Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pomoc w kampanii
Zoomer
To już wcześniej wypatrzyłem. Gdzieś w poście dodałem załącznik z poprawioną wersją mojej kampanii.
Niestety dalej pisze o tym samym błędzie już nie wiem co mam robić ;(

P.S.
Scenario zamknąłem w obu plikach scenario jak coś
Edytowane przez Zoomer dnia 21-11-2010 10:15

Filar
To nie jest ten sam błąd, tym razem zapomniałeś dodać [/objestive]. Jeśli pojawiają się błędy typu 'brakujący znacznik', to bardzo łatwo jest je usunąć, wystarczy, że sprawdzisz jaki znacznik jest brakujący i w którym scenariuszu.

Edit:
Ciekawe: ten błąd pojawił mi się tylko raz, a potem znowu nieznany scenariusz.

Edit2:
Znalazłem jeszcze 2 błędy:
1. Nie [objective] tylko [objectives] (tylko w 69 linijce)
2. Zła ścieżka do mapy, powinno być: map_data="{~add-ons/Bitwy_polsko_tureckie/maps/1_Bitwa_pod_Cecora.map}" oraz w drugim scenariuszu: map_data="{~add-ons/Bitwy_polsko_tureckie/maps/2_Bitwa_pod_Cecora.map}"

Edit 3:
Żeby nie liczyć zbyt dużo linijek ściągnij sobie np. Geany, w którym to programie są one ponumerowane. Dzięki temu o wiele łatwiej będziesz mógł znaleźć błędy.

Edit4:
Ale tu jest editów. Masz jeszcze kilka brakujących znaczników zamykających, ale chyba sobie już poradzisz. W momencie kiedy wyskoczy ci błąd masz napisane w której linijce on występuje np. _main.cfg:48

Jeszcze jeden EDIT: Masz złe rozszerzenia map. Tj. nie powienieneś mieć napisane w ich ścieżkach .map, poniewać mapy nie mają rozszerzenie wcale. I jeszcze jedno: Kantymir Murza nie może mieć type: "Turcy", bo to jest nazwa nacji, a nie jednostki.
Edytowane przez Filar dnia 21-11-2010 13:56

Zoomer
Używam programu PSPad. Dla mnie jest dobry więc będę pracował na nim ^^.

A wracając do tych rozszerzeń map to jak to zmienić?? Tylko w scenariuszu usunąć końcówkę .map czy jak?

Wydaje mi się, że plik _main.cfg jest już dobrze zrobiony. Pisze ciągle nieznany scenariusz '1_Bitwa_pod_Cecora' <-- pewnie coś tam musi być pokopane
Edytowane przez Zoomer dnia 21-11-2010 13:06

Filar
Tak, musisz tylko usunąć to .map w scenariuszu, czyli w na przykład powinno być tak: map_data="{~add-ons/Bitwy_polsko_tureckie/maps/2_Bitwa_pod_Cecora}" Potem powinno już wywalać te inne błędy o których mówiłem.

Zoomer
Usunąłem już to, ale dalej pisze nieznany scenariusz...

Filar
Wklej tu twoją kampanie z wszystkimi zmianami.

Zoomer
Proszę.

Jak już wcześniej mówiłem ta moja kampania znajduje się w pliku z grą czyli J:\Giercownia\wesnoth\userdata\data\add-ons\Bitwy_polsko_tureckie więc tam w pliku main pisałem trochę innaczej
Edytowane przez Zoomer dnia 22-11-2010 17:59

Filar
I to jest właśnie źródło twoich kłopotów. Ma być ~add-ons niezależnie od tego gdzie masz folder z dodatkami, Wesnoth samo go sobie znajdzie.

Zoomer
Dobra już będę się słuchał ^^
Teraz takie błędy.
Zoomer dodał/a następującą plik:
blad2.png [0Bajtów / 391 Pobrane]

Filar
Przeczytaj mój post z 11.23, a wszystko stanie się jasne (pisałem o szukaniu tego typu błędów). Zapomniałeś czegoś w 99 linijce.
Edytowane przez Filar dnia 21-11-2010 20:18

Zoomer
Wiem, pamiętam co mi pisałeś. Sprawdziłem to powierzchownie, ale nic nie znalazłem. Powierzchownie, ponieważ jestem zajęty nauką Wink. Dokładniej sprawdzę to jak będe miał więcej czasu.

Filar
No dobrze, wyręczę cię, brakuje ci [message] w tej linijce, którą ci podałem.

Zoomer
Bardzo dziękuje Ci za pomomc ^^. Udało mi się wreszcie uruchomić kampanię Grin. Teraz będę mógł się dalej bawić Grin. Jeżeli czegoś nie będę wiedział to będę pytał.

Edit:
Pousuwałem załączniki w celu bezpieczeństwa Pfft

Edit:
Siemka!
Mam problem. Otóż, kampania chodzi, ale nikt w kampanii nie może rekrutować jednostek, choć mam w kampanii ustawione:
canrecruit=yes
recruit=tu akinij,tu spahis,tu armata,tu janczar,tu mamluk
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 19:53

Filar
Wklej cały scenariusz.

Zoomer
Proszę oto scenariusz
1_bitwa_pod_cecora.rar [1.34kB / 361 Pobrane]

Filar
Spójrz na małe i duże litery Pfft

Zoomer
Heh^^ No rzeczywiscie. Teraz juz jest dobrze Pfft, a ja sie tak naszukalem itp. Dzięki

Elensefar
mam pytanie, kiedy dasz tą kampanie do ściągnięcia?

Zoomer
Wtedy jak coś sensownego powstanie Grin. Na razie jest jeden scenariusz, ale dalej pracujemy.
Właśnie chcę was się zapytać co jest źle w pliku utils. Po smierci Zolkiewskiego nie kończy się gra, choć powinna. Co jest źle? Dodaje zalacznik z plikiem _main i plikiem z utils
bitwa.rar [1017Bajtów / 381 Pobrane]

Filar
Nie jestem pewien, ale chyba nie powinno być speaker=unit, tylko przy unit podstawione id Żółkiewskiego.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.17
10,889,514 unikalne wizyty