Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Przeróbki
Kuki1537
Ta "spódnica" to część zbroi, która jest ze złota.
A tak w ogóle to miał być rycerz wielu broni, ale nie wrzucałem ich, bo to by było jakieś 20 rysunków Wink. Kolce mi nie wyszły (jak cała jednostka). Robiłem ją chwilkę 10-15 min (chyba).

Sylar, mogę przerobić Twoją jednostkę?
Edytowane przez Kuki1537 dnia 14-12-2010 18:17

Kanapka
Dobrego obrazka jednostki nie zrobicie w godzinę ani dwie. Wyraźnie widać, że ktoś się nie przyłożył i w takim przypadku nie ma sensu komentować - nadal są podstawowe błędy, a komentarz 'część ciała X nie wygląda jak X' brzmi trochę głupio. Narysujcie, poprawcie, następnego dnia poprawcie jeszcze raz i dopiero proście o pomoc.

Perspektywa:
Jednostki w BfW są widziane pod kątem z góry. Nie z przodu. Z góry.

Rozmiar jednostek:
Weźcie jednostkę z gry i porównajcie rozmiary, powinna Wam wyjść podobna.

Linie i kontury:
Kontury powinny mieć grubość jednego piksela.

Cieniowanie:
Poczytajcie o cieniowaniu na dowolnej stronie o rysowaniu, Google wam znajdzie.

Kolory:
Nie używajcie narzędzia wypalenie. Dobierajcie kolory ręcznie, do każdego koloru nie potrzebujecie więcej niż 6 odcieni: jeden na kontur (ciemny), jeden na głęboki cień, jeden na cień, jeden normalny, jeden na obszar oświetlony i jeden na rozjaśnianie.
Poczytajcie o kontraście - jeden tutorial z googla wystarczy.

Kontrast:
Potrzebujecie więcej kontrastu.

Poczytajcie o antyaliasingu.

Sylar:
Zamień to futro na płachtę skóry albo na razie zostaw ten kawałek w jednym kolorze i popraw resztę jednostki. Czekam na poprawioną wersję (podobno ma jakaś się pojawić).

Nie udało mi się znaleźć dobrych poradników do pixel art po polsku, ale są bardzo dobre na forum www.wayofthepixel.net/pixelation/index.php i www.pixeljoint.com/forum/, z tym że po angielsku. Jak ktoś mniej więcej ogarnia (na tyle żeby znaleźć te tutoriale), samo przeglądnięcie obrazków z tutoriali może pomóc.

Edit:
peroox:
Jak złożysz erę, to mogę Ci narysować jakieś jednostki. Po pierwsze, ery zwykle padają przed ukończeniem, po drugie, nie wiem nawet, co to ma być za jednostka - nie ma nawet statystyk. Nie widzę powodu, żeby rysować jednostki, jeżeli może się okazać, że trzeba je przerobić.
Edytowane przez Kanapka dnia 14-12-2010 19:42

peroox
Jest tak, że moja era jest w trakcie czekania na poradnikiSmile)

Część za pozwoleniem(uzyskanym już wcześniej) wykorzystam nowych, a reszta to Normalna + wszystkie inne już zaprogramowane, których nie można normalnie rekrutować(patrz prócz kampanii). Nie wiem jak to będzie z frakcją Mrocznych Elfów, ale Prócz tych co są i przerobionego sojuszu niskich(patrz Krasnoludy i Hobbici[Sojusz ten nie ma jeszcze nazwy]) i mojej perełki(większość to nowi żołnierze) czeka tylko to wklepania.

Nic wielce nowego to nie będzie, ale złożenie wszystkich podstawowych jednostek + dodatki. Jakby kto dał radę zrobić 1 poziom nieumarłego jeźdźca(staty gorsze od Kośća tylko pika) i 1 poziom wojownika ludzi(wygląd:miecz, tarcza, zrobisz jak chcesz)

Sylar
Kanapka, wedle twoich porad, to kto wie, czy kiedykolwiek stworzę odpowiednią jednostkę Wink Ale oczywiście niezmiernie mi się one przydadzą. No to cóż, nożownik wyszedł teraz... zupełnie inaczej. Nie wiem, czy lepiej, czy gorzej, ale inaczej. Co do tych 6 kolorów, to nie wystarczy normalny -> rozjaśnianie -> rozjaśnianie na rozjaśnieniu? I dla czego nie wypalanie, skoro daje ono efekt zacienienia powierzchni? W sumie zawsze pozostaje jeszcze rozmazywanie (Chyba tak to się nazywa), zauważyłem, że ciekawy efekt rozmazania wychodzi na jednokolorowych powierzchniach.
A teraz moje "dzieło". Nożownik prosto z arabskiej meliny. Komentować:
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 16:08

Filar
Wydaje mi się, że jest on z lekka nieproporcjonalny, (chyba tułów jest zbyt wielki w stosunku do nóg) ale ogólnie, to kolejna bardzo dobra praca.
Edytowane przez Filar dnia 14-12-2010 22:29

