Witaj Wesnothańczyku
Zobacz temat
 Drukuj temat
TES III - Morrowind
Kopernik
Dobra, nudziło mi się i zrobiłem Selusa Graviusa.

i.imgur.com/2E5jYIz.png

Piko
Koper, wiesz że nigdy nie grałem w nic z TESa więc jestem średnio zainteresowany, c'nie? Pfft

Kopernik
1. Powtarzam "Koper" to roślina.

2. Wiem ale i tak oceniasz i krytykujesz wszystko co tu zamieszczam więc liczę że jak powiadomię wszystkich że mam Error to mi pomożesz. Pfft

3. Zrobiłem mapę Seyda nen.
Kopernik dodał/a następującą plik:
seyda_nen.map [22kB / 387 Pobrane]

Edytowane przez Kopernik dnia 10-05-2013 20:46

Dingo
Osobiście nigdy w Morrka nie grałem, ale z Obliviona wiem wszystko, pamiętam nawet jak była premiera i z kolegami w gimnazjum graliśmy i chwaliliśmy się pokonanymi potworami, pomysłami na stworzenie nowego czaru, włamanie się do pałacu, przemierzenie najdłuższej jaskini itd. Szkoda tylko, że przez pierwszą klasę. Grin To były czasy, aż się łezka w oku kręci. Sad Smile

Co do tej mapy świata:

Można także, jeżeli miałbyś chęci, utworzyć granice map, które prowadziłyby do innych prowincji (Czarne Mokradła, Skyrim, Cyrodiil, bardzo chciałbym też zobaczyć wyspę Stros M'Kai na której jest planetarium). W niektórych prowincjach seria TES jeszcze nie miała miejsca, ale w końcu możemy chyba wymyślić własną fabułę. Smile

Lokacjami byłby wszelaki teren. Np. wchodząc do miasta, mamy kolejną mapkę prowadzącą do sklepów, tawern, siedzib straży itd. Mam pack terenów, które mogłyby odpowiadać za meble oraz inne domowe wyposażenie.

Co do Selusa Gaviusa: Powiedz tylko, że masz już Gimpa. Jeżeli chcesz wybrnąć dalej poza frankenpacki (tzn. mogę też ci pokazać jak stworzyć dobry franken Grin) to go mocno potrzebujesz.
Edytowane przez Dingo dnia 10-05-2013 21:19

Kopernik
Spoko, daj te mapki Grin, nie pogardzę.

Co do Gimpa nie mogę go zainstalować na tak starym kompie (na windowsie by może poszło ale Mac to nie byle co Smile ) mam pomysł jak to zainstalować ale wpierw muszę CD-rom naprawić.

To pokażesz jak zrobić frankena?

Dingo
Mapek nie mam, ale mam franken-packa terenów. Here.

Raz mnie naszło na zbieranie byle czego, nie jest to pełna kolekcja ale wybrałem to co ci się najbardziej przyda.

Napiszę mini-poradnik o tych frankenach na jutro albo pojutrze. Wink

Kopernik
Dzięki ale co mam zrobić żeby te tereny pokazały się w edytorze map?

Piko
Łap.

Natomiast wracając do frankenów...
Edytowane przez Piko dnia 11-05-2013 11:11

Kopernik
Nic z tego nie rozumiem. Wkleiłem i nie działa. Sad

Dingo
Dobra, kilka rad:

- Gimp. Grin
- Nie. Obracaj. Elementów. Możesz spróbować, jednakże obowiązkiem będzie interpolacja: brak. Oraz... trochę precyzji.
- Wycinanie i wklejanie musi odbywać się za pośrednictwem odhaczenia: wygładzania (zaznaczenie odręczne) oraz wygładzania i obszarów przezroczystych (zaznaczenie rozmyte). Staraj się wycinać co do piksela, a nie na odwal.
- Koloryzacja: modyfikować kolory można na wiele sposobów. Tryb -> Kolor zdaje się być najłatwiejszy, chociaż w praktyce koloryzowanie odręcznie tworzoną paletą jest bardziej skuteczne. Możesz także spróbować na zwykłym, krycie powinno być wtedy gdzieś od 40 % do 60 %. Przyda ci się ten obrazek:
/obrazek skasowany/
To paleta TC, magenty, która jest zmieniana na kolor drużyny. Możesz dobierać ich paletę z jednostek, ale przy niektórych elementach zmiana na magentę wymaga stworzenia własnej palety. Tutorial zmiany kolorów:

- Zaznacz dowolny element.
- Kolory -> Balans kolorów. Alternatywa: Tryb -> Kolor (wybierz kolor pierwszoplanowy, który ma odpowiadać za koloryzację). Alternatywa nr. 2: Kolory -> Barwienie.
- Enjoy!

- Trzymaj się stylu; jeżeli jakaś jednostka ma wybrany element narysowany w zupełnie inny sposób, możesz spróbować ją przekolorować tak, by pasowała to reszty stylu (np. dodając lub zmniejszając ilość odcieni).

Praktyka!:
/obrazek skasowany/
(Kliknij aby powiększyć)

1. Jednostka.
2. Dodawanie elementów, ogólnie frankepackowanie.
3. Koloryzacja paletą z innego elementu, drobne szlify. Skalowanie tarczy.
4. Umieszczanie elementów, próba odwrócenia ręki, zamalowanie przezroczystych części po ręce.
5. Końcowy szlif. Proszę bardzo, mamy Imperial Guard'a.

Kolejność jest dowolna, to jak zrobisz koloryzację także. Początkowo próbuj z małą ilością elementów, bez nawalanki i przekoksowania, potem nabierzesz niemałej wprawy i powinno się komponować.
Edytowane przez AxeFighter dnia 27-11-2014 16:20

Piko
Ej no, zignorowaliście mojego linka do zasobów części do frankenów Zerovirusa? -.-

Kopernik
Nie, Nawet zrobiłem jednostkę ale tu nie pasuje więc jest w warsztacie.

Dingo
Nie wiem czy są jakoś specjalnie przydatne, jak chcesz używać to używaj. Polecam nowe grafiki lojalistów w art development, są starannie narysowane i uniwersalne w styl.

Offtop: Nowy koncept na erę będzie dopiero jutro, dzisiaj nie mam już sił nic napisać.

Kopernik
A ja dalej nie wiem jak dodać te terny od Dinga. Sad

Dingo
Taki double-post jest karalny i nietolerowany jbc.

Hm, link Pika powinien wszystko wyjaśnić. Miej nadzieję, że ma dobre serduszko i ci to przetłumaczy na polaka. Grin

Piko
Ok, masz.

Chyba nie liczyłeś że będę tłumaczył taki kawał tekstu dla jednej osoby, c'nie? ;P

Kopernik
Takie badziewie se wtłocz do rzyci. Myślisz że sam tłumacza nie użyłem? Ja to skopiowałem poprawiłem ścieżki (folder się inaczej nazywa) i nie działa. Poza tym tam są jakieś inne piki .cfg i ja nie kapuje o co chodzi, a googlowe tłumaczenie nie wiele wyjaśnia Sad.

Piko
Naucz się angielskiego. Ewentualnie przekopiuj te pliki z innych dodatków i pozmieniaj nazwy. Od razy mówię że ja ci tego nie zrobię, za to że niegrzecznie się do mnie odzywasz. Pfft

Kopernik
Przepraszam Sad, błagam o wybaczenie wielmożny panie. Grin

Piko
Decyzja nieodwołalna. To by było na tyle. Idź studiować słowniki. Patataj

Przejdź do forum:
Wygenerowano w sekund: 0.61
10,820,093 unikalne wizyty