|
Wesnoth Adventures
|
| mylife55 |
Dodany dnia 17-03-2015 16:29
|

Adept

Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
AF mag zniszczenia?Może żywiołów?Coś jak wybór dwóch sił natury (ogień,ziemia,woda,wiatr) i przejęcie 50% skilla z dwóch.Myślałeś nad maną?
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 17-03-2015 19:21
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Mag zniszczenia ma być przeciwieństwem maga leczącego. Będzie mieć po trochu z każdego żywiołu, trutkę i może magiczny berserk/szarżę. Wszystkie postacie co podałem to dopiero podstawa, myślę, że pasują.
Edit: Portret Maga Ognia. Wzorowany na tym od Mrocznego Adepta. Trzeba jeszcze dodać płomień i pocieniować (PiXeL pomożesz?).
[img]http://img.pl/NZXg.png[/img] is not a valid Image.
Edytowane przez AxeFighter dnia 17-03-2015 17:25
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 17-03-2015 19:32
|

Zarządca

|
Tak, możesz zmienić cokolwiek, byle portret nadal pasował do pixelartowej grafiki jednostki. Poza tym to dzięki za tutka. 
Obecnie przepisuję cały kod dodatku, potrzeba mi jednak jest jednak pomoc. Szukałem w ReferenceWML i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: jak zrobić dla jednostki menu pod ppm (sam opis, tak jak u przywoływaczy w EoMie)?
Edytowane przez AxeFighter dnia 17-03-2015 19:34
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 17-03-2015 19:48
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
PiXeL napisał/a:
w obecnej chwili on ma zeza
Moja pierwsza myśl po zobaczeniu tej grafiki. 
@up - Szukajcie a znajdziecie.  |
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 17-03-2015 19:56
|

Awanturnik

Data rejestracji: 07/12/2014 12:26
|
AxeFighter napisał/a:
Obecnie przepisuję cały kod dodatku
Emm... po co? Obecna wersja jest spoko, nie trzeba go robić od nowa.
@PiXeL on ma za duży policzek
Edytowane przez ForPeace dnia 17-03-2015 19:58
Mój ladderowy profil
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 17-03-2015 21:40
|

Zarządca

|
Sam popróbowałem pocieniować magika i oto co wyszło:
[img]http://img.pl/PcYg.png[/img] is not a valid Image.
Opinie?
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 17-03-2015 21:50
|

Opiekun

|
Brakuje ciemnych odcieni.
Te jasne są dobre i odpowiednio stonowane, no ale tych drugich potrzeba więcej. 
I mały palec mu trochę schodzi. |
| |
|
|
| mylife55 |
Dodany dnia 17-03-2015 22:00
|

Adept

Data rejestracji: 08/11/2013 20:19
|
Powiem że lepiej niż maksia gdyż nie świeci się jak plastik.
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 17-03-2015 22:58
|

Zarządca

|
Piko, dopomóż. :| Zrobiłem sobie taki kod, wzorowałem się mocno na tym z EoMy, jednak nie działa. Jakby co to wsadziłem go do pliku jednostki.
Kod źródłowy [set_menu_item]
id=magognia
description= _ "Skill Tree"
image=items/book2.png
[show_if]
[/show_if]
[filter_location]
[filter]
type=wafiremage
side=$side_number
[/filter]
[/filter_location]
[command]
[message]
speaker=narrator
side_for=$side_number
caption=_ "Fire Mage - Skill Tree"
message= _ "buhahahahahahahaha"
image=fire_mage/portret.png
[/message]
[/command]
[/set_menu_item]
Edytowane przez AxeFighter dnia 17-03-2015 22:58
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 17-03-2015 23:08
|

Opiekun

|
Bystre spostrzeżenie! Zawsze są. 
Edit: Jutro przypatrzę się temu kodowi. Możliwe że z definicją wszystko jest dobrze, ale nie wsadziłeś makra w odpowiednie miejsce.
Edytowane przez Piko dnia 17-03-2015 23:17
|
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 18-03-2015 17:19
|

