Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Pracownia
jozio
Dzidomiot jest dobrą jednostką, co najwyżej trzeba dać mu wyrzutnię. Mówisz, że rzucanie włócznią było wtedy przestarzałe? Może i racja, ale piraci mogli przy tym pozostać, bo Dzidomiot wystrzeli/wyrzuci 2 włócznie, a Bukanier wystrzeli 1 pocisk, więc jakaś korzyść zawsze jest.

Dingo
Ok, dzidomiot zostaje, po prostu nie miałem pomysłu na jego nowy wygląd. Wink Jeśli chodzi o wyrzutnie to byłaby chyba zbyt nowoczesna, i trochę tu nie pasuje. Może więc niech nadzorcy wyglądają bardziej jak łowcy skarbów?

Pierwszy lvl:
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 18:10

Piko
Hmm... A czemu ludzie zajmujący się tresurą potworów mieliby wyglądać jak łowcy skarbów? ;P
Co do dzidomiota - całkiem dobrze wygląda, ale głowę przydałoby się zmienić (nie pasuje do stylu graficznego), kolorystycznie lub narysować całkiem od nowa. I jeszcze ten grot wydaje mi się trochę frankenowy, ale w grze pewnie nie będzie tego widać. A, i cień włóczni nie powinien iść do tyłu, bo to by oznaczało że jest ona wykrzywiona. Powinien lecieć prosto po poziomie.
Edytowane przez Piko dnia 11-11-2012 10:39

AxeFighter
Grafika prezentuje się świetnie, jedyna wpadka to ten cień. Piko, co ty masz do głowy, idealnie pasuje do nowego wyglądu Dzidomiota. Co do łowcy skarbów: pomysł prosty, czyli dać go jako alternatywę dla żeglarza. Sieć, dosyć niskie hp i dobre obrony. Co wy na to?
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

https://www.youtu...QuObfTx6Cg - link zaktualizowany!

http://wesnoth.com.pl
Piko
Cóż, mówisz że łowca skarbów dosłownie je łowi? Smile Btw, mam pomysł na alternatywę dzidomiota - rybak. :3 A tak na poważnie to nie podoba mi się ten koncept - bo każda jednostka może być przecież łowcą skarbów, do tego nie trzeba specjalnego szkolenia. Poza tym sieć jest już w użyciu. Pfft
Edytowane przez Piko dnia 11-11-2012 17:16

jozio
Dzidomiot dobrze wyszedł.
Co do łowcy skarbów - ma ktoś na to jakiś bardziej sprecyzowany pomysł? Chodzi mi o to, żeby napisać dlaczego piraci rekrutowali specjalne jednostki do szukania skarbów? Bo mi to bardziej pasuje na jednostkę w kampanii niż w normalnej grze...

Dingo
I nadal nie ma nowej wersji, argh! Dobra, od razu daję grafiki do oceny. Potem jak wrócę to się odezwę. Zastępca, Kapitan, Żeglarz, Pirat, Wilk Morski, Dzidomiot, Oszczepnik, Harupunnik i próbny zaklinacz.
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 18:10

Piko
Mam trochę mieszane uczucia...
Zastępca i kapitan zdecydowanie powinni się bardziej różnić - temu pierwszemu można dać jaśniejszą szatę. Poza tym jego sposób trzymania pistoletu jest jakiś dziwny...
Żeglarz stoi w dziwnej pozycji, serio. O ile piratowi można taką zostawić, o tyle ten pierwszy powinien mieć swoją byłą. Wilk morski ma trochę zbyt grubą lewą nogę (jego lewa), rapier nie wygląda dobrze na jego plecach. Myślę że powinien mieć go w ręce, a drugi pistolet przywiązany do pasa.
Oszczepnik też za mało się różni, zmieniłbym mu kolorystykę trochę. Harpunnikowi też, poza tym mógłby też trochę inaczej harpun trzymać.
Zaklinaczowi usunąłbym jedynie jednego pixela ze szczytu tego kryształu, bo na razie jest on zbyt ostry.

To tyle. Ale muszę przyznać, widać że sporo pracy włożyłeś w te jednostki. Byle tak dalej. Wink

Elensefar
Czemu ten kryształ u zaklinacza jest żółty, skoro używa magii wody? Wiem, że byłoby za dużo niebieskiego, ale tak to wychodzi na to, że on jest magiem ognia/światła. No i tak jak wyżej-zastępca i kapitan się prawie nie różnią.

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

jozio
Jedno mi nie pasuje - dlaczego linia Kapitana nagle stała się praworęczna? No i szabla u zastępcy wygląda na uciętą, zrób coś z nią (po prostu wygląda jakby ktoś uciął jej kawałek).

Kapitan musi wyglądać inaczej, jest zbyt podobny do Zastępcy. Dodałbym mu np. dłuższą brodę, żeby było widać, że jest starszy, i coś, żeby było widać jego status, np. złotą klamrę przy płaszczu i trochę większy kapelusz.

