Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Czego Wam brakuje w BfW?
Jah
Madlok napisał/a:
1. Ataki na odległość np. magią, katapultami na 3 heksy, łucznikami na 2.

Zainstaluj Ranged Era - Sagez pisal o niej w ktoryms z wczesniejszych newsow.

Jakieś zmiany, żeby końcówki nie były takie oczywiste. Teraz po większym błędzie nie ma szans na wygraną

Rowniez uwazam ze koncowki sa oczywiste chociaz czasami zdarza sie ze cos mnie zaskoczy , zwlaszcza jak jestem pewny wygranej Wink . Ale Wesnoth to wlasnie taka gra bledow -odstapisz za duzo wiosek , dasz przeciwnikowi latwo zlevelowac jednostke czy zrobisz nieudany atak i po grze. Wtedy mysle ze ostatnia szansa jest rzucenie calego wojska na lidera przeciwnika. A wracajac do zmian jakiego typu mialyby byc?

Oczywiscie kazdy ma swoje zdanie ale nie uwazam by frakcje byly malo urozmaicone. W samym default jest mnostwo mozliwosci rozegrania partii. A jesli ci malo to zawsze mozna przeciez zainstalowac ktoras z er (EE , EoM itp.)
wesnoth.com.pl/images/articles/sygnaturka1a.jpg
Jah

Zawisza
Mi brakuje tego że, jednosti dystansowe (łucznicy smoki itp) muszą atakować tak jag by w zwarciu.Muszą podejść i bić się jak jednostki typu (włócznik,piechur,ork rębacz itp).Moim zdaniem powinny atakować z co najmniej z 2 kratek.

barowei
Zawisza gdybyś spokojnie poczytał sobie posty/newsy(szczególnie te starsze) już byś wiedział o tym, że powstała Ranged era, jeśli chcesz strzelania to sobie ściągnij to, ja z kumplem już graliśmy i raczej nie pasowało nam to do klimatu wesnothPfft
Ja bym za to globalne spelle zobaczył, co już zresztą było mówione, nadałoby to większego znaczenia magii w tej grze.

Asheron
Zgadzam się z baroweiem. Taaak spelle! A co do grafiki 3d to myślę, że by nie trzymała tak dobrze klimatu.

Mzyku
Katapulty,armaty,balisty.
Czarodziei walczących na odległość.
Łuczników walczących na odległość.

www.fokuspace.com
SIRKUPUS
przydały by się większe lvl dla wojsk poniewaz jak gram przykładowo lojalistami większość jednostek dochodzi do 3lvl i potem juz nie awansuje

pjortek
Wg mnie wszystkim jednostkom warto dorobić trzeci level.
Osobiście mógłbym popracować nad ideą, ale strona techniczna jest mi niestety całkowicie obca, a i czasu nie ma, coby się nauczyć informatycznych zaklęć.

inferno8
Polecam erę Ascension. Tam wszystkie jednostki awansują do... 5 lvl. Niestety brakuje im wypasionych obrazków.

Aureliusz777
To ja wam polecam wre magii.Może niema tam zbyt dużo postaci które gigantycznie awansują ale jest ich tyle ,że nim awansujesz wszystkie to tydzień minie.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

peroox
Lubię grywać w Ranged Era. Nie zgadzam się, że Krasnoludy są wtedy najgorsze. Grzmotomiot już na 1lvl ma zasięg 3 heksy + jego duży atak. Ustawisz go na wzgórzu pod osłoną kilku krasnoludów i wymiata(jak trafi[szczególnie w dzień na nieumarłych, trolle]). No cóż orkowie nie są wiele za. Trujące ataki na odległość to marzenie wielu fanów tej rasy. W zwarciu jest słaby, ale jak po ataku zasłoni się go rębaczami to wybacz. Większe szanse mają tylko elfy mają wtedy szanse, albo smoki{jaszczurki}(chodzi o uleczanie z zatrucia[nie liczę tych leczących na 2 poziomie]). Expienie magami w Ranged Era też jest lepsze-to samo co u zabójcy, czyli mało HP.

Szymaskus
mnie wkurza tylko jeden fakt:
skoro jednostka jest do walki na odległość to czemu musi podleść do przeciwnika??

