Po 2 miesiącach śpię już regularnie 6,5 h dziennie. Przy 7 h się wysypiałem, teraz trudno mi wstawać. Możliwe, że to dlatego, że budzę się w fazie głębokiego snu. Jak zejdę do 6 h i trochę tak pożyję, to wypowiem się, czy ta zmiana się sprawdziła.
Obecnie polecam 2 książki:
Ursula Degen "Sztuka nawiązywania pierwszego kontaktu". Przyda się nieśmiałym w rozmowach. Książka porusza o problematyce nawiązywania rozmowy, a także konsekwencjach nieśmiałości.
Mathias Nollke "Szermierka słowna". Tutaj mamy rady, techniki i przykłady, jak być w rozmowie pewnym siebie i asertywnym. Można się dowiedzieć co robić, gdy ktoś robi sobie z nas żarty, drwi z nas, próbuje upokorzyć, szydzić, jest na nas wściekły itp. Dzięki temu po takiej sytuacji nie będziecie się czuć jak ofiara, która nie potrafiła odpowiednio zareagować.
Ostatnio jeśli chodzi o gry, poświeciłem czas na stary tytuł wydany przez Square Enix "Front Mission" na SNES'a. Kiedyś próbowałem w to zagrać i żałuję, że wtedy nie poświęciłem jej więcej czasu. Gra zrobiła na mnie ogromne wrażenie. Fabuła jest świetna i jak przystało na porządną historię, o co w niej chodzi zaczynamy rozumieć dopiero w połowie gry. Oprawa dźwiękowa jest świetna, zbieranie towarzyszy broni, rozwój postaci, ulepszanie wanzerów itp. Polecam kazdemu kto lubi gry taktyczne/wojenne. (zalecam zagrać w wersję na SNES z angielskim lub polskim tłumaczeniem)
Masz na myśli wersję na Androida? Tak, mam na tablecie i ogarniam ją. Jedyne co mi przeszkadza, to złe odczytywanie znaków z klawiatury (czasami). Jeśli chodzi o kursor, to cały ekran działa jak touchpad, czyli przesuwamy kursor, ale tak, jak gdyby był to zwykły ekran dotykowy, tylko jak w laptopie.
Osobiście preferuję wersję na komputer, bo jest wygodniejsza
PS. To bardziej pasowałoby do ogólnej dyskusji, niż tu.
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD"~Hejnewar
Możecie posądzić mnie o reklamę, jeśli chcecie
Dużo osób zainteresowanych tematyką fantasy zna się na sesjach rpg. Ogólnie w internecie jest mało miejsc, gdzie można by zagrać w przyzwoitą sesję z kilkoma graczami. I tutaj chciałbym polecić wam pewien serwis: ssrpg.pl
Sam jestem tam od niedawna moderatorem i jeśli ktoś zetknął się z tym forum, to chcę poinformować o obecnych zmianach, jakie tam zachodzą. Całkowicie zostały wykluczone nieaktywne sesje, a rozpoczęcie jakiejś rozgrywki bądź zostanie Mistrzem Gry stało się naprawdę proste.
Trochę taka reklama, ale wiem, że wiele osób stąd naprawdę zna się na sesjach i chętnie by zagrała w coś porządnego, więc zapraszam.
PS. Sobieski, jak pokonasz mnie w jakiejś sesji, wtedy zgodzę się na rewanż
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara