Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Mój własny Wesnoth
Kanapka
Trzeba jeszcze poprawic zdarzenie śmierci elfa i nekro, i zbalansować ten scenariusz.

Edit: Skąd ten pająk ma się wziąć?
Kanapka dodał/a następującą plik:
ucieczka_z_podziemi_1.rar [96.1kB / 362 Pobrane]

Edytowane przez Kanapka dnia 02-07-2010 20:06

Asheron
1. Jak matka nietoperz ma gadać?
2. Czemu chce ucieć i ją chcą ubić?

Może zamiast Matki nietoperzy dać Nietoperzołaka? (Coś jak wilkołak tylko, że pół-nietoperz) I macie oba problemy rozwiązane. WinkPfft I na pewno będzie ciekawsze.
www.wesnoth.com.pl/img/syg1.jpg

Kanapka
@Asheron
Nie wiem, nie jestem nawet pewny, kto robi fabułę.

@Adris
Jak pająka L3 postawię na srodku mapki, to zmasakruje nieumarłych. Jak postawię jakiegoś słabego, to może być problem z uratowaniem go.

Wkej ten kod gdzieś do scenariusza:
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
[event]
   name=turn 3

[message]
      speaker=Matka_nietoperzy
      message= _ "tu idzie tekst"
   [/message]

[unit]
      type=Gigant Spider
      id=pajak
      side=1
      x=2            #popraw
      y=2
      {IS_LOYAL}
      [modifications]
         {TRAIT_LOYAL}
      [/modifications]

[unit]
[/event]

Jak piszesz, używaj tabów, a nie spacji.\

Edit:
My tu nie mamy jeszcze zaprogramowanego w WML,a od razu do fabuły Pfft

Ja, jako koder, bardzo bym się cieszył, gdyby fabuła była gotowa.

Edit2:
Mam wrażenie, że ta kampania jest cześcią jakiegoś wielkiego dodatku. W takim przypadku dobrze by było, żeby istniał zarys fabuły dla pozostałych kampanii.
Edytowane przez Kanapka dnia 02-07-2010 20:33

pathae
Adris napisał/a:
Sorry, że post pod postem.

Oto lista najbliższych projektów po ukończeniu Ucieczki z Podziemia.
Mamy do wyboru 2 kampanię, podaję ich zarys fabularny, oraz potrzebne zasoby (stworzenie jednostki itp.)
Goblińska Bajka
Pomysł pathae, niestety nie zdradził fabuły Sad Moja jest taka: Walka pomiędzy Orkami a Lud¼mi (za czasów Gararda). Plemię orków wyrzuca ze swojej armii kilku parobków, Goblinów. Młody Gizmo, pragnie zemsty na swym dawnym panie i wymyślił sprytny plan, który ma na celu zmienienie małe Goblinki w budzące postrach bestię. W tym celu ma im pomóc nekromanta imieniem Ahos...
Dobrym pomysłem w tej kampanii byłoby, gdyby zamiast rekrutowania jednostek i nawalanek dałoby się wszystkie scenariusze (praktycznie) w stylu: Masz 10 jednostek na początek, nigdzie nie ma zamku, 8 jednostek może zginać i przejd¼ na drugi koniec mapy. Atakowały by nas pojedyncze jednostki bez króla. Osobiście lubię takie scenariusze, nie wiem tylko jak się sprawdzą w większej ilości. Taka kampania dużo by nauczyła nowych graczy Smile Byłaby też rozrywką dla starych weteranów Wink
Krąg Bieli
Chodzimy Methorem. Jeszcze nie mam określonej fabuły, ale byłą by to kampania bardzo związana z historią Wesnoth. Musimy się liczyć z WIELK¡ pracą i dużą determinacją, której... może zapragnąć Sad

PS. Kanapka, dialogami się zajmę. Wiem, że nie pasują, ale wszystkie poprawię, ten pająk niech się pokaże jakoś w środku mapki Wink W takich sprawach daje ci wybór Smile

