Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Twórczość Sylara
Elensefar
peroox inferno8 by się nie zgodził na pomocnika xd woli robić je samodzielnie i my tylko mu doradzamy jak to zrobić, oczywiście kampanię samodzielnie nie zrobi, to NIEMOŻLIWE!!! xd

Ten post jest... hmm, to widać. Zostanie usunięty - Sagez.
Edytowane przez Sagez dnia 12-01-2011 23:29

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Sylar
0-o No niee, to niemożliwe. Sam nie uważam się aż za takiego "artystę", żeby pracować razem z mistrzem naszej wesnothowej kuźni dodatków Wink Poza tym jakoś nigdy nie mogę znaleźć dość czasu na robienie jednostek, za dużo w tej szkole zadają :/ Jak wytworzę coś znowu, to zrobię edit.

Aureliusz777
Gram właśnie w twoje mapki i jestem pod wrażeniem. Dobrze wyważone i powodują, że nawet komputer staje się na nich przeciwnikiem Smile Świetna robota.
„Na współczesnej wojnie… giniesz jak pies, bez szczególnego powodu.”
Ernest Hemingway

Sylar
Trochę zaniedbałem ten temat. Edit nie robię, bo nawet byście nie wiedzieli, że piszę. Dzisiaj usiadłem przed paintem i pobawiłem się w coś z zupełnie innej beczki od mojego tarczownika:
Kosiarz (nazwa robocza)
/obrazek się skasował/
Jest to pierwsze podejście, ale wstawiłem, żebyście nie myśleli, że z moją twórczością koniec.
Pozwólcie, że odbiorę komuś z was tą przyjemność, i sam pojadę po swoim "dziele" Wink Tak od serca:
-Pierwsze moje skojarzenie, jak już go skończyłem, to jakieś przedpotopowe wersje wesnoth.
-Nie wiem, co zrobić, żeby kosa pomimo swej krzywości była prosta (wiecie, o co chodzi?!)
-wydaje mi się on zbyt mało wymiarowy w stosunku do innych jednostek
Teraz wasza kolej ;D
PS: Jednostka w pełni robiona przeze mnie, na niczym się nie wzorowałem. Nawet nogi sam zrobiłem, czyli to, co prawdopodobnie najsłabiej wyszło.
PS2: Czy ktoś mi może w końcu powiedzieć, jakim kolorem robić cień w wesnoth? W domyślnych jest to jakiś zwykły granat, ale czy nie jest to czasem jakiś odcień specjalnej gamy?
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-11-2014 20:10

Vetch
Jeśli robiona bez żadnej podstawy i TYLKO w paintcie, to jest to jedna z najlepszych jednostkek którą widziałem (poza oficjalnym wesem i inferno oczywiście). Ogólnie niezła, na kosę nie poradzę wiele, jak dla mnie jest już zbyt prosta. Rzeczywiście trochę niewymiarowy w stosunku do poprzednich twoich dzieł. Cień to kolor czarny o niskim kryciu(osobiście używam 20%).
Edytowane przez Vetch dnia 18-01-2011 22:51

http://vetch-dziennik.blogspot.com
Kanapka
Ha, wreszcie porządnie zrobione ubranie. Mam wrażenie, że mógłbyś dać trochę więcej kontrastu - jasne części jaśniejsze, ciemne ciemniejsze, tak samo na butach.
Mam wrażenie, ze jego tułów jest przesunięty w lewo - biodra są wypięte w prawo.
Masz zbyt małą głowę jak na Wesnoth - sprite'y mają większe głowy, to pozwala zmieścić oczy i włosy.
Jednostki są widziane z góry (możliwe, ze to perspektywa 3/4 czy coś takiego), nie z przodu. Przyglądnij się jednostkom z mainline, chociaż raczej nie jest to jakiś szczególny problem.
Coś tam spróbowałem zdziałać z kosą (antyaliasing), zobacz sobie, jak to się robi. Pozycja dloni jest trochę niewygodna, mógłbyś to poprawić.
Faktycznie jest trochę mniejszy, może większa głowa pomoże.

