|
TURNIEJU POSZUKIWACZA - rok 2013 pierwsza edycja
|
| Druid |
Dodany dnia 17-11-2013 22:43
|

Opiekun

Data rejestracji: 11/10/2009 10:59
|
sordan napisał/a:
chyba, że obaj gracze wyrażą zgodę na grę z innymi ustawieniami.
Najwyrazniej piszac `gre z innymi ustawieniami` miales na mysli `gre z innym timerem niz 360s`.
Tak punkt 2.1. regulaminu dotyczy timera i jego ustawień więc to by była lekka nadinterpretacja stosując go do każdego punktu regulaminu. Punkt 9 dotyczący map w ćwierćfinałach.
sordan napisał/a:
Na ladderze glownym tez jest regulamin, ale jak oboje gracze zaakceptuja jakakolwiek zmiane wtedy jest dalej ok i nie chodzi tylko o timer.
Na ladderze jak robią turniej to zwykle też podają mapy na których należy rozgrywać gry i przestrzegają tego. Ale akurat w tej dziedzinie (tzn. organizacji turnieju) to nieskromnie powiem oni chyba od nas mogą się uczyć. 
sordan napisał/a:
Mowisz regulamin to regulamin? Z tego co dobrze pamietam bodajze Przebudzony i Sulik grali na mapie, ktora nie byla w zestawie map przeznaczonych w fazie grupowej, a nikt nie mial do tego pretensji, a tym bardziej ja. Skoro oboje zaakceptowali taka mape, to w czym problem?
Sprawa z Sulikiem i Przebudzonym chodziła o zaliczenie do rankingu a nie turnieju. Widzę że wiesz, że gdzieś dzwonili ale nie wiesz w której świątyni. Losowe RBY uwzględniane w fazie grupowej turnieju ma więcej map niż my w regulaminie rankingu. Sprawa więc dotyczyła rankingu a nie turnieju. Wyjaśnienie dlaczego uwzględnione to zostało w rankingu w pierwszym poście na dole. W skrócie mapa była uwzględniana w turnieju więc coś tutaj próbujesz ściemniać. 
Mapy wybrane na ćwierćfinały są w mojej ocenie bardziej wymagające, dlatego tutaj nie ma już RBY z każdą mapą od początku a dopiero w 3 rozstrzygającej grze się może pojawić. Ale jak się dogadacie w 3 grze że gracie na jakiejś mapie bez RBY to też nie będzie problemu.
Dingo napisał:
Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję.  (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji  )
|
| |
|
|
| Rene |
Dodany dnia 18-11-2013 14:08
|

Adept

Data rejestracji: 15/10/2010 00:05
|
Druid nie wiem czy do końca się rozumiemy i dlatego pozwolę jeszcze raz wyjaśnić sytuację. 
W ćwierćfinale mamy pulę 5 map, z których mamy kolejno wybierać po jednej aż do ewentualnej trzeciej gry. W wersji minimum chcielibyśmy z sordanem nie bawić się w wybieranie map tylko na specjalnie zrobionym generatorze map zagrać od początku na losowej mapie (jednej z tych pięciu). Myślę, że to nie powinien być problem bo co to za różnica czy wybierzemy tę mapę czy ją wylosujemy przy założeniu, że mapy nie będą się powtarzać.
W wersji maksimum chcieliśmy grać na generatorze obejmującym większą ilość map ale widzę, że z tym jest większy problem także mam nadzieję, że będzie można zostać chociaż przy powyższym.
Edytowane przez Rene dnia 18-11-2013 14:08
Brak odbioru.
|
| |
|
|
| Ariu |
Dodany dnia 18-11-2013 17:45
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 23/02/2011 21:55
|
Oj Rene coś Ty zrobił z sordanem, że tak się strasznie miota. Wcześnie to pisał :
sordan napisał/a:
Podpisuje sie dwoma rekoma i nogami pod tym pomyslem z losowa mapa jako trzeci pojedynek w fazie pozagrupowej. Tak bedzie elegancko i teraz regulamin wyglada dobrze, przejrzyscie i sprawiedliwie dla wszystkich.
A teraz taki skołowany. Odpuść mu trochę to pranie mózgu. 
No i widzę, że ten urok osobisty Druida bierze górę, bo każdy z nim chce dyskutować. Dlatego żeby tłumacząc to znowu na pół strony posta nie machnął pozwolisz, że go wyręczę i odpowiem na pytanko. Jasne, że opisany sposób nie robi problemu. Chodzi o to żeby na tym etapie mapy były regulaminowe czyli te bardzie wymagające.
Ariu
|
| |
|
|
| Druid |
Dodany dnia 18-11-2013 22:07
|

