|
Wesnoth Adventures
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 30-07-2014 23:28
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Przeczytałem posta. Jeżeli chodzi o ten ruch, to może być tylko 3 razy, ale będzie dotyczył większości jednostek (tak, zedytuję magów). Brałem krasnoludzkie resy pod uwagę, gdyby nie one, krasnal dostawałby ze zbrojami +10% a nie +5%. Obrażenia 6-3 - OK, 9-2 - NIE. Młotek to ma być pomoc, nie bazowy atak. Na obrażenia +2 wręcz na pierwszych 5 poziomach zgadzam się. Hp nie zmieniamy, to przecież krasnal, ma mieć drugie po trollu najlepsze bonusy do hp (któremu proponuję 10 razy +8 i dalej +6). Ta aura była dodana z powodu braku pomysłów na oryginalne awanse, w każdym momencie można ją czymś zastąpić. Chciałbym też wiedzieć na czym będzie polegać sensowna szarża: dwa ataki czy coś innego? Regenkę krasnal i tak ma słabą, choć można mu ją i tak osłabić do +2 i +4, nie przewiduję wykasowania kompletnie tych zdolności. Co do ataku na dystans to nawet mam gotowe animacje dla kuszy, która miała pierwotnie być u tejże postaci. Kontra mi się podoba. Przydałoby się jednak kilka pomysłów na krasnalowe umiejki, gdyż jego drzewko nie jest zbyt odkrywcze, prawdę mówiąc.
Podsumuwując: Piko, dzięki za rady, choć część z nich nie będzie chyba pasowac do konceptu postaci. Jutro dodam poprawionego (moim zdaniem) krasnala. Poza tym trzeba wreszcie zaprogramować mapki od Ananasa, które siedzą w folderze maps i czekają na pliki .cfg.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 31-07-2014 12:03
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Przegapiłeś fragment w którym powiedziałem ci że przedłużanie stałej wartości bonusów nie wzmacnia w żaden sposób postaci. 8x10 jak i 8x5 nie jest w żadnym stopniu lepsze niż 8x3, bo do 4 awansu mamy dokładnie to samo, a jak na razie rozgrywka polega na przetrwaniu pierwszych poziomów. Ogólnie jestem przeciwko powolnemu słabnięciu wartości bonusów, 5x bez osłabiania to za dużo moim zdaniem. 3x wydaje mi się być w sam raz, zwłaszcza że zdecydowałeś się na połączenie obu moich propozycji ( ). Miał być albo dobry atak wręcz albo atak na dystans. Jeśli krasnolud ma dostać kuszę to niech dostaje +1 obrażeń przy awansie, 6-3 topór, 8-2 młot i 5-3 kusza będą w sam raz dla niego, a hp może dostawać 9x3, 7x3 i 5. (tutaj nalegam - nie 9x5 ani nic w tym stylu!)
I przy okazji - wywal podział na frakcje bo nie jest potrzebny a tylko zawyża szansę na wylosowanie jednostek z mało liczebnych frakcji (na ten moment krasnolud ma 50% szans na wylosowanie, a wszyscy inni ~8%). |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 31-07-2014 12:43
|

Zarządca

|
Ech... I znowu wracamy do punktu wyjścia, który był gdzieś ze 3 tygodnie temu. Hp moim zdaniem powinno zostać przy wartościach razy 5 lub 10. Według twojego rozumowania to po trzech awansach w HP (które wystarczają do odblokowania większości specjalnych umiejętności) można całkowicie to olać, bo nie daje już zbytnich korzyści. Co do ataków, to dodam kuszę, choć z atakiem 6-2.
A podział na frakcje: ma zostać. Właściwa rozgrywka polega na wybraniu własnej postaci, więc losowy lider nie powinien mieć wiele do tego. Sam podział jest potrzebny, bo inaczej zabija się samą ideę wyboru klasy i rasy postaci. Starasz się na siłę przepchnąć swoje pomysły nie zważając na innych. Przyczepiłeś się do mojego krasnala, bo klasę o podobnym przeznaczeniu do twojego woja zrobiłem w całkowicie inny sposób. Tyle z mojej strony.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Husarz |
Dodany dnia 31-07-2014 13:52
|

