Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pracownia
Piko
Kurka wodna. Coś czułem, że wrzucisz to na ostatni moment, bym nie miał czasu wyrobić się z erą przed 1 rundą WT. Patataj

O tym, że nie traktujesz nas na poważnie, niestety wiemy od dłuższego czasu.
Edytowane przez Piko dnia 09-08-2016 14:40

AxeFighter
Dingo, naprawdę zaczynam cie nie poznawać. Gdzie ten ambitny artysta z 2012/2013 roku, który mistrzowsko łączył zaawansowany frankenpacking z drobnymi, lecz interesujacymi dodatkami od siebie? Teraz jesteś jedynie cieniem samego siebie. Starasz się na siłę rysować wszystko od zera, lecz wierz mi, nie wychodzisz na tym dobrze. Twoje grafiki są za każdym "revampem" coraz mniej dopracowane, jakby były zrobione "na odwal się". Choć jak piszesz, że nie traktujesz nas teraz na poważnie, to wyczuwam w tobie brak otwartości na krytykę własnej twórczości, czyli niejako sam się teraz pogrążasz. Grafiki w erze mają wyglądać dobrze, nie liczy się to ile czasu się na nie poświęciło. Inaczej nigdy ona nie zaistnieje, choć i tak teraz FL to prawie trup, ale ty go jeszcze bardziej dobijasz "revampami".

RIP Magowie Wody, jeden z najlepszych designów w erze zniszczony przez "revamp" grafik.

Pozdrawiam.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Dingo
AxeFighter napisał(a):
Teraz jesteś jedynie cieniem samego siebie.

AxeFighter napisał(a):
Twoje grafiki są za każdym "revampem" coraz mniej dopracowane, jakby były zrobione "na odwal się".

AxeFighter napisał(a):
FL to prawie trup, ale ty go jeszcze bardziej dobijasz "revampami".

No i czego ty ode mnie oczekujesz? Mam się odnieść do twojej wielce konstruktywnej krytyki? Fakt że twierdzisz że nowe grafiki są zrobione na odwal się świadczy tylko o tym jak bardzo mało wiesz o procesie ich tworzenia. Powiedz mi co i gdzie dokładnie źle zrobiłem (powiedzieć że są okropne potrafisz, natomiast dlaczego już nie).

Napisałem jasno i wyraźnie dlaczego nie traktuje was na poważnie. Więc się powtórzę: jeżeli chociaż raz pomyślałeś że tamte grafiki były lepsze to nie będę cię traktował na poważnie, ponieważ nie będę marnował mojego cennego czasu na obalanie tak oczywistej nieprawdy. Tylko dla tego że jesteś nakręcony nostalgią do moich frankenartów (wtf) nie będę robił wyjątku.

AxeFighter napisał(a):
Robi się z ciebie drugi Chaos.

Boże... Tylko dlatego że nazwałem twój post bzdurami przyrównujesz mnie do Chaosa? Napisałem tak ponieważ ty nie napisałeś mi nic racjonalnego. Że według ciebie grafiki są zrobione na odwal się, że jestem cieniem samego siebie, wytłumacz mi może, co chcesz mi przekazać? W ten sposób chcesz mi udowodnić że są gorsze? To jest krytyka na którą mam być otwarty?

Jestem też bardzo ciekaw w czym się pogrążam. Jeżeli tym że pisząc że nie obchodzi mnie wasze zdanie, to pogrążam się tak od zawsze. Jakby nie patrzeć, zawsze uważałem że wiem lepiej i tak jest i tak będzie. Wystarczy przejrzeć ten temat.

To tylko twoje zdanie, w dodatku nie poparłeś go absolutnie niczym, jest tylko twoje bycie triggered że coś jest zrobione inaczej niż byś chciał.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider

AxeFighter
Napisałem ci wcześniej. Brak głębi. Twoje najnowsze grafiki mają mocno skopane cieniowanie. Ubrania i włosy postaci wyglądają teraz jak rozmazane plamy, co czyni je nierealistycznymi. Najbardziej się to rzuca w białych jak śnieg ubraniach piratów, Wybrańcu z mopem na głowie, czy minotaurach zrobionych z gliny.