Opiekun

|
Ćwierćfinały
mecz pierwszy Druid vs Kegah wygrał Druid
link: http://speedy.sh/...3cwierc.gz
mecz drugi Druid vs Kegah wygrał Druid
link: http://speedy.sh/...cfinalu.gz
Dziękuję za gry i serdeczne podziękowanie za solidność podczas turnieju.
--------------------------------------
Ariu napisał/a:
... urok osobisty Druida bierze górę, .....
i nic więcej.
Dingo napisał:
Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję.  (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji  )
|
| |
|
|
| Kegah |
Dodany dnia 19-11-2013 15:11
|

Przybysz

Data rejestracji: 25/10/2013 18:06
|
dzięki za grę powodzenia w dalszym etapie 
BTW: potwierdzam wynik i doceniam
Edytowane przez Kegah dnia 19-11-2013 15:11
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 19-11-2013 16:16
|

Awanturnik

Data rejestracji: 10/03/2010 16:30
|
Dzięki AF, mogę powiedzieć to samo Liczę na spotkanie w następnym turnieju. Avek, rzecz jasna, jest świetny
Edytowane przez Guurahk dnia 19-11-2013 16:16
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Ariu |
Dodany dnia 21-11-2013 10:24
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 23/02/2011 21:55
|
Widzę, że większość po pojedynkach w grupach odpoczywa. Więc trochę na rozruszanie. Dotyczy walkowerów i punktów chwały. W zamyśle punkty chwały miały być nie tylko nagrodą dla aktywnych graczy, ale miały motywować do rozgrywania wszystkich gier. Obecnie chyba trochę zatraciły główne przesłanie. Dlatego coś by podziałać w tym kierunku. Moja propozycja, aby w następnym turnieju za każdy nie rozegrany pojedynek odejmować po jednym punkcie chwał. Pytanie tylko czy do wyzerowania tych punktów, czy iść dalej i minusować je. Związane to by było oczywiście z odejmowaniem punktów w rankingu. Jeżeli wygra opcja z minusowaniem, to w rankingu odejmowane by były punkty tylko do ich wyzerowania a potem by szły jedynie w minus - aby nie odejmować ich z puli rozegranych gier. Może Wy macie jakieś inne propozycje ?
Ariu
|
| |
|
|
| Cerber24 |
Dodany dnia 21-11-2013 16:51
|

Czeladnik

Data rejestracji: 19/04/2012 21:52
|
Według mnie to jest nie najlepszy pomysł. Puknty chwały są ciężkie do zdobycia,a przy takim tempie ich odejmowania nikt by ich nie miał, przez co straciłyby swoją główną funkcję.
Kontakt:
e-mail: cerber2424@gmail.com
[img]imageshack.us/a/img10/6536/00ij.png[/img]
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 21-11-2013 18:55
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Też jestem przeciwko odejmowaniu punktów chwały. Mówią one o prestiżu danego zawodnika i o jego staży w rankingu. Ogólnie nie bardzo podoba mi się pomysł odejmowania punktów.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Druid |
Dodany dnia 21-11-2013 21:46
|

Opiekun

|
AxeFighter napisał/a:
... i o jego staży w rankingu.
Czy aby na pewno ? Ja bym poszedł w kierunku utrudnienia ich zdobywania tzn. przyznawane mogą być jedynie w przypadku gdy uczestnik turnieju rozegra przynajmniej połowę przewidzianych gier. Jedak bez względu na to co postanowimy, wymyślić by również jakiś sposób aby zabezpieczyć punkty chwały w przypadkach losowych. Mam tutaj na myśli taki przypadek chociażby jak miał w tym turnieju AF.
Dingo napisał:
|
| |
|
|
| Sulik |
Dodany dnia 21-11-2013 23:39
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 07/08/2010 23:01
|
Myślę, że zamiast odejmować komukolwiek punkty chwały, wystarczy je rozważniej rozdawać. Rozwijając słowo rozważnie mam na myśli faktyczny udział w turnieju, a nie samo zapisanie się na liście uczestników.
Obecnie mamy:
1 pkt dla każdego gracza, który :
- zgłosił się do turnieju i rozegrał przynajmniej jedną walkę.
- przeszedł do gier ćwierćfinałowych.
- przeszedł do gier półfinałowych.
- zajął 3 miejsce w turnieju.
2 pkt dla gracza który zajął 2 miejsce w turnieju.
3 pkt dla gracza który zajął 1 miejsce w turnieju.
Wystarczy zagrać 1 mecz i mamy 1 punkt chwały. Coś tu chyba nie jest w porządku. Wystarczy ustalić jakiś limit np. procentowy.
Powiedzmy że w fazie grupowej turnieju każdy powinien rozegrać 9 meczy, tak jak mieliśmy obecnie. Aby zdobyć punkty chwały gracz powinien rozegrać co najmniej 70% meczy. Od 9 odejmujemy walkowery i inne.
Przykład: Sulik miał do rozegrania 9 meczy. 2 mecze wypadły, ponieważ gracze nie wzieli w ogóle czynnego udziału w turnieju. 2 mecze wygrał przez walkowery, więc też odejmujemy od pierwotnej 9. Sulik miał do rozegrania 5 meczy. Zagrał je wszystkie, czyli ma 100%. Wobec czego przysługuje mu 1 punkt chwały.
|
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 22-11-2013 20:34
|