Awanturnik

|
AxeFighter napisał/a:
Planowane klasy:
1. Ludzie:
* Wojownik
* Złodziej - biorąc jako podstawę tego z defa?
* Łucznik - -||-
* Mag ognia
* Mag wody
* Mag ziem i
* Mag powietrza
* Mag uzdrowiciel - zostawiłbym samego elfickiego druida, po co 2 healerów?
* Mag zniszczenia
2. Elfy:
* Łowca
* Druid
* Wojownik
3. Krasnoludy:
* Wojownik
* Runarz
* Traper - dałbym do ludzi
* Jeździec gryfów z defa - MUST BE
Półelfy: - czemu nie elfy?
* Mag bitewny
* Zawadiaka -
Półork: - szlachetny półork, spoko 
* Wojownik
* Szaman
//Nie wiem czy to jest poprawny post, bo nie napisałeś nic swojego, tylko przypomnienia - PiXeL
//@PiXeL - post jak najbardziej wporządku. Pe_em napisał swoje uwagi na temat posta AFa, nawet zaznaczył je kursywą dla czytelności. - Piko
Edytowane przez Piko dnia 18-03-2015 17:55
Mój ladderowy profil
"10 lat mówisz? Jak ja mówię że gram 10 lat to przychodzą ludzie i mówią że grali 15 i nic się nie znam na tej grze bo nie grałem jak PRAWDZIWI prosi grali. xD" ~Hejnewar
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 19-03-2015 15:22
|

Zarządca

|
Uzdrowiciel to mag energii pozytywnej, oświetla itp. Druid zaś będzie spowalniać i mieć zasadzkę. Chyba jedyne co łączy tych dwóch panów to zdolności leczenia. Nie widzę żadnych problemów, poza tym uzdrowiciel jest już zaprogramowany, wystarczy tylko go trochę poprawić.
Złodziej ludzki będzie wzorowany na tym z defa, ale oczywiście nie taki sam. :P Zobaczy się jak wyjdzie w praniu. Łucznik zaś to walka dystansowa, jednak w przeciwieństwie do elfa będzie bardziej opancerzony i silny wręcz, jednak ze słabszym strzelaniem.
Krasnoludzki traper to mój konik, nie oddam go. :D Przyzwyczajenie z Drakensanga. Później może pokażę wam pomysł na jego build. Jeźdźca gryfów nie dam, bo to JEŹDZIEC. Bohaterami z założenia są jednostki piesze. Poza tym ja nie wyobrażam sobie gryfa w misji jaskiniowej, która na pewno kiedyś się pojawi.
Półelfy i półorkowie to naleciałość z DnD. Zawadiaka ma być złodziejem bez ciosu w plecy, jednak z kilkoma innymi sztuczkami, tak dla urozmaicenia. Półork może być dobry, o ile został wychowany w ludzkim społeczeństwie. ;)
P.S. Piko, masz już pomysł na ten kod?
//Tak. Wsadzić makro w odpowiednie miejsce.
//Dla przypomnienia - makro to {QWEQREQWT_ASDFAFDAF} i w zależności od tego gdzie je ustawisz umiejętność będzie ładowana lub nie.
//Nie mam wglądu w twój obecny kod więc poprawić nic nie mogę. Porównaj kod swoich jednostek z kodem przywoływaczy z EoMy lub FLa. Jesteś mądry, znajdziesz zależność.
//Z pozdrowieniami - Piko.
//Edit: Możesz jeszcze spróbować usunąć fragment [show_if], ale nie sądzę by to było rozwiązaniem.
Edit: Poradziłem sobie sam po części. Wystarczyło wsadzić to w event. Jednak nadal jest pewien szkopuł, gdyż pod-menu mogę aktywować na każdym elemencie mapy (powinno być tylko na jednostce), a gdy kod zaadaptuję do innych, pod ppm pojawiają mi się dla każdego typu jednostki jaki jest na mapce. :| Powtórzę też, że eventa wsadziłem w jednostkę i nigdzie nie robiłem do niego powiązań (poza obrazkami).
Kod źródłowy[event]
name=turn 1
[set_menu_item]
id=opismagaognia
description= _ "Skill tree"
image=icons/opis.png
[show_if]
[filter_location]
[filter]
type=wafiremage
side=$side_number
[/filter]
[/filter_location]
[/show_if]
[command]
[message]
speaker=narrator
side_for=$side_number
caption=_ "Fire Mage - Skill Tree"
message= _ "Skillsy dopiero za pewien czas."
image=fire_mage/portret.png
[/message]
[/command]
[/set_menu_item]
[/event]
Edit2: Wsadzenie eventu pod makro nic nie zdziałało. Coś musi tkwić w kodzie, tylko nie wiem jeszcze co.
Edit3: Na .org pomogli mi z tym kodem: http://forums.wes...84#p582184.
Dodatkowo potrzebuję pomocy przy opisach (co dodać i co zmienić):
* Mag ognia: Fire mages are known by many people due to their power to control fire. They can destroy their enemies with fireballs, make light in the darkness and also summon meteorites from the sky. To counter drakes, which are highly resistant to fire they have also darts in their arsenal. Fire mages are mostly concentrating at ranged fighting, but some of them developed good melee capabilities and ability to summon flaming sword.
* Rasa, ludzie: Humans are the most common race.
* Opis Ery: Era designed specifically to be used on Wesnoth Adventures maps. Contains a large variety of heroes with numerous special abilities and new level system.
Edytowane przez Piko dnia 19-03-2015 15:25
|
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 19-03-2015 15:32
|

