|
Wasze ulubione książki Fantasy
|
| PuebloPL |
Dodany dnia 20-09-2012 16:52
|

Czeladnik

Data rejestracji: 04/04/2011 15:44
|
Lord Memik napisał/a:
Ja proponuje Achaje, albo całą serie "Czarnej Kompanii" Glena Cooka. 
Popieram. Czytałem (prawie) całą serię i naprawdę polecam.
Od siebie też chciałbym napisać o serii "Odblaski Eterny". Świetny i oryginalny cykl. Książka fantasy, ale jak jest napisane na okładce "... wciągających jak film płaszcza i szpady." Ja bym powiedział, że nawet bardziej. Naprawdę super.
Polecam także prozę Andrzeja Pilipiuka. W tym opowieści o Jakubie Wędrowyczu i Oko Jelenia (może ktoś je kojarzy ) oraz inne jego twory.
Edytowane przez PuebloPL dnia 20-09-2012 16:52
Ain't a DJ gonna save my soul
I sold it long ago for rock 'n' roll
My Cemical Romance - Party Poison
Zapraszam na bloga: KLIK
My Anime List - moja lista anime obejrzanych/oglądanych/tych, które mam w planach.
|
| |
|
|
| Lord Memik |
Dodany dnia 21-09-2012 13:51
|

Czeladnik

Data rejestracji: 19/09/2012 12:08
|
Taaak... Pilipuk jest extra Może jeszcze G.K. Chesterton, ale to już jest dość trudna literatura(i nie fantasy), więc bez urazy osoby mniej inteligentne, albo za młode mogą nie pojąć. |
| |
|
|
| MrComet |
Dodany dnia 13-11-2012 14:17
|

Przybysz

Data rejestracji: 13/11/2012 13:25
|
-Trylogia Christophera Paolini "Dziedzictwo"
 siema 
Moje gg- 31979701
|
| |
|
|
| Adramos |
Dodany dnia 26-11-2012 22:10
|

Przybysz

Data rejestracji: 26/11/2012 18:08
|
Miło wiedzieć, że mamy podobne zamiłowania .
Z moich tytułów to polecam:
1)Całą sagę "Wiedźmin" (w tym dwa dodatkowe opowiadania ["Droga z której się nie wraca" i "Coś się kończy, coś się zaczyna"]
2)Jeszcze się nie pojawiło, a na serio tak świetnej serii (może konkurować z wieśkiem) to się rzadko widuję: cała seria GRA O TRON G.Martina
3)"Zwiadowcy"
4)Wszystkie książki Canavan (czyli trylogie: "Czarnego Maga", "Ery Pięciorga", "Zdrajcy"
5)Polecam też Percjego Jacksona (czyli całą serię R.Riordana [tego o Egipcie nie czytałem])
6)"trylogia Nocnego Anioła" B.Weeks'a
7)Harry Potter bo to klasyk
8)*I tutaj zastrzeżenie: polecam tylko dwie pierwsze części "Eragona", bo dalej moim zdaniem autor pisał tylko po to, "aby skończyć".
To chyba wszystko. Zabieram się teraz z "Świat Dysku", a z tego co tu widzę, to fajnie się zapowiada . Miłej lektury |
| |
|
|
| Elensefar |
Dodany dnia 13-07-2013 18:30
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/08/2010 12:44
|
Moja obecna lista ulubionych książek fantasy według "fajności" (od góry te, które mi najbardziej przypadły do gustu):
-Miecz Prawdy Terry'ego Goodkinda (Obecnie czytam- 13 książek to jednak dość dużo. )
-Saga Wiedźmin (wraz z 2 opowiadaniami- Miecz Przeznaczenia i Ostatnie Życzenie) Andrzeja Sapkowskiego
-Władca Pierścieni Johna Ronalda Reuela Tolkiena
-Hobbit Johna Ronalda Reuela Tolkiena
-Silmarillion Johna Ronalda Reuela Tolkiena
-Trylogia Czarnego Maga Trudi Canavan
-Gra o Tron Georga Raymonda Richarda Martina
-Harry Potter Joanne Kathleen Rowling
-Opowieści z Narnii Clive'a Staplesa Lewisa
Czytałem też Eragona Christophera Paoliniego, ale ten mnie w ogóle nie zaciekawił.
Edytowane przez Elensefar dnia 10-01-2014 15:13
"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"
Elensefar
|
| |
|
|
| kuberserk |
Dodany dnia 16-07-2013 22:55
|

