Tangero brzydko wyszedł, czyli jak najbardziej mi się podoba!
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider
Witajcie ludzie! Dawno mnie tutaj nie było, bo i dawno nad niczym nie pracowałem. Dzisiaj wzięło mnie na jakiś scenariusz i z pomocą Filara udało mi się coś stworzyć.
W zamyśle jest to scenariusz dwuosobowy. Gracz pierwszy wciela się w krasnoluda Barlocka Miregolda, wodza miasta Miregold, które przez srogą zimę zostało odcięte od stolicy. Na południu gromadzą się orkowie, dlatego też krasnoludzki przywódca prosi o wsparcie elfy. Gracz drugi wciela się właśnie w nie.
Mamy tu trochę dialogów, białego maga, którego spotykamy w świątyni, ucieczkę do miasta i oblężenie. Scenariusz nie jest powalający, jednak stanowi według mnie dobrą alternatywę dla graczy znudzonych zwykłą rozgrywką.
Jeśli występują jakieś błędy, albo macie jakieś zastrzeżenia co do balansu bądź czegokolwiek, proszę pisać w tym temacie.
Kolejna aktualizacja. Poprawiony błąd z dialogiem na początku piątego scenariusza. Naniesione na mapę drobne zmiany taktyczne i balans początkowego złota.
[img]http://wstaw.org/m/2014/09/20/Ucieczka.png[/img] is not a valid Image.
Nasza opowieść zaczyna się w 883 e.W, a ma miejsce na dalekiej północy, gdzie wszystkie te daty przestały mieć znaczenie. Siła, krew i potępienie. Zawody zapaśnicze i hulanki alkoholowe, między jedną grabieżą, a drugą. Gdzie kobiety rozkładają nogi przy ognisku, a ich partnerzy kryją je jak suki. Tak, mowa tu o orkach.
Wiele lat minęło, odkąd orkowie budziły postrach w sercach elfów, ludzi i krasnoludów. Wiele, odkąd odważyli się postawić stopę na ziemiach Wesnoth. Wiele, odkąd opływali w bogactwa.
Gdy bitwa za bitwą, orkowie to raz zdobywali nowe ziemie, to wracali do swych chat z kolejnymi ranami, równie silne krainy zaczęły ostrzyć swoje miecze. Gdy po kolejnym, nieudanym ataku żądnej krwi armii, orkowie wycofali się wgłąb swych ziem, podążyli za nimi elfy.
Ludzie, tak jak i krasnoludy ochoczo dołączyli do odwetu. Rok za rokiem, orkowie stawali się tylko rozdzielanymi przez szlaki handlowe obozami uchodźców i kobiet. Niektóre plemienia przyłączyły się do Sojuszu Północy, gdzie przez dziesięciolecia zmuszani byli do akceptowania ludzkich norm. Inni walczyli i po kilku większych bitwach zostawali wyniszczeni przez krasnoludów bądź elfy.
W miejscach starych orkowych hut żelaza wyrosły siedliska handlowe ludzi. Tylko najbardziej oddalone na północ klany przetrwały najazd innych nacji. Wśród nich został też mały klan Marbusa, klan zbyt mały, by mieć nazwę, historię bądź przyszłość.
Gdzie kobiety rozkładają nogi przy ognisku, a ich partnerzy kryją je jak suki. Tak, mowa tu o orkach.
To mnie zwaliło z krzesła. Poza tym bardzo ciekawy tekst, miło się go czytało, czekam na kolejną część. Edytowane przez AxeFighter dnia 20-09-2014 22:54
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth.- Sagez
Cóż, to raczej nie opowiadanie, a zapowiedź kampanii, którą tworzę wspólnie z Filarem. Nie jest to nasz główny projekt, jednak zostanie wydany znacznie szybciej. Możliwe, że jeszcze w tym roku uda nam się wydać kampanię na serwer dodatków (oczywiście z angielskim tłumaczeniem).
Nie chcę wstawiać tego, co już mamy, tutaj na forum, bo odbierze to cały smaczek z gry. Najlepiej będzie, jeśli kampania ujrzy światło dzienne dopiero gdy zostanie ukończona.
Potrzebujemy jednak kilku chętnych do testowania całości. O ile poradzimy sobie z programowaniem, dialogami i tłumaczeniem, o tyle stworzenie grywalnego dodatku wymaga testerów. Mam nadzieję, że zgłosi się kilku chętnych
Dobrze
Zapiszę was jako testerów i postaram się wysłać wam pierwsze dwa scenariusze do sprawdzenia w następnym tygodniu. Jeśli możecie, napiszcie do mnie na gg: 26571006 (zawsze na niewidoku).
Swoją drogą cieszę się, że akurat wy chcecie testować te scenariusze. Oboje bardzo dobrze rysujecie, a w innych projektach potrzebujemy grafików, więc mam cichą nadzieję, że zgramy się w jakiś team i wszystko pójdzie szybciej i łatwiej
Po niedługiej przerwie mam dla was kilka nowych informacji o Ucieczce Marbusa i kilku innych moich projektach. Na początek kilka pewnych informacji o kampanii, które mogą zaostrzyć wam apetyt:
* Kampania będzie składać się z jedenastu scenariuszy, z których wszystkie będą grywalne.
