Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Opisy jednostek - Polacy
Arturion
A co sądzisz o tym Szpitalu Polowym co to jest na 2 stronie po lisowczykach? Smile

PS. A czemu takie małe zainteresowanie opisami jest? Nie chcecie mieć udziału przy tej sztuce?! Grin
Edytowane przez Arturion dnia 16-01-2009 18:21

Sagez
Nic nie sądzę Wink Nie wiem czy on taki trudny. Powinien być banalny.
A co do udzielania się, to ja bym się na innych nie oglądał.
Róbmy swoje!Smile

Arturion
Tak więc do roboty Wink

vul6
Husarz - najsłynniejsza jednostka kawalerii w dziejach Rzplitej Obojga Narodów, konnicą stojącej. Swą potęgą Husaria sieje strach wszędzie, zabójczą skuteczność zawdzięczając wyjątkowej i doskonałej taktyce bazującej na połączeniu zwinności z impetem uderzenia. Przy szarży nabiera sporej prędkości w szyku lu¼nym pozostając, nie narażona na ostrzał wroga. Zacieśnienie szeregu w ostatniej chwili sprawia, że cały oddział przeciwnika z powierzchni ziemi zmiecion udaje się pospiesznie do Krainy Wiecznej Szczęśliwości (czy to Szwed czy Ruski, Tatar z Turkiem takoż). Znakiem szczególnym anielskie skrzydła oraz długa niczym drzewo kopia która przebija wrogów z łatwością. Po złamaniu kopii Husarze wyciągają nadziaki lub szable i dobijają tych którzy jeszcze utrzymali się na nogach. Mało kto z nimi zadziera, jeśli nie miał przy sobie chłopa z piką zdolną długością dorównać kopii husarskiej.
Edytowane przez vul6 dnia 19-01-2009 16:25

Sagez
Dzięki, dobrePfft Nie mam żadnych zastrzeżeń. Jeszcze chyba nieskończone, ale to bardzo przyjemny debiutSmile

Arturion
Mi też się podoba Smile

vul6
ano, nieskończone, zastanowię się jeszcze co tam dopisać.

Aureliusz777
vul6-coś na temat broni

Armata

Ludzie obsługujący armatę musieli być bardzo odważni i zarazem ostrożni ponieważ mieli wielką siłę ale przez wagę armat byli bardzo wolni i z tego powodu byli łatwymi celami dla szybszych i celnych jednostek wroga.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

Sagez
Wow, jedno zdanie...
A to bardzo szybki ( 2, 5 minuty ) opis armatki level 1 :
Na dynamicznym polu bitwy o wiele bardziej przydają się małe armaty niż potężne działa używane przy oblężeniach. Armatki takie szybko przerzedzają szeregi wroga, wprowadzając panikę i chaos. Są wielką pomocą zarówno w ataku, jak i w obronie, zniechęcając wroga do walnego szturmu. Jeszcze nigdy zabijanie na odległość nie było tak proste! - ostatnie zdanie to tekst z fallouta, z jakiegoś perka.

Z jednym zdaniem nie zwojujesz zbyt wiele.
A ja wracam do pancernych, dragonów i innychWink
Edytowane przez Sagez dnia 17-01-2009 12:07

Aureliusz777
Armata

Ludzie obsługujący armatę musieli być bardzo odważni i zarazem ostrożni ponieważ mieli wielką siłę ale przez wagę armat byli dość wolni .Jednak w wielkiej bitwie były bardziej skuteczne niż wielkich rozmiarów działa oblężnicze jednak wielka siła wiąże się z wielką odpowiedzialnością ponieważ kule armatnie o wielkiej sile zabijały też wojaków ze swoich szeregów .
Ernest Hemingway

Sagez
Głupota, nikt nie strzelał swoim w plecy, tym bardziej, że nasze wojska były bardzo nieliczne i liczył się każdy człowiek.
Daj sobie więcej czasu, ja długo myślę zanim coś napiszę. Nie śpieszyć mi się, bo będę musiał niestety Was temperować.

Popracowałem od wczoraj nad linią Pancernego - dla 3 jednostek będą 2 opisy. Ten dla p. i tow. p a inny dla Zagończyka.

