Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Dobre złego początki...
Piko
Ten portret... Lol. Moim zdaniem pasuje średniawo. Osobiście zostawiłbym jednostkę bez żadnego, zwłaszcza że raczej trudno o sytuację w której będzie ona prowadzić dyskusję. Pfft

Co do plików tłumaczeń - najpierw robisz w pierwszym lepszym edytorze tekstu plik .po, a później kompilujesz to na papkę którą gra potrafi przeczytać. Poszukaj na .org jak to zrobić, ja za bardzo się na tym nie znam. Ale powiem ci tyle, że wygląda to na trudniejsze niż jest naprawdę - po prostu jest to niemożliwe do zrozumienia dla 'samouków', uczących się wszystkiego poprzez analizę plików. Nie jest to zły sposób, ale w większości wypadków lepiej zajrzeć na wiki. Wink

Kopernik
Teraz bardziej wygląda na miedzianego, albo zardzewiałego. Smile

Dingo
Ten portret pochodzi z deviantarta! Nie można wykorzystywać stamtąd żadnych zdjęć, nie podlegają licencji GPL. Chociaż i tak niezbyt tu pasuje. Smile

Kopernik
Właściwie to ten portret nie przypomina jednostki, a co dopiero golema.

Piko
Ech. I kolejna uzdolniona osoba zniknęła. Mam nadzieję że w wakacje co po niektórzy będę mieć wolny czas i wrócą na forum. Brakuje ich tu. :/
Edytowane przez Piko dnia 06-05-2013 22:09

Kopernik
No... Ile jest właściwie aktywnych twórców dodatków.

Piko, Dingo, Gurhak, a ja się uczę. Czy kogoś nie wymieniłem?

Guurahk
Guurahk* Wink I co tam ze mnie za twórca Grin Tylko gadam Wink No szkoda, tworzy się teraz coraz mniej, wesnoth zmienia się w forum turniejowe, a przynajmniej taka panuje teraz tendencja. Nie mam nic przeciwko turniejom, żeby nie było Wink
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

Axtman
Komnata wyzwań ma dwóch moderatorów którzy robią wszystko.
I dzień w dzień pracują nad ulepszeniami.
Więc jak myślisz czemu jest pełno turniejów.
Poza tym turnieje przyciągają ludzi, zobacz ilu nowych członków się pojawiło. Pojawił się ranking.
Osobiście chciałbym pomóc w warsztatach ale się nie znam.
kontakt:
axtman5@o2.pl

Dingo
axtman napisał/a:
Komnata wyzwań ma dwóch moderatorów którzy robią wszystko.
I dzień w dzień pracują nad ulepszeniami.
Więc jak myślisz czemu jest pełno turniejów.
Poza tym turnieje przyciągają ludzi, zobacz ilu nowych członków się pojawiło. Pojawił się ranking.
Osobiście chciałbym pomóc w warsztatach ale się nie znam.

Eh, racja, jednakowoż sytuacja wymaga zmiany, ponieważ macie dwóch moderatorów w jednym dziale - podczas gdy reszta działów nie ma żadnej opieki. Sprawa oczywista, że teraz w komnacie wyzwań się najwięcej dzieje, więc tam moderator jest jak najbardziej przydatny. Nie mam nic do turniejów, ale warto zaznaczyć, że te forum nie turniejami żyje, a przynajmniej tylko nimi nie powinno. O ile nowi członkowie przybyli tu tylko na turnieje, to jest to jedyna rzecz, która ich tu trzyma... Frown

Chociaż i tak myślę, że turnieje mają swój kres, i nie powinno się je robić natychmiastowo turniej po turnieju - najlepiej co jakiś czas, dać chwilę zainteresowania dla pozostałych działów. Bo czy nowych użytkowników - nie przytrzymamy na dłużej? Wink Moim zdaniem robicie bardzo źle, przesadnie tworząc turnieje raz po raz, brakuje też abstrakcyjnych rozwiązań; wiek bohaterów, finał w dziewięć osób, PYRA, i inne, niewykorzystane możliwości gry, czemu nie? Wink Zawsze to jakaś alternatywa.

Ariu
Dingo czy aby na pewno nie ma. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją żeby inferno komuś odmówił pomocy.
Dingo napisał/a:
Chociaż i tak myślę, że turnieje mają swój kres, i nie powinno się je robić natychmiastowo turniej po turnieju - najlepiej co jakiś czas, dać chwilę zainteresowania dla pozostałych działów. Bo czy nowych użytkowników - nie przytrzymamy na dłużej? Wink Moim zdaniem robicie bardzo źle, przesadnie tworząc turnieje raz po raz, brakuje też abstrakcyjnych rozwiązań; wiek bohaterów, finał w dziewięć osób, PYRA, i inne, niewykorzystane możliwości gry, czemu nie? Wink Zawsze to jakaś alternatywa.