Co do traktowania na poważnie: jeśli wszyscy mówią ci, że coś jest nie tak, a ty nie widzisz żadnego problemu, to znaczy, że musisz przemyśleć wszystko jeszcze raz i zreflektować, czy na pewno ty masz rację. Co do jakości obrazków: dużo roboty =/= dobra grafika. Da się małym nakładem zrobić coś naprawdę fajnego, a po długim procesie twórczym może powstać koszmarek.

Zbytnio starasz się używać pełnych kolorów, unikasz wyrazistszego cieniowania jak ognia, choć naprawdę nieźle ci ono wychodziło w starszych jednostkach. Zastanów się nad tym.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

Dingo
AxeFighter napisał(a):
Napisałem ci wcześniej. Brak głębi. Twoje najnowsze grafiki mają mocno skopane cieniowanie.

Nie zgadzam się. Brak głębi jest wtedy, gdy odcienie w palecie nie różnią się od siebie wystarczająco (pokaż jednostkę która zawiera taką paletę).
AxeFighter napisał(a):
Ubrania i włosy postaci wyglądają teraz jak rozmazane plamy, co czyni je nierealistycznymi. Najbardziej się to rzuca w białych jak śnieg ubraniach piratów, Wybrańcu z mopem na głowie, czy minotaurach zrobionych z gliny.

Włosy postaci? W bardzo znaczącej większości są takie jak były! Proponuje tobie to sprawdzić samemu. Ubrania? Wszystkie te jednostki nigdy nie miały równie wyrazistych ubrań jak teraz. Wystarczy zrobić porównanie. Biały jak śnieg ubrania piratów. Przecież już wcześniej takie mieli. Dużo wcześniej. Wybraniec z mopem na głowie nie zgadzam się, a minotaury zrobione z gliny, proszę o porównanie obrazka gliny z minotaurami. Wcześniejsza wersja miała dosłownie porysowany brzuch kompletnie randomowo (zrobione na odwal się)!
AxeFighter napisał(a):
Zbytnio starasz się używać pełnych kolorów, unikasz wyrazistszego cieniowania jak ognia, choć naprawdę nieźle ci ono wychodziło w starszych jednostkach. Zastanów się nad tym.

Pełne kolory, co to takiego? Może chodzi o pełne nasycenie koloru... Cóż większość palet została wzięta z domyślnej i ani mi się widzi żeby mieć do nich zarzut. Jestem też ciekaw o jakie starsze jednostki chodzi, które posiadały owe wyrazistsze cieniowanie.

Mogę pokazać mnóstwo poprzednich jednostek które miały mnóstwo rozmazań, braku głebi, tragicznie dobraną paletę kolorów, cieniowane zrobione kompletnie randomowo. Nigdy wcześniej nie miały tak dużej głębi i wyrazistości każdego elementu na ich ciele jak mają teraz.

AxeFighter napisał(a):
Co do traktowania na poważnie: jeśli wszyscy mówią ci, że coś jest nie tak, a ty nie widzisz żadnego problemu, to znaczy, że musisz przemyśleć wszystko jeszcze raz i zreflektować, czy na pewno ty masz rację. Co do jakości obrazków: dużo roboty =/= dobra grafika. Da się małym nakładem zrobić coś naprawdę fajnego, a po długim procesie twórczym może powstać koszmarek.

Czy aby na pewno wszyscy mówią mi że coś jest nie tak? Przejrzyj ze 3 poprzednie strony tego tematu kiedy zacząłem wrzucać już niektóre z obecnych tutaj grafik, lub ich prototypy. A teraz wróćmy się do finalnej wersji. Jeżeli miałbyś rację i naprawdę byłoby tak jak mówisz, to przede wszystkim nikt nie powiedziałby że grafiki są świetne w tym przypadku Sulik. Poza tym, ktoś oprócz ciebie zwróciłby uwagę na to co ty zwróciłeś, jeżeli byłoby jak mówisz. Tymczasem odnoszę się tylko do ciebie. Przemyślałbym to wszystko jeszcze raz i zrefletkowałbym, czy na pewno masz rację.

