Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Projekt - POLSKI RANKING GRACZY BfW
Rene
Punktacja całkiem fajna Ariu Smile
Jednak poziom zero dobrze żeby się kończył trochę wcześniej a każdy następny poziom potrzebował więcej punktów niż poprzedni np.

Poziom 0 (nowicjusz/chłop) od 0 do 10
Poziom 1 (sierżant) od 11 do 25
Poziom 2 (porucznik) od 26 do 50
Poziom 3 (generał) od 51 do 80
Poziom 4 (wielki marszałek) od np. 100?

Oczywiście te wartości są do dyskusji Cool

Co do dostępu do serwera to trzeba zapytać Weriana co myśli na ten temat i tyle chyba zostaje do zrobienia Smile

Ponadto jeśli gry turniejowe nie będą się wliczać do rankingu to za sam udział w turnieju dałbym co najmniej 1 punkt i odpowiednio więcej za pierwsze lokaty, żeby zmotywować ludzi do uczestnictwa w turnieju.
Edytowane przez Rene dnia 15-01-2013 16:15

Ariu
Rene chyba masz rację, co do punktacji na zerowym poprawiam z 15 na 10 . Zastanawiam się natomiast odnośnie Twojej punktacji, czym Ci podpadł ten porucznik, że go zdegradowałeś poniżej sierżanta Shock. Ale widać musiał ostro narozrabiać Grin. Widzę również, że ci strasznie spieszno do gwiazdek generalskich Wink. Na tym poziomie nie dawałbym jeszcze generałów i marszałków. Trochę to ogranicza możliwość dalszego rozwoju poziomów w zaproponowanym nazewnictwie.
Ariu

Rene
Faktycznie coś mi się źle napisało Facepalm Ale już poprawiłem Cool
Generalnie nazwy wziąłem z Wesnotha ale tak czy siak mają one znaczenie wtórne, więc żeby nie ograniczać rozwoju to pozostańmy przy Twojej propozycji.

4rlekin
Mam wrażenie, że dyskusja zmierza w złym kierunku.
Nazwy poziomów i zakresy punktacji to tylko ozdobniki, które można relatywnie łatwo zmienić, nie są istotne, na początku może ich w ogóle nie być.

Jeżeli chcemy coś zrobić to po pierwsze trzeba ustalić JAK.
A to czy poziomów będzie 5 czy 50 tak na dobrą sprawę znaczenie ma najmniejsze.

@Ariu
Wybacz, uznałem, że jeżeli powstaje jakiś ranking i jest tworzony przez wesnoth.com.pl to osoby odpowiedzialne za stronę również biorą w tym udział i mogą pomóc. Być może byłem w błędzie. Niemniej uważam, że ciężko będzie stworzyć jakiś działający ranking z prawdziwego zdarzenia, który nie będzie osadzony na jakiejś stronie.
Edytowane przez 4rlekin dnia 15-01-2013 20:26

Druid
4rlekin - tak jak już pisałem "jak już coś się konkretnego wyklaruje to zobaczę co na to Werian". A i cieszę się, że ktoś dba o prawidłowy kierunek w dyskusji Wink. Dodatkowo masz ciekawe propozycje dotyczące statystyk. Pozwolisz, że zapytam czy wiesz jak wyciągnąć automatycznie dane o których piszesz z zapisu gry ? Przeglądanie wszystkich powtórek w celu wyciągnięcia tego ręcznie jakoś nie bardzo mi się widzi.
Piko taki szeroki uśmiech cieszy Wink. Chyba muszę specjalnie dla Ciebie sadzić więcej błędów Grin.
Ariu i Rene co za współpraca chyba coś z tego będzie. W sobotę zamieszczę podsumowanie dla naszych dyskusji z tego tygodnia.
Lista uczestników turnieju wynosi już 9 graczy czyli nowe pytanko: jak widzicie punktację za turniej który już niedługo ruszy. Proszę uwzględnijcie też punktacje w turnieju drużynowym axtmana.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
Rene
Punktacja w turnieju 1vs1 wg pozycji np:

1. 7 pkt
2. 5 pkt
3. 3 pkt
4. 2 pkt (jeśli będzie oczywiście faza półfinałów)
Reszta uczestników po 1 pkt.