Na wesnotch.com.pl jest miejsce dla każdego i nawet ci co lubią turnieje coś wnoszą nie tylko do rozgrywek i rankingu. Przykład proszę bardzo, Rene niby był zarejestrowany już dawno ale swoje zdolności reżyserskie powiązał z naszym forum w trakcie TURNIEJU O PRASTARYCH ZASŁUGACH. W czym tkwi problem ? Brak jest osoby z pomysłem, której by się chciało rozruszać inne działy. Od razu mówię Druida nie oddamy z komnaty wyznań. Grin Piszesz, że za często turnieje. Do TOPS zapisy były w styczniu teraz mamy maj wychodzi średnio jakieś 3 turnieje na rok. To chyba nie jest jakaś powalająca ilość. Więc zamiast narzekać do roboty. Mi osobiście ranking i turnieje bardzo przypadają do gustu i widzę, że zaczynamy tworzyć całkiem zgraną paczkę wśród "rankingowców". Jak jest rozgrywka o której poszło info na forum to zawsze znajdzie się kilku obserwatorów z którymi można pożartować. Zróbcie taka atmoswerkę w innych działach a stagnacji nie będzie. Wink
Ariu

Kopernik
Dodam że do mojego turnieju na mapę zgłosił się tylko Piko... Sad

Piko
Nie wiem za bardzo co to ma wspólnego z tematem, no ale cóż... Pfft

Ciekawi mnie, ile osób wzięłoby udział, gdyby taki sam konkurs stworzył inferno albo Rene...

Edit: Mój post #600
Edytowane przez Piko dnia 07-05-2013 21:43

Dingo
Ariu napisał/a:
Przykład proszę bardzo, Rene niby był zarejestrowany już dawno ale swoje zdolności reżyserskie powiązał z naszym forum w trakcie TURNIEJU O PRASTARYCH ZASŁUGACH.

Rene to świetny przykład na owego użytkownika, pochlebiam jego talent. Natomiast co do pozostałych userów komnaty: o ile ich komentarze nie odnoszą się do filmików Rene (ponieważ mają one powiązanie z komnatą wyzwań) to mogę się zgodzić.
Ariu napisał/a:
W czym tkwi problem ? Brak jest osoby z pomysłem, której by się chciało rozruszać inne działy.

Jak to w czym? Czy właśnie nie o problemie opowiadała cała moja poprzednia wypowiedź? Natomiast co do osoby z pomysłem: Na wakacjach z pewnością przybędzie osób, poszperają po hydeparku i dyskusji ogólnej i tak dalej. FL ostatnie jest nieaktywny, a prace nad Medią w warsztatach są chwilowo niewidoczne (ponieważ raz byłem zmuszony do quarduple postów w wyniku braku komentarzy, pomyślałem więc, by prace oglądał tylko Guurahk).
Ariu napisał/a:
Więc zamiast narzekać do roboty.

Zdaje się, że nie przeanalizowałeś mojej działalności na tym forum. Jako maintainer Forgotten Legends, i współtwórca Medii Aetas, jest mi przykro, że ktoś nie docenia, a tym gorzej nie zauważa mojej pracy. Frown Przykro.
Ariu napisał/a:
Piszesz, że za często turnieje. Do TOPS zapisy były w styczniu teraz mamy maj wychodzi średnio jakieś 3 turnieje na rok. To chyba nie jest jakaś powalająca ilość.

Nie jest, jednak robicie turniej po turnieju, wrócę więc do głównego aspektu mojej wypowiedzi, który pominąłeś - by inne działy też miały dla siebie czas. Ponownie możesz argumentować to brakiem osoby z pomysłem, jednakże do rozruszania działów, nie potrzeba pomysłu - w moim mniemaniu nie potrzeba niczego, by zerknąć raz do warsztatów, lub gdzie indziej w którym pojawił się nowy post, i poświęcić sekundę na choć jeden komentarz.
Ariu napisał/a:
Mi osobiście ranking i turnieje bardzo przypadają do gustu i widzę, że zaczynamy tworzyć całkiem zgraną paczkę wśród "rankingowców". Jak jest rozgrywka o której poszło info na forum to zawsze znajdzie się kilku obserwatorów z którymi można pożartować. Zróbcie taka atmoswerkę w innych działach a stagnacji nie będzie. Wink