Vetch
Cześć, dawno mnie nie było, widzę że parę talentów się narodziło, niektóre dopiero się kształtują. Na widok hassasyna mocno się zdziwiłem. Takie fajne jedostki, a on tu wrzuca kopię orka zabójcy -.-.
W każdym razie chciałem pokazać moją przeróbkę orka zabójcy na spy'a i super spy'a(dawno zrobione, jednak Sylar na ich podstawie może wykombinować coś lepszego Pfft). Oto oni:
/obrazek skasowany/
Nie sugerujcie się pistoletami. Dla zróżnicowania lvl'i dodałem noktowizor oraz pogrubiłem bronie. Jakby ktoś chciał erę, do której zostali zrobieni, to PW.
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 16:09

http://vetch-dziennik.blogspot.com
Kanapka
Sylar:
Chodziło mi o to, że jeżeli nie jesteś w stanie narysować jakiejś części jednostki i potrzebujesz pomocy, zostaw puste miejsce albo wypełnij ten obszar jednolitym kolorem - dokończysz później, jednostki nie robi się w jeden dzień (chyba że jest się dobrym).
Przerobiłem kawałek tej jednostki, żeby pokazać kilka rzeczy. Po pierwsze, nie kontrolujesz, co się dzieje z poszczególnymi pikselami. Kiedy jednostka ma 55x30 pikseli, parę pikseli może całkiem zmienić wygląd. Po drugie, masz zbyt mały kontrast - kolory są zbyt podobne do siebie, w takiej skali ta różnica jest niezauważalna.
Sześć kolorów było podane jako liczba, którą rzadko będziesz potrzebował przekroczyć. Jeżeli chcesz użyć trzech kolorów, byłoby to raczej cień-normalny-światło, chociaż zależy od oświetlenia powierzchni - jasna powierzchnia faktycznie będzie miała normalny-światło-rozświetlenie, a powierzchnia w cieniu gleboki cien-cien-normalny. Np. naramienniki są zrobione w trzech kolorach.

Twój nożownik miał zbyt dużą głowę, i wygląda że jego prawa ręka jest przyczepiona trochę zbyt nisko, poza tym jest w porządku. Dobrze by było, gdybyś go poprawił używając ołówka o twardej krawędzi - łatwiej narysować szczegóły.

/obrazek skasowany/

Nożownik był mało szczegółowy, więc rysowałem to, co mi się podobało. Można by zrobić jeszcze parę poprawek, ale nie chodzi o to, żeby Ci narysować jednostkę.

Jeżeli chodzi o jednopikselowe linie, na obrazku poniżej (chyba) widać o co mi chodzi. Nr 1. to linia narysowana myszą, nr 2. ma zaznaczone na czerwono piksele, które powodują, że linia jest poszarpana i krzywa, i nr 3. to wyprostowana i wygładzona linia - poza usunięciem tych pikseli trzeba jeszcze wygładzić linię.

/obrazek skasowany/

Kuki1537
eh, mam 9 lat i dopiero zaczynam robić jednostki więc prosze, mniej krytyki

Apomaner
Czy dobrze zrozumiałem? Jesteś młodszy i dlatego mamy nie krytykować Twoich "dzieł"? Litości...

Sylar
Cóż, Kanapka, twoja jednostka oczywiście dużo lepsza, będę nad tym jeszcze pracował. Z tymi liczbami kolorów, to chodziło mi o to, że normal+jasny+(jasny*jasny) I cienie wypalaniem, ale albo nie umiem czytać ze zrozumieniem, albo nie napisałeś, dla czego wypalanie jest fuuu. GeneralKuki- na podstawie krytyki dochodzi się do doskonałości, jeśli się ją rozumie, ale skoro masz 9 lat i już zabierasz się za projektowanie jednostek, to jestem ciekawy co będzie za te pięć lat (jeśli się nie znudzisz).
Vetch: fajna jednostka, ale na razie staram się zrobić coś w stylu mojego big-headowego araba, ale bardzo możliwe, że również będę się wzorował na twoim szpiegu przy pewnych jednostkach, za pozwoleniem.
Edytowane przez Sylar dnia 15-12-2010 17:25

Kuki1537
zdaje się, że nie umiem rysować jednostek od podstaw SadSadSadSadSad więc będe przerabiał stare
/obrazek skasowany/

Kanapka
Sylar:
Nie napisałem. Chciałem narysować, ale okazało się że nie umiem tego dobrze pokazać.
Tak na szybko, to weź jeden kolor z jego szalika (kufji?), wypal/rozjaśnij sobie do czterech kolorów (czy ile tam jest) i przekoloruj - zobaczysz, że gorzej wygląda. Chodzi o to, że kolor powierzchni przesuwa się w kierunku koloru światła (na diagramie wyboru koloru w Paincie czy czymśtam). W tym przypadku jasno oświetlone powierzchnie są oświetlone przez żółte światło słońca - przesuwają się trochę w stronę żółtego, natomiast cienie są oświetlone przez rozproszone światło od nieba, i przesuwaja się w stronę niebieskiego. Dzięki temu cienie chowają się do tyłu, a światło^2 wyskakuje do przodu.

