Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Era of Warnwgard
kasim
Dobra dawno tu nie zaglądałem(ani nie robiłem nic erą, ech listwo), ale jak już zajrzałem, to coś umieszczę i zabiorę się ponownie do roboty.
Zacznijmy od warnzanów, najbierw poprawiona wersja szperacza:
i.imgur.com/CeY5IZN.png
Jeszcze będę nad nim pracować, ale na razie wyszedł mi taki, starałem się zaakcentować to że ma futro.
Teraz poprawiony lodowy troll:
i.imgur.com/iR8RCcI.png
Też do poprawy, nieco bardziej go przyciemnię, ale bardziej przypomina chyba istotę z lodu.
I w końcu śnieżny troll:
i.imgur.com/m8vP5ZH.png
Niezbyt umiem ocenić czy wyszedł dobrze, ale chyba wyszedł ok.

Teraz czas na Warnwgard,
Mroźny elf szermierz:
i.imgur.com/AFjdxv1.png
Pierwsze z ulepszeń mroźnego elfa, specjalizuje się w walce szablą, jak widać i będzie najlżejszym z ulepszeń tych elfów. Pozostałe dwa to mają byś zbój z buławą i w ciężkiej zbroi oraz kusznik w ciężkiej kolczudze.
Kolejna dodatkowa jednostka to wozy i stanowisko zaopatrzeniowe:
i.imgur.com/Yu5lpPq.png i.imgur.com/83J0n3x.png
W zamyśle ta jednostka ma mieć w miarę dużo hp, oraz jak widać po obrazkach 2 formy. W pierwszej, w której będzie także rekrutowana może się tylko słabo bronić oraz w miarę sensowne poruszać, ale jej główne zalety objawiają się po rozstawieniu(jeżeli nie zrobiło się jednostką ruchu to pod prawym będzie opcja rozstawienia, czyli zmiany w druga swoją wersję). Wtedy ma tracić całkowicie zdolność poruszani(do ponownego złożenia) oraz zyskiwać zdolność leczenia jednostek na sąsiadujących polach o 8 punktów lub wstrzymanie działania trucizny, zwiększać ich obronę terenową, obrażenia(i to mocno zwiększać) oraz jednostką strzelającym z łuku ma dawać możliwość szycia płonącymi strzałami.
No i na koniec stróż:
i.imgur.com/G9zXO8R.png
Słaba jednostka mająca atak ogniem i oświetlająca.

I zanim przejdę do kozaków to ukazuję pierwszą z jednostek najemników, piechur Kraggijski
i.imgur.com/WcvTGze.png
Prosta, tania i łatwo dostępna piechota o mająca atak kłuty i obuchowy. Jednostka ta, jak i inni najemnicy mają być dostępni w obozach najemników, czyli specialnej wiosce którą zamierzam zrobić jak dodatkowy rodzaj terenu.

I teraz kolejne jednostki kozaków, a więc najpierw kolejny typ czerni, tym razem z pochodnią:
i.imgur.com/CDAxwDA.png

I teraz zacznę temat mechaniki artylerii. Najpierw zapodam pierwsze zrobione działo czyli falkonet, a pod dołem artylerzyści kozaccy oraz artylerzyści z falkonetem.
i.imgur.com/mAptAcV.png
i.imgur.com/qL57gld.png i.imgur.com/0Uebvbj.png
Artylerię chciałbym zrobić w tym dodatku w rozbudowany i unikalny sposób. Frakcje mające dostęp do artylerii będą mogły werbować tylko artylerzystów. Żeby mogli strzelać z armat trzeba potem jeszcze dokupić im armatę(a ceny tych mają się wahać od 20 z falkonet do ponad 50 z kolubrynę), armat ma być w zamyśle 9, falkonet jakieś lepsze lekkie działo, dwa średnie działa i dwa ciężkie(w tym kolubryny), moździerze, haubice i organki. Po wykupieniu działa przez artylerzystów zwalniają do prędkości odpowiedniej do działa i mogą sobie strzelać. Ale ma być również drugi "tańszy" sposób zdobycia artylerii( a dla niektórych frakcji takich jak kozacy jedyny, bo oni nie mogą kupować dział), a więc przejmowanie armat. Kiedy pokonamy armatę z załogą to mają umierać tylko artylerzyści, a na polu na którym stali zostaje sama armata która nie należy do żadnego gracza, ma 0 punktów ruchy, nie ma żadnych ataków i 0 lvl. Można taką armatę łatwo zniszczyć(będzie miała tylko 2-3 hp) ale jeżeli ma się na sąsiednim polu artylerzystów bez armaty to będą mogli oni obsadzić armatę i tym samym przejąć.

Dobra rozpisałem się, poprosiłbym o opinie, w szczególności na temat pomysłu na systemu artylerii. Poza tym postaram sie na dniach dodać jeszcze parę rzeczy i wrzucić zaaktualizowaną wersję.

