Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
Projekt - POLSKI RANKING GRACZY BfW
Rene
@4rlekin Jeśli gra jest rozgrywana na oficjalnym serwerze BfW z włączoną opcją obserwowania gry to powtórka każdej gry jest zapisywana tutaj: http://replays.we... oddzielnie dla każdego serwera dla odpowiedniej wersji BfW.
Wystarczy, że w naszym rankingu będzie obowiązek grania na oficjalnym serwerze z obserwatorami i problem uczciwości powinien być rozwiązany Smile

Myślę, że wystarczy aby zwycięzca raportował wygraną najlepiej wraz z powtórką a w razie podejrzeń jakiegoś oszustwa ściągamy powtórkę
i wszystko z niej wiemy (co do zasady bo rzadko ale zdarza się bug i są problemy z odczytem całej powtórki).

Faktycznie lepiej korzystajmy od razu z ELO, skoro są możliwości od razu zrobić to porządnie a przynajmniej będzie spokój z tym na dłuższy czas.

Lepszego pomysłu jak to technicznie zrobić nie mam, więc proponuję zostać przy propozycjach 4rlekina i Ariu.

@4rlekin
potrzebuję (...) i kogoś - najlepiej demokratycznie wybranego szefa projektu - który mi powie jakie konkretnie dane mają być.
wg mnie oczywiście szefem jest Druid, więc proszę szefa o przygotowanie danych Smile
Edytowane przez Rene dnia 18-01-2013 19:33

Druid
Dzięki Rene wypada się poopierać a potem zgodzić. Otóż nie jest przynajmniej jeszcze kilku użytkowników dużo wnoszących do tego projektu a na pewno Ty i Ariu. Chcesz uciec przed odpowiedzialnością Wink, nie ma tak łatwo Grin. Robimy to wspólnie i dane potrzebne dla 4relina ustalamy na zasadach jak dotychczas. Swoją drogą to za jego zdrowie i pomyślność chyba zacznę odprawiać gusła Wink. Nie macie wrażenia, że z małej próby zaczyna się robić całkiem poważny projekt. A to wszystko dzięki Wam. Napisałem do Weriana mam tylko nadzieję, że nie zmienił e-maila i tu zaglądnie. Wtedy będziemy wiedzieć czego możemy się spodziewać. Zaraz też napiszę na wewnętrzną pocztę serwisu BfW.
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

www.rankinggraczybfw.republika.pl/ranking.html
4rlekin
@Rene
Dzięki piękne, nie wiedziałem tego - nigdy nie brałem udziału w żadnych turniejach i nie należałem do żadnej społeczności z multi więc jest to dla mnie nowość.

Kontakt z Werianem to podstawa, bo niestety, ja - nawet gdyby mi na to pozwolono - nie jestem w stanie napisać potrzebnych elementów strony; zrobię natomiast bazę (tylko muszę wiedzieć jaka baza jest na serwerze strony) i jak ktoś chce to mogę również przegryźć się przez któryś algorytm ELO (powiedzmy z tych mniej skomplikowanych, nie dlatego, że nie dałbym rady, bo to nie jest skomplikowana matma, tylko po prostu nie ma aż takiej potrzeby raczej) i mogę go zakodować w C, Javie, od biedy w Pascalu czy Pythonie - jakby Werian koniecznie chciał to nawet w PHP.

A z tym wychwalaniem to bez przesady - gdyby nie to, że widziałem w życiu naprawdę różnych ludzi - to powiedziałbym, że każdy głupi by taką bazę napisał. No, ale że widziałem naprawdę potężnych kretynów, więc ograniczę się do stwierdzenia, że to bardzo proste - w zasadzie wystarczy jedna encja (tabelka).
No chyba, że powstanie tu coś bardziej skomplikowanego.
Poza tym Werian jako ten bardziej ogarnięty może będzie miał inną wizję, jakiegoś JSONa czy coś...

kalfat
Nie wiem Arlekinie czy o taki algorytm tobie chodziło, jestem dopiero amatorem jeśli chodzi o informatykę ale staram się pomóc, właściwie to nic trudnego w tym algorytmie nie widzę ale żeby program robił cokolwiek więcej z tymi danymi to myślę że miałbym problem.
Dodatkowo jeżeli ktoś nie rozumie jak działa system rankingowy ELO to mogę mu to wytłumaczyć bądź rozrysować.
Także macie linki skąd to wszystko się wzięło:
http://en.wikiped...stic_curve
http://en.wikiped...al_details
Algorytm:
http://img191.ima...gorytm.jpg
Współczynnik K nie koniecznie musi wynosić 32.
D Y E D M Λ G E N T Λ