Icelordpl
A ja chciałbym, żeby dało się zastosować więcej różnych strategii. Na przykład drzewiec na płaskiej powierzchni zamienia się w las do którego wchodzi potem elf i atakuje wroga Grin A potem gdy las jest już nie potrzebny w ciągu 2 tur zamieni się znowu w drzewca.

Sylar
No to tak... hmm dużo tu już zostało wymienione. Pogoda. Ale nie taka, jak w kampanii Inferna. Ta wedle mnie była za ostra i za bardzo spowalniała rozgrywkę, a cenię sobie w wesnoth błyskawiczność. Ogólnie chciałbym, żeby teren i jednostki były ujęte w jakiejś innej pozycji, żeby wszystko wyglądało bardziej żywo, i reakcje jednostek na pogodę, np, w deszczu jednostki (większość trzęsłaby się z zimna). To by mogło też poszczególnym rasom przynosić korzyści lub przeciwnie. W ranged era nie podoba mi się trajektoria lotu pocisków, np. noże zabójcy w jakiś zaskakujący sposób skręcają na zakrętach ;P A myślę, że przy pewnej ilości pracy w końcu wyszłaby prosta trajektoria. I punkty mana razem z jakimiś zaklęciami jako specjalną zdolnością też by były fajne. Mana powinna być na tej samej zasadzie, co hp. jednostki. I tak np. Mag Ognia staje w środku wrogów, i za ilość many używa zaklęcia ognisty krąg, zadając ogniowe obrażenia wszystkim jednostkom w pobliżu. I np. gdyby użył zaklęcia za więcej many, niż posiada, to powiodłoby się, ale jednostka by zginęła pod naporem użytej energii, tak jak to w Eragonie. I krytyczne ciosy. Dzięki temu gra stała by się bardziej ciekawa i nieprzewidywalna. Dla każdego rodzaju obrażeń byłyby inne krytyki: np. dla ogniowych podpalanie, które oprócz 1.5x strat, wyrządzałyby jakąś liczbę obrażeń przez parę następnych tur, co zwało by się "podpalenie" itp.
Edytowane przez Sylar dnia 24-11-2010 10:38

Elensefar
mi brakuje tylko tego, żeby więcej osób grało na gharmie niż na oficjalnym!!! Bo czasem chciałbym zagrać sobie tylko z polakami w np creep war w wesnocie

starybrudas
Osobiście mocno ubolewam, że nadal (oficjalnie, nie żadne mody Ranged Era itd.) nie ma łuczników którzy rzeczywiście miotają strzały na zasięg (tu: przez kilka hex'ów). Dziwie się szczerze pisząc że JESZCZE tego nie ma. Wprowadzenie tej innowacji do gry wprowadziło dużo zmian (dużo pracy) - ale warto ! Więcej możliwości, więcej frajdy. Nie będę się rozpisywał jakie to byłyby możliwości (no chyba że ktoś chce Wink ), ale na pewno system walki (trafię lub nie trafię) byłby ostatnim czynnikiem decydującym o przebiegu bitwy w grze Wesnoth.

Ktoś mi potrafi napisać, czemu tak jest jak jest?

Kanapka
Ponieważ kompilikuje to rozgrywkę (wprowadza dodatkowe zasady do rozgrywki), z powodu zasady Heksy Mogą Być Wiele Mil Od Siebie (Hexes Are Possibly Miles Across), ponieważ nie podoba to się developerom, ponieważ zmienia to balans frakcji, i lista Często Zgłaszanych Pomysłów na forum oficjalnym twierdzi, że coś takiego było wprowadzone i następnie usunięte.

Zasada prostoty rozgrywki powoduje, że takie rzeczy jak system many lub trafień krytycznych nie będzie dołączony do gry.

