Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
(Ancient Era) Macedonia
ZawaPL
Hoplita i Alexander wyszli ci wspaniale, peltasta trochę im nie dorównuje. Włócznia wydaje się nie być do końca prosta, hełm wygląda jakby miał kaptur, a tarcza rzeczywiście mogłaby być większa.
.

Elensefar
@Guurahk Jednostka nie jest mała, porównaj sobie ją z cesarzem bs_groma a zobaczysz, że są tacy sami. I według mnie to nie chodzi o wielkość tarczy, a to, że zlewa się z ubraniem. zrób bardziej czerwonego a białego tylko mały pasek i będzie ok.
Edytowane przez Elensefar dnia 07-03-2012 20:30

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

bs_grom
Jeśli hełm wygląda jak kaptur to dobrze bo to jest "kaptur" a raczej czapa.
Jednostka choć mi też się wydawała mniejsza jest normalnego wzrostu.
Oszczep i prawdopodobnie pozycja ręki go trzymającej zmieni się tak jak na obrazku.
Poprawię tarczę. Poprawianie tarczy nie poprawiało widoczności więc zmieniłem kolor tuniki.
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:41
bs_grom

Guurahk
@Elensfar Mi nie chodziło o to, że się zlewa, tylko że tarcza jest za mała. Cóż, dobra, nie ważne, tematu nie było.

Kaptur jest super. Cóż co do nazwy... Peltaści byli tylko początkowo rekrutowani z Tracji, więc wydaje mi się, że wystarczy sam Peltasta.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

bs_grom
Co do Trackich Peltastów to wikipedia zawiera takie informacje podobnie było z Kreteńskimi Łucznikami. Jednak Macedończycy mieli bezpośredni kontakt z Tracją i od nich i Ilirów rekrutowali Peltastów. Zamierzam barbarzyńcom również dać Trackiego Peltasta ale z kompletną ścieżką rozwoju.

Poprawiłem dźwięki ataków Macedończykom i obrazki ataków.
Trochę zmieniłem obronę terenową okrętów teraz mają poza wodą i bagnami 0% obrony.
Na razie Chińczykom dałem możliwość bezpośredniej rekrutacji okrętów.
Poprawiłem obrazek Hetajra 3 poziomu (obrazek na pierwszej stronie tematu)
Hetajrowie nie mogą bronić się już lancą (włócznią).
Tracki peltasta na razie nie ma rasy (Jak powstaną barbarzyńcy to ją dostanie)
Falangici mają w mieście tylko 50% obrony (zastanawiam się nad zmniejszeniem do 40%)
więcej zmian jest ale wszystkich nie pamiętam.
link do nowszej wersji
http://www.filese.../AE_v6.rar

Testowałem Chińczyków vs Macedończycy CPU (1 złota z wioski 100 złota i komp ma +18 dochodu)
Chiny wygrały przewagą liczebną i atakami kuszników.
Jednak, że zauważyłem, że komp rekrutował tylko kawalerie (hetajrów i prodromosów) oraz katapulty. Dlatego jeśli ktoś się na tym zna niech poprawi rekrutację dla kompa, żeby rekrutował rozsądniej. Żeby realnie ocenić balans trzeba zagrać przeciwko człowiekowi.Ktoś chyba już o tym wspominał ale powtórzę bo nie jestem pewien. W falandze nie działa pierwszy cios.
Edytowane przez bs_grom dnia 15-03-2012 01:25
bs_grom

Elensefar
Co do rekrutacji przez komputer- z tego co wiem to komputer spamuje jednostkami, które uważa za najlepsze. Wystarczy mu zmniejszyć coś.