Turniej axtmana to turniej drużynowy i znowu pojawia się pytanie czy uwzględniamy gry drużynowe czy nie. W sumie to pytanie też nadaje się na ankietę Smile
Edytowane przez Rene dnia 15-01-2013 23:20

4rlekin
Zapis gry jest plikiem tekstowym, w którym jest znacznik [statistics] gdzie są wszystkie dane Wink

Ariu
Punktacja Rene jest OK, ale ja by trochę pokomplikował Wink. Zamieściłbym zapisy ograniczające rozdawanie punktów na prawo i lewo.
Do przemyślenia:
Liczbę punktów w turniejach uzależniłbym od ilości rozegranych gier albo prościej ilości uczestników. Unikniemy sytuacji jakie podobno miały już miejsce u konkurencji. Nie powiem, jakiej bo Sagez od razu kozaków zacznie szukać Grin. Przykład do turnieju zgłasza się 3 graczy w tygodniu takich turniei będzie 7 Shock. Tylko jeden dziennie, to już moje wizjonerstwo Grin. Zapisy między 8:00 a 9:00 rozgrywki od 10:00 a wieczorkiem już rozdajemy punkciki Grin. Wiem przejaskrawiam, ale lekcja Piko w las nie idzie. Przynajmniej mam taka nadzieję Wink. Czyli po miesięcy możemy mieć kilku marszałków Facepalm.
Teraz moja propozycja:
Punktacja w turnieju indywidualnym uzależniona zostaje od ilości uczestników.
1. Jeżeli do turnieju zgłosi się mniej niż 6 graczy lub zapisy ogłoszone dla uczestników trwały krócej niż 10 (ile to do dyskusji) dni, punkty bonusowe do rankingu nie będą przyznane.
Zostaną przyznane jedynie punkty z bezpośrednich rozgrywek, bo pojedynki dla drabiny będą traktowane jako zwykłe gry nie turniejowe.
2. Jeżeli do turnieju zgłosi od 6 do 10 graczy i zapisy trwały 10 dni lub dłużej, zostają przyznane punkty bonusowe w wysokości:
1 pkt dla każdego gracza, który zgłosił się do turnieju i rozegrał wszystkie swoje gry.
1 pkt dla każdego gracza który przeszedł do gier półfinałowych.
1 pkt dla gracza który zajął 3 miejsce w turnieju.
2 pkt dla gracza który zajął 2 miejsce w turnieju.
3 pkt dla gracza który zajął 1 miejsce w turnieju.
Punkty bonusowe zostają przyznane pod warunkiem rozegrania ponad 50 % zaplanowanych w turnieju gier.

3. Jeżeli do turnieju zgłosi więcej niż 10 graczy i zapisy trwały 10 dni lub dłużej, zostają przyznane punkty bonusowe w wysokości:
1 pkt dla każdego gracza, który zgłosił się do turnieju i rozegrał wszystkie swoje gry.
2 pkt dla każdego gracza który przeszedł do gier półfinałowych.
2 pkt dla gracza który zajął 3 miejsce w turnieju.
4 pkt dla gracza który zajął 2 miejsce w turnieju.
6 pkt dla gracza który zajął 1 miejsce w turnieju.
Punkty bonusowe zostają przyznane pod warunkiem rozegrania ponad 50 % zaplanowanych w całym turnieju gier.

Przykład punktacji dla zwycięzcy takiego turnieju:
1 pkt (za udział) + 2 pkt (za przejście do półfinału) + 6 pkt (za zwycięstwo) = 9 pkt (z samego bonusu). Do tego jak się doda punkty z bezpośrednich rozgrywek, (bazując na ogłoszonym turnieju i uwzględniając, że się jeszcze 2 graczy zapisze) to około 5 pkt. (z gier w grupie jak będzie 6 graczy i odbędą się wszystkie gry) + 2 pkt. (2 gry wygrane w walce o finał) + 2 pkt. (za wygranie finału) = 9 pkt z gier. RAZEM 18 pkt po jednym turnieju. Czyli, który to będzie poziom po jednym turnieju Patataj.