* W trakcie gry gracz dwa razy będzie mógł dokonać wyboru. Za pierwszym razem wpłynie on na jednostki, które będziemy mogli rekrutować. Za drugim na zakończenie kampanii.
* Będziemy mięli okazję walczyć z każdą nacją, prócz smoków.
* Jeśli nie zdarzy się coś naprawdę nieprzewidzianego, kampania pojawi się na serwerze dodatków już w grudniu. Z angielskim i polskim tłumaczeniem.
Potrzebujemy testerów. Czym więcej, tym lepiej. Przedtem tylko o tym wspomniałem, jednak prace idą pełną parą i jeśli ktoś chce dołączyć do teamu jako tester, właśnie ma ku temu okazję. Serdecznie was zapraszam
Prócz Ucieczki Marbusa mam też na tapecie
Eastern Europe at War: Great Battle. Miałem nadzieję, że prace z tym projektem posuną się naprawdę szybko, jednak brak mi kogoś, kto zająłby się programowaniem. Nie chcę obciążać Filara następnym projektem, więc będziemy zmuszeni poczekać z Odsieczą Wiednia do grudnia. Niemniej jednak proszę nie myśleć, że olałem cały projekt!
Tworzenie to piękna sprawa, a na naszym forum mamy coraz więcej twórców i er, które powinny doczekać się mocnego debiutu. Bardzo możliwe, że na początku grudnia ruszy nowa edycja Władców Taktyk o nazwie Władcy Taktyk 2014: Christmas Gameplay. W tej odsłonie turnieju chciałbym skupić się tylko na trzech erach: Erze Baśni, Media Aetas i MiddleEarth Era.
Wszystko ładnie pięknie, ale nie jestem nawet pewien czy uda mi się do grudnia ukończyć Isengard, a co dopiero mówić o większej ilości frakcji czy balansie. Zdaje mi się, że nie ma zbytniego sensu robić z mojej ery turniejówkę, przynajmniej na razie
Dawno tutaj nie pisałem, a kilku użytkowników dopytuje się już o projekty. Jak wiecie, jest tego dużo Władców Taktyk zaczynamy tak, jak było ustalone. Dwudziestego grudnia będę po maratonie Hobbita i to, kiedy pojawi się lista meczy, będzie zależało od tego, w jakim stanie wrócę. Prawdopodobnie dam listę (i dodam newsa) przed wieczorem.
Pojawia się sprawa gazetki. Dawny optymizm nieco mnie opuścił. Pracy byłoby naprawdę od groma, a szczerze mówiąc: nie ma o czym pisać. Moglibyśmy robić przegląd projektów, pojedynków i grafik tworzonych na forum, ale nie mamy tak dużego ruchu, by z tego wybierać. Sami musicie zdecydować, czy chcecie taką gazetkę.
Projekt kampanii i bitw z EEaW. Filar niedługo będzie miał przerwę w nauce i wtedy postaram się go zaciągnąć do pracy. Duża część kampanii jest już gotowa i jeśli znajdą się chętni testerzy, zapraszam. Projekt z bitwami musi zaczekać. W pierwowzorze miał to być wspólny projekt użytkowników, ale za bardzo was do tego nie ciągnie Gdy skończę Odsiecz Wiednia, dodam ją na stronę i serwer dodatków, a potem postaram się nakłonić was do wspólnej twórczości
PS. W gazetce miało być umieszczone opowiadanie osadzone w świecie Wesnoth. Mam ukończony pierwszy rozdział. Chcecie, żebym umieścił je w artykułach?
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
Dawno mnie tutaj nie było, więc trzeba nieco odkurzyć ten temat i wyspowiadać się ze swoich projektów.
Na początek turniej. Druid zajął się organizowaniem swojego, więc póki się nie zakończy, nie warto rozpoczynać nowego. Nie wiem też, jaka będzie aktywność na stronie. W czerwcu ruszą zapisy do Władców Taktyk 2015, ze zmianami w regulaminie. Zostanie skrócony czas na rozegranie meczów, a użytkownicy nie dający znaku życia podczas pierwszego meczu zostaną usunięci z turnieju. Kusi mnie też opcja "do dwóch zwycięstw", jednak tutaj nie podjąłem jeszcze decyzji. Jeśli jednak jakiś turniej ruszy przed WT, będzie to wznowienie Dwóch Złotych Sejmitarów bądź coś bazującego na EEaW.
Nasza gazetka raczej nie miała większych szans na powodzenie Przyznaję, że był to mój nietrafiony pomysł, ale mamy przynajmniej opowiadanie, które miało być jej częścią. Kolejne rozdziały Ognistego Serca pojawiać się będą co kilka miesięcy/tygodni. Powodem tego wszystkiego jest mój brak czasu, nawet nie motywacji. Niezbyt dobrze idzie mi zdawanie prawa jazdy, a ćwiczeń fizycznych, nauki i relacji towarzyskich też nie chcę zaniedbać.