Adept

Data rejestracji: 02/08/2012 12:14
|
Cóż, przepraszam ze się wtrącę, ale może już niech każdy robi swoją wersję? ;P
Czy serio nie możecie przestać się kłócić? Wtedy na pewno nic nie zostanie zrobione. |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 31-07-2014 14:38
|

Opiekun

|
Prawda jest taka, że przyczepiłem się do twojego krasnoluda bo klasę o podobnym przeznaczeniu do mojego woja zrobiłeś w dokładnie ten sam sposób. Jesteś zaślepiony własnym ego jeśli uważasz że to ja staram się 'na siłę przepchnąć swoje pomysły'. Mimo braku doświadczenia sądzisz że wszystkie twoje decyzje są najlepsze i że każdy kto nie zgadza się z tobą wygłasza jakieś herezje. Usunięcie podziału na frakcje to nie mój pomysł który na siłę staram się przepchnąć. Nie wymieniasz też żadnego argumentu dlaczego niby podział ma zostać. "Rozgrywka polega na wybraniu własnej postaci, więc losowy lider nie powinien mieć wiele do tego" - cytuję. Znaczna większość graczy lubi grać rpgi losowymi postaciami. Nie do końca też rozumiesz 'ideę podziału na klasy' którą wymieniłeś. Podział na klasy istnieje tylko i wyłącznie z powodu systemu rekrutacji. W defaulcie między magiem Lojalistów a magiem Rebeliantów różnicę stanowi inna pula jednostek. W WA, gdzie nie ma systemu rekrutacji, postacie nie zmienią się w żaden sposób po przeniesieniu do wspólnej frakcji. Jedyną funkcją pełnioną przez podział na rasy w tej erze jest niepotrzebne komplikowanie sytuacji.
@up - nie ma takiej opcji. Nie możemy mieć jednocześnie dwóch aktualnych wersji tego samego dodatku.
Edytowane przez Piko dnia 31-07-2014 14:42
|
| |
|
|
| Sulik |
Dodany dnia 31-07-2014 14:51
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 07/08/2010 23:01
|
Firehusary napisał/a:
Cóż, przepraszam ze się wtrącę, ale może już niech każdy robi swoją wersję? ;P
Czy serio nie możecie przestać się kłócić? Wtedy na pewno nic nie zostanie zrobione.
Nie zda to egzaminu. Dodatek skończy wówczas jak Era Antyku. http://www.wesnot...orum_id=37 Nieporozumienia są naturalnym następstwem obcowania wśród innych. Niech się kłócą.
Edytowane przez Sulik dnia 31-07-2014 14:51
|
| |
|
|
| Husarz |
Dodany dnia 31-07-2014 16:27
|

Adept

Data rejestracji: 02/08/2012 12:14
|
To była ironia :/ |
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 31-07-2014 16:51
|

Opiekun

|
Czyli że jak? Mamy nie przestawać się kłócić? //sarkazm
Zakończenie tej dyskusji niczego by nie przyśpieszyło, a uwierz mi że dzięki niej zrobimy więcej niż gdybyśmy niczego nie mieli robić. |
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 15-08-2014 16:21
|

Adept

Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
Przepraszam Za DBL ale ten projekt chyba nie żyję?!
Grafika Krasnoluda Poszukiwacza (XD jak Drakensang)
|
| |
|
|
| Kuki1537 |
Dodany dnia 15-08-2014 18:33
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 10/11/2010 21:46
|
Z takim nożem na polu bitwy lepiej się nie pokazywać (no chyba, że to tylko do krojenia chleba, wtedy to inna sprawa ).
Edytowane przez Kuki1537 dnia 15-08-2014 18:34
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 19-08-2014 11:56
|