Zawsze będę kierował się tym że jeżeli mi się grafiki podobają, to chociażby wszyscy inni mówili co innego, to i tak bym zachował swoje zdanie, bo to ja jestem ich twórcą. Co nie znaczy że nie jestem otwarty na krytykę, ale nie na taką jaką wcześniej mi przedstawiłeś. Proszę o to żeby nie ciągnąć tematu dalej, zdania nie zmienię, na następny post już nie odpowiem, naprawdę nie mam na to ani ochoty ani czasu.
"Wesnoth.com.pl isn't a Polish forum, its something what's preteting to be it, but its not. It's a place where active people who want's to create something are insulted, ridiculed and also by who? Someone who gaves self some nicknames like "super użytkownik" (super user) and more like that and they did nothing for Wesnoth to be the worthy of it." - ChaosRider

Piko
Dingo napisał(a):
AxeFighter napisał(a):
Napisałem ci wcześniej. Brak głębi. Twoje najnowsze grafiki mają mocno skopane cieniowanie.

Nie zgadzam się. Brak głębi jest wtedy, gdy odcienie w palecie nie różnią się od siebie wystarczająco (pokaż jednostkę która zawiera taką paletę).

Aha ok. Żarty żartami. Pierwsza jednostka którą sprawdzam: dwa odcienie różnią się od siebie jedynie tym, że jeden ma jaskrawość równą 1, a drugi równą 7. Kolejny ma 14, a ostatni 23. Kisnę? Cała głębokość palety wynosi mniej więcej tyle, co brodzik dla niemowląt. Następna. 20-27-34-41. Jak już masz kłamać to kłam, ale przynajmniej nie rozśmieszaj ludzi.

Nawet się nie będę wykłócać czy powinieneś tę paletę zmienić czy nie. Zresztą sama zmiana palety nie wystarczy, bo używasz jednej długiej palety i najjaśniejszy kolor jednej jednostki jest najciemniejszym kolorem jej awansu. XD Nie wiem co to za pomysł.
Ale nie próbuj nikomu wmówić, że twoje jednostki mają głębię. Po lewej twoje, po prawej z wysoką głębią:

i.imgur.com/ofLXpHv.pngi.imgur.com/KJRik2J.png

Dingo
Wow to ja już wole bez takiej głębi. Masakra brzydko wyglądają spodnie ryboludzi i trenera (najjaśniejszy kolor porobił plamy). Tak samo np. ubranie dzidomiota ma plamę najjaśniejszego koloru, zaklinacze to samo, fuj!

Piko napisał(a):
Aha ok. Żarty żartami. Pierwsza jednostka którą sprawdzam: dwa odcienie różnią się od siebie jedynie tym, że jeden ma jaskrawość równą 1, a drugi równą 7. Kolejny ma 14, a ostatni 23. Kisnę? Cała głębokość palety wynosi mniej więcej tyle, co brodzik dla niemowląt. Następna.
20-27-34-41.

Niektóre elementy powinny mieć mniej różnicy od pozostałych (niebieskie ubranie zaklinaczy, czarne ubrania piratów). Poza tym mierzyłeś tylko w jaskrawości, i podajesz mi cyferki tylko z jaskrawości XD Kisnę?

AxeFighter
Dingo, Piko ma rację, jego przeróbki chociaż po części ratują grafiki tamtych jednostek. Powtarzam ci po raz kolejny: twoje najnowsze obrazki nie mają głębi, zbyt słabe cieniowanie, popatrz sobie na defaulta, tam jest mnóstwo twoich "brzydkich plam". I jeszcze jedno: jak coś wygląda dobrze na zbliżeniu, to nie zawsze jest fajne w rzeczywistym rozmiarze. I ogólnie sam styl rysunku ci się pogorszył. Twoje najnowsze jednostki wyglądają jakby miały nogi z ciasta (przykład: magowie), a proporcje u niektórych są wręcz komiczne (patrz Ryboczłowiek Obrońca, który wygląda jakby nosił kilkudziesięciokilogramowy watowy skafander).