Właśnie, i tu wszystko zmierza do sedna, użytkownicy, którzy traktują forum jak komnatę wyzwań. Nigdzie, ale to nigdzie w moim poście nie było nagany na obecność turniejów - piszę po raz kolejny, że nie mam nic do turniejów, ale z taką częstotliwością i brakiem odstępu między nimi, jak to guru słusznie napisał, te miejsce stanie się forum turniejowym. Ranking od zawsze był świetnym pomysłem, do niego także nic nie mam (właściwie to nawet o nim nie wspominałem). Co do atmosfery to mały zonk: trudno dokonać jakiejkolwiek atmosfery w jakimkolwiek dziale, kiedy wypowiadają się tam 2,3 osoby. Wink
Ariu napisał/a:
Dingo czy aby na pewno nie ma. Jeszcze nie spotkałem się z sytuacją żeby inferno komuś odmówił pomocy.

No jasne, najlepiej całą robotę zwalić na inferna. Poza tym, trudno nie zauważyć, że forum jest wybitnie rzadko odwiedzane przez administratorów, więc tak, nie ma tej opieki. Spoko, nie jest ona potrzebna (co nie zmienia faktu, że jej brak), w końcu praktycznie nic się nie dzieje poza komnatą wyzwań...
Piko napisał/a:
Nie wiem za bardzo co to ma wspólnego z tematem, no ale cóż... Pfft
Ciekawi mnie, ile osób wzięłoby udział, gdyby taki sam konkurs stworzył inferno albo Rene...

Też nie wiem, ale jak już się skłaniało ku dyskusji to tak jakoś... Grin
Mnie też...
Edytowane przez Dingo dnia 07-05-2013 22:12

Ariu
Dingo jak chcesz innych przykładów mogę Ci jeszcze kilka przytoczyć. Zobacz np. na wkład innego z "rankingowców" Poliuksa. Takich przykładów mam jeszcze kilka. Uważam jednak, że nie o to chodzi. Nie jest też moim celem sprawianie Ci przykrości. Że nie zauważam Twojej pracy ? Możliwe po prostu aktualnie to nie moja bajka tworzenie dodatków. Cool Wcale się też nie obrażę i nie będzie mi przykro jak Ty nie będziesz doceniał tego co się robi w tematach związanych z rankingiem. Wink W moim mniemaniu nie powinno się nikogo zmuszać nawet do poświęcenia tej 1 sekundki na komentarz, jeżeli tego nie chce. Ale to tylko moje skromne zdanie. Smile Nie zgodzę się też co do atmosfery przy 2, 3 osobach. W tyle osób już można całkiem sporo zrobić i fajnie gdy to się robi w miłej atmosferze. Przykładów mając powyższe na uwadze nie będę Ci już przytaczał. Grin Co do wizyt w serwisie np inferna to obstawiłbym że wesnoth.com.pl ma ustawione jako stronę startową w przeglądarce więc wizytę pewnie zalicza za każdy razem gdy łączy się z netem. Co do liczenia że na wakacjach sami zjawią się userzy szperający w hydeparku i ruszy to z kopyta. Też Ci tego życzę. Ja jednak widzę, że na org jest kilku Polaków tworzących fajne dodatki poza naszym serwisem. Jeżeli komuś zależy to dlaczego nie spróbować ich ściągnąć ? Nie no jasne można czekać na wakcje. Grin
Dingo napisał/a:
jednak robicie turniej po turnieju, wrócę więc do głównego aspektu mojej wypowiedzi, który pominąłeś - by inne działy też miały dla siebie czas.

Nie bardzo rozumiem co ma organizowanie turniei z czasem poświęconym na rzecz innych działów. Jak bym chciał tworzyć dodatek to udział w turnieju w niczym by mi nie przeszkadzał. U mnie to kwestia chęci. Miło się dyskutuje Smile i też nie wiem co to ma wspólnego z tym tematem więc z mojej strony uważam wątek za zamknięty. Jak coś potrzeba jeszcze wyjaśnić to proszę o e-maila na PW. Wink
Ariu