Edit:
Jeśli chodzi o animacje, to problem jest taki, że ktoś je musi narysować - jednostek jest ~200, każda mogłaby mieć pozycje patrzenia na północ, animację oddychania (poruszanie się cały czas, tak jak nietoperze albo np. Ciężka Piechota, Krasnoludzi Strażnik i parę innych jednostek w 1.9), animacje ruchu i lepsze animacje ataku, ale to masa roboty, i na dodatek potrzebni są bardzo dobrzy graficy do tego.
Strategia w BfW to więcej niż 'orkowy łucznik jest dobry na nieumarłych' - trzeba gościa umieć użyć, nie stracić go podczas ataku albo obrony, nie stracić wiosek, nie stracić lidera, orientować się gdzie jest wojsko przeciwnika, orientować się kiedy przeciwnik oszczędza kasę i zwracać uwagę na jeszcze całkiem sporo rzeczy o których nie wiem.
Era domyślna była balansowana od dawna (i wciąż są plany zmian)i nie sądzę, żeby twórcy mieli ochotę zaczynać od nowa po dorzuceniu kilku nowych jednostek/umiejetności/awansów, więc takie bajery tylko w erach użytkowników.
Kampanie nie są znowu taki duże - Wesnoth faktycznie zajmuje ponad 300 megabajtów, ale to i tak nic w porównaniu z najnowszymi grami na 3 DVD. Nowe kampanie są dodawane, jeżeli jakaś jest wystarczająco popularna, dobrze zrobiona, i ma dobrą grafikę - Martwa Woda miała poprawiane portrety przez jakieś pół roku przed dodaniem do Wesnoth.
Jeżeli znudziły Ci się mapy, możesz poszukać Random Map Packa (RMP) albo Competetive Gaming - to zestawy map do laddera, jest tam całkiem sporo nowych map 1v1. Gorzej z mapami 2v2 i 3v3, ponieważ nie ma ludzi, którzy je tworzą i testują (mapy 1v1 są tworzone przez ludzi z laddera i testowane przez najlepszych graczy z laddera).
Edytowane przez AxeFighter dnia 14-11-2014 10:08

pathae
Ekhm, animacje oddychania raczej nie są konieczne (według mnie wyglądało by to dziwnie), przydałyby się alternatywne zachowania jednostek w bezczynności.Co myślicie o animacji ruchu?
Przesuwanie stało się już dosyć staromodne - i przez to BfW jest czasami porównywany do szachów.

A i chciałbym jeszcze ujrzeć jakieś nowe ludki w akcji - Podoba mi się, że teraz trupojad awansuje na ghasta (zakładam, że te słowo ma oznaczać "koszmarniaka"Wink, i chciałbym, żeby inne jednostki też otrzymały awans (te które wciąż siedzą na drugim, a co gorzej na pierwszym), a najlepsi kandydaci to straszliwy nietoperz, gobliński plądrownik/chorąży, Mistrz gryfów, Bezduszny, Ogr, Gigantyczny skorpion, Kałamarnica, Wielki Błotniak, Ognisty Strażnik...

wiktor-n14
Ja chcialbym, zeby jednostki mogly nabijac wiekszy poziom (moze do 10 lub 15) i zeby na wiekszym poziomie bylo wiecej magi, nie za duzo ale bylo, np. elficki lucznik mialby, na ok.7 poziomie, magie do luku, czyli jakas magiczna strzala, ktora zabiera wiecej obrazen. Wojownik do miecza itp. Mag powinien miec troche wiecej magi a nie tylko jedna kulke. Jednak gra i tak mi sie podoba i nie wiem czy moje ulepszenia by jej nie popsuly
Edytowane przez wiktor-n14 dnia 01-03-2011 18:28

ygbut
To byłoby głupie, ponieważ za każdym poziomem jednostka niewiele się różniła i trochę dziwnie wyglądał, jak nabijasz sobie level, zabijając 10 jednostek, a prawie nic za to nie dostajesz. Natomiast z drugiej strony, gdyby za każdym levelem by się znacznie zwiększało to na przykład na 1 levelu ma atak 2-3; hp 20, a na 10 levelu atak 15-10 i hp 500. Po co takie kolosalne liczby? Wtedy wesnoth stałby się Polską przed denominacją. Według mnie to bardzo marny pomysł.

Kuki1537
10 level to trochę za dużo, ale może więcej 4 leveli i kilka 5? No i może dodanie jeszcze many (energji do czarów) i zrobienie jakichś np. silniejszych ataków kosztujących trochę many. Odnawianie many może być takie same jak odnawianie życia (czyli w wiosce +8 itd.).

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.39
10,822,134 unikalne wizyty