Awanturnik

|
Sądzę, że lepiej byłoby skoncentrować się na tworzeniu samego, że tak powiem, silnika, a dopiero później upiększaniem i tworzeniem opisów.
Ale dobra: moje opinie:
"make light" - tworzyć światło? lepiej napisz "świecić" - "shine"
"summon meteorites from the sky" - że co, proszę? "wzywać meteoryty"?
Następne zdanie przekształciłbym w: "They have also darts in their arsenal. They use them to counter drakes which are highly resistant to fire." Chociaż i tak brzmi źle... 
"Fire mages are mostly concentrating at ranged fighting" -> "Fire mages mostly concentrate at ranged fighting"
Nie wiem, czy nie powinno być z "concentrate mostly"
Wydaje mi się, że postawiłeś za dużo przecinków. W języku angielskim interpunkcja jest nieco inna, niż w polskim.
Opis ery: "Era designed specifically for Wesnoth Adventures maps."
Edytowane przez ForPeace dnia 19-03-2015 15:36
Mój ladderowy profil
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 19-03-2015 16:33
|

Zarządca

|
Zajmuję się opisami teraz, gdyż wziąłem się za dodatek na poważnie. Od samego początku ma być dobry i dopracowany. Poza tym "silnik" już mamy, teraz tylko poprawia się niedoskonałości do dodaje kontentu.
Dzięki za pomoc w opisach, twoje wskazówki na pewno się przydadzą. 
Na koniec pytanie: która z tych ikonek ma być koło nazwy drzewka umiejek, gdy klikniemy ppm (oczywiście je odpowiednio pomniejszę)?
[img]http://img.pl/FlYg.png[/img] is not a valid Image.[img]http://img.pl/GlYg.png[/img] is not a valid Image.[img]http://img.pl/HlYg.png[/img] is not a valid Image.[img]http://img.pl/JlYg.png[/img] is not a valid Image.[img]http://img.pl/KlYg.png[/img] is not a valid Image.
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 20-03-2015 18:28
|

Zarządca

|
Mam problem:
Kod źródłowy
[event]
name=prestart
[modify_unit]
[filter]
type=Goblin Impaler
[/filter]
max_hitpoints=500
hitpoints=500
level=50
moves=0
max_moves=0
[effect]
apply_to=attack
name=spear
range=ranged
increase_attacks=2
increase_damage=3
[/effect]
[effect]
apply_to=new_ability
[abilities]
{ABILITY_REGENERATES}
[/abilities]
[/effect]
[/modify_unit]
[/event]
Nie chcą działać ostatnie dwa tagi [effect], reszta działa bez zarzutu. Co źle zakodowałem?
I jeszcze to:
Kod źródłowy
[event]
name=prestart
[modify_unit]
[filter]
type=Ruffian
[/filter]
max_hitpoints=100
hitpoints=100
advances_to=null
experience=100
{AMLA_DEFAULT}
level=20
moves=0
max_moves=0
[/modify_unit]
[/event]
Tutaj zaś chciałem, by bandzior nie miał awansu, tylko zwykłą AMLĘ. Po dodaniu tego kodu co prawda on nie awansuje, jednak pasek xp ma na niebiesko, i po długiej walce z nim potrafi mieć 15/13 pd. Liczę na waszą pomoc.
P.S. Roki, dzięki za sugestię.
Edytowane przez AxeFighter dnia 20-03-2015 18:28
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 20-03-2015 18:52
|

Opiekun

|
[effect] jest subtagiem tagu [object] i nie ma zastosowania gdy jest użyty poza nim.
W drugim problemie nie mogę pomóc. Nie wiem / nie pamiętam czy i jak da się ustawić jednostce dodatkową AMLĘ. Jeśli ci zależy to możesz stworzyć nowy typ jednostki dla owego Ruffiana.
Edytowane przez Piko dnia 20-03-2015 18:55
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 22-03-2015 10:50
|

