|
Bugi, błędy oraz balans
|
| jozio |
Dodany dnia 24-08-2012 00:22
|

Poszukiwacz Przygód

Data rejestracji: 29/04/2012 12:20
|
Ok, jak będzie gotowa wersja to się wezmę za opisy dla pozostałych jednostek. Potem musimy się umówić na grę, ma ktoś propozycję terminu, bo ja mogę jutro wieczorem. |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 24-08-2012 01:41
|

Zarządca

Data rejestracji: 31/01/2012 21:33
|
Ok, to ja na razie mam zrobione tyle (listę uzupełniam w trakcie tworzenia):
* Dodana rasa "Pirat"
* Linia Węża - udźwiękowiona
* Linia Bukaniera - udźwiękowiona
* Linia Dzidomiota - udźwiękowiona
* Linia Ryboczłowieka - udźwiękowiona
* Linia Potwora Morskiego - udźwiękowiona
Edytowane przez AxeFighter dnia 24-08-2012 02:36
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 24-08-2012 11:48
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Dingo - szanuję to, że sam zrobiłeś całą frakcję, ale nie obiecuj, jeżeli nie zdołasz tego zrobić. A skoro piszesz że nie jesteś maszyną, to weź pod uwagę że inni również nimi nie są, mają własne życie, i nie zawsze mają czas by pomóc. A co ważniejsze - nie pisz, że sam robisz erę. Jeżeli tak uważasz, zajrzyj do creditsów - tam są wypisane wszystkie osoby które pomogły w erze, a jest ich całkiem sporo.
A tak na marginesie - nie jest na ciebie zdenerwowany, jestem nieco zmieszany twoim postem: najpierw piszesz że nie pomogłem, robisz powód do kłótni, następnie że porzucisz erę, potem że nie chcesz kłótni, później że się nie poddasz, a pod koniec że to co napisałem się przydało... 
Dobra, zapomnijmy już o tamtej dyskusji.
Dopisuję, co jeszcze przydałoby się zmienić w następnej wersji:
- Potwory morskie od piratów mają po jednej cesze, natomiast jastrzębie i krokodyle mają po dwie. Lepiej by było gdyby zmniejszyć ilość cech jastrzębi i krokodyli o jedną, lub zwiększyć potworom od piratów ilość cech do dwóch, ale dać też wszystkim cechę "dziki".
- Atak wręcz przyzywaczy burz powinien być obuchowy, nie chłodny.
- Potworom morskim lepiej nie dawać zanurzenia, bo są one zbyt wielkie. Wężom można dać, ale raczej będą wtedy nieco zbyt silne.
- Jak znajdę więcej to napiszę, ale AF już większość wypisał, więc nie ma za bardzo czego szukać.  |
| |
|
|
| jozio |
Dodany dnia 24-08-2012 13:40
|

Poszukiwacz Przygód

|
Dingo, błagam cię, rób wcięcia w kodzie, zaraz wrzucę nową wersję trochę poprawioną, i w pliku barbarzyńcy zrobiłem wcięcia - bez nich jakikolwiek kod/skrypt/program/strona internetowa są nie do obrabiania, po prostu tak jest o wiele łatwiej... Najlepiej jest to robić przy pisaniu, bo potem to jest strasznie żmudne, aczkolwiek będą one we wszystkich plikach które edytowałem. |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 24-08-2012 13:53
|

Bohater

Data rejestracji: 19/07/2012 12:35
|
jozio napisał/a:
Dingo, błagam cię, rób wcięcia w kodzie, zaraz wrzucę nową wersję trochę poprawioną, i w pliku barbarzyńcy zrobiłem wcięcia - bez nich jakikolwiek kod/skrypt/program/strona internetowa są nie do obrabiania, po prostu tak jest o wiele łatwiej... Najlepiej jest to robić przy pisaniu, bo potem to jest strasznie żmudne, aczkolwiek będą one we wszystkich plikach które edytowałem.
Inferno kiedyś pisał o programie vim. Jest bardzo przydatny. Wykrywa błędy. Tam jest wszystko w linijkach. Ale ok, sorki, następnym razem będę robić w linijkach. 
Piko: Dobra, zapomnijmy już o tym. Wróćmy do normalności.
AxeFighter, jozio: super, że chcecie pomóc. Przecież nawet Inferno nie zrobił wszystkiego sam. |
| |
|
|
| jozio |
Dodany dnia 24-08-2012 14:20
|