General:
Zakładam, że chce Ci się włożyć trochę pracy w sprite'y, żeby wyglądały lepiej.
Przeglądnąłem parę stron wstecz, z tego co widziałem dałoby się uratować Mu (z posta #247) i żółtego ziomka (#263). Jeżeli Mu robiłeś sam (wtedy jeszcze robiłeś przeróbki, więc nie wiem, kto to rysował), zdecydowanie to najlepsza jednostka dotychczas.
Wiek nie ma nic wspólnego z tym, czy sprite jest dobry, czy nie. Chodzi o to, że Żółty Ziomek wygląda jak szkic z początkiem cieniowania. Dobrze by było zacząć go od nowa - wyczyścić wszystkie kolory i zostawić tylko linie (albo może rysować linie ciemnym odcieniem koloru i wypełniać normalnym odcieniem), potem wyczyścić porządnie linie (tak jak na obrazku dwa posty wyżej), następnie poprawić trochę kształty tam gdzie trzeba (włócznie są trochę krzywe, pasy na klacie nie będę proste - powinny iść za kształtem klatki piersiowej (trochę wygięte)). Dopiero jak będziesz miał porządne linie i kształty, zaczynaj cieniowanie. Używaj narzędzi z twardą krawędzią (jak wypalasz, gdzieś da się ustawić twardą krawędź). Dopiero wtedy weź się za cieniowanie, i wrzuć tu sprite bez cieniowania.
I tak przy okazji, jeżeli włożysz 6-8 godzin pracy w obrazek, też będziesz się krzywo patrzył na coś, co zostało zrobione w 15 minut.

Edit:
General: Dodałeś posta jak ja pisałem nowego. Przerabianie jednostek (frankensteining) nie bardzo ma sens. Więcej nauczysz się rysując od podstaw, poza tym części posklejane ze sobą nie będą dobrze do siebie pasować. Przeróbek używa się, jeżeli potrzebujesz jakichkolwiek sprite'ów do ery/kampanii i nie chce Ci się poświęcać czasu na rysowanie - przeróbki można zrobić w 20 min/jednostka i zwykle nie wyglądają straszliwie źle, ale nie da się zrobić porządnego sprite'a bez przerysowania chociaż kawałka.
Edytowane przez Kanapka dnia 15-12-2010 19:47

Kuki1537
eh, jedna jednostka na dzień :/ mistrz słońca bez różnych odcieni
/obrazek skasowany/
no dobra, kolorki pozmieniałem
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 16:31

Elensefar
generałKuki więc jednak nie jestem najmłodszym na BfW xd ja mam 10.Grin

a przy okazji to nie każdy musi mieć takie zdolności informatyczne np: jak inferno8.
Generał jak ci nic nie wychodzi, skoro dla mnie ten "Pikachu" jeśli mogę go tak nazwać jest fajny, na pewno fajniejszy od mojego wampira Grin
jak byście go zobaczyli to byście mnie na pewno wyśmiali xd
Edytowane przez Elensefar dnia 15-12-2010 20:53

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Kanapka
General:
Bardziej jedna na trzy dni, a tego Słonecznego pewnie z tydzień zanim będzie do czegoś podobny.
Wyczyściłem i poprawiłem włócznię i maskę. Znajdź tekst o proporcjach ciała człowieka, wyczyść wszystkie linie i popraw gościa tak, żeby miał prawidłowe proporcje. Zastąp czarne linie ciemnym odcieniem koloru. Używaj narzędzi o twardej krawędzi - gumki też, połowa Twoich czarnych linii jest półprzezroczysta. Wyślij kolejną wersję dopiero jak spędzisz nad nią dwie godziny.
Kanapka dodał/a następującą grafikę:
mistrzsloncabezcieniowa.png

Elensefar
nie pokaże wampira, bo on nawet nie przypomina wesnothowego...
a po 2: Kanapka usunąłeś pikachu rękę...
Edytowane przez Elensefar dnia 16-12-2010 09:11

Elensefar

Kuki1537
/obrazek skasowany/
chyba tak ten temat powinie wyglądać.

Tak, teraz jest ok. Tak trzymać. - Sagez
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 16:31

Elensefar
ten 2 ma miecz świetlny xd
w tym 1 ta tarcza trochę za mała

Elensefar

Richiter
a oto moja pierwsza przerobiona jednostka i smok

[img]http://i1380.photobucket.com/albums/ah200/sylwekmitura/weapon_master.jpg_zpskfylhd5b.png[/img] is not a valid Image.
Richiter dodał/a następującą grafikę:
mojapierwszaprzerobionajednostka.gif

Edytowane przez AxeFighter dnia 14-03-2015 16:44

ygbut
Ten przerobiony koń ma całkowicie prostą przednią prawą nogę, a smok ma wykrzywiony topór i jego miecz jest mało widoczny. Łeb ma fajny. Wink

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.30
10,821,166 unikalne wizyty