Deidara
Hmm... Według mnie Komnata Wyzwań nie ma nic wspólnego z innymi działami. Głupotą jest wymagać od kogokolwiek, by poświęcił się także czemukolwiek innemu tylko dlatego, że w jednym dziale jest aktywniejszy. Każdy dział rozwija się swoim rytmem i żyje swoim życiem. Wiadomo, że na stronie byłoby lepiej, gdyby każdy dział był uaktualniany, a userzy byliby aktywni. Tak jednak nie jest i nie przypominam sobie, by kiedykolwiek było tak, że każdy dział był odwiedzany tak samo często.
Jako osoba postronna, która nie ma teraz zbyt dużo wspólnego z Komnatą Wyzwań, cieszę się, że dział ten jest rozwijany dobrze i szybko. Ma dwóch moderatorów, którzy pilnują wszystkiego i są potrzebni. Reszta działów póki co nie potrzebuje takiej opieki.
Sprawa aktywności administratorów nie powinna być tutaj ruszana. Nad działem panują moderatorzy, a jeśli ktoś sprawia problemy, to któryś z moderatorów zawsze znajduje czas na zbanowanie. Wymaganie od nich czegokolwiek więcej nie jest w porządku. Zajmują się tym, czym powinni i tyle powinno wystarczyć każdemu.
Kilku użytkowników stało się ostatnio bardzo aktywnych, co nie jest złe dla strony. Złe jest, gdy ci użytkownicy oczekują od reszty aktywności. Nie każdy ma czas, nie każdy ma chęci, nie każdy chce. Nikogo do niczego nie zmuszajmy, a jakiekolwiek działania mające na celu zachęcić ludzi do udzielania się... Proszę bardzo, ale we własnym zakresie środków.

To tyle, jeśli chodzi o moją opinię w tych kilku sprawach. Bardzo możliwe, że nie wypowiedziałem się na wiele kwestii poruszonych w tym temacie. Przeczytałem tylko kilka postów nade mną i postanowiłem się wypowiedzieć Wink

Dingo
Boję się co będzie kiedy Hirko wróci, wystraszy się tej offtopowej dyskusji, dlatego wytoczę już wszystkie argumenty i na tym powinniśmy skończyć.

Deidara napisał/a:
Hmm... Według mnie Komnata Wyzwań nie ma nic wspólnego z innymi działami. Głupotą jest wymagać od kogokolwiek, by poświęcił się także czemukolwiek innemu tylko dlatego, że w jednym dziale jest aktywniejszy.

Przyznaję, że mam problem z odzwierciedlaniem tego co mam na myśli na pismo. Nikogo nie zmuszam, a jeśli jakieś zdanie zabrzmiało jak bym zmuszał to przepraszam. Starałem się określić tą niebanalną sytuacje. Pfft
Deidara napisał/a:
Każdy dział rozwija się swoim rytmem i żyje swoim życiem. Wiadomo, że na stronie byłoby lepiej, gdyby każdy dział był uaktualniany, a userzy byliby aktywni. Tak jednak nie jest i nie przypominam sobie, by kiedykolwiek było tak, że każdy dział był odwiedzany tak samo często.

Mało to realne niestety. Szkoda.
Deidara napisał/a:
Jako osoba postronna, która nie ma teraz zbyt dużo wspólnego z Komnatą Wyzwań, cieszę się, że dział ten jest rozwijany dobrze i szybko. Ma dwóch moderatorów, którzy pilnują wszystkiego i są potrzebni. Reszta działów póki co nie potrzebuje takiej opieki.

Spoko, nie jest ona potrzebna (co nie zmienia faktu, że jej brak), w końcu praktycznie nic się nie dzieje poza komnatą wyzwań...

Cytat był odpowiedzią.
Deidara napisał/a:
Sprawa aktywności administratorów nie powinna być tutaj ruszana. Nad działem panują moderatorzy, a jeśli ktoś sprawia problemy, to któryś z moderatorów zawsze znajduje czas na zbanowanie. Wymaganie od nich czegokolwiek więcej nie jest w porządku. Zajmują się tym, czym powinni i tyle powinno wystarczyć każdemu.

A więc nie powinniśmy w to mieszać inferna. (powtarzam się trochę, ale staram się formułować inaczej słowa). Pfft Może rzeczywiście moje słowa brzmiały jakbym chciał kogoś do czegokolwiek zmusić, przepraszam za to. Tyle, że na pewno nie było słów, które mogłyby oznaczać, że chce zmusić administratorów/moderatorów, też więc skąd to się wzięło, sam nie wiem.
Deidara napisał/a:
Kilku użytkowników stało się ostatnio bardzo aktywnych, co nie jest złe dla strony. Złe jest, gdy ci użytkownicy oczekują od reszty aktywności. Nie każdy ma czas, nie każdy ma chęci, nie każdy chce. Nikogo do niczego nie zmuszajmy, a jakiekolwiek działania mające na celu zachęcić ludzi do udzielania się... Proszę bardzo, ale we własnym zakresie środków.

