Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
IIWW z prawdziwego zdarzenia
Sagez
Grałem dzisiaj Sowietami na Rzeszę (AI) i było bardzo dobrze. Era jak najbardziej grywalna, tylko wymaga dopieszczenia.
Nie wiem czy jednostki nie powinny być szybsze (to wg mnie wygodniejsze niż obecne ruchy 4, 5, 6).
Naprawdę dobre jest to, że samoloty nie zajmują wiosek i chyba nie są zbyt mocne. Przydałyby się dobre mapy wodne do testowania okrętów i samolotów.

Moim zdaniem powinieneś dorobić awanse (choćby pod nazwą t-34/ Veteran t-34) i dodać więcej zdolności niuansujących jednostki, jak np. spowolnienie albo wymyślić swoje, własne.

A i katiusze powinny być moim zdaniem szybsze, bo 4 ruchu to trochę mało. Kiedy założysz temat na org?Smile
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

jurijuice
Na razie skupiam się na frakcjach - mam już większość obrazków podstawowych i tych do awansów dla Rzeszy, Sowietów, USA i UK, pracuję też nad Japonią ale tu mam mniejsze zasoby. O szóstej frakcji na razie nie myślę - może skończy się na Polakach a może na Włochach, nie wiem.
Powstają też dodatkowe jednostki jak skauci (będzie Twój motocykl Elder Cool ), dwa rodzaje czołgów, rozwinięcie marynarki czy zamiast ciężkiej piechoty po prostu specjalna - inna dla każdej frakcji.

Co do umiejętności specjalnych jak najbardziej jestem za - dużo jednostek powinno takowe posiadać - mam nadzieję że po kolejnym dużym update będziecie mogli bardziej wychodzić z propozycjami.

Mam też zadanie dla osoby kompetentnej w skryptach - samoloty owszem nie zajmują wiosek ale leczą się w nich, a imo powinny tylko we wioskach zajętych przez własne oddziały (nie w neutralnych i nie we wrogich) - czy ktokolwiek jest w stanie pomóc i napisać takowe macro?

Szybkość jednostek można zwiększyć o ten 1pkt dla wszystkich - nie ma problemu Smile

Kiedy na officiala... pewnie jak będę miał gotowe 4-5 frakcji oraz kilka map do multi (a nad tym na razie nie siedziałem wcale) Pfft Historyczne mapy później.

jurijuice
Na serwer wrzuciłem wersję 0.2.2 a w niej:
- dodatkowe typy jednostek: scout i heavy tank
- większe zróżnicowanie piechoty w zależności od frakcji
- awanse dla większości jednostek (oprócz morskich)
- zmiany prędkości jednostek zgodnie z sugestią Sageza (+1 to all) - trzeba sprawdzić jak będzie to wyglądało w praktyce
- dodałem też masę obrazków dla dwóch kolejnych frakcji, pozostaje jedynie stworzyć jednostki.

Ogromna prośba - jeżeli są chętni zagrać ze mną lub między sobą i podzielić się wrażeniami - tym co jest ok, a co wymaga poprawy proszę o kontakt. Propozycje mile widziane.
Bez Waszych testów nie będzie możliwe pójście dalej.

jurijuice
Na serwerze dostępna kolejna wersja 0.2.3 a w niej:

Changelog jest dołączany do każdej wersji.

Dziękuję i zapraszam do gry, są fajne nowe sprity Pfft

Sulik
jurijuice napisał(a):

Dziękuję i zapraszam do gry, są fajne nowe sprity Pfft

Zapożyczone z Panzer Corps i to kiepsko wycięte.

Widać ze mimo wszystko dużo już zrobiłeś. Na początek zastosuj wszystkie placeholdery z Panzer Corps. Trzy nacje na razie wystarczą do gry.

Skąd bierzesz dźwięki? Też z PC? Trochę dziwnie brzmią. Do tego dodałbym jednostkom dźwięk przy poruszaniu się. Szczególnie brakuje warkotu silników w czołgach.

Jednostki atakując na dystans nie powinny się przesuwać jakby atakowały wręcz.

Trudno mi wypowiadać się o balansie. Musiałbym z kimś zagrać.

jurijuice
Niektóre z jednostek są rzeczywiście kiepsko wycięte, a może to wina kontrastu albo zwyczajnie moich słabych umiejętności. Jeżeli ktoś chciałby wziąć jednostki na warsztat i nad nimi popracować będę zobowiązany.

Jak tylko znajdę chwilę trzecia nacja zostanie wrzucona i wtedy mam nadzieję będzie można ocenić projekt i popracować nad jego balansem. Jak do tej pory kilka trafnych uwag paru osób pozwoliło na stworzenie lepszego gameplayu, ale nie wszystko zostało jeszcze wgrane z powodu mojego czasu a raczej jego braku. Przez najbliższe półtora tygodnia muszę nadgonić, gdyż w grudniu pewnie nie kiwnę palcem przy projekcie.

Dźwięki są albo z PC albo z OoB, co najmniej dwa z youtube.

Bardzo chętnie dodam jednostkom dźwięk przy poruszaniu ale jak to zrealizować? Czy jest w wesnoth (dowolny dodatek) jednostka która posiada dźwięk przy poruszaniu się? Jeżeli ktokolwiek taką zna prośba o info.

Jednostki atakując na dystans nie powinny się przesuwać jakby atakowały wręcz.

Dopisuję do TODO.

jurijuice
Kolejna odsłona na serwerze a w niej:
- kompletna trzecia frakcja - UK (lawful)
- kilka nowych umiejętności jednostek
- spore zmiany w rosyjskiej piechocie, tak uwielbianej przez Eldera Wink

Dodałem również topic na wesnoth.org pod adresem: https://forums.we...mp;t=44833

oraz takie małe podsumowanie co i jak wygląda:
[img]http://files.tinypic.pl/i/00842/zlubu53n9dnj.png[/img] is not a valid Image.
Edytowane przez jurijuice dnia 19-11-2016 21:04

jurijuice
Dostałem informację że trudno jest rozpoznać frakcję jednostek z ery. Dlatego dla testów dodałem do grafik jednostek wskaźnik flagi (testowo wyłącznie dla Niemców).

Z tego też powodu mam prośbę do testujących - czy taka forma oznaczenia jednostek jest czytelna czy może polecacie coś innego?

Sulik
Są za duże. Może oznaczenia w stylu czarnych krzyży i czerwonych gwiazd?

Ciekawe, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagę, że użyłeś oryginalnej flagi III Rzeszy. Flaga Cesarstwa Wschodzącego Słońca też jest chyba zakazana.
Edytowane przez Sulik dnia 01-12-2016 14:18

Smok
Sulik napisał(a):
Ciekawe, że jeszcze nikt nie zwrócił uwagę, że użyłeś oryginalnej flagi III Rzeszy. Flaga Cesarstwa Wschodzącego Słońca też jest chyba zakazana.

Nie, jeśli jest osadzona w realiach historycznych. Poza tym, podmienienie flagi byłoby przekłamywaniem historii. Zakazane to jest na przykład, jakbyś wywiesił taką flagę na balkonie i budził sąsiadów każdego ranka okrzykiem "Heil Hitler". Tylko Niemcy mają takie chore prawo, że ktoś może się przyczepić do swastyki, użytej przez nazistów, w grze o drugiej wojnie światowej.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.55
10,885,934 unikalne wizyty