Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Wasze ulubione książki Fantasy
Sahar
Ja zdecydowanie cykl Christophera Paoliniego Dziedzictwo . Jak na tak młody wiek to książka bardzo dorosła Grin
-Tak.
-Nie.
-Nie, tak to.
-Tak to nie tak.
-Nie tak, to tak!
-To znaczy nie.
-Tak, nie tak to tak.
-No właśnie. Wreszcie zrozumiałaś!

"No bo szkoła to jest jak papier toaletowy - szara i do dupy!"

Sahar
Witaj w grobie !

Sylar
Ogólnie to jestem wielkim fanem Conana i jemu podobnych, to znaczy heroic fantasy, główny bohater jest wielkim mocarzem, praktycznie nigdy nie ginie i nie ma jakiejś ścisłej fabuły, czy głównego wątku, jest za to akcja umiejscowiona w konkretnej przestrzeni, nigdy nie różniącej się w żadnym tomie: świat jest spójną całością. Czytelnik znajdzie tam bujną wyobraźnię przedstawioną za pomocą mitycznych krain, bogów i potworów, jak również codzienne trudy życia, intrygi, miłostki. Takie czytanki zawsze umilają mi życie i dostarczają wrażeń, ale ostatnio bardzo przyciągnęła mnie twórczość Sapkowskiego. Jego saga o wiedźminie wywołuje niemal tyle emocji, co serial "Zagubieni", bawi, wzrusza, straszy, wprowadza napięcie, akcję, miłość i zdradę. Ta saga o Wiedźminie to być może najpiękniejsze dzieło literackie, z jakim miałem do czynienia, szczególnie wśród książek fantasy.

barowei
Dzisiaj właśnie skończyłem czytać "Opowieści z meekhańskiego pogranicza: Wschód - Zachód" i szczerze polecam to każdemu amatorowi książek fantasy wraz z poprzednim tomem (czyli "Północ - Południe"), dawno się nie zdarzyło, żeby jakaś książka tak mnie wciągnęła, a że to jeszcze jest robota naszego rodzimego pisarza (Robert M. Wegner), to satysfakcja jest tym większa. ;]
Jak dla mnie - bomba, i nie mogę się już doczekać wyjścia kolejnych tomów. Pfft
Edytowane przez barowei dnia 19-01-2011 01:13

Sylar
Słyszałem coś o tych zwiadowcach. Czy to aby nie jest jakieś "dzieło" wzorowane, delikatnie mówiąc, na władcy pierścieni??

Hmmm, przed chwilą był tu post wspominający o tych "Zwiadowcach"...
Edytowane przez Sylar dnia 27-01-2011 15:26

Sahar
Hmmm... o czym jest ten Dobry Omen ?
Edytowane przez Sahar dnia 29-01-2011 18:12
-Tak.
-Nie.
-Nie, tak to.
-Tak to nie tak.
-Nie tak, to tak!
-To znaczy nie.
-Tak, nie tak to tak.
-No właśnie. Wreszcie zrozumiałaś!

"No bo szkoła to jest jak papier toaletowy - szara i do dupy!"

Sahar
Witaj w grobie !

kalfat
Adris jeśli kręcą cię komiksy polecam mangę. Chociażby Fullmetal Alchemist.

Jak widać ten rodzynek musiał wskoczyć zanim zacząłem jeszcze staż. To nic - widzę to teraz i mi całkowicie wystarczy. Temat dotyczy książek fantasy i proszę od tego nie odbiegać - barowei.
Edytowane przez barowei dnia 27-02-2011 01:06
D Y E D M Λ G E N T Λ

Bardek
Nie wiem, czy powinienem wbijać do dyskusji po prawie miesiącu przerwy w temacie, ale kit tam. :E
Ja osobiście polecam:
- Sage o krukach,
- Sapkowskiego(Wiedźmin, ofc),
- Trylogie Goblina(Wojna Goblina, Zadanie goblina. Odbiega od schematów. :E)
- Powrót orków,
- Sagę(Czy jakby to nazwać) O drugim kręgu.
- Achaję Ziemiańskiego, wszystkie części, bo jest niesamowite. :E,
- Toy Wars, też Ziemiańskiego,
A ma ktoś może sagę o przygodach Gotreka i Felixa na komórkę? :E

PteraS
hmm...Cały cykl o Eragonie,Władce Pierścieni,cykl o Wiedźminie,cykl o Inkwizytorze Mordimerze Madderdinie(J.Piekara)Achaje i coś by się jeszcze znalzło
Bardek Toy Wars podchodzi mi bardziej pod cyberpunk niż fantasy ;p
www.wesnoth.com.pl/img/syg5.jpg

Bardek
Szlag! Nie doczytałem tematu. :E Masz rację, ale i tak jest świetne. ^^' Mordimer też jest świetny, tylko ten świat... Taki niezbyt wesoły.