Adris, extra! Bardzo mi się spodobała fabuła do Goblińskiej bajki.Ale ostatnie zdanie nie ma tu nie pasuje.Planowałem by ta kampania była na wysokim poziomie, dla doświadczonych.Dam wam szczegóły całej kampanii - 1)Wstęp - Do tego wmieszamy Karuna (Zajmę się jego wyglądem), i kilku orków pogromców (To pałac cesarza).Rozmowa między Karunem a Womirem (Władca goblinów, mam już jego wygląd).Gadają o czym chcecie.Pfft 2).Przechodzimy już do działania.Mamy do dyspozycji 7,8 jednostek bez zamku.Atakują nas elfy z zamkiem.Musimy załatwić wodza.Potem jest scenariusz gdzie gadamy z orkiem, lada moment pojawiają się trzy zamki orków.(My mamy obóz) Chodu do drogowskazu.3).Zbliżamy się do pałacu Karuna.Musimy tam dojść, a po drodze spotykamy kilku elfów.Dochodzimy i gadamy Karunem i Womirem.
Następne scenariusze pó¼niej.Jbc. pytajcie na PW.
Methor też dobry.Smile

Kanapka
@Adris
Cele misji są poprawione, elfy zmieniają stronę, wszystko działa, tylko nie ma dialogów. Parę postów wyżej (międy Twoim 'post po poście'Wink jest załączony scenariusz - chyba ze to nie ten, albo coś nie działa.

Prześlij mi fabułę na pw, i może dialogi - i tak jest parę rzeczy do poprawienia, wiec mogę je wrzucić, tak żeby kampania szła ode mnie na forum, a nie tam i z powrotem.

Aureliusz777
Po małej pogadance z Adrisem daje tutaj opis fabuły Kręgu Bieli.

Methor po wydarzeniach zapisanych w kampanii wspomnień Deflandora poczuł ,że jego stan zdrowia kuleje i ,że już nie wiele życia mu pozostało.Postanawia ostatni raz zobaczyć wyspę Aldium w której spotkały go najlepsze chwile w życiu.Jednak w czasie "rejsu" ,jego statek wpada w sztorm a sam Methor i kilku jego magów budzą się na tajemniczej wyspie.Methor postanowił wraz z magami zbudować jakiś prowizoryczny statek i wydostać się z tej wyspy.O dziwo z każdym dniem młodnieje a jego siły się regenerują a co najdziwniejsze odczuwa z głębi wyspy wielką moc...Jasną ,przejrzystą i czystą moc.Postanawia to sprawdzić i bierze ze sobą kilku magów,paru pachołków i kilku mermenów(tutaj potrzebna będzie nowa jednostka a mianowicie mermen słodkowodny przystosowany do życia w jeziorach których na wyspie jest dość sporo).Po czterech dniach marszu napotykają pierwsze plemię tubylcze (proponuję poprzerabiać goblińskich włóczników na trzy rodzaje jednostek.Umalu-kalu(broń jaką się posługuje to dzida i sieć),umalu-lulu(tarcza[rzuca nią] i trójząCool a także Umalu-menu(zęby[kanibal] i pazury,jest troszkę wyrośnięty).Pokonuje ich (pó¼niej spotyka jeszcze parę razy) i rusza dalej.Po kolejnych dniach znajduje legendarny Krąg Bieli i kilku magów-wyznawców kultu tego kręgu.Są jak opętani i ruszają na Methora.Ten pod naporem opętanych ucieka do jaskini gdzie koczuje kilka dni przeszukując księgi ,które ocalały po zatonięciu statku , i próbuje odnaleśc informacje na temat kręgu ,jednak nic nie znajduje.Nic by nie wiedział gdyby nie wziął pod czas ucieczki jednego z magów opętańców.Okazało się ,ze z dala od energii jest całkiem normalny i posnaowił opowiedzieć wszystko co wie a bylo to tak:krąg został zrobiony przez starożytnych magów i jest zrobiony z czystych kryształów energetycznych i działa jak ¼ródło życia.Orkowie chcieli przejąc jego moc do własnych celów (nieśmiertelna armia) jednak im się nie udało.Magowie zaczęli wymawiać czary przeniesienia .I bum...Wszystko zniknęło.Magowie,krąg,budynki i mięso armatnie wysłane przez orków czyli gobliny(wyjaśnienie wojowniczych plemion) ,i pozostała tylko wielka dziura w ziemi....A magowie wraz z kręgiem przenieśli się na wyspę.Jednak nic co piękne nie trwa wiecznie ponieważ sekta która działała wewnątrz magów przejęła władzę...Wybili wszystkich nieposłusznych i po jakimś czasie oszaleli od napływu energii którą ciągnęli ze ¼ródła.W tym samym czasie gobliny zaczęły się osiedlać i łączyć z miejscowymi plemionami tworząc nowy gatunek.Chcąc nie chcąc Methor musiał zabezpieczyć to odkrycie które mogło zmienić bardzo wiele rzeczy.Postanowił w raz z Kolinem(mag opętaniec) wyszkolić nowych magów którzy byli by w stanie przezwyciężyć członków sekty.Jednak skąd wsiąść ludzi???Methor wiedział co musi zrobić...Znale¼li inne przejście i ruszyli w stronę wrogich plemion porozmawiać.Jednak plemiona nie były przyjazne i trzeba było pokonać je co otwierało drogę do wioski Umalu gdzie są kobiety,dzieci i mężczy¼ni przeznaczeni do robót polowych i polowań.Zaprzyja¼nili się z tubylczą ludnością i zaczęli szkolenie dzieci.Tak po kilku latach powstał pierwszy owoc tych nauk a mianowicie Ulul-minu(nazwa nadana przez tubylców)wyszkoleni we władaniu dość dziwną magią ziemi i ognia.