Druid
4rlekin po Twoim ostatnim wpisie wolę się upewnić tutaj http://wesnoth.ga...ladder.php byłeś i widziałeś jak jest zrobiony światowy rankin graczy BfW ? Teraz dalej jaki masz pomysł na wprowadzanie danych do naszego rankingu ? Robi to wyznaczony admin i ma nad tym piecze czy z automatu po zalogowaniu do serwisu każdy może dodać wpis o swoje rozgrywce. Jeżeli każdy to czy powinno wymagać to dodatkowego lodowania do rankingu?
Edytowane przez Druid dnia 19-01-2013 09:25
Dingo napisał:

Postaram się ignorować wszelkie możliwości do offtopowej dyskusji, ale może nawet lepiej by w ogóle już nigdy z wami nie wchodzić w dyskusję. Grin (<- pozwoliłem sobie dodać z własnej inwencji Wink)

4rlekin
@Druid
Wstyd się przyznać, ale nie byłem i nie widziałem, aczkolwiek myślałem o czymś bardzo podobnym - wszystkie rankingi są w zasadzie takie same. Wink (BTW niezła pozycja Wink)

Jak już wspominałem, moja propozycja jest taka, żeby ranking składał się tylko z graczy zarejestrowanych na stronie www.wesnoth.com.pl, ponieważ ranking jest polski, a strona jest również oficjalna polska, więc wszystko się zgadza. Poza tym wtedy będzie można informacje o punktach i rankingu umieścić (jeśli Werianowi się będzie chciało) w informacjach o profilu użytkownika.

Po drugie myślę, że angażowanie kogoś, kto będzie siedział i klepał te rozgrywki nie ma sensu.
Moja propozycja jest taka: (o tym też już z resztą wspominałem) żeby był formularz na podstronie rankingu, gdzie się wpisuje: kto, z kim, na jakiej mapie, jakie rasy, kto wygrał.
I wypełnia to obu graczy i wtedy punkty zostają zatwierdzone. Ewentualnie można zrobić tak, że najpierw się zgłasza grę, a potem tylko każdy zaznacza wynik, ale to byłoby już bardziej skomplikowane. Oczywiście jest ktoś kto to musi moderować. Sprawdziłem właśnie jak wygląda plik powtórki, ale obawiam się, że tam nie jest nigdzie napisane kto wygrał :/
To jest jeszcze kwestia do przedystkutowania.

Rene
@Bomba
Łośku słuchaj, główny ladder od lat nie jest modernizowany i nikt nie planuje tego robić. Raczej jak coś to tworzą nowy ladder, który aktualnie też jest niewypałem http://ladder8.he....com/games (ostatnia gra w listopadzie 2012) a poza tym aktualnie admini żrą się między sobą na forum laddera http://laddercoun...ion=logout . W takiej sytuacji na pewno będzie prościej dogadać się z Werianem niż tamtymi adminami. Poza tym patrząc na problemy z tamtymi ladderami byłoby dobrze mieć własny i niezależny na osobnym serwerze.

@4rlekin

Na głównym ladderze zwycięzca zgłasza tylko kogo pokonał (bo to jak zauważyłeś w powtórce nie jest zapisane) i to wystarcza, ewentualnie w razie pomyłki można wykreślić zaraportowaną grę (zarówno zwycięzca jak i potencjalny przegrany-ewentualne grubsze spory są rozstrzygane przez adminów na podstawie powtórki). Pozostałe opcje do zgłaszania czyli ocena fair play, replay, komentarz są nieobowiązkowe ale w naszym rankingu proponowałbym obowiązkowe zamieszczanie tej oceny fairplay i powtórki. Oczywiście niech ranking składa się tylko z polskich graczy, jednak do rozważenia jest kwestia czy każdy zapisany na tej stronie automatycznie pojawiałby się w rankingu, czy byłaby potrzeba jakiegoś osobnego zgłoszenia chęci uczestniczenia w rankingu.

4rlekin
Można by po prostu zaznaczać jakiegoś checkboxa w profilu w styl: "chcę być notowany w rankingu" czy jakoś tak.

Pomysł ze zgłaszaniem gier mi się podoba, jak dla mnie takie rozwiązanie mogłoby być.

A o co chodzi z tym fair-play ? Myślałem, że na multi się nie da używać debuga.

Rene
Pomysł z checkboxem fajny Smile
Fair-play to po prostu swobodna ocena przyznawana wzajemnie przez przeciwników za ogólne zachowanie przeciwnika w trakcie gry. Pozwala to innym graczom wychwytywać przeciwników, z którymi nie ma sensu grać bo np. bluzgają lub robią jakieś głupie rzeczy, które znacznie uprzykrzają grę.

4rlekin
Było poruszane wcześniej w tym wątku, jak również w shoutbox'ie, ale może warto dla porządku faktycznie tu jeszcze o tym wspomnieć.