Podsumuwując: po prostu nie przyjmujesz krytyki i tyle, bo to twoje dzieło. Dobra, rób jak chcesz, ale wiedz, że w ten sposób nie rozwijasz się, śmiem powiedzieć, że się cofasz. Frown
Edytowane przez AxeFighter dnia 11-08-2016 00:44

Piko
Dingo napisał(a):
Wow to ja już wole bez takiej głębi. Masakra brzydko wyglądają spodnie ryboludzi i trenera (najjaśniejszy kolor porobił plamy). Tak samo np. ubranie dzidomiota ma plamę najjaśniejszego koloru, zaklinacze to samo, fuj!

Skoro po zmianie palety jednostki dalej są brzydkie, to niestety to wina jednostek i błędnego cieniowania. Wink Po prostu na płaskiej palecie nie było widać ich brzydoty. XD Poza tym to:

Piko napisał(a):
Zresztą sama zmiana palety nie wystarczy, bo używasz jednej długiej palety i najjaśniejszy kolor jednej jednostki jest najciemniejszym kolorem jej awansu. XD Nie wiem co to za pomysł.

Dingo napisał(a):
Niektóre elementy powinny mieć mniej różnicy od pozostałych (niebieskie ubranie zaklinaczy, czarne ubrania piratów). Poza tym mierzyłeś tylko w jaskrawości, i podajesz mi cyferki tylko z jaskrawości XD Kisnę?

A poza czarnymi, także niebieskie, białe, żółte i brązowe, czyli właściwie wszystkie. Gdyby cię też interesowały te jednostki w chociaż najmniejszym stopniu, poznałbyś że podałem jaskrawość koloru czarnego. XD Kiśniesz?

AF też trochę ma racji. Sam zrobiłeś te jednostki, więc nie przyjmujesz do wiadomości że coś może być z nimi nie halo.

Dingo
AxeFighter napisał(a):
Podsumuwując: po prostu nie przyjmujesz krytyki i tyle, bo to twoje dzieło. Dobra, rób jak chcesz, ale wiedz, że w ten sposób nie rozwijasz się, śmiem powiedzieć, że się cofasz. Frown

Aha, więc taki jest twoje podsumowanie z tego że napisałem, że zawsze się będe kierować że najważniejsze żeby mi się podobało? Czego mogę się spodziewać, po tym jak przyrównałeś mnie do Chaosa. I znów to samo. Mówisz mi swoją opinię, że cofam się tak jakby to była prawda w którą mam wierzyć, podczas gdy to tylko twoja opinia, a do jej spóźnionych argumentów już się odniosłem. W dodatku, jeżeli mówisz że się cofam patrząc tylko przez pryzmat piratów, to śmiem powiedzieć że twoja opinia jest bardzo nieobiektywna. Dziwi mnie tylko, że nie odpowiedziałeś na żadne pytanie które wcześniej zadałem. Najwidoczniej nie miałeś czym. Wink

"Rób sobie jak chcesz ale wiedz że w ten sposób nie rozwijasz się" Tak, nikt nie rozwija się robiąc jak chce, tylko robiąc jak inni chcą. I to ty mi mówisz że się pogrążam. Grin

Piko napisał(a):
Skoro po zmianie palety jednostki dalej są brzydkie, to niestety to wina jednostek i błędnego cieniowania. Wink Po prostu na płaskiej palecie nie było widać ich brzydoty. XD.

Nie wiem jak elementy które były wcześniej wskazywane miałyby być inaczej pocieniowane. Poza tym to:
dalej są brzydkie

nie było widać ich brzydoty.

Ok

Piko napisał(a):
A poza czarnymi, także niebieskie, białe, żółte i brązowe, czyli właściwie wszystkie.

Nie wiem co to za pomysł.
Piko napisał(a):
Gdyby cię też interesowały te jednostki w chociaż najmniejszym stopniu, poznałbyś że podałem jaskrawość koloru czarnego. XD Kiśniesz?