Wilkowi Morskiemu trzeba jednak rapier do ręki, bo jak będzie wyglądała animacja w której najpierw jest chowany pistolet, potem wyciągany rapier, potem ciosy, a potem znowu chowany rapier i wyciągany pistolet? Trochę przydługie...

A ogólnie to jednostki piękne, nasza era staje się powoli coraz bardziej profesjonalna. Oby tak dalej.

AxeFighter
No to ja się wypowiem:
* Kapitan zbyt szeroki w barach, zaś zastępcę trzeba trochę zmienić (jak napisali moi poprzednicy),
* Wilk morski niech ma szablę z rękojeścią do góry (tak by było naturalniej),
* Żeglarz i Pirat wyglądają OK, jednak przedłużyłbym ich szable o 1-2 piksele,
* Tak jak wcześniej inni napisali, trzeba urozmaicić linię Dzidomiota. Proponuję dać pierwszemu poziomowi gołe ramiona bez rękawów, drugi zostawić, zaś trzeciemu dać nakolanniki.
* Mag jest bliski ideału, tylko trzeba gdzieś wsadzić magentę, choć problem w tym, że nie wiem gdzie Grin

Dingo, twój styl z każda kolejna jednostką staje się coraz lepszy, może któregoś dnia pobijesz wielkiego Inferno8 Wink, czego ci serdecznie życzę.
Ja zaczynałem jako zwykły, napalony user, pisałem często newsy. Bach! Redaktor! Więc niebywale uradowany, pisałem jeszcze więcej, dodatkowo artykuły. Nie ma co, byłem nadpobudliwy wtedy... A jak zostałem mianowany adminem, to z początku w ogóle nie chciałem nim być! Byłem przestraszony odpowiedzialnością. Bo mnie nie kręciły tytuły, tylko Wesnoth. - Sagez

Dingo
AxeFighter napisał/a:
może któregoś dnia pobijesz wielkiego Inferno8 Wink, czego ci serdecznie życzę.

Poczekaj na fanatyków. Może to będzie właśnie ten dzień.

Na razie poprawka dwóch, na resztę nie mam pomysłu, i weny. Zaraz dodam. Tymczasem pytanko. Dotyczące przyszłości frakcji.
/obrazek skasowany/
U zaklinacza nooba dość jasne TC, jak na razie średnio pasuję, wszystkie jednostki u piratów mają dość ciemną.

Czy chcecie aby:
-Frakcje były dodawane powoli, jednak z animacjami, w większości skończonymi. Mówiąc "powoli" mam na myśli na następne wakacje Aban Diar.
-Frakcje dodawane szybko, ale bez animacji, bądź tylko cząstkowe. Mówiąc "szybko" wszystkie frakcje skończone na następne wakacje. Projekt animacji rozpocznie się po ukończeniu wszystkich frakcji.

Druga opcja byłaby cięższa, aczkolwiek bardziej korzystna. Musiałbym mocno kombinować z inspiracjami. ;P A tak w ogóle, może Fanatyków nazwiemy wreszcie jakoś, Aragvim/Aragvis? Cokolwiek. Nie mam pomysłu na nazwę.

Elensefar: Taki już był prototyp od początku. Niech lepiej zostanie, ładnie wygląda z niebieskim.
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 18:11

jozio
Ja jestem za drugą opcją, ale i tak pamiętam o moim zadaniu i postaram się z niego wywiązać, chociaż nie obiecuję zrobienia tych animacji do piratów jakoś bardzo szybko (nie mam zbyt dużo wolnego czasu).

Czyli tak - na razie pracujemy nad frakcjami, jak tylko będą nowe grafiki do tego co już jest to ja będę robić powoli animacje piratów, a Dingo zrobi kolejną frakcję (tylko proponuję w następnych frakcjach robić grafiki ostateczne, bo potem jak widać jest dużo roboty). Jak będzie kolejna frakcja, to pracujemy nad balansem, ale balans trzeba zrobić tak na oko, jak era wyjdzie ze wszystkimi frakcjami to się zorganizuje wielkie testy (w każdym bądź razie trzeba się postarać żeby była wersja dość dobrze zbalansowana dla Władców Taktyk 2013).

Piko
Cóż... Co znaczy TC? Grin Co do rysunku zaklinacza nooba - zrób może by ta wstążka raczej zwisała w dół niż powiewała na wietrze, poza tym użyj ciemniejszej magenty. Powinno być to lepsze.

Co do przyszłości - wolę aby frakcje były publikowane jak najszybciej, jeszcze bez animacji. No bo wiadomo, będzie można od razu testować, balans poprawiać, grafiki oceniać...

Fanatyków można nazwać Altaris, będą mieć dużo ołtarzy do czci bogów. Pfft

A, i jesteś pewien że do następnych wakacji byś się wyrobił? Przecież potrzeba jeszcze 6-ciu frakcji. O.O Jesteś bardzo szybki, wiadomo, ale to mimo wszystko jest coś...