--------------Doklejony z 06-05-2018 ----------------------------------------

Po kolejnej przerwie ponownie wznowiłem pracę nad erą. Działa teraz na najnowszej wersji 1.14. Zostały poprawione statystyki(poza wprowadzonym działem nad którym będę musiał popracować)Wprowadziłem większość wspomnianych jednostek i zostały dodane 2 nowe jednostki warnzanów i najemnik. Poza tym rasy dostały swoje cechy, będzie ich jeszcze więcej w przyszłości. dodatkowo została dodana frakcja "Inne" w której są aktualnie zrobione ale nie mają własnej frakcji.

i.imgur.com/aWDfiLU.png
Berserker
Alternatywny awans dla woja. Ma atak sieczny z i bez furii.

i.imgur.com/7rZcW0b.png
Ostrze piekieł
Ulepszenie berserka.
Ci w całości oddani służbie swym demonicznym panom są postrachem zarówno wrogów co własnych ziomków. Plugawa magia demonów zmieniła ich w puste, bezwolne istoty śmierci z płomieniami miast oczu.

i.imgur.com/LKZm22X.png
Szary płaszcz
Niegdysiejsi żołnierze Północnej Marchii znani pod nazwą Czarnych płaszczy. Nazwa ta się zmieniła gdy te oddziały strzelców wyborowych zostały zwolnione z służby. Mieli zostać rozbrojeni, lecz stawili opór w zaciętym buncie. Po wielu miesiącach walk imperialni dowódcy ustąpili i pozwolono tym żołnierzom zatrzymać broń, sztandary i mundury i wyruszyć gdzie tylko chcą. Stali się poszukiwanymi najemnikami wszędzie, gdzie tylko potrzebni byli żołnierze.

Byłbym wdzięczny za opinie.
Edytowane przez kasim dnia 11-05-2018 22:17

kasim
Kolejny update wstępnej wersji ery, zapraszam do testowania, wersja Wesnoth 1.14+

Głównie dodane nowe jednostki i poprawa kozackiego działa, jak również dodanie animacji ataku i obrony warnzańskiemu szperaczowi.

WARNWGARD

i.imgur.com/15Ya6aF.png
Stróż weteran
Ulepszenie dla stróża.

i.imgur.com/7Zp7lgV.png
Myśliwy
Podstawowa jednostka do walki z dystansu.

i.imgur.com/qmYJUMZ.png
Zimowy krasnolud
Mieszkający w wysuniętej najdalej na północ górze na świecie zimowe krasnoludy wielokrotnie dowiodły swej lojalności wobec warnwgardzkich sojuszników. To twardzi i nieustępliwi żołnierze używających w walce głównie długich pik.

WARNWGARDCY KOZACY

i.imgur.com/vtjEdz3.png
Serdiuk weteran
i.imgur.com/K8ZflcT.png
Niebieski kubrak
Dwa możliwe awanse serdiuka. Pierwszy oferuje nieco więcej punktów życie od drugiego i dodatkowy atak wręcz. Drugi zaś oferuję większą celność strzelanie i jest aktualnie jedyną jednostką z bronią palną bez kary do celności.

WARNZANIE

i.imgur.com/lSMVafr.png
Oszczepnik weteran

i.imgur.com/bH6Rl5S.png
Cień
Kolejne alternatywne ulepszenie woja. Ma mieć(jeszcze nie ma) możliwość krycia się. Jest początkiem linii skrytobójców warnzanów. Jego ulepszeniami mają być Mistrz cieni(lepsze krycie, atak trucizną itd) lub Koszmar - na wpół warnzan, na wpół duch.
i.imgur.com/BDzrknZ.png
Ogr
(Grafika na pewno do poprawy) Duża i potężna jednostka szturmowa. Jako awansy będzie miał do wyboru bojowego ogra(bardziej dopakowana wersja) lub Ogra szturmowego z umiejetnościami ułatwiającymi zdobywanie wiosek i zamków.

INNE

i.imgur.com/om1Sbcz.png
i.imgur.com/GOacYSb.png
Szkirny i wataha szkirnów. Najsłabszych demony w piekle które stanowią rdzeń piekielnych armii. Zbyt słabe by stanowić cokolwiek w pojedynkę tworzą grupy których siła w całości polega na powiedzeniu "w kupie siła". Mają słabe ataki rojem (pierwsza ma 6, druga 9) i w kolejnych poziomach mają mieć 15 i 22 ataki. Za to ich statystyki poza zdrowiem mają się nie zmieniać w żaden sposób.

i.imgur.com/ZyKQMWA.png
Królowa szkirnów
To zdeformowane monstrum jest podstawą każdej armii demonów. Jego główną rolą jest rodzenie na polu bitwy kolejnych szkirnów. W awansach ma zaplanowanie wersję bojową i "matkę szkirnów" która będzie rodzić od razu ulepszone szkirny. Sama umiejętność nie jest jeszcze gotowa i poza nią królowe roju maja mieć aurę leczącą szkirny.

Jeśli ktoś zechce przetestować to z góry dziękuje jak również za uwagi odnośnie jednostek.
kasim dodał/a następującą plik:
era_of_warnwgard.zip [354.73kB / 442 Pobrane]

Deidara
Jednostki bardzo mi się podobają. Widać, że są zrobione od podstaw, a przynajmniej duża ich część tak wygląda. Najlepszy tutaj jest pomysł – ciekawe nazewnictwo, wygląd i postawa jednostek. Inna sprawa, to ich odbieganie od norm gry, które widać na przykład w wielkości jednostek. Są one za małe, porównując je do tych z ery domyślnej. Jest też kilka niedociągnięć, jak np. stopy ogra bądź ręce oszczepnika weterana. Zdają się być nienaturalne, jak jednostajny kawałek, bez zarysowanych dłoni, łokcia, mięśni... Oczywiście w erze domyślnej takie zarysowania nie są zbyt widowiskowe, jednak wygląda to lepiej.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 2.08
10,819,853 unikalne wizyty