Punktacja w drużynie nad tym potrzeba się mocno zastanowić. W przyszłości na pewno tak, połączyłby to w z klanami i sojuszami przed turniejem (co mam na myśli to kiedyś jak do tematu wrócimy). Ale nie teraz.
Edytowane przez Ariu dnia 16-01-2013 11:47
Ariu

kalfat
Ja dalej będę stał przy idei używania systemu rankingowego ELO :>...
Zrobiłem przykładową tabele, pokazałem obliczenia itp.
Jestem w stanie uprościć aktualizacje tabeli jeszcze bardziej, myślę że potrafiłbym napisać kilka skryptów dla tego arkusza które skróciłyby wszystko ale niestety nie mam zamiaru się męczyć (właściwie to sprawi mi to całkiem sporo satysfakcji) jeśli ma mi to służyć jedynie nauce programowania.
Arkusze googla mają większość funkcji excela, jeszcze nie sprawdzałem czy można coś kombinować z visual basic.
https://docs.goog...Xl0bmVjNWc
W najgorszym wypadku mogę zmontować programik w C który będzie wykonywał te obliczenia, a tabelę będzie się uzupełniało ręcznie. Można by to zrobić na mnóstwo sposobów (wygodniejszych) ale brakuje mi umiejętności (albo rozumu) :/.
Edytowane przez kalfat dnia 16-01-2013 20:56
D Y E D M Λ G E N T Λ

Kokos
Systemy bazujące na ELO są najlepsze, stosowane z powodzeniem na wielu różnych platformach.
Nagroda za aktywność jest nieco bez sensu, można wprowadzić dodatkową metrykę (mierzącą aktywność a nie umiejętności).

Jeśli chodzi o rankingi drużynowe, to rozwiązanie jest proste Smile Osobny ranking dla drużyn, drużyna występuje jako 'zawodnik' i reszta idzie tak samo jak dla indywidualnych.

Druid
Widzę, że wśród grających jest sporo "dinozaurów" (bez obrazy)Wink, studentów, gimnazjalistów ale wiem też, że całkiem spora grupę stanowią uczniowie podstawówek. Chciałbym żeby każdy z graczy sam wiedział ile punktów może zyskać a ile stracić grając grę rankingową. Idealizuję, możliwe ale dlaczego nie próbować.
Ariu według mnie zaproponowane rozwiązanie z bonusami jest dobre - co na to inni ?
Kalfat uważasz że ktoś kto ma 10 lat i chodzi do klasy 3 szkoły podstawowej będzie wiedział co Ty tam liczyłeś ?
Kokos właśnie o to chodzi, że nie ma na razie czasu na osobny ranking a w obecnym turnieju drużyny będą losowane . Przy następnym mogą być zupełnie inne. Co wtedy ? Nowy ranking ?
Pytanie ma ktoś prostszy sposób liczenia niż zaproponowany przez Ariu w wersji 2 ?
Mimo wszystko idziemy dalej ja zabieram się za pisanie regulaminu. Prośba do Was chyba czas już na grafiki i nazwy dla poszczególnych poziomów (przyjmujemy 4 poziomy od zerowego). Jak ktoś chce się zapisać wielkimi zgłoskami w projekcie i narazić na krytyki userów to zapraszam do pracy Wink. Na początek może propozycje na duży baner nad tabele rankingową z napisem POLSKI RANKING GRACZY BfW (a może nie skrót BfW tylko cała nazwa - wasza decyzja) . W przyszłym tygodniu już chciałbym wrzucić jakąś pierwsza tabelkę w neta do oceny. Jak to będzie zrobione to zawrócić głowę Werianowi na co możemy liczyć.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

4rlekin
Nie daje się nie zauważyć, że mój punkt widzenia jest albo niezrozumiany, albo niedoceniony.
Nieistotne.