Zarządca

|
Hej wam.
Dużo o rozmyślałem nad Wesnoth Adventures. Doszedłem do wniosku, że robimy wszystko zbyt chaotycznie. Każdy robi po swojemu i wrzuca co mu się podoba, czasami nawet tego nie zapowiadając. Sam ja straciłem wenę, gdyż mylife dodał orka, a Piko postuluje za zrobieniem trolla. Marzyłem o czystszym , heroicznym fantasy, gdzie w drużynie mogą być same typowe rasy, ewentualnie mieszanki człowieka z czymkolwiek. Nie wiem co o tym wszystkim myśleć. Chciałbym, by kilka rzeczy zostało zmienionych, jednak nie chcę wyjść na dyktatora. Mam problem, duży problem.
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 19-08-2014 12:30
|

Opiekun

|
Każdy ma inną wizję całości i przez to właśnie mamy problemy. Nie wszystkim podoba się krasnolud geomanta, inni mają zastrzeżenia do maga wiatru, a jeszcze inni uważają że ludzki barbarzyńca to coś bezsensownego. Dodatek nazywa się Wesnoth Adventures a jest kompletnie niewesnothowy. Co jest jego najmniejszą wadą, bo zanim osiągnie stan grywalności czeka go dłuuuuuuuga droga.
Koncept bicia pojedynczego goblina w trzech nie wypalił. Nasze mapki wyszły albo nudne i nie dające żadnego wyzwania (jungle fever) albo dające wyzwanie i niemożliwe do przejścia (kill the orcs).
W najbliższym czasie spróbuję stworzyć siekankę w stylu colloseum do Adventuresów w obecnej formie. Jeśli to nie wypali to podpisuję się obiema rękami za totalnym przebudowaniem systemu awansów i wprowadzeniem sklepu. |
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 21-08-2014 04:00
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
>Ludzki barbarzyńca
>Bezsensowny
Ktoś tu nie zna się na klasycznych RPGach...
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 21-08-2014 12:35
|

Opiekun

|
No niestety tak bardzo się nie znam, więc podaj proszę popularny setting w którym ludzcy barbarzyńcy stanowią większość reprezentantów tej klasy. Z resztą to był przykład który nie odzwierciedla mojej własnej opinii, gdybym miał coś przeciwko tej klasie to przecież sam bym się nią nie zajmował. 
Mówiłem wcześniej o zrobieniu klona colloseum do WA, więc wziąłem plik owego colloseum, usunąłem sklep i dodałem respawny. A potem zdałem sobie sprawę że to jest dokładnie to samo colloseum tylko że bez sklepu i z respawnami. >.< Jeśli ktoś jest zaciekawiony rezultatem to poniżej zahostowałem owe coloseum, kto chce może go dowolnie zmieniać.
Teraz spróbuję napisać skrypt który na starcie da graczom kilka lvl upów, myślałem o nim od dawna ale wpadłem wreszcie na pomysł jak go urzeczywistnić.
Piko dodał/a następującą plik:
|
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 22-08-2014 00:21
|

Adept

Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
Jakby co to można być magiem wiatru w Two Worlds.
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 14-09-2014 21:28
|

Zarządca

|
Czas napisać coś od dłuższego czasu.
Na sam początek powiem, ze w takim trzecim Gothicu, Heroesach i settingu FR ludzcy barbarzyńcy stanowią bardzo duży odsetek przedstawicieli tejże klasy.
Po drugie, zastanówmy się, dlaczego rozgryka jest niezbalansowana. Może dlatego, ze na początku jesteśmy zbyt słabi, a potem zdobywamy super-hiper-uber moc? Proponuję, by postaci zaczynały ze statami 2 lvla, a awansowały rzadziej (nawet dwukrotnie). Co o tym myślicie?
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 14-09-2014 21:46
|