Z tego co się orientuję to społeczne poparcie zdobył pomysł stworzenia osobnych lig (pokoi) dla poszczególnych er, a co za tym idzie również osobnych rankingów.
Ewentualnie można zrobić ranking ogólny i rankingi szczególne dla poszczególnych er, nie będzie to problemem.

Rene
Ludzie, jeśli już zgodzimy się co do tych kliku er, to się jeszcze zobaczy jakie konkretnie. Na razie zróbmy przynajmniej jeden działający ranking na domyślną i potem pomyślimy, co dalej.
Edytowane przez Rene dnia 19-01-2013 16:54

4rlekin
Mądrość spływa z Twej klawiatury Rene.

Drogi Bombo, jeżeli - i tylko wtedy - wiesz dokładnie jaki system rankingowania jest użyty na oficjalnym ladderze, to oczywiście możemy zrobić identyczny.
Po prostu podaj algorytm (w dowolnej zrozumiałej formie, może być schemat blokowy na przykład).

PS.
Odpowiedź w stylu: "no przecież wiadomo, że korzystają z ELO" jest nic nie warta, bo jak wiesz jest kilka różnych algorytmów mieniących się tytułem ELO, ale odbiegających od oryginalnego ELO (którego notabene już chyba się nigdzie nie stosuje - tylko zmodyfikowane wersje)
Edytowane przez 4rlekin dnia 19-01-2013 23:18

Rene
4rlekin
Mądrość spływa z Twej klawiatury Rene.

tylko i wyłącznie drogi 4rlekin Grin

kalfat
Arlekin czy ty w ogóle rozumiesz jak działa ten system rankingowy, nie rozumiem co chciałbyś tam modyfikować? Wystarczy że wyjaśnisz co a zrobię tobie ten algorytm.

Wszystkie systemy rankingowe typu "ELO" bazują na tym co opracował Arpad Elo i nie różnią się wiele od oryginału. Chyba że chcesz dodać jakąś dodatkową zmienną, która świadczy o umiejętnościach gracza. Czas, nie sądzę że szybsza rozgrywka w BfW świadczy o większych umiejętnościach graczy. Liczba zabitych jednostek też odpada no bo można mieć po prostu pecha, trzeba pamiętać że jest to gra losowa. Awanse, to samo co z zabitymi jednostkami. Ilość uzbieranego złota pod koniec gry również nie bardzo świadczy o umiejętnościach graczy. Ilość przejętych wiosek również nie bardzo bo zazwyczaj większość wiosek ma przejętych zwycięzca.
Remis praktycznie nie występuje w BfW. Wynik rozgrywki jest albo pozytywny albo negatywny.
Graczy jest dwóch, no chyba że chcemy bawić się w gry drużynowe a tu już trzeba trochę pogrzebać co i jak. W każdym bądź razie w grach drużynowych bardzo trudno o to żeby gracze mieli równe szanse, nie wspominając o balansie na dostępnych mapach 2v2.
Większość gier dostosowuje ten system do rodzaju gry i ich specyfiki a także danych statystycznych o rozgrywkach, tyle że ja nie widzę co można w oryginalnym ELO zmodyfikować.

Okej w trakcie pisania doszło do mnie że można zmieniać współczynnik K czyli wartość maksymalnej zmiany rankingu, w zależności od ilości rozegranych gier. Otóż o co mi chodzi, na początku K jest wysokie czyli w krótkim czasie ELO zmienia się szybko (szybko spada szybko rośnie). To daje możliwość szybkiego ale mniej dokładnego uplasowania gracza w tabeli. Po powiedzmy po 30 odbytych grach K zmniejszyłoby się o połowe po to by zmiany w tabeli nie były gwałtowne. Także na wyższych ELO K mogłoby być jeszcze mniejsze.

Zakładam że większość zmian w zmodyfikowanych systemach rankingowych ELO polega na wiedzy statystycznej o odbywanych grach, zmianach w tabeli i specyfice gry.
P.S.Przepraszam jeśli się powtarzam, ale jestem troszkę zmęczony. Jeśli ktoś nie rozumie jak działa ELO to pisać tutaj albo na PW to wrzucę na forum co i jak.
Edytowane przez kalfat dnia 20-01-2013 01:02
D Y E D M Λ G E N T Λ

4rlekin
kalfat napisał/a:
Arlekin czy ty w ogóle rozumiesz jak działa ten system rankingowy, nie rozumiem co chciałbyś tam modyfikować?

Rozumiem i nic bym nie chciał modyfikować, nie o to chodzi.
Chodziło mi tylko o to, że samo ELO od czasów Arpada doczekało się wielu różnych sposobów liczenia. Można wybrać czy ten z K, czy tak zwany "400" itd.