Co będzie dalej nie wtajemniczeni dowiedzą się w kampanii.Resztę zapraszam na prv.

Z jednostkami będzie trochę roboty(trzeba wymyślić awanse na 2 lvl[więcej nie trzeba chyba ,że chcecie} i ich opisy ale to da się zrobić.

Programowanie to tez problem.

Mapy jakoś się załatwi.

A to wszystko (mam nadzieję) czeka nas po nietoperzach.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

Kanapka
Oczywiście, że nie działał, był niezamknięty tag i zły typ. Poprzednio dodałem pewnie jakąś starą wersję.

Ta wersja działa, ma nowe cele misji, nie ma dodanych dialogów. Ten dialog, który dostałem, nie zgadza się z kłótnią elfa i nekro.

Pająk pojawia się w 3. turze (na razie), i sam jest w stanie pokonać nekro.

Przydałaby się kompletna rozpiska dialogów, kto mówi, co mówi, i przy jakim wydarzeniu - nie musi być w wml, musi być kompletne, i wszystkie zmiany powinny być na to nanoszone, tak żeby było widać, jak zmieniony tekst pasuje do reszty.

Jeśli chodzi o testowanie, to jeszcze chyba jest za wcześnie - w tym momencie poziom Trudny przechodzi się bez problemu, a Łatwy jest trudny.

Edit:
@kazik
Plik trzeba rozpakować do folderu Ucieczka_z_Podziemi w folderze add-ons
ucieczka_z_podziemi_2.rar [99.75kB / 353 Pobrane]

Edytowane przez Kanapka dnia 04-07-2010 00:11

pathae
Adris napisał/a:
Aureliusz777:
W 99% nas to czeka Smile Musimy jednak wrócić do naszych mało widzących, latających szczurów Wink Do końca tej kampanii nie piszcie w tym temacie o Kręgu Bieli, który jest fascynującym i zasługującym na wiele komplementów dodatkiem. No... Przynajmniej miejmy taką nadzieje, bo fabuła jest zarąbista, ale jak to nam wyjdzie pod względem technicznym? Smile Więc, pomału możesz już szlifować fabułę i inne potrzebne rzeczy, ale jakby co to PW do nas wszystkich masz otwarte Wink

pathae:
Pisałeś już z Aureliuszem777? Pewnie do projektu przydadzą się jednostki z twojej ery. Poprzerabiałbyś kilka Goblinów? Odpadną nam z głowy: Kolesie do Goblińskiej Bajki, Kolesie do Kręgu Bieli, a może nawet Kolesie do twojej ery. Mogę na ciebie liczyć? No chyba, że Aureliusz777 sam będzie się chciał tym zając? Pogadaj z nim na PW.

