Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
XVII Century project - Eastern Europe at War
bs_grom
Chorwaci mają chyba za mało kosztów ruchu na płytkiej wodzie - 2, podczas gdy jednostka zwiadowcza Akinij ma 3 a 4 to standard dla innych jednostek.
Szukając info o Ruskach natknąłem się na Turków i naszego Akinij'a, Po polsku to Akindzi (Akindzajowie http://rarplayer....ind%C5%BCi).
Po angielski zaś to Akinci http://en.wikiped...B1nc%C4%B1 choć znalazłem też Akinji http://empireotto...kinji.html
Edytowane przez bs_grom dnia 11-07-2011 06:14
bs_grom

Sagez
Chorwaccy mają być najlżejszą kawalerią w erze, te covery i koszty ruchu są zamierzone. Zostaje.

Co do nazwy dla tureckiego jeźdźca to prawie mi to zwisa, chociaż uważam, że akinij i tak brzmi lepiej...
''I śmieszna impotencja słów wobec życia!'' - Witold Gombrowicz, Dzienniki

bs_grom
Jeśli nie będzie więcej zmian ...choć jednak uważam że Moscow Shooter jest lepszy bo chyba bardziej oznacza moskiewski strzelec przeciwieństwie of Moscow, który oznacza Moskwy ...ale to nic, jeśli nie będzie więcej zmian siły ataków, grafik jednostek i ich nazw lub zdolności to mam w html'u drzewko awansów jednostek dla eeaw z uaktualnionym generałem artylerii.

Czy rekrutowanie innymi jednostkami niż król upadło bo podałem wcześniej kod i przykładowe pliki z własnymi pomysłami kto co rekrutuje ewentualnie moge sam to zrobić jeśli będę wiedział kto co ma rekrutować.

Na razie próby z dyplomacją utkneły, z niewiadomego powodu mimo podpisanego pokoju jednostki mogą się atakować (zmieniłem w przeciwieństwie do Modern Combat , że jeśli widzimy jakąkolwiek jednostkę wroga to możemy poprosić o pokój lub wysłać pieniądze), działa tylko dawanie pieniędzy. Sojuszu jeszcze nie sprawdzałem bo działa po 10 turach.

Ewentualnie można spróbować że tylko na mapie europy można rekrutować dodatkowymi jednostkami.
Edytowane przez bs_grom dnia 12-07-2011 14:51
bs_grom

Poliuks
Muszę powiedzieć, że podziwiam twoją pracowitość Smile! Wydaje mi się, że warto by wrzucić to drzewo jednostek do folderu z erą jako materiał dodatkowy. Co sądzisz, Sagez?
Rekrutacja oficerami - pomysł nie upadł, przypuszczalnie będziemy wprowadzać takie rzeczy w dalszej fazie projektu.

inferno8
To drzewko ma parę nieaktualnych grafik. A co do pomysłu wrzucenia tego do ery to jest mi to obojętne, choć powinniście wiedzieć, że takie drzewko generowane jest samoczynnie na stronie z jednostkami Wesnoth.

A co do pracowitości bs_groma to również jestem pod wrażeniem. To zaszczyt mieć kogoś takiego w drużynie Wink

bs_grom
pochwały przyjmujeGrin motywują do dalszego działania.
Dźwięki sprawdzałem działają.
A co od drzewka ja nie widziałem żadnych nieaktualności, poprawiłem nawet generała artylerii.
Możesz podać które są nieaktualne.
bs_grom

Poliuks
Parę grafik Inferno mi podesłał, a ja zmieniłem, choć o tym nie wspomniałem osobno. Te obrazki to ataman doński, magnat litewski, husarz lvl 3, polski chorąży wielki. Nie wiem, czy to o nie chodzi, ale możesz porównać.

bs_grom
widzę zmiany w cieniach
Edytowane przez bs_grom dnia 14-07-2011 02:17
bs_grom

Sagez
Przyłączam się do grona pochlebców, bo pewnie z połowa wszystkich zmian w ostatnich wersjach to zasługa bs_grom'a. Świetna robota!
Mnie także drzewo jednostek jest obojętne, ale może być fajnym bajerem. Rekrutacja oficerami to był dobry pomysł, pomyślimy o nim o premierze (ma być już tym tygodniu).

Najbardziej zależy mi na tej dyplomacji do mapek, bo one zapewnią lepszy balans (np. żeby było możliwe pokonanie Turcji). Akurat dyplomacja to jedna z tych rzeczy, których (czasem dojmująco) brakuje według mnie w BfW.

Ktoś ma jakieś kolejne uwagi, propozycje? Pisać.

bs_grom
Nie demonizowałbym Turcji bo zawsze można wyłączyć domyślne ustawienia. A co do dyplomacji to zawsze można się dogadać na czacie tyle że wszyscy to usłyszą (ostatnią grałem i miał być sojusz przeciwko krasnoludom ale zostałem oszukany i poszli na mnie).