No weź Adris... Ani słowa nie powiedziałem o aktywności użytkowników, którzy się nie udzielają. Nie poruszaliśmy tego tematu, i nie widzę sensu tworzenia kolejnego, i tak to offtop na całej linii.
Ariu napisał/a:
W moim mniemaniu nie powinno się nikogo zmuszać nawet do poświęcenia tej 1 sekundki na komentarz, jeżeli tego nie chce.

Eh, kolejny przykład mojej niedokładności słownej. Podkreślam ponownie, że nikogo nie zmuszam. To było wytoczenie najzwyklejszej prawdy.
Ariu napisał/a:
Dingo jak chcesz innych przykładów mogę Ci jeszcze kilka przytoczyć. Zobacz np. na wkład innego z "rankingowców" Poliuksa.

Trochę nie rozumiem... Przecież się z tobą zgodziłem, nie ma potrzeby podawania mi kolejnych przykładów.

Ariu napisał/a:
Nie jest też moim celem sprawianie Ci przykrości. Że nie zauważam Twojej pracy ? Możliwe po prostu aktualnie to nie moja bajka tworzenie dodatków. Cool Wcale się też nie obrażę i nie będzie mi przykro jak Ty nie będziesz doceniał tego co się robi w tematach związanych z rankingiem. Wink

Miło zatem, tylko nadal szkoda, bo raz na jakiś czas przydała by się jakaś opinia nie napisana przez Piko, Guru czy Kopernika. Grin No cóż, nie ma to jak ponownie napisać "nadal szkoda". Uważam, że ranking jest naprawdę niezły, chociaż na turnieje trzeba uważać, by nie popaść w monotonię. Moja opinia związana z rankingiem i turniejami nie jest potrzebna, ponieważ nie mam głowy ani ochoty do gry, (zaraz przejdę do tego, dlaczego wówczas w ogóle kiedykolwiek jestem widywany na serwie) więc nie wiem dlaczego miałbym się tam wypowiadać. Po prostu powoli tracę motywację do dalszego działania, i miło by było gdyby wypowiedział się ktoś inny niż tylko... Dobra, pisałem o tym. Jeżeli moja opinia na temat rankingu (który uważam za świetny) i turniejów (co do których jestem niepewny) ma dla was coś motywującego (wątpie Pfft) to zawsze mogę się wypowiedzieć.

Ariu napisał/a:
Ja jednak widzę, że na org jest kilku Polaków tworzących fajne dodatki poza naszym serwisem. Jeżeli komuś zależy to dlaczego nie spróbować ich ściągnąć ? Nie no jasne można czekać na wakcje. Grin

Także znam kilka fajnych dodatków z org tworzonych przez Polaków. Warto jednak znać też te Polskie, które przygotowują się do premiery na org i niewątpliwie potrzebują pomocy w wielu rzeczach...

Przy EoMa i EEaW angażowali się wszyscy - dlaczego? Ba, na pewno przyda się pomoc przy balansie. Do balansu 2,3 osoby nie wystarczą: a jeśli ktokolwiek może pomóc przy balansie. Sam pojawiam się na serwerze by właśnie doskonalić balans naszej ery (riplej powyższego zdania), a czasami poobserwować innych graczy. Bardzo jestem ciekaw co sądzą np. o FLu taka elita graczy jak wy. Nie zmuszam; zachęcam. I przy tym troszkę proszę. Smile
Edytowane przez Dingo dnia 08-05-2013 17:17

Piko
Dingo napisał/a:
Przy EoMa i EEaW angażowali się wszyscy - dlaczego? Ba, na pewno przyda się pomoc przy balansie. Do balansu 2,3 osoby nie wystarczą

Jak na mój gust balans Niszczycieli naprawdę nieźle oberwał przez fakt, że pracowało nad nim kilka osób jednocześnie. Pfft Ale oczywiście tworzenie balansu a praca nad nim to dwie zupełnie inne rzeczy - o ile lepiej aby konceptu nie robiło kilka osób na zasadzie dokładania własnego kawałka do całości, o tyle testowanie go zawsze jest rzeczą pożyteczną i potrzebną.

Ale dobra, zakończmy już tę dyskusję - nie dość że marnujemy czas na nią, to jeszcze offtopujemy.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.20
10,821,340 unikalne wizyty