Moglibyśmy użyć wyglądów goblinów ze starej wersji (z 1.1.8).A oto Karun i Womir:
[img]http://ifotos.pl/img/sovereign_esxnsh.png[/img] is not a valid Image.[img]http://ifotos.pl/img/Goblin-Ca_esxnsr.png[/img] is not a valid Image.
Co do użycia jednostek no to naturalnie że można.Kogo chcecie - wejd¼cie do "Składanek" każdy post z jednostką - możecie użyć wszystkich.
Edytowane przez pathae dnia 04-07-2010 08:01

ygbut
Jeżeli potrzebujecie goblinów, to wystarczy zapytać się Vetch'a czy możecie ich użyć.

http://wesnoth.co...ead_id=131

Vetch
Możecie, pozwalam. Ja w swojej erze ich nie użyję więc lepiej by się nie marnowały Wink.

http://vetch-dziennik.blogspot.com
Aureliusz777
Nie¼le by ja trza było prze edytować...Dajcie mi linka do wersji 1.1.8 bo chcę zobaczyć czy wpasują.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

Axtman
[message]
speaker=Mlody_nietoperz
message= _ "Pisss... (Mother, we never defat them all! Our forces are too low..)"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pisk... (Hmmm... I must summon our old friend)"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pisk... (Hamanin! Wake up!)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (Waaarrrr... who was summon me!?)"
[/message]
[message]
speaker=Anestan
message= _ "What is This!!!It is an MONSTER!!!"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pisk... (Great Hamanin, we must help us!!)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (Hmmm...Is That you great Mother?. What can I help You?)"
[/message]
[message]
speaker=Mlody_nietoperz
message= _ "Pisss... (He help us Mother?)"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pi...Pi... (Yes, my son. Humanin, The caves are too dangerous for us . Are you help us?)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (Hmmm... The cave is my home for long ,long time ago . But if cave is atacked i must defence the caves Hmm...)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (May i die, but i help you!)"
[/message]
[message]
speaker=Mlody_nietoperz
message= _ "Pisss... (To Arms!!! Deeds are better than words!)"
[/message]

Oto i wasz dialog po angielsku proszę o zwracanie uwagi na błędy. nawet kropki i przecinki.
Edytowane przez Axtman dnia 04-07-2010 14:46
kontakt:
axtman5@o2.pl

kalfat
Chciałbym poprawić kilka błędów.
-Who had summoned me!?
-Great Hamanin, you must help us!!
-Hmmm...Is That you great Mother?. How can I help You?
-Will He help us Mother?
-Yes, my son. Humanin, The caves are too dangerous for us. Could you help us?
-Hmmm... The cave is my home for long, long time. But if cave is attacked I must defence the caves Hmm...
-I can die, but also help
Edytowane przez kalfat dnia 04-07-2010 15:00
D Y E D M Λ G E N T Λ

Kanapka
[message]
speaker=Mlody_nietoperz
message= _ "Pisss... (Mother, we willnever defat them all! Our forces are too few/little..)"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pisk... (Hmmm... I must summon our old friend)"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pisk... (Hamanin! Wake up!)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (Waaarrrr... Who does summon me!?)"
[/message]
[message]
speaker=Anestan
message= _ "What is this!!!It is an MONSTER!!!"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pisk... (Great Hamanin, you must help us!!)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (Hmmm...Is that you great Mother?. How can I help you?)"
[/message]
[message]
speaker=Mlody_nietoperz
message= _ "Pisss... (He willhelp us, Mother?)"
[/message]
[message]
speaker=Matka_nietoperzy
message= _ "Pi...Pi... (Yes, my son. Humanin, The caves are too dangerous for us. will you help us?)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (Hmmm... The cave was my home for long, long time . But if cave is atacked i must defend it. Hmm...)"
[/message]
[message]
speaker=pajak
message= _ "Sych... (I may die, but i willhelp you!)"
[/message]
[message]
speaker=Mlody_nietoperz
message= _ "Pisss... (To arms!!! Deeds are better than words!)"
[/message]