Przybysz

Data rejestracji: 15/07/2013 22:53
|
Ja polecam szczególnie serię ,,Zwiadowcy"Johna Flanagana.
Oprócz tego:
1.Dziedzictwo
2.Tunele
3.Żelazny tron
|
| |
|
|
| Modrzew |
Dodany dnia 04-11-2014 11:49
|

Adept

Data rejestracji: 22/06/2013 17:00
|
Tolkien, Jeźdźcy smoków z Pern, Achaja |
| |
|
|
| Deidara |
Dodany dnia 07-08-2017 23:08
|

Opiekun

Data rejestracji: 01/04/2013 22:52
|
Seria Książek Neil'a Gaiman'a wydawnictwa MAG- ostatnimi czasy na półki Empików trafiła Mitologia Nordycka, która pociągnęła za sobą szereg innych dzieł Gaiman'a. Udało mi się przeczytać powyższą, podobnie jak Koralinę i Gwiezdny pył. Jestem w trakcie czytanie Nigdziebądź, a na półce już czeka na mnie Księga cmentarna. Ogólnie rzecz ujmując, bardzo polecam. Neil to jeden z tych autorów, który pisze książki dla dorosłych, oprawiając je w dziecięce okładki i każąc nam wyczytywać wiele spomiędzy wierszy. Jego światy są bardzo barwne, choć w wielu miejscach mocno abstrakcyjne. Doskonale żongluje też znanymi już motywami, mitami i folklorem.
Komiksy Wiedźmin wydawnictwa Egmont- a raczej wydawane w Polsce przez owo wydawnictwo. Kunsztem, kreską i fabułą są na najwyższym poziomie, zdecydowanie przewyższają dawne komiksy o Geralcie. Dużo w nich nagości, folkloru... Wszystkiego, co mogliśmy zobaczyć w trzeciej odsłonie gry. Twórcy nie boją się zaprezentować nam tego, co mogłoby uchodzić za kontrowersyjne bądź nieodpowiednie, idąc tym samym w ślady gry, a jeszcze wcześniej- w ślady książki. Gorąco polecam.
Szklany Tron Sarah J.Maas- pozycja bardzo chwalona ostatnimi czasy, goszcząca na górnych półkach Empików. Sam dostałem ją w prezencie. Przeczytałem i... Sumienie każe mi ostrzec braci czytelników, że to chłam. Autorka jawnie inspirowała się Pięćdziesięcioma Twarzami Grey'a, stworzyła coś na ich podobieństwo, jednak w wersji fantasy, bezpiecznie okrojonej z seksu, coby się dzieciaczki nie zarumieniły. Cała fabuła jest bardzo oklepana, a główną bohaterkę niech opiszę w kilku słowach: szesnastoletnia, najlepsza na świecie zabójczyni, która zostaje na rok zamknięta w obozie pracy, przy którym Auschwitz wydaje się obozem letniskowym. Zostaje wybrana przez księcia na kandydatkę do roli Królewskiej Obrończyni. Walczy w turnieju, flirtuje z księciem, zajada się słodyczami, dostaje psiaka, wybiera się na bal, dwoma ciosami powala najlepszych wojowników królestwa... Ech... Ponoć jest jeszcze kilka części tej serii, a także seria z wydarzeniami sprzed Szklanego Tronu (btw. nazwa książki pochodzi od tronu i pałacu, które w całości są zrobione ze szkła. Nie, żeby to było jakoś uzasadnione fabularnie, czy coś), ale wolę się już tym nawet nie interesować.
„Zniszczmy doszczętnie ten żałosny świat i przejdźmy do kolejnego.”
~ Chara
|
| |
|
|
| JackoWacko |
Dodany dnia 06-09-2019 16:31
|

Początkujący

Data rejestracji: 08/08/2019 17:08
|
tolkien, GOT, Potter |
| |
|
|
| JackoWacko |
Dodany dnia 24-11-2020 16:15
|

Początkujący

Data rejestracji: 08/08/2019 17:08
|
A czytaliście Dziewiąty dom od Leigh Bardugo? Ostatnio się za to zabrałem i całkiem dobre było 
Tajne stowarzyszenia, dużo tajemnic. Fani fantasy i kryminałów powinni być zadowoleni.