Opiekun

|
W Heroesach mieliśmy gobliny, uroki, trolle i cyklopy. Ludzka rasa grała u barbarzyńców marginalną rolę w postaci kilku bohaterów, praktycznie zerową gdyby pominąć Crag Hacka. W FRze ludzcy barbarzyńcy są równie rzadko spotykani, a w Wesnothu nie są oni spotykani w ogóle. Ale to tylko 2 grosze z mojego punktu widzenia.
Rozgrywka, 'niezbalansowana', którą ja bym raczej nazwał 'nieatrakcyjną', jest o wiele zbyt powolna. Mogę zaskryptować darmowe lvl-upy dla postaci na początku gry, nie zwiększając nawet wymagań do następnego poziomu, ale potrzebujemy nowych, lepszych scenariuszy które nie będą nudne jak flaki z olejem. Posługując się cytatem Sulika: "Są one dobre, ale gdybym chciał zagrać w coś na tym poziomie trudności to wybrałbym Tetrisa". |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 16-03-2015 23:34
|

Zarządca

|
Piko napisał/a:
W Heroesach mieliśmy gobliny, uroki, trolle i cyklopy. Ludzka rasa grała u barbarzyńców marginalną rolę w postaci kilku bohaterów, praktycznie zerową gdyby pominąć Crag Hacka. W FRze ludzcy barbarzyńcy są równie rzadko spotykani.
Czwarta część Heroesów: co drugi bohater z Twierdzy (barbarzyńca) to człowiek, poza tym występuje jednostka "berserker", która po prostu jest wściekłym ludzkim barbarzyńcą.
FR: grałeś kiedyś w którąś z części Icewind Dale? Tam ludzcy barbarzyńcy są ważnym elementem fabuły.
Co do nieatrakcyjności fabuły: powiem szczerze, jestem n00bem, jeśli chodzi o skryptowanie mapek. Wszelakie wodotryski i fabułę musi zaimplementować ktoś, kto się na tym zna, na przykład ty, Piko. Dla mnie największym osiągnięciem jest własnie robienie mapek na modłę Jungle Fever.
EDIT:
Wesnoth Adventures wygrało w ankiecie, więc temu dodatkowi poświęcę mój Wesnothowy czas.
[img]http://i1380.photobucket.com/albums/ah200/sylwekmitura/Beznbsptytuu_zpseex30kvn.png[/img] is not a valid Image.
Edytowane przez AxeFighter dnia 16-03-2015 23:33
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 16-03-2015 23:39
|

Opiekun

|
Fajnie. Najwyższy czas aby coś ruszyć, po tak długim czasie.
PS
Wiem że jesteś bardzo przeciwko double postowaniu, ale czasami lepiej nie scalać nowego ogłoszenia z postem dyskusji przedawnionej o pół roku.
Taka moja rada. |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 17-03-2015 13:46
|

Zarządca

|
Tak więc rozpoczynam reaktywację projektu.
Założenia:
* ma to być drużynowy h'n's z domieszką RPG,
* od SX/Colosseum/Creep Wara ma różnić się tym, że skille zdobywamy poziomując postać zamiast kupować je w sklepie,
* nacisk ma być położony na działania zespołowe, nie będzie sytuacji Johna Rambo,
* postacie będą klasycznymi archetypami fantasy, każda będzie w pełni animowana, z portretem i unikalną ścieżką rozwoju (drzewka umiejek będzie można podejrzeć w menu wywołanym ppm),
* dodatkowe atrakcje to przedmioty oraz mini zadania,
* mają być cztery poziomy trudności, od łatwego do wariata,
* rozgrywka ma stawiać na prostotę i zabawę z rozwojem postaci,
Co o tym myślicie? Dzisiaj po południu już wam coś pokażę.
Edit: Planowane klasy:
1. Ludzie:
* Wojownik
* Złodziej
* Łucznik
* Mag ognia
* Mag wody
* Mag ziemii
* Mag powietrza
* Mag uzdrowiciel
* Mag zniszczenia
2. Elfy:
* Łowca
* Druid
* Wojownik
3. Krasnoludy:
* Wojownik
* Runarz
* Traper
Półelfy:
* Mag bitewny
* Zawadiaka
Półork:
* Wojownik
* Szaman
Edytowane przez AxeFighter dnia 17-03-2015 16:57
|
| |
|