Axtman
A i w wielu można było nie zmieniać bo kalfat ty zrobiłeś to w czasie przeszłym operator had to czas przeszły. tak samo to how can i help you- tak mówią tylko w sklepie. Moje pytanie to Mogę ci w czymś pomóc? a twoje to Jak mogę ci pomóc? więc tak durnych zmian nie róbcie.
Inaczej Kalfat twoja wypowied¼ jest be sensu.
Natomiast dziękuję Kanapce on naprawdę mi pomógł.
Edytowane przez Axtman dnia 04-07-2010 15:21
kontakt:
axtman5@o2.pl

Kanapka
Właświe przydałoby się, żeby ktoś podał kompletny zestaw dialoów dla każdej sytuacji - każde zdarzenie (początek, pająk, zwycięstwo, przegrana, śmierć nekro i elfa (przed i po zmianie drużyny, i wszystko, o czym zapomniałem). Najlepiej w jednym pliku.

Trzeba zbalansować ten scenariusz.

Jaki ma być następny? Ten jest gotowy, poza dialogami i balansowaniem, zostały może jakieś drobne zmiany (wyrzucenie tego pająka? on naprawdę sam wygrywa ten scenariusz.)

Axtman
Nie wiem.Ja tylko tłumacze i ewentualnie pomagam w dialogachGrin
kontakt:
axtman5@o2.pl

inferno8
Moja prośba. Róbcie te dialogi po polsku, nie ma sensu od razu się rozpędzać.

Kanapka
1) Nie ma muzyki. To dość proste, więc nie powinieneś mieć problemów z dodaniem.
Jaką muzykę dodać i gdzie? Gram bez muzyki, więc nie wiem, jak to wygląda. Kod wml do dodawania muzyki jakoś znajdę.

2) Rozwiązałeś en problem z zamkiem Elfów? Jk nie to dodaj ten heks, a jak dalej będą problemy z dojściem to wklei Pająka bliżej Zamku Elfów.
Hex dodany, problemów z dojściem nie ma, bo w tym momencie elfy nie mają w ogóle kasy - łatwiej mi testować jak nie muszę się przebijać przez elfy. Jak miały 100 kasy, problemów też nie było.

3) Jak są ustalane drugie cele misji, zrób też tak, że Elf Przywódca nie może zginać.
Zrobione. Potrzebuję dialogów dla takich sytuacji:
a) Elf ginie zanim dojdzie do niego Matka
Cool Nekro ginie, zanim nawiaza sojusz z elfami
c) Nekro/elf giną po nawiązaniu sojuszu

4) Te pomocnicze Szkielety Nekromanty... One są tam od początku, czy po jego słowach "Powstańcie Moi Słudzy!". Jeśli od początku to oki Wink Jeśli po słowach to jakoś ich tam specjalnie nie zaznaczono. Można by przesunąć Ekran gry na dwie sekundy by ich ując? I dodać ten specyficzny d¼więk?
Jest wyśrodkowanie ekranu, dodałem sekundę oczekiwania. Nie wiem, o jakim dzwięku mówisz.

5) Dałbyś radę zmienić portret Młodego Nietoperza a ten co jest w images? Vetch zna się na ścieżkach, więc jakby co
Naprawione.

@ktokolwiek ma pomysł
Plik scenariusza przekracza juz 100Kb, a maksymalny rozmiar załącznika to 140Kb. Można go jakoś zwiększyć, czy musimy przesyłać to mailem/wrzucać na serwer ftp?
ucieczka_z_podziemi_3.rar [110.16kB / 342 Pobrane]

pathae
Chwila, moment... Czy ja jakkolwiek przyczyniłem się do tego projektu? Mógłbym stworzyć fabuły.A tak w ogóle - Co ze Strażnikiem Lasu? Kampania ma być o tym Ur-Tho cośtam.Tego Drzewca z "Wspomnienia Delfadora".
Aureliusz777 - Ja 1.1.8 pobierałem stąd-
http://www.wesnoth.org/forum/viewtopic.php?f=5&t=12237

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 1.40
10,821,272 unikalne wizyty