Chodzi o to żeby tworzyć, a nie się kłócić; więc ze swojej strony zobowiązuję się do współpracy, kiedy przyjdzie pora na rozwiązywanie kwestii technicznych (jak rozumiem będzie się to pokrywało z momentem wciągnięcia Weriana do projektu).
A poza tym chłopaki (i być może dziewczyny) macie moje pełne poparcie (nawet jeżeli nie zgadzam się z Wami co do kolejności zabierania się za poszczególne kwestie), gdyż projekt jest, bez dwóch zdań, zacny Smile

Kokos
Dziwne jest to, że punkty się biorą 'znikąd' Smile Chyba najprostszy system (jeśli ktoś rozumie prawdopodobieństwo i różnicę pomiędzy terenem 60% i 70%, to nie powinien mieć problemu) jest taki, że wchodząc do turnieju płacimy 10% swoich punktów (każdy dostaje ileś na start) i potem numerujemy wszystkich w turnieju (zwycięzca najwyższy numer) i przydzielamy zebrane ze składek punkty proporcjonalnie do numeru.

Ariu
@4rlekin byłbym ostrożny w deklaracjach, bo chyba przychodzi czas na kwestie techniczne Wink. W moje ocenie nie można by było przejść dalej bez tego, co już zrobione. A my się nie kłócimy tylko dyskutujemy. Przynajmniej ja to tak odbieram.
@Kokos płacenie punktami bardzo dobry pomysł. Wybiegając w przyszłość powinna być taka możliwość. Problem w tym, że teraz nikt ich nie ma - to jest sam początek.
Ariu

Rene
Wracając do ELO to na razie je chyba sobie odpuściłbym. Po prostu będzie za mało aktywnych graczy, żeby miało to sens a lepiej zrobić prosty (najlepiej aż do przesady Smile) i jak najbardziej czytelny system. W końcu robimy to na razie na jakieś maksymalnie 20 może w porywach 30 osób. Jeśli kiedyś będzie więcej to na pewno powrót do ELO będzie dobrą opcją.
W końcu ten ranking ma trochę rozruszać polskie BfW, a najprościej się to robi przez turnieje, dlatego na pewno trzeba punktować udział w turniejach (bo pewnie innych nagród w nich nie będzie). System z punktami bonusowymi za turnieje Ariu jest w porządku.

4rlekin
@Ariu
Jak się deklaruję to na poważnie Wink
Co do kwestii czy by się dało, czy nie - jestem przyzwyczajony do innej metodyki pracy i tyle Wink Sprawa indywidualna

Druid
4rlekin jeżeli już to niezrozumiany bo ja naprawdę doceniam każdy wpisy, szkoda że tego nie widać Sad. Pewnie powinienem bardziej chwalić ale niedoczekanie Grin. Na to przyjdzie czas gdy ukończymy ten projekt Wink. Dobra czego potrzebujemy i czego oczekujemy od Weriana (o co prosić, o co pytać). Czyli sprawy techniczne 4rlekin chyba czas pokazać klasę. Dajesz Twoja wizja jak to widzisz i w czym możemy pomóc.
Dingo napisał:

4rlekin
Siłą rzeczy muszę oprzeć się na domysłach.
Jeżeli przyjmiemy, że ranking jest tworzony przez społeczność strony, to możemy też przyjąć, że będzie pod opieką administratorów strony (zarówno pod względem technicznym jak i administracyjnym - pleonazm, wiem).

W związku z tym postulowałbym u Weriana:
* dorobienie zakładki pt. "Ranking" (lub inna nazwa, nieważne)
* zrobienie prostej tabeli w tejże zakładce która przedstawiałaby stosowne dane
* zrobienie formularza na stronie umożliwiającego dodanie rozegranej gry (albo w formie
składanego przez obie strony oświadczenia, albo w formie pliku z replayem, albo jeszcze
inaczej)
Z replayami może być problem, ponieważ będzie to oznaczało nieco większy ruch (upload plików), ale też bez przesady - to nie google.

Moje założenie jest oparte na klasycznym MVC (czyli model-view-controler)

Mamy model - bazę danych SQL (serwer musi obsługiwać jakąś relacyjną bazę - najprościej byłoby to zrobić w SQLite ponieważ umożliwia on utrzymywanie całej bazy w jednym pliku i jest relatywnie nieskomplikowany - poza tym baza nie będzie złożona, przypuszczam, że skorzysta się z tego co jest na serwerze czyli zapewne MySQLa); niemniej to już Werian się wypowie.