Poszukiwacz Przygód

|
Może spróbuję pod vimem, bo używam gedita, ale nowa wersja będzie wieczorem. nie chodzi mi o linijki, tylko o wcięcia (ja się do nich przyzwyczaiłem z HTMLa i C/C++). Zresztą zobaczysz w mojej wersji. |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 24-08-2012 14:55
|

Bohater

|
Dobra, to ja poczekam na twoją wersję i będą poprawki w balansie.
AF: Sprawdziłem twoją wersję z udźwiękowieniem i animacjami i.... Jesteś wspaniały! Bardzo mi pomogłeś. Naprawdę, dobra robota. |
| |
|
|
| jozio |
Dodany dnia 25-08-2012 00:11
|

Poszukiwacz Przygód

|
Rozegrałem sobie z AI mecz - ja byłem Tubylcami, AI było Piratami. Oczywiście wygrałem, ale z trudem, bo musiałem poświęcić Jastrzębia na 2 levelu aby zabrać AI wioskę i zatrzymać pochód w moją stronę. Grałem na 30 % modyfikatora doświadczenia, i stwierdzam, że szamani są zbyt drodzy, bo nie udało mi się żadnego wylevelować bo łatwo ginęli. Natomiast Wilk Morski... Jest to jednostka po prostu idealna na tubylców, nic dodać, nic ująć. Jak AI jednego stworzyło (zabijając mi Barbarzyńcę), to musiałem zrobić dwóch Wielkich Barbarzyńców i stracić kilku wojowników aby go zabić. Potem już szło łatwo, natomiast AI w ogóle nie robiło Dzidomiotów. Można wyciągnąć z tego takie wnioski:
Nie zaszkodziłoby dodanie linii wojownika 3 ataków. W końcu Wilk Morski ma 9*5 = 45, a Wielki Barbarzyńca tylko 16*2 = 32. Mógłby mieć 16*3 = 48 - byłby wtedy ciut silniejszy od Orka Pogromcy z domyślnej, ale w końcu Ork ma atak na odległość.
A, i oczywiście szaman musi być tańszy, przesadziłem z ceną 19 golda. Powinien kosztować tak 17 - 18. |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 25-08-2012 01:54
|

Zarządca

|
Jozio, przecież Wilk Morski ma 7-5 (35), czyli nawet niewiele, jeśli chodzi o 3 poziom. Poza tym, najczęściej gra się na modyfikatorze 70%, więc Wilk Morski to rzadki widok. Porównując zaś 2 poziom, to jest dosyć wyrównana walka, gdyż pirat ma 7-4 (28), a Barbarzyńca 13-2 (26). Ten pierwszy ma harcownika i atak na dystans, zaś ten drugi dwa ataki wręcz, jednak tę dysproporcję wyrównuje cena 1 poziomu (15 u żeglarza i 13 u Wojownika).
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez
|
| |
|
|
| jozio |
Dodany dnia 25-08-2012 12:55
|

Poszukiwacz Przygód

|
Aj... Pewnie zapamiętałem z cechą silny i wrażliwością mojej jednostki, bo na pewno rąbał moich z siłą 9*5. Nie wziąłeś jeszcze pod uwagę wersji bohaterów naszej ery. Mimo wszystko Wilk Morski jest silniejszy, bo ma jeszcze atak na odległość, a przy żeglarzu 2 golda za +2 do ataku wręcz, harcownika i atak na dystans. |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 25-08-2012 12:58
|

Bohater

|
Ok. To tak:
-Szaman 17 + 1 punkt zdrowia/2 punkty zdrowia. Ok? Druid także.
-Kompromis: 14-3 dla Wielkiego Barbarzyńcy.
-Barbarzyńca może także dostać +1 hp/2 hp. Albo wzmocnić mu atak na 14-2.
Na razie tyle, wybierzcie które zmiany wprowadzić, albo dodajcie więcej swoich.
Edit: ... Nawet nie zauważyłem, że poprawiliście cały RIPLIB u tubylców. Świetnie, w takim razie, nowa wersja za niedługo.
Edytowane przez Dingo dnia 25-08-2012 13:03
|
| |
|
|
| jozio |
Dodany dnia 25-08-2012 13:31
|

Poszukiwacz Przygód

|
Ja się trochę nimi przecież zająłem Myślę, że zostały nam jeszcze tak 2 wersje i Tubylcy będą gotowi. Jak będziemy pracować w takim tempie, to zdążymy na pewno przed następnym turniejem władców taktyk Ja sobie teraz rozegram mecz piraci na tubylców, a co do twoich propozycji, to się zgadzam, szaman + 2 HP, druid też, 14-3 dla Wielkiego Barbarzyńcy i wzmocniony atak dla Barbarzyńcy. |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 25-08-2012 13:43
|