Sylar
Co do "Dziedzictwa" i "Portiera Wink" przeczytałem, ale wcale mnie tak nie ruszyło i nie uważam, żeby to była jakaś klasyka. Zwykłe nabijacze kasy, Dziedzictwo prawdopodobnie miało być reklamą działalności ojca Paolini'ego, ale widocznie syn go przerósł talentem. Chciałbym przeczytać Miecz prawdy, serial bardzo mi się podobał a ponoć książka jeszcze lepsza. Wiedźmina przeczytałem w końcu i cały czas uważam go za geniusz w czystej postaci. Z innych polskich autorów polecam gorąco Jarosława Grzędowicza. Napisał m. in. "Pan Lodowego Ogrodu", świetna saga, polecam wam. I apeluję do czytania polskiej fantastyki, bo "cudze chwalicie, swego nie znacie". Ostatnio mnie znajomi załamali w rozmowie o książkach fantasy, stwierdzili, że Polacy prawie nic nie napisali, a na pewno nic ciekawego. A sami łapią za jakieś badziewia typu "Gra o tron".
Polecam również książkę "Coś się kończy, coś się zaczyna" Sapkowskiego. Nie trzeba przeczytać wpierw sagi, gdyż w tej książce znajduje się tylko zbiór luźnych, nie powiązanych raczej z żadną fabułą opowieści. Horrory, Sci-Fi, Fantasy, każdy znajdzie coś dla siebie. Wady- krótkie.
PS: Bez komentarza do Tolkiena się nie obejdzie, bo w końcu przeczytałem kilka lat do tyłu Władcę Pierścieni i Hobbita. Zawiodłem się i tu, film już bardziej mnie wciągnął. Zapowiadało się epicko, okazało się zwyczajnie nudne. Może ten Silmarillion by mi się spodobał. Co było takie nudne? Przesadzona ilość opisów otoczenia, niski stopień emocji i brutalności. Tak jakby się czytało jakąś podrzędną telenowelę. Chyba to też wina filmu, bo go oglądałem dziesiątki razy, więc pewne sceny i kwestie znam już na pamięć. Do tego w filmie dochodzą ładne zdjęcia i świetna muzyka.
Edytowane przez Sylar dnia 09-05-2011 21:37

barowei
Adris napisał/a:
Przepraszam, że się wtrącam, ale czytał ktoś trylogię ,,Skrytobójców"? (Pierwsza część to Uczeń Skrytobójcy.) Mam zamiar sobie zamówić, lecz nie wiem, czy nie będę żałować...

Kurczę, dopiero teraz tę wypowiedź w ogóle zauważyłem. ^^
Chociaż stare, to z myślą o innych, którzy by chcieli zamawiać to wypowiem się tak: czytałem całą trylogię już bardzo dawno temu i jakoś po dziś dzień nie chcę jej powtarzać, bo była dla mnie wtedy zbyt ciężka w odbiorze. Za to każdemu zainteresowanemu tematyką fantasy mogę ją szczerze polecić, chociaż niewiele już zachowało się w pamięci, to na pewno mogę powiedzieć, że swego czasu tę książkę wręcz przeżywałem, a nie tylko czytałem. ^^

Tak poza tym to dalej w kwestii fantasy czytałem nie tak dawno ciekawą książkę "Kłamstwa Locke'a Lamory" wraz z kontynuacją (której tytułu nie pamiętam niestety), ogólnie chociaż miejscami styl odpychał, to autor naprawdę zdołał nakreślić ciekawe charaktery jak i zaskakujące sytuacje. Zakładanie czegokolwiek z góry w tej książce jest bardzo złym pomysłem. Ogólnie spodziewajcie się najzuchwalszych szachrajstw, naprawdę gównianych sytuacji jak i silnej oraz trwałej przyjaźni pomiędzy bohaterami książki. Mocna mieszanka. ;]

Alfadres
Hmm książki powiadacie Smile no tak trochę tego jest.