Zarządca

|
Powtarzam tutaj zapytanie z .org: Jak dać jednostce umieszczonej na mapie niestandardową umiejętność (na przykład goblin z regeneracją)? I jak zwiększyć takiemu wojownikowi ataki i/lub obrażenia? Dodatkowo na początku wyświetlają mi się domyślne cele misji, zamiast tych ustalonych przeze mnie. I na koniec: jak zrobić rozmowę w 1 turze między graczem 1 a 2?
Kod źródłowy[multiplayer]
id=watest
name= _ "WA 2p Test"
description= _ "This is a scenario designed to test units. For developers only."
map_data="{~add-ons/Wesnoth_Adventures/maps/test.map}"
turns=-1
experience_modifier=100%
random_start_time=no
victory_when_enemies_defeated=yes
{DEFAULT_SCHEDULE}
{SCENARIO_MUSIC weight_of_revenge.ogg}
[side]
side=1
canrecruit=yes
controller=human
income=0
gold=0
village_gold=0
team_name="heroes"
user_team_name= _ "Heroes"
fog=no
shroud=no
[/side]
[side]
side=2
canrecruit=yes
controller=human
gold=0
income=0
village_gold=0
team_name="heroes"
fog=no
shroud=no
[/side]
[side]
id=wrogowie
name="Grinx"
type=Goblin Impaler
side=3
canrecruit=yes
controller=ai
gold=0
village_gold=0
color=black
income=0
team_name="enemies"
user_team_name= _ "Enemies"
fog=no
shroud=no
allow_player=false
[/side]
[event]
name=prestart
{UNIT 3 "Giant Mudcrawler" 3 7 ()}{GUARDIAN}
{UNIT 3 "Orcish Slayer" 3 3 ()}{GUARDIAN}
[modify_side]
side=1
gold=0
income=-2
village_gold=0
[/modify_side]
[modify_side]
side=2
gold=0
income=-2
village_gold=0
[/modify_side]
[modify_side]
side=3
gold=0
income=-2
village_gold=0
[/modify_side]
[modify_unit]
[filter]
x=9
y=5
[/filter]
max_hitpoints=500
hitpoints=500
level=50
moves=0
max_moves=0
[/modify_unit]
[modify_unit]
[filter]
x=3
y=7
[/filter]
max_hitpoints=100
hitpoints=100
moves=0
max_moves=0
[/modify_unit]
[modify_unit]
[filter]
x=3
y=3
[/filter]
max_hitpoints=100
hitpoints=100
moves=0
max_moves=0
[/modify_unit]
[/event]
[event]
name=start
[message]
speaker=narrator
message= _ "This is a test map."
[/message]
[/event]
[objectives]
[objective]
description= _ "Defeat Grinx"
condition=win
[/objective]
[objective]
description= _ "Death of all heroes"
condition=lose
[/objective]
[/objectives]
[/multiplayer]
|
| |
|
|
| ForPeace |
Dodany dnia 22-03-2015 12:13
|

Awanturnik

|
W tagu [objectives] powinno być "side=1,2"
Co do rozmów, w ANL to wygląda tak:
Kod źródłowy [message]
canrecruit=yes
side=1,2,3,4
message= _ "It would seem the enemy has built some underground mushroom mines nearby — it must be where the mainstay of their resources are produced. If we could destroy them our chances wouldn’t nearly be so slim."
[/message]
Jeśli chodzi o resztę rzeczy, to nie potrafię ci pomóc.
Mój ladderowy profil
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 22-03-2015 12:53
|

Opiekun

|
Powtarzając odpowiedź z .org:
The [objectives] tag cannot be at toplevel.
Kod źródłowy
[event]
name=prestart
[objectives]
side=0
[objective]
condition=win
[/objective]
[objective]
condition=lose
[/objective]
[/objectives]
[/event]
Natomiast dodawanie jednostce dodatkowej umiejętności.
Kod źródłowy [event]
name=prestart
[object]
[filter]
x,y=9,5
[/filter]
silent=yes
[effect]
apply_to=movement
set=0
[/effect]
[effect]
apply_to=hitpoints
increase_total=474
heal_full=yes
[/effect]
[effect]
apply_to=new_ability
[abilities]
{ABILITY_REGENERATES}
[/abilities]
[/effect]
[effect]
apply_to=attack
increase_damage=5
[/effect]
[effect]
apply_to=attack
increase_attacks=3
[/effect]
[/object]
[/event]
Powinno działać.
Jakieś jeszcze życzenia?
Edytowane przez Piko dnia 22-03-2015 13:08
|
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 22-03-2015 16:53
|