Bohater

|
Nowa wersja już gotowa. 
W następnej wersji, więcej poprawek w balansie ale także gotowy prototyp mrocznych elfów. Będą potrzebne bardzo intensywne propozycje dla balansu. |
| |
|
|
| Elensefar |
Dodany dnia 25-08-2012 16:55
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/08/2010 12:44
|
jozio napisał/a:
a co do twoich propozycji, to się zgadzam, szaman + 2 HP, druid też
Druid 2 hp ma leczyć? a to nie za mało jak na 2 lvl?...
"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"
Elensefar
|
| |
|
|
| Piko |
Dodany dnia 25-08-2012 16:59
|

Opiekun

Data rejestracji: 26/07/2012 20:00
|
Traktuję twoją wypowiedź jako żart, przecież wiadomo że chodzi nie o leczenie, lecz o ilość hp. |
| |
|
|
| jozio |
Dodany dnia 25-08-2012 18:39
|

Poszukiwacz Przygód

|
Trzeba trochę osłabić atak wręcz grasowników na pierwszym poziomie. Są zbyt uniwersalni. Ma on 4 ataki nożem, a kłusownik z domyślnej ma 2, przy tej samej cenie, i przy jego mniejszym o 1 ataku dystansowym. Także proponuję atak wręcz na 3-2 i zwiększenie kosztu o 1, w końcu mają zasadzkę . |
| |
|
|
| AxeFighter |
Dodany dnia 25-08-2012 21:28
|

Zarządca

|
Grałem sobie kilka razy i:
* Dzidomiot powinien dostać trochę hp (2-3),
* Co do Grasownika - zgadzam się z panem powyżej,
* Dlaczego Tubylcy maja 50% na płaskim? Ich domem jest przecież las, więc tam powinni mieć 70%.
* W górach powinni mieć 50%.
* Zamarznięty powinien mieć 10%, gdyż jest to teren im obcy.
* Dlaczego na rafie mają 60%? Wystarczy 40% lub 50%.
* Jastrząb ma złe ellipse pod sobą. powinno być misc/ellipse-nozoc zamiast misc/ellipse. Ma on przecież 0lvl.
* Jak grałem na Krzyżu Isar (70%), w ustawieniach piraci&tubylcy kontra piraci&tubylcy (grałem piratami), to po obu stronach na początku padli ci drudzy. Trzeba coś z tym zrobić.
|
| |
|
|
| jozio |
Dodany dnia 25-08-2012 21:36
|

Poszukiwacz Przygód

|
Co do twojego ostatniego spostrzeżenia - być może to dlatego, że sterowało nimi AI? AI gra jak wariat, włazi krasnalami do lasu i rzuca ludzi do wody, jak jest niska szansa na zabicie jednostki wodnej która tam ma 70 % obrony...
A ja bym dzidomiotowi dał pierwszy cios wręcz zamiast dodatkowego HP. To by sprawiło, że czasem by dostawał 1 cios mniej. |
| |
|
|
| Dingo |
Dodany dnia 26-08-2012 10:37
|

Bohater

|
Wszystkie zmiany zatwierdzone. Tubylcy dostaną 40 % płaskim, 70 % w lesie, 40 % na rafie, 50 % w górach, i 10 % na lodzie. 3-2 nożem dla grasownika i +1 do kosztu.
Pytanie: Zmniejszać/Zwiększać komuś doświadczenie (tubylcy) ?
EDIT: jozio, przecież dzidomiot ma pierwszy cios wręcz.
Edytowane przez Dingo dnia 26-08-2012 10:53
|
| |
|
|
| Elensefar |
Dodany dnia 30-08-2012 12:01
|

Awanturnik

Data rejestracji: 28/08/2010 12:44
|
Dingo zmniejsz Tubylcom w lesie covery do 60, bo jak grałem z joziem w turnieju to jak byłem tubylcami to go grasownikami zaspamowałem, przez co nie mógł trafić ani jednej jednostki w lesie, a ja go kosiłem. 
Przydałoby się zmniejszyć PD dla szamana, bo zanim on awansuje na ustawieniach 100% expa to gra się skończy... albo przynajmniej zmniejsz mu atak wręcz i zwiększ na odległość, bo on jest totalnie bezużyteczny.
Edytowane przez Elensefar dnia 30-08-2012 12:04
"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"
Elensefar
|
| |
|