-Trylogia Władcy Pierścieni (dopiero czytam, ale raczej szybko zejdzie)
-Silmarillion (trudne i momentami nudne, ale warto)
-Hobbit (hobbici rządzą ! Grin)
-Wszystkie "Narnie" Lewisa (This is Narnia !)
-Pratchetta to na razie tylko Nacja, ale kiedyś się zabiorę za Discworld.
-Phillip Jose Farmer "Mroczny wzór" (w sumie to chyba seria, ale przeczytałem tylko tę bo ją dostałem, też kiedyś reszta padnie pod moim wzrokiem Pfft, ale ogólnie gorąco polecam fajna fabuła i ciekawy świat)
-Horzy Potterowie Pfft wszystkie części, chociaż nie wiem czy to można za Fantasy uznać

EDIT: Mogę jeszcze polecić "Tunele" nie wiem kogo Grin, bo kumpel czytał i podobno niezłe.
Edytowane przez Alfadres dnia 14-06-2011 22:31

krasnoludpogromca
No ostatnio czytałem Sapkowskiego i powiem że wszystko co czytałem jak narazie nie było równie dobre i ciekawe dla mnie. Tunele powiem że fajna, fajna książka. Obecnie przymierzam się do przeczytania "Zewu Cthulhu" Lovecrafta (Fajne nazwisko swoją drogą). Klasyka.
,,Chcę iść do piekła, nie do nieba. W piekle będę miał towarzystwo papieży, królów i książąt, a w niebie są sami żebracy, mnisi, pustelnicy i apostołowie.''

Elensefar
Ja polecam książki Terry'ego Goodkind'a, a dla leniów którym się nie chce czytać polecam także serial "miecz prawdy" na podstawie tych książek. Grin

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

PuebloPL
To może i ja dodam coś od siebie.
Zaciekawił mnie cykl o Czarnej Kompanii. Składa się on z dziesięciu części, w Polsce wydanych również w czterech tomach (każdy zawiera kilka części). Moim zdaniem bardzo ciekawy i warty przeczytania cykl. Polecam.
Edytowane przez PuebloPL dnia 15-06-2012 18:00
Ain't a DJ gonna save my soul
I sold it long ago for rock 'n' roll

My Cemical Romance - Party Poison

Zapraszam na bloga: KLIK

My Anime List - moja lista anime obejrzanych/oglądanych/tych, które mam w planach.

Guurahk
Mi do gustu przypadła saga "Cienie Pojętnych" A. Tchaykovsky'ego (Czajkowskiego). Bardzo ciekawe uniwersum, przyjemnie się czyta, fabuła wciągająca. Zdecydowanie polecam.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Elensefar
Ja polecam:
-Książki "Narnie" C.S. Lewisa
-Władca Pierścieni (To nie jest trylogia, sam Tolkien mówił, że to jedna książka podzielona na 3 tomy)
-Hobbit
-Eragon
-Wiedźmin

-Silmarillion
-Harry Potter
-Nie wiem czy to się zalicza do książek , ale polecam Historię Warcrafta,ponieważ jest dość długa, więc może spokojnie zająć kilka godzin Smile. (nie wiem czy znajdziecie, więc daje linka Smile http://wow.battle...toria.html)

Edit:
Adris przecież masz podpisane "Rozdział I: Mit" itp. Kalendarium nie jest konieczne, ponieważ to same daty.
Jeśli chodzi o "Opowieści z Narni" to owszem, pierwsza część taka jest, ale np. "Podróż Wędrowca Do Świtu" już takie dziecinne nie jest, ale i tak nadal jest książką dla osób poniżej 12 roku życia. Grin

PS:Mam 12 lat, więc siedź cicho. Grin
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 13:27

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Quxo
@UP Podróz Wędrowca Do Świtu? Sorry ale jak to widziałem na koncu to się załamałem. Grin Radze nie czyta końcówki!
SAGEZ STAPH!

jozio
Ja bym na twoim miejscu sięgnął na razie po inne książki ze Śródziemia, czyli Silmarilion, Dzieci Hurina i wiele innych (jest ich sporo).

Lord Memik
Wszystkie Tolkiena i z serii "Dragon Lance". Warhamer-owe książki do rpg też są spokoGrin
ps. Adris, wiedźmin prze 3-4 części jest fajny, zwiadowcy do 3. Ja proponuje Achaje, albo całą serie "Czarnej Kompanii" Glena Cooka.Smile
Edytowane przez Lord Memik dnia 20-09-2012 09:53

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.33
10,822,176 unikalne wizyty