Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Wasze ulubione książki Fantasy
PuebloPL
Lord Memik napisał/a:
Ja proponuje Achaje, albo całą serie "Czarnej Kompanii" Glena Cooka.Smile

Popieram. Czytałem (prawie) całą serię i naprawdę polecam.

Od siebie też chciałbym napisać o serii "Odblaski Eterny". Świetny i oryginalny cykl. Książka fantasy, ale jak jest napisane na okładce "... wciągających jak film płaszcza i szpady." Ja bym powiedział, że nawet bardziej. Naprawdę super.

Polecam także prozę Andrzeja Pilipiuka. W tym opowieści o Jakubie Wędrowyczu i Oko Jelenia (może ktoś je kojarzyWink) oraz inne jego twory.
Edytowane przez PuebloPL dnia 20-09-2012 16:52
Ain't a DJ gonna save my soul
I sold it long ago for rock 'n' roll

My Cemical Romance - Party Poison

Zapraszam na bloga: KLIK

My Anime List - moja lista anime obejrzanych/oglądanych/tych, które mam w planach.

Lord Memik
Taaak... Pilipuk jest extraGrin Może jeszcze G.K. Chesterton, ale to już jest dość trudna literatura(i nie fantasy), więc bez urazy osoby mniej inteligentne, albo za młode mogą nie pojąć.

MrComet
-Trylogia Christophera Paolini "Dziedzictwo"

Patataj siema Patataj
Moje gg- 31979701

Adramos
Miło wiedzieć, że mamy podobne zamiłowania Smile.
Z moich tytułów to polecam:
1)Całą sagę "Wiedźmin" (w tym dwa dodatkowe opowiadania ["Droga z której się nie wraca" i "Coś się kończy, coś się zaczyna"]
2)Jeszcze się nie pojawiło, a na serio tak świetnej serii (może konkurować z wieśkiem) to się rzadko widuję: cała seria GRA O TRON G.Martina
3)"Zwiadowcy"
4)Wszystkie książki Canavan (czyli trylogie: "Czarnego Maga", "Ery Pięciorga", "Zdrajcy"Wink
5)Polecam też Percjego Jacksona (czyli całą serię R.Riordana [tego o Egipcie nie czytałem])
6)"trylogia Nocnego Anioła" B.Weeks'a
7)Harry Potter bo to klasyk
8)*I tutaj zastrzeżenie: polecam tylko dwie pierwsze części "Eragona", bo dalej moim zdaniem autor pisał tylko po to, "aby skończyć".

To chyba wszystko. Zabieram się teraz z "Świat Dysku", a z tego co tu widzę, to fajnie się zapowiada Smile. Miłej lektury

Elensefar
Moja obecna lista ulubionych książek fantasy według "fajności" (od góry te, które mi najbardziej przypadły do gustu):
-Miecz Prawdy Terry'ego Goodkinda (Obecnie czytam- 13 książek to jednak dość dużo. Pfft)
-Saga Wiedźmin (wraz z 2 opowiadaniami- Miecz Przeznaczenia i Ostatnie Życzenie) Andrzeja Sapkowskiego
-Władca Pierścieni Johna Ronalda Reuela Tolkiena
-Hobbit Johna Ronalda Reuela Tolkiena
-Silmarillion Johna Ronalda Reuela Tolkiena
-Trylogia Czarnego Maga Trudi Canavan
-Gra o Tron Georga Raymonda Richarda Martina
-Harry Potter Joanne Kathleen Rowling
-Opowieści z Narnii Clive'a Staplesa Lewisa

Czytałem też Eragona Christophera Paoliniego, ale ten mnie w ogóle nie zaciekawił. Frown
Edytowane przez Elensefar dnia 10-01-2014 15:13

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

kuberserk
Ja polecam szczególnie serię ,,Zwiadowcy"Johna Flanagana.
Oprócz tego:
1.Dziedzictwo
2.Tunele
3.Żelazny tron

Modrzew
Tolkien, Jeźdźcy smoków z Pern, Achaja

Deidara
Seria Książek Neil'a Gaiman'a wydawnictwa MAG- ostatnimi czasy na półki Empików trafiła Mitologia Nordycka, która pociągnęła za sobą szereg innych dzieł Gaiman'a. Udało mi się przeczytać powyższą, podobnie jak Koralinę i Gwiezdny pył. Jestem w trakcie czytanie Nigdziebądź, a na półce już czeka na mnie Księga cmentarna. Ogólnie rzecz ujmując, bardzo polecam. Neil to jeden z tych autorów, który pisze książki dla dorosłych, oprawiając je w dziecięce okładki i każąc nam wyczytywać wiele spomiędzy wierszy. Jego światy są bardzo barwne, choć w wielu miejscach mocno abstrakcyjne. Doskonale żongluje też znanymi już motywami, mitami i folklorem.

Komiksy Wiedźmin wydawnictwa Egmont- a raczej wydawane w Polsce przez owo wydawnictwo. Kunsztem, kreską i fabułą są na najwyższym poziomie, zdecydowanie przewyższają dawne komiksy o Geralcie. Dużo w nich nagości, folkloru... Wszystkiego, co mogliśmy zobaczyć w trzeciej odsłonie gry. Twórcy nie boją się zaprezentować nam tego, co mogłoby uchodzić za kontrowersyjne bądź nieodpowiednie, idąc tym samym w ślady gry, a jeszcze wcześniej- w ślady książki. Gorąco polecam.

Szklany Tron Sarah J.Maas- pozycja bardzo chwalona ostatnimi czasy, goszcząca na górnych półkach Empików. Sam dostałem ją w prezencie. Przeczytałem i... Sumienie każe mi ostrzec braci czytelników, że to chłam. Autorka jawnie inspirowała się Pięćdziesięcioma Twarzami Grey'a, stworzyła coś na ich podobieństwo, jednak w wersji fantasy, bezpiecznie okrojonej z seksu, coby się dzieciaczki nie zarumieniły. Cała fabuła jest bardzo oklepana, a główną bohaterkę niech opiszę w kilku słowach: szesnastoletnia, najlepsza na świecie zabójczyni, która zostaje na rok zamknięta w obozie pracy, przy którym Auschwitz wydaje się obozem letniskowym. Zostaje wybrana przez księcia na kandydatkę do roli Królewskiej Obrończyni. Walczy w turnieju, flirtuje z księciem, zajada się słodyczami, dostaje psiaka, wybiera się na bal, dwoma ciosami powala najlepszych wojowników królestwa... Ech... Ponoć jest jeszcze kilka części tej serii, a także seria z wydarzeniami sprzed Szklanego Tronu (btw. nazwa książki pochodzi od tronu i pałacu, które w całości są zrobione ze szkła. Nie, żeby to było jakoś uzasadnione fabularnie, czy coś), ale wolę się już tym nawet nie interesować.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara

JackoWacko
tolkien, GOT, Potter

JackoWacko
A czytaliście Dziewiąty dom od Leigh Bardugo? Ostatnio się za to zabrałem i całkiem dobre było Smile
Tajne stowarzyszenia, dużo tajemnic. Fani fantasy i kryminałów powinni być zadowoleni.

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.11
10,822,022 unikalne wizyty