Moje sugestie do dyplomacji. Jak to sobie wyobrażam.
1) Podarunek pieniężny już działa ale chciałbym by można było łączyć np podarunek z ofertą pokoju lub odwrotnie żądania pieniędzy za pokój
2) trybut/haracz określona liczba pieniędzy co turę dla przeciwnika np za pokój powiedzmy że jak długo płaci jest pokój.
3) Oddanie wioski (ale tylko wioski - w Modern Combat żeby oddać wioskę musi być chyba w niej jednostka)
4) W Modern Combat wszyscy "królowie/liderzy przeciwników" są widoczni i w każdej chwili można z nimi "zagadać" ja to widzę tak że trzeba najpierw mieć kontakt (widzieć) jednostkę przeciwnika by móc rozmawiać. Czyli Szwedom raczej trudno będzie dogadać się z Turkami. W ten sposób można odciąć Turcję od potencjalnych sojuszników. (to już działa)
5) Sojusz podobnie jak w Modern Combat przynajmniej od 10-15 tury
6) Nie bardzo mi się podoba oddawanie jednostek przeciwnikowi ale mogło by być (a już najmniej mi się podoba by jednostka oddana mogła za pieniądze być odtransportowana do losowej wioski bo może się zdarzyć, że zamierzam przejąć nie bronioną wioskę przeciwnika a tu nagle pojawia się jednostka.)
bs_grom

Sagez
Masz rację. Zgadzam się także co do dyplomacji, dobrze kombinujesz Wink Szczerze pisząc, nie mogę się jej doczekać, bo super byłoby pograć na tej mapce z innymi ludźmi i w trakcie gry bawić się w dyplomację... Rozgrywka nabrałaby głębi, no i wymagałaby jeszcze bardziej wysilonego główkowania.

Dobra, proponuję dwie zmiany w EEaW:
- Niech kozacki chorąży znów ma normalne traity zamiast cechy ''lojalny'' bo to źle wygląda i w sumie nie widzę w tym sensu ;
- To głupie i totalnie nierealistyczne, że Kozacy nie mogą rekrutować włócznika. Mogą go otrzymać dopiero z awansu chłopa... Na balans proszę się nie powoływać, bo włóczników, jak wiadomo, ubijamy na dystans : ). Proponowana cena - 20 golda.
Edytowane przez Sagez dnia 12-07-2011 19:18

Poliuks
A co powiesz, żeby chorąży miał jeden normalny trait i jedno "lojalny"? Co do włóczników - zgoda.

Sagez
Jeden normalny i jeden ''lojalny'' jest w porządku, jeśli potrafisz tak zrobić. Wielkie dzięki!

A wszyscy inni do piątku podszlifować angielski, jeśli chcielibyście mi pomóc w tak zwanym ''prowadzeniu'' tematu EEaW na wesnoth.org, ha, ha.

bs_grom
Odnośnie nowych ulepszeń to ciekawy pomysł ukraiński włócznik będzie strasznym przeciwnikiem z pierwszym ciosem po awansie.
włócznik jest loyal i ma po awansie dwie możliwości ulepszeń a chorąży może wybrać tylko jedne.
Na włóczniku kozackim chorążym wyświetla mi się cecha loyal a na zwykłym polskim chorążym lojalny.
Podczas rekrutacji gdy po prawej stronie wyświetla się opis rekrutowanej jednostki są 2x loyal ale po rekrutacji jest w porządku.
Polski chorąży ma taką samą cenę co kozacki a teraz wydaje mi się odstaje od kozackiego.
Edytowane przez bs_grom dnia 13-07-2011 12:26
bs_grom

Poliuks
Rekrutacja chorążego - też to zauważyłem, ale zważywszy, że po rekrutacji jest OK, nie ma co tego ruszać.
Podrównałem trochę chorążych, teraz polski ma 11-2 wręcz i 50 exp.
O lol, zauważyłem, że teraz wszystkie jednostki oprócz mechanicznych, UD itp. mają cechę loyal - nawet nie z naszej ery! Muszę szybko coś z tym zrobić.
EDIT: Sagez, co powiesz na kompromis - chorąży losuje cechę "lojalny" tak samo jak inne? Oznaczałoby to, że 40% chorążych nie wymagałoby utrzymania.
Edytowane przez Poliuks dnia 13-07-2011 12:21

Sagez
Niech sobie chorąży losuje albo wywalmy to ''lojalny'' w kosmos...
Należy moim zdaniem zabrać włócznikowi cechę ''lojalny'', niech ma normalne traity jak wszystkie inne jednostki.

bs_grom - szwedzkie działa oblężnicze i husarze też są strasznymi przeciwnikami, i to od razu, a nie po awansie.

Ech, niedobrze, bo jutro premiera, a inferno8 dzisiaj nie ma.

bs_grom
ignore_race_traits=no
{TRAIT_LOYAL}

wpisałem swojemu chorążemy takie coś i działa jeden loyal i jeden losowy- jednak nie działa
Właściwie to uważam że wszystkie jednostki z loyalem powinny losować również 2-gą cechę.

Zgadzam się z Sagezem dlaczego włócznik miałby być lojalny.
Może lepiej szlachcie dać lojalny na zasadzie pospolitego ruszenia co musi stanąć do walki podnieść cene o 1.

Jeśli ataki zmieniono chorążemu to również na poziomie 3 trzeba

Podajcie mi jeszcze co zmienicie w atakach i innych cechach bym mógł umieścić w drzewie (np chorąży wielki)
Edytowane przez bs_grom dnia 13-07-2011 13:00
bs_grom

Poliuks
Włócznik nie ma lojalnego, nie wiem, skąd takie wnioski. Ten kod, który podałeś, właśnie sprawia, że lojalny losuje się albo nie, to właśnie zaproponowałem Sagezowi.

Sagez
U mnie włócznik miał ''lojalny'', jak zresztą wszystkie jednostki.
Szlachta nie dostanie ''lojalnego'', już kiedyś miała i to wcale nie było dobre. Zostawmy to.
Jeśli jest przy tym tyle problemów, to dajmy sobie spokój i usuńmy tę cechę w ogóle.

bs_grom
nic się nie stanie jeśli cecha lojalny będzie dolosowywana lepsze to niż jej brak
bs_grom

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.29
10,890,356 unikalne wizyty