Vetch: Jeżeli zostałaby zrobiona z czterema podstawami używając Gimpa, Graphics Gale i ProMotion, nie miałoby to znaczenia. Wynik jest taki sam.

Oficjalne cienie Wesnoth mają wartość (R,G,Cool = (22,0,52) i krycie 60%, możliwe że czarne cienie 20% też działają.
Kanapka dodał/a następującą grafikę:
scytherv.png

Sylar
Zawsze painta używam, gimp tylko do usunięcia tła itp. Jakoś jeszcze nie dostrzegłem tych możliwości, których nie zrobiłbyś w paincie za pomocą wprawionego oka i zwykłej krechy. Co do tej perspektywy... eh, przyglądam się mu i przyglądam, i nie mam pojęcia, jak to naprawić niestety :/ Ale z drugiej strony nie chcę, żebyście za mnie zrobili jednostkę, więc trochę nad tym jeszcze pogłówkuję. Kosa Kanapki lepsza, trzeba przyznać. Tułów "faluje", a kosa trzymana w nienaturalnej pozycji dodaje mu mistycyzmu i tajemnicy, przynajmniej coś takiego chciałem uzyskać Wink Padło parę słów, których znaczenia niestety nie znam, chociaż można się ich domyślić z tekstu: mainline (moja/własna linia??) i sprite (to mi się z jakimś duszkiem kojarzy). Ale domyślam się, że odnoszą się do domyślnych jednostek wesnoth i ich rozmiarów.
Poeksperymentowałem z kształtem cienia, ale wyszło, jak wyszło. Kolory cieni zmieniłem, ale różnicy raczej nie ma, bo i tak były prawie czarne. Kolory światła rozjaśniłem. Kaptur powiększony, twarz nie, gdyż jest ona dość zakryta w kapturze, kolejny (naciągany?) sposób na tajemniczość.
/obrazek się skasował/

Edit:
Siadłem sobie dzisiaj trochę znowu przy paint. Piszę posta pod postem, bo inaczej byście nie zauważyli. Chociaż poprawionego kosiarza też chyba nie zauważyliście. Chyba, że nie trzeba go było komentować po prostu.
Czas na... eee, sam nie wiem... gobliński miotacz? kuszoluf? rewolwerowiec?? W każdym bądź razie jest wyposażony w urządzenie pozwalające mu widzieć równie dobrze w dzień, co w noc.
/obrazek się skasował/

kształt głowy zryty z deafult, tak samo jego lewa stopa.

kompletnie nie umiem rysować broni Wink

Edit: Właściwie w zamierzeniach to nie była czapka, tylko chusta. Szkoda, że nikt inny nie chce wydać opinii na temat tego rysunku.
Mój kolejny twór: Adept cechu Kota.
Tym razem bardziej przeróbka, dłonie i nogi od złodzieja, głowa wybielona, zmienione ostrze i korpus.
/obrazek się skasował/
Edytowane przez AxeFighter dnia 02-11-2014 20:12

Elensefar
hmm... mi to wygląda na goblińskiego czarodzieja z karabinem, bo przez tą czapkę wygląda jak czarodziej Smile , a po za tym rewolwerowiec ma pistolety a nie karabin Smile

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Sylar
Map pytanie do osób obeznanych w temacie- mianowicie, przedstawię tu kilka umiejętności i ataków specjalnych, a wy mi powiecie, czy można je zrobić i jak: Jeśli nie możecie odpowiedzieć na moje pytanie, to po prostu nie piszcie, chyba, że chcecie ocenić moje dwie ostatnie grafiki.