Pancerny - Z Kozakami zawsze były problemy, co jakiś czas na żyznej Ukrainie wybuchały krwawe, bratobójcze walki. Były tym niebezpieczniejsze, że wielu Kozaków wydatnie pomagało obrotowi spraw, służąc na kilku frontach w lekkich formacjach jazdy, jako rejestrowi. Wobec gro¼by nielojalności z ich strony, utworzono polski odpowiednik - pancernych. Ich zadania są wyjątkowo niewdzięczne - muszą gonić wrogów Rzplitej po bezkresnych i bezludnych stepach, nie zaznając wiele odpoczynku. Świetnie nadają się do działań dywersyjnych i rajdów głęboko poza granicami ziem Obojga Narodów. Nie posiadają wymyślnych strojów ; noszą się prosto, ubrani w kolczugi, w misiurkach, z szablami i łukami, czasem lancami, obuszkami i pistoletami. W niczym nie przypominają majestatycznych husarzy, choć są równie ważni dla bezpieczeństwa Kresów. Oby ich poświęcenie było hojnie wynagradzane.

Zagończyk - Każdy żołnierz, a już szczególnie weteran liczy się na niespokojnym pograniczu. Niejeden zdobył bezcenne doświadczenie w licznych walkach z Tatarzynami, Turkami, kozaczyzną i Moskalami. Wielu z nich specjalizuje się w zagonach, czyniących moc szkód i prowadzących do całkowitego rozbicia osłabionego wroga, a przynajmniej zahamowania jego postępów. Zwą ich zagończykami - lud¼mi, którzy świetnie pasują do powiedzenia : '' Lach bez konia to jak ciało bez duszy ''. Zagończyk bardzo wiele czasu spędza w siodle i siła z jego poczynań ogrom pożytku głównemu natarciu przynosi, a utrapionemu nieprzyjacielowi spać w nocy spokojnie nie pozwala...
Edytowane przez Sagez dnia 17-01-2009 14:11

Aureliusz777
Piechota wybraniecka

Składała się głównie z chłopów uzbrojonych w szable i inne bronie które im wpadły w ręce.Z tworzenie tego rodzaju wojska było koniecznością wypełnienia luki w armii Rzeczypospolitej Obojga narodów. Jednak prości mężowie ze wsi niebyli chętni do niebezpiecznej służby wojskowej a ich panowie nie chcieli tracić taniej siły roboczej i dlatego nie dbali o ich szkolenia a także wyposażenie .Dlatego z biegiem czasu te jednostki traciły wartość na polu bitwy i dlatego zaczęto częściej używać ich do prac inżynieryjnych.

proszę cie sagez bez krytyki siedziałem pół niedzieli na wikipedi.

poprawa dodana jak coś planuje jej przedłużenie
Edytowane przez Aureliusz777 dnia 18-01-2009 21:28
Ernest Hemingway

Sagez
''Składała się głównie z chłopów uzbrojonych w szable.Jednak prości chłopi niebyli chętni do niebezpiecznej służby wojskowej a ich panowie nie chcieli tracić taniej siły roboczej i dlatego nie dbali o ich szkolenia a także wyposażenie .Dlatego z biegiem czasu te jednostki traciły wartość na polu bitwy.''

Doceniam ten czas, nie ma się co obawiać krytykiWink Jak widzę, część z nas zdecydowała się pisać w czasie tera¼niejszym, część w przeszłym. Ja piszę w tera¼niejszym. Twój tekst jest już lepszy, ale dalej krótki i ogólny. Są błędy i w ogóle nie ma archaizacji. Mogę go nieco przerobić za jakiś czas. Tak, będziesz w creditsachSmile Pracuj dalej.