Kampania jednak ciągle jest rozwijana! Problem z nią polega jednak na tym samym- to ja nie mam czasu, to Filar. W maju obaj będziemy dysponować większym nakładem czasu i popracujemy nad tym. Na tę chwilę mamy zaprogramowanych sześć z czternastu scenariuszy. Pięć z nich ma już swoje dialogi i prologi (nie wiem, czy dobrze to nazywam. Chodzi o te teksty pomiędzy scenariuszami) w wersji polskiej i angielskiej. PiXeL stworzył dla nas portret głównego bohatera, prócz niego będziemy potrzebować jeszcze kilka. Problemy pojawiają się z balansem. Potrzebujemy testerów z prawdziwego zdarzenia, którzy będą mogli przechodzić jeden scenariusz po kilkanaście razy. Możecie zgłaszać się początkiem maja i od razu znajdziemy dla was zajęcie. Odsiecz Wiednia potrzebuje teraz najbardziej mojej uwagi. Wiem, że muszę napisać dialogi, prolog i ending do scenariusza. Nie jest to jednak coś, co można wykonać w jeden dzień, bez specjalnego przygotowania. Potrzeba mi będzie ogarnąć charakterystyki wszystkich bohaterów scenariusza, ustrój polityczny i każdy element bitwy, jej przyczyny i skutki. Pracy jest więc na kilka dni i będę się mógł tym zająć dopiero po zdaniu prawka.
Ostatnim projektem, który chciałbym tu poruszyć, jest Survival Denatris (nazwa robocza). Główna bohaterka Apokalipsy Denatris będzie awansować systemem podobnym do tego z PPS. By ją zbalansować, chcemy stworzyć survival, w którym gracz będzie kierował właśnie nią. Survival będzie na zasadzie Mrocznej Przepowiedni, gdzie fale wrogów są losowe, a krajobraz zmienia się co jakiś czas. Coś takiego powstanie na pewno, by zbalansować naszą bohaterkę, jednak bliższej daty wydania tego dodatku podać nijak nie jestem w stanie.
To tyle, jeśli chodzi o moją działalność. Taki informacyjny post
~ Chara
Deidara napisał/a:
Zostanie skrócony czas na rozegranie meczów, a użytkownicy nie dający znaku życia podczas pierwszego meczu zostaną usunięci z turnieju.
Doszedłem po przemyśleniach to wniosku, że gracze, którzy wyjadą na wakacje na 1-2 tygodnie mogą opuścić trochę meczy. To może rozwalić turniej.
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD"~Hejnewar
Filar wyjechał do pracy, a bez programisty za wiele nie mogę zrobić. Mogę udostępnić do testów pięć/sześć scenariuszy. Niemniej jednak, przydałby się jeszcze ktoś, kto zna się dobrze na WML, chciałbym "ruszyć z kopyta".
Edit:
Niedługo z Jaromem mamy zamiar rozpocząć Turniej Czterech Światów. W turnieju tym pojedynki byłyby toczone na czterech erach: Domyślnej, Erze Magii, FL i TE. W czym tkwi haczyk? Otóż przy zapisach do turnieju gracz wybierałby sobie nację, którą chcę się posługiwać w każdej erze, do końca trwania turnieju, np. wybierając w Erze Domyślnej krasnoludy, gracz musiałby wybierać je w każdym pojedynku rozgrywanym na Erze Domyślnej. Jest to coś innowacyjnego, przynajmniej dla mnie i zapewni dobrą alternatywę dla tradycyjnych już turniejów.
O systemie walk opowie już sam Jarom, gdyż to on będzie koordynował całym jego procesem. Ze swojej strony dodam jeszcze, że główną nagrodą w turnieju będzie książka "Świat Dysku" Terrego Pratchetta. Jest to swoista aluzja do samego turnieju (świat podtrzymywany przez cztery słonie i turniej rozgrywany na czterech erach) oraz wyraz hołdu i pamięci dla zmarłego już pisarza.
Prawdopodobnie zapisy do turnieju rozpoczną się 31 sierpnia. Wszystkich serdecznie zapraszam do wzięcia udziału w owym turnieju
Edit.: Alternatywą dla Turnieju Czterech Światów jest turniej TE oraz drużynowy turniej Ery Magii.
Edytowane przez AxeFighter dnia 17-11-2015 22:42
~ Chara
Tales Era dla mnie jest zdecydowanie zbyt rozbalansowana, by można nią było grać na turnieju. Wolałbym Age lub EEaW, ewentualnie EotWK. Pomysł ogólnie jest ciekawy, ale chyba bierzecie pod uwagę fakt, że równolegle startuje kolejny turniej rankingowy?
Edit: Nie chodzi mi o to, że na stronie nie powinno być dwóch turniejów jednocześnie, bo tak się komuś ubzdurało. Chciałbym raczej zwrócić uwagę na to, że będzie sporo graczy chcących wziąć udział w obu turniejach. Obawiam się, że nie będą w stanie fizycznie rozegrać wszystkich meczy do obu turniejów. Jest to główny powód, dla którego się nie zapisuję. Na waszym miejscu poczekałbym z turniejem do zimy.
Edytowane przez ForPeace dnia 26-08-2015 12:57
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD"~Hejnewar