Jednostki mnie nie interesują w chociaż najmniejszym stopniu bo podałeś jaskrawość koloru czarnego a ja nawet nie zwróciłem uwagi. Tak. Grin

Dobra wystarczy, zamykam temat, bo ta dyskusja do nikąd nie prowadzi, można by się tak drażnić w nieskończoność. I tak w najbliższym czasie nie pojawi się nic nowego.
Edytowane przez Dingo dnia 19-09-2017 21:52

Dingo
Temat otwarty bo Piko coś tam chciał na shoutbox, nowe grafiki tubylców.
/obrazek skasowany/
Grafiki nie są finalne i jeszcze będę robił różne rzeczy może z paletami i konturami itp.

Eksperyment na Zaklinaczu, teraz fajniej jest?
/obrazek skasowany/
Edit: Dalsze eksperymenty na narodzie piratów:
/obrazek skasowany//obrazek skasowany/
Edytowane przez Dingo dnia 19-09-2017 21:53

Piko
Zasadniczo, to myślę że jest dużo lepiej. Zmiana gaci w linii Zaklinaczy z pomarańczowych na brązowe to dobry wybór. Całkiem mi się podobają, chociaż popracowałbym nad kształtem nóg u drugiego poziomu. Moim zdaniem powinien być bliższy do tego z poziomu niżej. Poziom trzeci wydaje się być dobry, chociaż szczegóły są średnio czytelne. Mnie się całkiem podobają, może AxeFighter znajdzie coś jeszcze. Żeglarz też dobry.

Do większości tubylców nie mam zastrzeżeń. Co najwyżej klata u druida jest zbyt płaska (agile i łamacz są w porządku). Ogólnie to uwielbiam pozę nowego agile, chociaż starego też całkiem lubiłem. Jego awans już trochę mniej do mnie przemawia - ale to po części dlatego, że nie do końca rozumiem co to za długi kij na jego plecach. Tyczka do skoków wzwyż?

Dingo
Wszystkie nowe grafiki zostały już wysłane do Pika, natomiast tutaj grafiki nowych jednostek.
imgur.com/moY2vun.png imgur.com/Tb8AzJN.png
Rage Minotaur i Minotaur Slaughterer, alternatywny awans minotaura planowany od wieków.

Nowe jednostki do Altaris - Creator/Architect byłby alt awansem dla Lord of Earth, kiedyś o nim pisałem, może brak ataków, oraz możliwość tworzenia wszystkich golemów. Przywrócony Mag Gravitacji (Gravity Mage) jednak tylko do 2 poziomu. Co mógłby robić, nie wiem jakiś ciekawszy atak niż zwykły. Smile Harlequin - alternatywny awans Conjurera nie mogący się replikować, posiadający wszystkie ataki wręcz i na odległość.
imgur.com/ucw6VCg.pngimgur.com/0IY8Qkg.pngimgur.com/aLqKU0a.png

Dalsze nowe jednostki mogłyby być:
- Awanturnik (Brawler) - alternatywny awans dla Żeglarza walczący pięściami
- Plądrownik (Plunderer) z dalszym awansem, alt awans dla Żeglarza, walczący pochodniami
- 3 lvle dla Ryboludzi
- Harpia skałomiot, już od dawna planowana
- Księżycowy wojownik dla Altaris do przywrócenia

Takie jednostki mogłyby się ukazać w wersjach kiedyś kiedyś.

Edit: grafiki ludzi dla Aban Diar. Zamieniłem dawnego nieumarłego szakala na człowieka, chyba także zmienię mu broń na sierp będzie ciekawiej. Info także że ikony ataków 6 frakcji (oraz np. karabinu maszynowego i śnieżnych ataków dla 7 frakcji) są w mojej paczce z ikonkami ataków na org.
imgur.com/ndfxk0M.png
Edytowane przez Dingo dnia 12-10-2017 14:19

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 1.40
10,821,047 unikalne wizyty