Aureliusz777
poprawie zaraz i i trochę przedłużę.
Ernest Hemingway

Sagez
Jest lepiejSmile Dalej parę błędów, ale Twój ogólny szkic bardzo mi pomógł. Dodałem stylizację na dawny język. Wierz mi lub nie, ale poprawiałem patrząc na pierwowzór i wyszło chyba całkiem zgrabnie i zachowując pierwotny sens. Dzięki, zajrzyj na pierwszą stronę wątkuWink

Piechota wybraniecka - Składa się głównie z chłopów w płaszcze odzianych, z szabliskami, rusznicami i toporkami. Prostemu ludowi, do spokojnego zazwyczaj żywota przywykłemu, wojna to beznadziejność ''jak w jasyr tatarski wpaść'' niemalże i nie przykłada się on do wszelkiego obowiązku. Im większe w obozie rozprężenie, tym mniej chłop - wybraniecki zdziałać potem może, przeto przezorniej go do pracy z inżynieryą przydzielać, a ucieczek z pola walki i dezercyi za wszelką cenę unikać.

Aha, piszmy ostatecznie w czasie tera?niejszym ; w końcu grając w tą erę, wszystko będzie się działo ''teraz''. Po co smęcić, że to już byłoPfft

Edit:
Uporałem się z litewskim dragonem, zamierzam z felczerem.
Dragon litewski - Dragonia to powszechny rodzaj wojska w armiach Obojga Narodów. Wojujący pieszo i konno, w zwarciu i na dystans - są przydatni w każdej potyczce. Mogą też we fortach, zamkach i stanicach zbrojnie stawać, by z obozu zamkniętego wycieczki robić. Ichnie walki zdolności moc korzyści przyjaciołom przydają, a wrogom na utrapienie działają.

i jest...

Felczer - człowiek znający się dobrze na medycynie nie musi najczęściej obawiać się zbytnio o swój żywot. Nawet jako jeniec z pewnością wynajdzie sobie robotę. Jego umiejętności są drogocenne w czasach, w jakich przyszło mu żyć, a wyrzynanie się nawzajem zwaśnionych stron pozwala udoskonalać sztukę leczenia w wyśnionych wprost warunkach.

dziś jest jakoś dziwnie, więc popełniłem...

Wojownik litewski - Litwini od dawien dawna słynęli z męstwa połączonego z niebywałą dzikością. Szlachcic taki, który zasmakował w sztuce wojennej, staje się jeszcze gwałtowniejszy i do rychłej rozprawy z wrogiem skory. Przodkowie jego krzyżaków ze swej ziemi gonili, nie szczędząc ciosów miecza i okupem za panów gardząc ; jakże więc można tradycję z rodziny płynącą zdeptać?
Edytowane przez AxeFighter dnia 10-11-2014 15:13

Arturion
Mam medyka!

Medyk to człowiek mądry i inteligentny. Przez wiele lat bycia felczerem swoje umiejętności poszerzał i jeżeli los pozwolił to i nauki u wielkich lekarzy pobierał. Nie straszny mu krwi widok, ani trudne operacje. Gdy w niewolę się dostanie to z życiem zapewne ujdzie, gdyż dobry medyk jest na wagę złota.
Jednak bronić się też potrafi i sztyletem wywija równie dobrze jak przy amputacjach wszelakich, a w dodatku wroga różnymi truciznami zatruć może, a nawet do śmierci doprowadzić.
Z czasem medyk może tak dobrze swej sztuki się wyuczyć, że poważanym i wielkim lekarzem może się stać.

Dobre? Wink

Sagez
Po raz pierwszy nie mam żadnych uwag. Gratulacje!Pfft

Arturion
Shock Hura! Grin

Jak widać idzie mi coraz lepiej! Smile

edit:

Lekarz to medyk który wniósł się już na wyżyny swych umiejętności. Nie ma już dla niego chorób z którymi by się nie spotkał, chociaż z leczeniem ich jest już gorzej. Mimo to udaje mu się sprawniej przeprowadzać różnorakie operacje, czy zabiegi wymagające sporej precyzji. Ci wybitni lekarze leczą zazwyczaj tych żołnierzy którzy są wyżej w wojskowej hierarchii.
Jego sztylet nasączony trucizną jest zabójczy, nie mówiąc już o idealnie wycelowanym ciosie w plecy.
Edytowane przez Arturion dnia 19-01-2009 15:45

Sagez
Bardzo dobrze, przyjmujęSmile

Arturion
Dużo już mamy tych opisów!

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.18
10,824,116 unikalne wizyty