Awanturnik

|
Co chwilę mam desynchronizacje z Przebudzonym. Ilekroć przejmuję kontrolę, nie jestem w stanie nic zrobić, bo zaraz mnie gra wyrzuca. Spróbujemy dograć walkę, ale myślę, że warto by organizatorzy o czymś takim wiedzieli.
EDIT: Wohoho, mój 500 post
Edytowane przez Guurahk dnia 23-11-2013 13:18
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill
|
| |
|
|
| Druid |
Dodany dnia 22-11-2013 23:14
|

Opiekun

|
Guurahk napisał/a:
Co chwilę mam desynchronizacje z Przebudzonym.
Możecie coś więcej napisać na ten temat. Jakie wersje BfW macie ?
Z innej beczki co sądzicie o pucharach 
[img]http://www.rankinggraczybfw.republika.pl/3t/pucharyBfW200.jpg[/img] is not a valid Image.
Dingo napisał:
|
| |
|
|
| sordan |
Dodany dnia 22-11-2013 23:51
|

Adept

Data rejestracji: 27/08/2009 14:23
|
Ja juz nie chce kubka, ja chce puchar! |
| |
|
|
| Guurahk |
Dodany dnia 23-11-2013 02:38
|

Awanturnik

|
Ja dalej jednak zostaję przy kubku Moja wersja to 1.10.4.
|
| |
|
|
| Przebudzony |
Dodany dnia 23-11-2013 09:43
|

Przybysz

Data rejestracji: 22/10/2013 17:03
|
Guru wykazał niezwykłą cierpliwość i przysłowie, że do trzech razy sztuka poszło w las. Po jego 6 dc przestałem liczyć ale 8 turek sie udało rozegrać. Moja wersja to 1.10.5. |
| |
|
|
| Rene |
Dodany dnia 23-11-2013 20:15
|

Adept

Data rejestracji: 15/10/2010 00:05
|
Ćwierćfinał
Pierwsza gra: Rene vs sordan wygrał Rene
Link: http://www.speedy...sza-gra.gz
"Chaotyczny mirror" - Ze względu, że dla nas obydwu pora ataku wypadała w nocy było sporo czajenia się, a farciarska pierwsza tura (i kilka następnych )w ataku zapewniła mi przewagę wioski, której to nie straciłem już do końca gry. Dzięki sordan za grę i GG.
Najprawdopodobniej drugą grę rozegramy jutro o 20:00 (na sordanowe 90% )
Edytowane przez Rene dnia 23-11-2013 20:15
Brak odbioru.
|
| |
|
|
| Sulik |
Dodany dnia 23-11-2013 20:21
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 07/08/2010 23:01
|
@Przebudzony, Guurahk a sprawdzaliście czy nie macie takich problemów gdy gracie z innymi graczami? Może to coś z łączami?
|
| |
|
|
| sordan |
Dodany dnia 23-11-2013 20:24
|

Adept

Data rejestracji: 27/08/2009 14:23
|
No niestety bilans szczescia do 16 tury moj -20% i Renego +22% byl nie do przebicia zeby cokolwiek z tej gry wykombinowac. Roznica w szczesciu byla miazdzaca, takze mi sie srednio przyjemnie gralo. Co zrobic, cale Wesnoth.
Dzieki za gre i do jutra, tak na 90%  |
| |
|
|
| Druid |
Dodany dnia 23-11-2013 21:20
|

Opiekun

|
@Guurahk Sulik może mieć racje, ale sprawdź czy przypadkiem antywir Ci nie płata figla.
@Rene gratulacje grupa A wymiata. 
@sordan nie no, nie chcesz mi chyba powiedzieć że taki szczególik jak szczęście może Cie wyeliminować z turnieju. Pomyśl nad inną argumentacją która będzie do przyjęcia. 
To życzę Wam gry z jednakowym szczęściem.
Dingo napisał:
|
| |
|