Elensefar

Guurahk
Ja chętnie z Tobą zagram bs.
"Jest niewiele cnót, których Polacy nie posiadają, i niewiele pomyłek, których udało im się uniknąć." - Winston Churchill

bs_grom
Nowa grafika dla prodromoi
/obrazek skasowany/
a to hetairoi 3 poziom z wcześniejszego postu
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:44
bs_grom

Guurahk
Lamparcia skóra Grin Przez to przypomina mi trochę husarię. Co do Prodromoi to raczej bym włócznie dał niżej.

bs_grom
Pezetahr macedoński 3 poziom jeśli uważacie, że jest lepszy niż dotychczasowi to zamienie. Nie mogę się zdecydować na którego
/obrazek skasowany/
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 19-11-2015 21:44
bs_grom

Elensefar
Według mnie tamten stary był lepszy.

Elensefar

Guurahk
Jest bardziej dopracowany, ale mniej Wesnothowy ;P Jestem przy starym, ale talent masz, trzeba to przyznać Grin

bs_grom
Guurahk napisał/a:
Jest bardziej dopracowany, ale mniej Wesnothowy ;P Jestem przy starym, ale talent masz, trzeba to przyznać Grin

Dzięki. Pewnie chodzi wam o hełm, że jest za mały. Spróbuje go powiększyć. A na razie temu Pezatajrowi dam stary hełm
bs_grom

Elensefar
U Hetairoi obok ogona konia są 2 niepotrzebne pixele, Pezetahrowi przydałoby się trochę zmniejszyć tą włócznie (gdzieś o 4 pixele), bo wydaje mi się za wysoka.
Edytowane przez Elensefar dnia 20-03-2012 15:32

Elensefar

bs_grom
W następnej wersji nie będzie już tych dwóch pikseli. Co do włóczni to ma ona 4-6 metrów więc chyba jest ok. Jeśli nie uzasadnij bardziej szczegółowo dlaczego ją skrócić. Dobrze, że ktoś wyłapuje takie szczegóły jak te dwie piksele.

Po dzisiejszej grze testowej z Guurahk'iem doszedłem do wniosku, że lider na czwartym poziomie dostępny od razu to może być przegięcie. Gdybym nie dowodził swoim kusznikom tym liderem nie wiem czy pokonałbym falangę. Z drugiej strony gdyby Aleksander zdążył dojść do Pezetajrów i im dowodzić (Aleksander ma sam również potężną szarżę) to mogło by wyglądać zupełnie inaczej. Jeśli liderzy mają zostać pomyślę nad ich zróżnicowaniem. Jednak (chociaż namęczyłem się zwłaszcza nad Aleksandrem) chyba lepiej by tradycyjnie przywódca był na drugim poziomie. Macedończycy by wtedy musieli wybrać pomiędzy Lochagosem, który dowodzi falandze, lub dowódcą kawalerii (mógłbym stworzyć jednostkę dostępną tylko dla lidera z możliwością awansu nawet na 4 poziom (Aleksander)).
Podobnie u Chińczyków na cesarza trzeba będzie awansować.
Czekam na opinię.
bs_grom

Guurahk
Jak dla mnie, może zostać tak jak jest, ale zmniejszył bym siłę ataku kusznika chociaż o 1 lub 2.

bs_grom
Wstrzymam się z kusznikami do środowego rewanżu. Jak będą do mnie strzelać to może zmieni mi się perspektywa.
bs_grom

Elensefar
Zauważyłem jeszcze takie błędy w jednostkach: Prodromoi ma "podwójny" cień, Peltasta i Hypaspista nie mają w ogóle cienia, oraz to, że Prodromoi nie ma czarnych konturów na włóczni czy co to tam jest. Pfft
Edytowane przez Elensefar dnia 21-03-2012 00:02

Elensefar

bs_grom
Jeśli chodzi o cień to z lenistwa jeszcze ich nie wszyscy mają albo jest bo jest.
Jak frakcje i będą dopracowane to wezmę się za cienie a włócznie zobaczą.
bs_grom

maks4444
Widzę że umiejętność falangi poprawiona. Zdecydowanie więcej liderów jest potrzebnych Macedonii bo sam Alek to trochę ubogo. I Na mniejszych poziomach ci dowódcy.
Era Swarm Projekt Zawieszony
Rebirth of the Swarm Rozwijany

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.37
10,821,176 unikalne wizyty