Mamy widok - czyli nasza tabelka, którą (i o to mi chodziło we wcześniejszych postach) będzie można modyfikować nie zmieniając samego systemu (czyli jeżeli zechcemy, żeby poziom gracza reprezentował sprite jednostki to wystarczy zmienić wyświetlanie tabelki, a nie wszystko).

I na koniec kontroler - wspomniany formularz i zestaw query oraz funkcji php, które będą wypełniać tabelkę.

Oferuję się napisać bazę (nie będzie zawodowa bo nie jestem bazodanowcem - ale na pewno wystarczy) tylko potrzebuję dokładnej informacji o systemie zarządzania bazami danych jaki jest na serwerze (DBMS) i kogoś - najlepiej demokratycznie wybranego szefa projektu - który mi powie jakie konkretnie dane mają być.

Wyobrażam sobie oczywiście, że trzeba będzie być użytkownikiem serwisu, żeby korzystać z rankingu (w końcu to ma być polski ranking, a to jest oficjalna polska strona).

Jakby ktoś znalazł jakiś błąd merytoryczny w tym poście to proszę wspomnieć - nie uzurpuję sobie tytułu pro i nie chcę wyjść na mądralę więc jak ktoś posiada większą wiedzę z zakresu weba to feel free to correct.
Edytowane przez 4rlekin dnia 17-01-2013 22:11

Ariu
Widzę, że 4rlekin ma wizję i aż się boję cokolwiek proponować żeby go nie wyrwać z tego pozytywnego nastawienia. Szkoda by było zaprzepaścić taką okazję, trzymam więc kciuki Wink. Podoba mi się też zaganianie do pracy głównych aminów a nie skromnych userów Grin. Więc klika sugestii rozwijających jedynie propozycje 4rlekin. Jedna zakładka wystarczy, ale w menu głównym. Do tego dobrze by było jeszcze minimu 3 inne w podmenu, a może i więcej. Moje propozycje:
Menu główne:
Ranking
Podmenu:
- Tabela graczy (tabelka z rankingiem - zastanowić by się na nazewnictwem),
- Zgłoszenia rankingowe (formularz zgłoszeniowy)
- Regulamin (edytowalny standardowo np. jak na tej stronie).
Podział na ery domyślna i magii fajna sprawa zwłaszcza, że ankieta to by sugerowała, a skoro 4rlekin to proponuje to pewnie ma pomysł. Jeżeli jesteśmy przy tabelce to pytanie czy dajemy w niej ocenę za tak zwany "fair play" . Jeżeli tak to jaka nazwa - punkty honoru? Należy się również zastanowić czy nie zrezygnować z mojego minimalizmu w liczeniu punków i nie wskoczyć na ELO. Było by na lata zwłaszcza, że o jego zaimplementowaniu już 4rlekin pisał.
Ariu

4rlekin
Pisałem, bo przy systemie zautomatyzowanym implementujesz raz dobry algorytm i już nie musisz nigdy zmieniać Smile A zawsze przy odświeżeniu tabelki mógłby się pokazać wskaźnik przy każdym nicku - ile punktów zdobędziemy za zwycięstwo / porażkę z tym graczem (ale to już chyba mówiłem). Nie wiem czy takie obliczenia w locie nie będą zbyt obciążające, ale gdyby było to można zrobić po prostu osobną zakładkę w sugerowanym przez Ariu podmenu i zrobić kalkulator - wpisujemy nick gracza i wyrzuca nam jaki będzie ewentualny zysk punktowy.

Problem fairplay jest następną rzeczą - dopóki nie robimy gier i turniejów na własnym serwerze (chwała Dunno) to nie możemy arbitralnie określić czy jakaś gra się odbyła.
W przypadku turniejów można łatwo wyznaczyć zespół sędziowski, ale w przypadku zwykłych sparingów musimy polegać na własnej uczciwości.

Można by zrobić tak, żeby deklarować odbytą rozgrywkę i obie strony muszą podać jaki był wynik, a w przypadku niezgodności przysłać replay (bo inaczej nikt punktów nie dostanie).
To taki pomysł na szybko bo nie mam lepszego.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.22
10,821,841 unikalne wizyty