, które można by umieścić na stronie. Mamy zatem dwa wyjścia: nie umieszczamy w gazetce takich artykułów bądź umieszczamy je najpierw w gazetce, a później na forum.
Aktualnie potrzebujemy dwóch artykułów: jednego o wznowieniu rankingu, a drugi to wywiad. Ten pierwszy ma służyć głównie gazetce, gdyż w następnych numerach chcemy dodawać tam najnowsze informacje o walkach, to raczej cały dział poświęcony walkom. A wywiad? To coś, co idealnie pasuje do takiej gazetki. Jeśli okaże się naprawdę dobry, będziemy mogli opublikować go na stronie (choć według mnie lepiej by to wyglądało po latach, w stylu: "Wywiad przeprowadzony dwa lata temu z twórcą jednego z najlepszych znanych dodatków w historii Wesnoth"Wink.

Pora podsumować kilka rzeczy:
Mamy już wstępne logo, które wymaga kilku drobnych poprawek. Prócz tego potrzebujemy jeszcze kilku grafik, a raczej dobrze zrobionych napisów: Ranking, Dział Walk, Dział Grafik, Opowieść... Nazwy są oczywiście wstępne. Musimy ponazywać różne działy. Potrzebujemy nazw dla strony o grafikach, o walkach i wywiadu. Gdy już coś wspólnie wybierzemy, wtedy musimy wybrać: duży napis jakąś kolorową, ciekawą czcionką jako nagłówek strony, czy duży napis graficzny, z jakimiś jednostkami w tle itp. Oba powinny ładnie wyglądać.

Exetes, więc będzie na niedzielę. Twoje propozycje na temat tej strony są ciekawe i nie mam żadnych zastrzeżeń. Mam nadzieję, że reszta także szybko się wyrobi i uda nam się stworzyć pierwszy numer przed dziesiątym grudnia.

Szpiczek, to wywiad, czy recenzja/artykuł wersji 1.12? Musimy wyrobić się z czasem, zatem wybierz sobie jedno i jak skończysz, wtedy przydzielę Ci drugie, jeśli będziesz chciał.

Pierwszy rozdział mojego opowiadania jest już prawie skończony, także o to nie ma się co martwić. Pozostają nam dwie sprawy: zrobić kącik grafik i znaleźć kogoś, kto wszystko ładnie i porządnie umieści w formacie .pdf Ten, kto będzie to umieszczał, będzie też przesuwał grafiki, ładnie wszystko zaznaczał... Więc najwygodniej byłoby, gdyby osoba zajmująca się kącikiem grafików zajmowała się też wsadzaniem wszystkiego do .pdf Jeśli mogę kogoś zaproponować... Maksiu? Pfft
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

szpiczek
@Deidara wolałbym wywiad

AxeFighter
Deidara, wiem, że masz wiele świetnych pomysłów, ale pamiętaj, że jest nas niezbyt dużo i każdy jest na stronie w wolnym czasie i bardzo często ma ważniejsze rzeczy na głowie. Nie narzucaj się więc Maksiowi, który naprawdę rysuje w ilościach hurtowych (i to w świetnej jakości), sugerując mu jeszcze pracę nad layoutem gazetki. Pozdrawiam.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Deidara
Jestem, jestem! Wybaczcie mi, ale w tym tygodniu miałem nieco mniej czasu niż zwykle i musiałem nieco ograniczyć działalność na stronie Pfft
Maksiu, przepraszam, jeśli naciskałem. Jesteś jedynym grafikiem, jakiego mamy, a pierwszy numer potrzebuje najwięcej grafik (w następnych takie rzeczy jak loga i napisy będą wykorzystywane powtórnie).
Czekamy jeszcze na materiały od Exetesa i wywiad od Szpiczka (jeśli chcesz, mogę wymyślić Ci kilka fajnych pytań, które możesz zadać). Materiały wyślijcie mi na PW, a ja postaram się to ogarnąć w pliku .pdf Pfft

Dodatkowo przydałoby nam się miejsce do omawiania różnych spraw. Możemy to robić na PW, ale proponuję też gg (moje to: 26571006).
~ Chara

Exetes
Deidara, ja nie wiem kiedy ci to zrobie, bo wznowienie rankingu zajmie 1/4 strony i co z resztą zrobie jak nie ma żadnych pojedynków? Musisz dać mi więcej czasu na wymyślenie czegoś Wink

Piko
Proponuję umieścić w gazetce rubrykę opisującą wybrany dodatek z listy add-onów. Temat jest o wiele bardziej obszerny niż informacja o wznowieniu rankingu, o którym na chwilę obecną nie ma co pisać dopóki nie zaczniemy grać pojedynków do WT. Natomiast obecnie gram z Exetesem w prawdziwą perełkę dodatków Coop/RPG która zajęła nam już ponad 110 tur a końca dalej nie widać. Grin A rozrywka z tego nieskończona. Owe dzieło nazywa się Brotherhood of Light i zdecydowanie jest warte uwagi.
Edytowane przez Piko dnia 30-11-2014 22:11

Deidara
Gazetka raczej nam się nie udała... Wydaje mi się, że temat można zamknąć Pfft
~ Chara

szpiczek
Szkoda Q_Q bo bardzo chciałbym mieć przynajmniej komputerową wersje gazetki

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.14
10,893,583 unikalne wizyty