Z tego co się zdążyłem zorientować (popraw mnie jeśli się mylę) to "400" byłaby najlepsza bo jest prosta, a do wyliczeń bierze tylko jedno zdarzenie.
Są systemy, które obliczają oczekiwany wynik na podstawie wszystkich rozegranych gier (albo określonych iluś).

I uważam, że wyniki są czysto binarne (tak jak wspominałeś) - tj. jest jeden zwycięzca i jeden przegrany na każdą grę (nie zakładam, żeby się miały pojawić rozgrywki 2v2).

BTW to mam taki pomysł, że można by zrobić kiedyś jakiś turniej tylko i wyłącznie 2v2.
Ale to wtedy musiałyby być stałe zespoły i na przykład każdy mecz by się rozgrywało dwa razy - za pierwszym razem wszyscy random, za drugim wylosowanymi rasami tylko z zamianą drużyn (jeśli drużyna A grała orkami i ludźmi, to w drugim meczu gra nimi drużyna Cool.
I wtedy byłyby na każdy mecz 3 możliwe wyniki (zwycięstwo, remis, przegrana) odpowiednio punktowane oczywiście. Ale to taka dygresja i właściwie offtopic

Edit:
Mam trzy pytania:

Po pierwsze - w jaki sposób Twoja wypowiedź wnosi coś do tematu ?
Po drugie - jak wyobrażasz sobie remis przy grze 1v1 ?
Po trzecie - po co miałoby być kilka rankingów do jednej ery ?
Edytowane przez AxeFighter dnia 13-11-2014 12:56

Rene
@Bomba
Bardzo Cię proszę poczytaj dyskusję od początku, bo generalnie podobne pomysły już przedyskutowaliśmy i nie ma sensu tego powtarzać. Poza tym mam nadzieję, że słabo znasz życie i jednak coś ciekawego wymyślimy bądź dobrze wybierzemy jakiś inny dostępny i już gotowy system.
Pomysł kilku rankingów dla tak małej społeczności w jednej erze nie jest najlepszy.

@4rlekin
Remis jest możliwy Smile W tej chwili nie dam powtórki ale widziałem grę, w której na mapie Kryjówka Onisa gracz zabarykadował się w jednej z bocznych jaskiń, a jego przeciwnik nie był w stanie się przebić, bo tamten miał wystarczająco wojska (trolli), aby na bieżąco zmieniać obstawę wąskiego przejścia. Do tego, że jest remis doszli po bardzo wielu turach Smile

4rlekin
@Rene
Byłbym zobowiązany jakbyś znalazł takową - to musi być coś wartego zobaczenia Wink

Anyway to remis - jeśli już uznamy za możliwy - jest na tyle mało prawdopodobny, że możemy pominąć taką możliwość przy liczeniu punktów.
Edytowane przez 4rlekin dnia 20-01-2013 13:24

Rene
Poszukam ale to było dawna i na starszej wersji Wesnotha, więc może być ciężko.
Też jestem za pominięciem remisów.

Druid
Biorąc po uwagę ankietę robimy 1 ranking totalny (nazwę go T) na który będzie się składało naliczanie za erę domyślna (nazwę D), oraz wszystkie pozostałe ery (nazwę P).
D - w nim punkty zdobyte na domyślnej (uwzględni to argumenty za zbalansowaną erą)- tutaj liczymy według "ELO"
P - w nim punkty zdobyte na wszystkich pozostałych erach (argumenty wynikające z ankiety, dużo osób się za tym wypowiedziało, a pomysł 4rlekina w mojej ocenie jest dobry) - tutaj liczymy według "ELO".
T=D+P - tutaj ustalamy tylko poziom na którym jest gracz (może to być średnia z 2 poprzednich - ale to do dyskusji po wpisie Piko)
W "ELO" zdajemy się na 4rlekina. Jako pierwszy wyraził chęć daleko idącej pomocy i wydaje mi się że ma odpowiednią wiedzę (jak już powstanie wtedy będzie czas na ewentualne uwagi)- ten temat zamykamy.
Nadal czekamy na wypowiedź Weriana wtedy będziemy wiedzieli w którym kierunku uderzyć.
Edytowane przez Druid dnia 20-01-2013 19:32
Dingo napisał:

Piko
Wrzucanie wszystkich er do jednego wora jest, no cóż, głupie, nie sięgając po mocniejsze słowa. Człowieku, takie coś to po prostu brak szacunku dla twórców er. ._.

Btw, ja zaproponowałbym aby wynik w rankingu totalnym był średnią, ewentualnie średnią ważoną, wyników z poszczególnych er. A suma już na pewno nie wchodzi w grę - już przy dwóch drabinkach możnaby osiągnąć ponad 4000 ELO, nie wspominając co by było na ich większej ilości...
Edytowane przez Piko dnia 20-01-2013 18:03

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.17
10,885,729 unikalne wizyty