Podpalenie
*Atak specjalny, działa na zasadzie trucizny, z tym, że: zadaje co turę 2 obrażenia; każda jednostka z leczeniem i wioska może powstrzymać efekt podpalenia; podpalenie może zabić.
**Atak specjalny, działa na zasadzie trucizny, z tym, że: zadaje co turę 4 obrażenia; każda jednostka z leczeniem i wioska może powstrzymać efekt podpalenia; podpalenie może zabić
***Atak specjalny, działa na zasadzie trucizny, z tym, że: zadaje co turę 8 obrażeń; tylko jednostka z leczeniem +8 i wioska może powstrzymać efekt podpalenia; podpalenie może zabić

Eliksir jaskółki
*zdolność specjalna na zasadzie regeneracji, jednak przywraca tylko 3HP, nie usuwa trucizny, ale ją tamuje.
** zdolność specjalna na zasadzie regeneracji, jednak przywraca tylko 6HP, nie usuwa trucizny, ale ją tamuje.
*** zdolność specjalna na zasadzie regeneracji, jednak przywraca aż 9HP, usuwa truciznę i tej samej tury przywraca 3HP

Walka z grupą (itd)
*Ta jednostka jest szkolona do walki przeciw grupie wrogów, dzięki czemu w oblężeniu może wykonywać atak do dwóch razy
*Ta jednostka jest szkolona do walki przeciw oddziałowi wrogów, dzięki czemu w oblężeniu może wykonywać atak do trzech razy
*Ta jednostka jest szkolona do walki przeciw drużynie wrogów, dzięki czemu w oblężeniu może wykonywać atak do czterech razy

Ogłuszenie
**Jednostka trafiona atakiem ogłuszenie, nie może w swojej następnej turze wykonać żadnego ataku, a jej liczba ruchów jest podzielona przez 2, jak przy spowolnieniu

Trenuje
*Ta jednostka szkoli wszystkie przyjazne jednostki niższych poziomów, sprawiając, że za każdą walkę dostają +1PD

Jeśli nie możecie odpowiedzieć na moje pytanie, to po prostu nie piszcie, chyba, że chcecie ocenić moje dwie ostatnie grafiki.

Filar
To wszystko da się zrobić, jedynie do ogłuszenia mam wątpliwości. Sporo trzeba by tu popracować przy eventach. Co masz na myśli mówiąc 'w oblężeniu'?
Spróbuję coś podobnego jutro napisać, przynajmniej do jednej umiejętności, żeby sprawdzić, czy to rzeczywiście możliwe.

Icelordpl
Hmm to co kazik napisał przypomina eliksir miłości. Bodajże we frakcji yokai, albo jakoś tak, tam gdzie były takie wróżki. Właśnie tam jedna z jednostek ma taką umiejętność. Ma się 40% szansy na skuteczność, ale jesli się nie uda, to nasza jednostka przechodzi na stronę wroga.
Muss w oblężeniu, to chyba miał na myśli, że jednostka jest otoczona.

Nelgor
W oblężeniu, czyli że jednostka jest otoczona z każdej strony, a wrogowie stają jeden przy drugim. Chyba chodzi zwany czasami 'szał bojowy', czyli 'siekam wszystkich, jeden po drugim'.

PS: Post napisany bo sygnatura nie chce działać i testuję...
http://nelgor.cba.pl | GG: 2588077, Jabber: nelgor@aqq.eu

http://www.nelgor.blogspot.com/
Filar
Tu jest kod do walki z grupą. Jeśli chcesz, aby było więcej razy, to zmień wartość zmiennej ooo na wyższą (tyle ile chcesz wykonywać ataków). Niestety nie wiem jak się tworzy makra umiejętności, z tym sam będziesz musiał sobie poradzić. Nie testowałem też poniższego kodu, a niektóre części pisałem z lekka "na wyczucie", ale raczej powinno wszystko działać.
Pobierz kod źródłowy  Kod źródłowy
[unit]
######################KAWAŁEK KODU######################################
   [event]
      name=new_turn
      first_time_only=no
      [if]
         [variable]
         name=max_moves
         equals=$moves
         [/variable]
         [then]
            [set_varaible]
            name=ooo
            value=1
            [/set_variable]
         [/then]
      [/if]
   [/event]
   [event]
      name=attack
      first_time_only=no
      [if]
         [variable]
         name=ooo
         boolean_equals=1
         [/variable]
         [then]
            [set_variable]
               name=moves
               value=1
            [/set_variable]
            [set_variable]
               name=ooo
               add=-1
            [/set_varaible]
         [/then]
      [/if]
   [/event]
################################KAWAŁEK KODU############################
[/unit]