@jozio - wielkie testy to dobry pomysł, proponowałbym rocznicę pierwszego posta o FL, czyli 16 Lipca 2013 roku. Kto by się spodziewał, że z pomysłu elektusa powstanie taka era...
Edytowane przez Piko dnia 14-11-2012 22:00

AxeFighter
Ja oczywiście też jestem za szybkim wydaniem frakcji, gdyż część pracy związanej z animacjami mógłbyś zrzucić na innych (czyt. mnie i jozio). Jednak prędkość ogólnych prac nad frakcjami powinna być taka: na ukończeniu - w pracy - w pracy - początek. Chodzi mi o to, żeby naraz robione były tylko 4, piata wydana dopiero po zakończeniu 1 itd. No i podzielam zdanie jozia co do grafik: powinny być ostateczne, bez żadnej zabawy w półprodukty. Prototypy obrazków powinny być wrzucane na forum przed publikacją w erze. Te kilka rzeczy naprawdę usprawniłoby pracę. Trochę chaotycznie to wyszło, ale chyba każdy rozumie o co mi chodzi Grin

jozio
@Piko - jeśli ktoś by się jeszcze przyłączył do pracy (bo nie ma nas tutaj dużo, mimo wszystko) to na pewno się wyrobimy bez pośpiechu. Jak tylko powstaną główne grafiki, to można od razu robić animacje, a Dingo w robieniu grafik jest coraz lepszy i szybszy, więc nie widzę przeszkód żeby były wszystkie frakcje i sporo animacji przed wakacjami. W ogóle to Elektus mógłby powrócić, bo miał zrobić Anubian...

@AF - Coś czuję, że dużo pracy na nas dwóch zrzuciłeś, ale nie mam ci tego za złe Wink Co do samego tworzenia animacji - proponuję, żeby każdy pracował nad jedną frakcją, żeby nie zrobić dwóch grafik dla tej samej jednostki. I najpierw trzeba zrobić podstawowe animacje ataku, dopiero potem brać się za bezczynność, bo to jest już ostatni etap szlifowania jednostek Wink

Dingo
Piko, to nie jest do końca pewne, ale tak przewiduje. A TC to to samo co magenta, tylko, że bardziej ogólnie.

Grafiki Amazonek i Fanatyków (Altaris) nie zostaną pokazane, Aban Diar, Mieszkańcy Gór, Bagienni Ludzie już tak.

Testy i wsparcie z animacjami byłoby naprawdę przydatne, tyle, że animacje typu salto, wyskok, tumult, to już robota dla mnie.

Edit:
No, wreszcie wróciły inspiracje. Rysowanie poszło w górę, oto nowy zaklinacz i próbny nadzorca (treser potworów).
/obrazek skasowany/

Edit2:
Mimo, że brak odezwu, poprawiłem tresera, i dodałem władcę bestii. Teraz pozostało tylko szlifowanie. Cool

Władca Bestii wyszedł mi wyśmienicie, jestem z niego dumny.
/obrazek skasowany/
Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 18:11

Piko
Myślałem trochę nad treserem i już wiem co mi się w nim nie podobało - ten jego szalik. Myślę że możnaby go usunąć (ale tylko mu). Natomiast te nogi... Tyle mi kiedyś nawijałeś o proporcjach, a teraz takie coś. Grin Poza tym, mam jeszcze zastrzeżenia do sposobu, w który oboje trzemają bicz (spróbuj przesunąć je o 2px na południowy zachód, tak aby wychodziły ze środka ręki) i do głowy - niby tak mało, a całość staje się lekko frankenowata (najlepiej podciemnić włosy i zmniejszyć ilość odcieni). Nie wiem też czy ta siatka nie jest trochę za mała... Osobiście myślę że powinna być przynajmniej 2x dłuższa jeśli ma się w nią łapać potwory, ale to tylko moja opinia.
Mimo sporej ilości krytyki, myślę jednak że te jednostki wyglądają naprawdę dobrze. Wink

Co do zaklinacza z poprzedniej strony - wolałem jego starą twarz, i uprzedni sposób trzymania kija. Ten bardziej pasuje raczej do dzidomiotów, bo wygląda trochę... hmm... chłopsko. Pfft

Dingo
Ok, trochę poprawek, co do włosów to poprawiłem je tylko częściowo, nie uważam, że są frankenpackowe. I ta wersja bez szalika.. wychodzi tragicznie. Chyba go jednak zostawie, sam zobacz.

/obrazek skasowany/

Edytowane przez AxeFighter dnia 01-12-2014 18:12

Elensefar
Wilk morski (chyba Grin) wygląda, jakby trzymał wędkę, nie rapier, przynajmniej mi. Grin A co do tresera to z szalikiem zdecydowanie lepszy.

"Głupota ludzka jest jak wyobraźnia- nie zna granic"

Elensefar

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.36
10,821,058 unikalne wizyty