Zarządca

|
Piko, dzięki, kody działają. ;) Jednak oczywiście mam jeszcze jedno zapytanie, na które jeszcze nikt mi nie odpowiedział (pe_em, nie o to mi chodziło :(). Pragnę, by na początku gry rozmawiali lider 1 i 2 (gracze), jednak nie potrafię tego zaprogramować. Poza tym, czy mógłbyś Piko przerobić tamten stary kod eksplozji maga ognia, by działał w ten sposób: wszyscy wokół niego są w zasięgu obrażeń (celność decyduje), zaś sam mag otrzymuje ustalone z góry obrażenia, na przykład 6. Czy mógłbyś przy tym pomóc?
Kod jaki mam na razie:
Kod źródłowy[multiplayer]
id=watest
name= _ "WA 2p Test"
description= _ "This scenario was designed for testing purposes. For testers and developers only.
Author: AxeFighter"
map_data="{~add-ons/Wesnoth_Adventures/maps/test.map}"
turns=-1
experience_modifier=100%
random_start_time=no
victory_when_enemies_defeated=yes
{DEFAULT_SCHEDULE}
{SCENARIO_MUSIC weight_of_revenge.ogg}
[side]
side=1
canrecruit=yes
controller=human
income=0
gold=0
village_gold=0
team_name="heroes"
fog=no
shroud=no
[/side]
[side]
side=2
canrecruit=yes
controller=human
gold=0
income=0
village_gold=0
team_name="heroes"
fog=no
shroud=no
[/side]
[side]
id=wrogowie
name="Grinx"
type=Goblin Impaler
side=3
canrecruit=yes
controller=ai
gold=0
village_gold=0
color=black
income=0
team_name="enemies"
user_team_name= _ "Enemies"
fog=no
shroud=no
allow_player=false
[/side]
[event]
name=prestart
[objectives]
side=0
[objective]
condition=win
[/objective]
[objective]
condition=lose
[/objective]
[/objectives]
name=prestart
[modify_side]
side=1
gold=0
income=-2
village_gold=0
[/modify_side]
[modify_side]
side=2
gold=0
income=-2
village_gold=0
[/modify_side]
[modify_side]
side=3
gold=0
income=-2
village_gold=0
[/modify_side]
[modify_unit]
[filter]
x=9
y=5
[/filter]
level=50
[/modify_unit]
[object]
[filter]
x,y=9,5
[/filter]
silent=yes
[effect]
apply_to=movement
set=0
[/effect]
[effect]
apply_to=hitpoints
increase_total=974
heal_full=yes
[/effect]
[effect]
apply_to=new_ability
[abilities]
{ABILITY_REGENERATES}
[/abilities]
[/effect]
[effect]
apply_to=attack
range=ranged
increase_damage=3
[/effect]
[effect]
apply_to=attack
range=ranged
increase_attacks=2
[/effect]
[/object]
{PICKUPPABLE_ITEM cloak_of_power 3 3 () items/cloak-green.png
_"This cloak emanates a strong magical energy. Do you want to pick it up?"
_"cloak of courage^Take it"
_"cloak of courage^Leave it"
_"You can't use this item." (
[object]
name= _ "Cloak of Power"
image=icons/cloak_leather_brown.png
description= _ "This magical cloak gives the wearer additional 1 point to damage and movement and also 4 to hitpoints."
[not]
side=3
[/not]
[effect]
apply_to=attack
increase_damage=1
[/effect]
[effect]
apply_to=hitpoints
increase_total=4
increase=4
[/effect]
[effect]
apply_to=movement
increase=1
[/effect]
[/object]
)}
{PICKUPPABLE_ITEM ring_of_hp 3 7 () items/ring-red.png
_"This red ring emanates a calming warmth. Do you want to pick it up?"
_"ring of HP^Take it"
_"ring of HP^Leave it"
_"You can't use this item." (
[object]
name= _ "Ring of Health"
image=icons/ring_red.png
description= _ "This ring provides additional 14 hitpoints to the person wearing it."
[not]
side=3
[/not]
[effect]
apply_to=hitpoints
increase_total=14
increase=14
[/effect]
[/object]
)}
[/event]
[event]
name=start
[message]
speaker=narrator
message= _ "This is a test scenario. It should be used to test new characters, item, etc."
image=wesnoth-icon.png
[/message]
[message]
speaker=unit
[filter]
x=5
y=4
[/filter]
message= _ "We must kill that goblin!"
[/message]
[message]
speaker=unit
[filter]
x=5
y=6
[/filter]
message= _ "You are right!"
[/message]
[/event]
[/multiplayer]
|
| |
|