Sylar
Dzięki wam. Trochę słabo określiłem tą zdolność walki z grupą, właśnie chodzi o to, że postać może atakować kilka razy jednostki wroga, przy czym nie może się już poruszać. Normalnie mogę coś takiego zrobić dzięki tutorialom Inferna, jednak zależy mi na tym, żeby określić to jako atak specjalny, czyli żeby to było widać. Jedna frakcję do mojej ery mam już na papierze( przysłowiowo, bo w wordzie), ale właśnie tam będą te zdolności wykorzystywane, a raczej nie przewiduję innych opcji w zamian za te, które wymyśliłem. Problem jest tylko właśnie z kodem źródłowym, wiem tylko tyle, ile było w samouczkach.

PS: przemilczeliście moje ostatnie jednostki. Czy to znaczy, że są one aż tak tragiczne??
Edytowane przez Sylar dnia 31-01-2011 14:07

Filar
Czy to co napisalem się przyda?
Edytowane przez Filar dnia 31-01-2011 15:48

Sylar
Mussious- myślę, że się przyda. Dzięki jeszcze raz. Jednak byłoby miło, gdybyście powiedzieli coś na temat moich jednostek. Żeby nie było, że taki post dla spamu, to dorzucę to, co dzisiaj zrobiłem, czyli zwiadowcę.
/obrazek skasowany/

Koń elficki, but wzorowany na elfickim. Twarz elficka z modyfikacjami. Reszta moja. Wiem, że niedużo, ale stwierdziłem, że zabawa w rysowanie konia do wesnoth graniczy z samobójstwem.

Edit:
Alex, dzięki, że chociaż ktoś teraz się pofatygował z odpowiedzią. Tak, ma łuk na plecach, dokładnie w pokrowcu. Pierwszy raz rysowałem coś takiego, więc wyszło, jak wyszło. Mógłbym zrobić na goło bez pokrowca, może trochę lepiej będzie wyglądał, i trochę zwiększyć ten łuk? Soryryry, że dopiero teraz na to wpadłem, wczoraj musiałem się trochę streszczać. Prosiłbym o jeszcze jakieś sugestie i komentarze na temat trzech ostatnich rysunków.

PS
Duży łyk bez pokrowca, nie wiem, czy ta kokarda bardziej szkodzi, czy pomaga. Usunięty kawałek magenty z pod brzucha.
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 15:24

Markus
"Podpalenie", "Eliksir jaskółki" i "Walka z grupą"?? Co ty chcesz zrobić Wiedźmina?? Pfft A na poważnie to świetne pomysły.

Co do jeźdźca to jest świetny, teraz widać, że to łuk. Jedynie miecz trochę za mało metaliczny na mój gust, zlewa się z tą zielenią płaszcza.
"Amor patriae nostra lex"

Nelgor
A czy walka grupą i powszechne występowanie ognia mają dużo wspólnego z Wiedźminem? >.>

Co do jednostki... Na łuk nie zakłada się 'pokrowca'...
http://nelgor.cba.pl | GG: 2588077, Jabber: nelgor@aqq.eu

http://www.nelgor.blogspot.com/
Markus
Facepalm Nie "grupą" tylko "z grupą", wiedźmini byli szkoleni w paru stylach walki w tym takim nastawionym na walkę z wieloma przeciwnikami. Co do ognia jeden z wiedźmińskich znaków podpalał przeciwnika. Do tego "Eliksir jaskółki" i mamy wiedźmina. Smile
"Amor patriae nostra lex"

Sylar
Dobrze prawisz, Markus. Widzę, że teraz wysyp nowego emotikona jest. Na forum międzynarodowym powiedzieli, że zwiadowca ma zbyt jasny płaszcz. Poprawiłem go trochę oraz zrobiłem mu poziom drugi, czyli szpiega.
/obrazek skasowany/

Szpieg
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 15:32

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.32
10,820,246 unikalne wizyty