Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Ogólny zarys historii ery
Dingo
Skoro tak nudnawo, nicowo, jedni szkoła, drudzy matura, to może poustalamy sobie parę rzeczy takich sobie w międzyczasie?

Na kontynencie nie ma zwierząt i ludziki nie wiedzą co to jest. Smile Jedynymi "zwierzętami" są ryby, żółwie, potwory morskie, węże. Jedyne mięso to ryby. Hm?

Smile
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider

Piko
Watefak, nope. Zwierzęta są nieodłączną częścią ekostruktury, bez których wszystko by się posypało. Potrzebne są owady do rozsiewania nasion, dżdżownice do spulchniania gleb i wszelakie zwierzaki produkujące nawóz bo inaczej całe rolnictwo podupadnie. Same ryby nie wystarczą. Poza tym trudno uzasadnić ewolucję i wymarcie ssaków czy ptaków a przetrwanie ludzkości.

Dingo
No tak, jestem troszkę głupi. Smile Ale ukształtujmy może jakieś drobiazgi charakteryzujące nasze uniwerkum. Smile Propozycje?
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider

Piko
Nie mam żadnych pomysłów. Najpierw wolałbym też skończyć to co ważne (tłumaczenie), a później zajmował się sprawami drugorzędnymi jak fabuła. Co jest o tyle nieciekawe, że do owego tłumaczenia nie mam zapału. Frown

Edit:
O ile nie jest to bezpośrednio powiązane z fabułą, o tyle wpadłem na luźny pomysł odnośnie kampanii i chciałbym nim się podzielić.
Otóż co powiedzielibyście na to, żeby w którymś ze scenariuszy kampanii akcja rozgrywała się pod wodą? Z niestandardowymi porami dnia bez dnia i nocy z modyfikatorami dla jednostek oddychających i nieoddychających zamiast praworządnych/chaotycznych. Myślę że mogłoby wyjść całkiem fajnie, ale ciekawi mnie wasza opinia.
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-03-2015 22:06

ForPeace
What a strange idea! Ciekawe, bardzo ciekawe i innowacyjne. Jestem za, ale jest za mało jednostek pływających. (Piraci kokszą)

Edit: Jakby to była Water Era, to coś innego Wink
Edytowane przez ForPeace dnia 26-02-2015 21:27
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

Dingo
Piko napisał/a:
O ile nie jest to bezpośrednio powiązane z fabułą, o tyle wpadłem na luźny pomysł odnośnie kampanii i chciałbym nim się podzielić.
Otóż co powiedzielibyście na to, żeby w którymś ze scenariuszy kampanii akcja rozgrywała się pod wodą? Z niestandardowymi porami dnia bez dnia i nocy z modyfikatorami dla jednostek oddychających i nieoddychających zamiast praworządnych/chaotycznych. Myślę że mogłoby wyjść całkiem fajnie, ale ciekawi mnie wasza opinia.

A kim by się kierowało? Piratami w skafandrach, maskach i z płetwami? Jeśli tak to super. Smile No ale z kim by się walczyło. W ogóle miałem podobny jeszcze pomysł taki na jednostkę specjalną (tj. dużo xp wymaganego), awans sieciarza - Nurek. Grin Fajny by był! Fajnie by było.
Edytowane przez Dingo dnia 27-02-2015 19:21

Piko
Myślę że po zapewnieniu odpowiedniej ilości rumu typowy pirat nawet by nie zauważył. Wink Że stracił grunt pod nogami. A przy pomocy mikstur czy magii to już na pewno.
Nic nie przeszkadza aby bardziej zdefiniować rasę ryboludzi, może nawet do poziomu jaszczurek z EoMy - i aby podobnie jak one, na pierwszy rzut oka wydawały się tylko na wpół rozumnymi zwierzakami, jednak w istocie byliby bardzo rozbudowanym narodem z własną kulturą, tradycją i wszystkimi innymi cechami o których wielu zapomina.
Moją wizją jest skonstruowanie pseudotrójwymiarowego wrażenia scenariusza ręcznie malowanymi grafikami w stylu infernowych. Pływanie pomiędzy skalnymi kreacjami podwodnej jaskini byłoby cudne gdyby odpowiednio wykonane, podobnie mogłoby wyjść z rafą koralową. Tylko nie wiem czy to nie przerośnie skillsa/ambicji Dinga, no ale bądźmy dobrej myśli. Pfft Mamy czas.

ForPeace
Pomysł superhiper ale brakuje jednostek pływających Facepalm. Chyba, że to ma być Piraci vs Piraci Facepalm
Mój ladderowy profil

"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar

ForPeace
Hmm jakby Piraci walczyli z kimśtam pod wodą to może... Ale projekt mnie nie zachwyca. Co innego, gdyby była tu mowa o Water Erze.
Mój ladderowy profil

Dingo
Piko napisał/a:
Myślę że po zapewnieniu odpowiedniej ilości rumu typowy pirat nawet by nie zauważył. Wink Że stracił grunt pod nogami. A przy pomocy mikstur czy magii to już na pewno.

A kto taką magiką zaklęć oddychania pod wodą obsługuje? Smile Ale w sumie chciałbym trochę te skafandry. ;/ Tj. na pewno chciałbym jednostkę nurka. Grin Zaczarowani piraci pod wodą mogłyby być. Ale fajnie by wyglądali tacy wszyscy piraci w skafandrach. ;/
Piko napisał/a:
Moją wizją jest skonstruowanie pseudotrójwymiarowego wrażenia scenariusza ręcznie malowanymi grafikami w stylu infernowych. Pływanie pomiędzy skalnymi kreacjami podwodnej jaskini byłoby cudne gdyby odpowiednio wykonane, podobnie mogłoby wyjść z rafą koralową. Tylko nie wiem czy to nie przerośnie skillsa/ambicji Dinga, no ale bądźmy dobrej myśli. Pfft Mamy czas.

Mam wyzwanie Grin Bez obaw, jak mówisz mamy czas, więc na pewno kiedyś się to tam ogarnie.

Chociaż teraz jak poruszyłeś temat ryboludzi, to nie wiem czy jeszcze lepsze nie byłoby gdyby pod wodą sterowało się tylko nimi, bez piratów.

Piko
Boję się że wtedy mogłyby się spełnić obawy pe_ema - za mała różnorodność jednostek. Myślę że do dyspozycji gracza powinno być tylko kilka jednostek piratów - z 2-3 główne postacie (nie wszystkie) i paru przywołańców. Do rekrutacji zaprzyjaźnieni ryboludzie, po przeciwnej stronie ich wrogowie, ze własnym wodzem i niespotykanymi w erze wariacjami tych jednostek. Do tego może jakieś potwory morskie tu i ówdzie. Cel? Zabić wroga, zdobyć skarb. Warunek porażki? Skończył się czas trwania mikstury. Grin Chyba jeden z nielicznych scenariuszy w którym limit tur nie byłby naciągany.

Ale i tak trochę za wcześnie by zajmować się specyfiką scenariuszy, plan akcji kampanii wciąż jest płynny (hehehe, czaicie? płynny bo piraci pływają, hehehehe), tak samo jak cały świat Forgotten Legendsów. Może skrobnę zarys mapki jak będzie mi się chciało, ale i ona może się zupełnie zmienić zanim zaczniemy prace nad kampanią.
Edytowane przez Piko dnia 28-02-2015 12:26

ForPeace
Ale może jakaś nowa frakcja - odwieczni wrogowie Piratów - miałaby pod swoją kontrolą potwory morskie? Scenariusz dużo bardziej realistyczny.
Mój ladderowy profil

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.21
10,820,559 unikalne wizyty